G4Media.ro

Dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu,…

Foto: Spitalul Județean Suceava

Dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, în cazul spitalului din Suceava, unde peste 50 de angajați s-au infectat cu coronavirus / Și Ministerul Sănătății face o anchetă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, relatează Agerpres.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23 martie publicate în mediul on-line, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” şi „abuz în serviciu”, prevăzute de Codul penal, „în sensul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”, informează un comunicat al instituţiei.

„Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, în acest context, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate, cauză aflată în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, bazată pe o comunicare interinstituţională şi cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanţelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanţilor, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

Context.

Obiectiv de Suceava și Monitorul de Suceava au scris, luni, că 52 de angajați ai spitalului au fost infectați cu coronavirus. Presa locală a relatat, de asemenea, că întreg personalul ar fi fost chemat luni dimineață la spital.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni seară, că situația de la Spitalul Județean Suceava este ”în curs de evaluare”.

”Ministerul Sănătății informează  că situația epidemiologică de la Spitalul Județean Suceava este în curs de evaluare. În prezent, din ordinul ministrului Sănătății la fața locului s- a deplasat directorul  Direcției de Sănătate Publică Iași care coordonează regiunea Moldova Nord-Est pentru a face un raport complet asupra situației. Mai mult, tot la solicitarea ministrului Sănătății, mâine, dr. Nelu Tataru,  secretar de stat va fi la Suceava pentru gestionarea situației. În prezent, din unitatea sanitară a început externarea pacienților care pot fi supravegheați medical la domiciliu, timp de 14 zile de către medicii de familie. Pacienții cu afecțiuni care necesită continuarea tratamentului într-o unitate sanitara vor fi transferați la alte spitale. Toate cadrele medicale vor fi testate pentru COVID 19, iar spitalul va fi dezinfectat”, se arată în comunicatul GCS.

”Spitalul Județean din Suceava a fost închis, va fi dezinfectat în 48 de ore și transformat în spital pentru COVID-19, iar pentru că întreg personalul medical de acolo este în izolare, vor fi aduși medici de la alte spitale și din alte județe”, a anunțat luni după-amiază secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24.

Foto: Spitalul Județean Suceava

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Inteleg ca respectivul director medical (ce pompos) a fost un inconstient. Dar si medicii, care stiau ca sunt infectati sau suspecti, cata minte sa fi avut sa vina la spital in halul ala????? Toti o apa si-un pamant!!!!

  2. subscriu la comentariile de mai sus.
    din toti medicii cu diplome si specializari nu a fost unul sa intrebe:
    -Bah,dar ne putem infecta.Cum chemi in aceeasi incapere si suspecti de infectare si medici?
    Adica nici unul nu si-a pus problema ca poate fi infectat?Sindromul maimutei curajoase .

  3. M-aș mira că Vasile Rambuu sa fie dat afara, cel care este managerul spitalului, in contextul in care acesta a fost prima propunere de ministru al sănătății și a plantat copăcei cu Iohannis și este tovarăș de cataramă cu Flutur. Trebuie ei să găsească un vinovat probabil o asistentă o femeie de serviciu….

  4. M-aș mira că Vasile Rambuu sa fie dat afara, cel care este managerul spitalului, in contextul in care acesta a fost prima propunere de ministru al sănătății și a plantat copăcei cu Iohannis și este tovarăș de cataramă cu Flutur. Trebuie ei să găsească un vinovat, probabil o asistentă o femeie de serviciu….

    • Ai dreptate. In plus, Rimbu a fost in carti si pentru functia de primar, dar a fost convins cumva sa nu-l contracandideze pe Lungu. Si are si un prieten care-l sustine de la Curtea de Conturi Bucuresti, fostul sau coleg si candidat PNL pentru Parlament, Dan Firtescu. Mafia nu are culoare politica.

  5. Dosar penal pentru Firea ca a redus cu 25% nr de autobuze, dar și pt STB pt că-l doare în cur, cauzând înghesuirea calatorilor, deci tot zadarnicirea eforturilor statului făcute în combaterea pandemiei, nu e cazul?!

    • Exact! Ce naiba, cum sa iei astfel de decizii (pur economice) acum, justificand ca vor ajuta la combaterea răspândirii virusului… cand in realitate (este evident pentru oricine) efectul este contrar: lumea va sta mai aglomerat, mai aproape unul de celalalt.

  6. Județul Suceava, Bucovina, cum de place nouă ”bucovinenilor”(sic!) să ne mândrim, e unul din cele mai infecte județe din țară, din punct de vedere administrativ. Totul, dar absolut totul, se face pe bază de mită și pile. La noi în Suceava, să îți iei permisul de șofer, plătești obligatoriu 350 EURO, asta în condițiile în care Poliția Română este o structură națională. Acum, imaginați-vă ce se întâmplă la nivel local sau județean!