G4Media.ro

Doi turiști au descoperit o misterioasă comoară ascunsă pe un traseu montan,…

Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Facebook

Doi turiști au descoperit o misterioasă comoară ascunsă pe un traseu montan, în Cehia

Zece brățări de aur, 17 tabachere, o pudrieră, un pieptene și 598 de monede de aur: Toate aceste obiecte fac parte dintr-o comoară misterioasă găsită întâmplător de doi turiști în nord-estul Republicii Cehe, scrie CNN.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Excursioniștii, care au dorit să rămână anonimi, au mers pe o scurtătură prin pădurea din Munții Krkonoše – un loc popular pentru drumeții – când au văzut o cutie de aluminiu care ieșea dintr-un perete de piatră.

După ce au deschis-o și au descoperit comoara, au dus-o imediat la Muzeul Boemiei de Est, din orașul vecin Hradec Králové, potrivit lui Miroslav Novak, șeful departamentului arheologic al muzeului.

„Descoperitorii au venit la numismatul (expertul în monede) muzeului nostru fără o programare prealabilă. Abia după aceea arheologii au început să se ocupe de descoperire și au pornit să exploreze situl”, a declarat Novak pentru CNN într-un e-mail.

Cine ar fi putut ascunde comoara și de ce este încă subiect de dezbatere, dar un lucru este sigur: ascunzătoarea nu poate avea mai mult de aproximativ un secol, deoarece una dintre monede este datată 1921. În ceea ce privește restul, există doar ipoteze, pentru moment.

„Cel mai probabil are legătură cu perioada turbulentă dinaintea începerii celui de-al Doilea Război Mondial, când populația cehă și evreiască părăsea zona de frontieră, sau cu 1945, când germanii plecau”, a declarat Novak.

O evaluare istorică completă a comorii este încă în desfășurare, iar două dintre cutiile de trabucuri sunt bine închise și rămân nedeschise, însă valoarea metalică a monedelor de aur – care cântăresc 3,7 kilograme – este de 8 milioane de coroane cehe, adică aproximativ 360.000 de dolari, potrivit expertului în monede al muzeului, Vojtěch Brádle.

Zvonuri locale

Descoperirea a stârnit interes în comunitatea înconjurătoare, iar Novak spune că muzeul primește apeluri cu „diverse zvonuri locale”, care speră că ar putea ajuta la rezolvarea enigmei originii aurului.

Speculațiile sunt alimentate de faptul că, în mod ciudat, nu există monede locale în comoară. „Jumătate sunt de origine balcanică, iar cealaltă jumătate de origine franceză”, a declarat Novak. „Monedele din Europa Centrală, cum ar fi cele germane, lipsesc cu desăvârșire. Dar descoperirea este situată pe fosta graniță etnică dintre populația cehă și cea germană.”

Printre teoriile prezentate de public, a spus Novak, se numără una care indică faptul că monedele aparțin unor familii bogate din împrejurimi, cum ar fi familia Swéerts-Špork, proprietarii domeniului Kuks, un mare complex baroc cu vedere la râul Elba, care include o reședință de vară, un spa și o mănăstire. Un altul sugerează că ascunzătoarea ar putea fi o pradă de război a legionarilor cehoslovaci.

Descoperirile de acest gen nu sunt deosebit de frecvente pentru zonă, a remarcat Novak.

„La aproximativ nouă kilometri sud-est, un tezaur de 2.700 de denari de argint (un tip de monedă comercială europeană) din secolul al XII-lea a fost găsit în urmă cu zece ani”, a declarat el prin e-mail. „Mulți locuitori au părăsit această zonă în secolul al XX-lea, motiv pentru care există multe ferme abandonate aici.”

Vojtěch Brádle a fost de acord că componența comorii este neobișnuită.

„De obicei, descoperirile cehe din secolul al XX-lea conțin în principal monede germane și cehoslovace. Aici nu există niciuna”, a spus el. „Majoritatea pieselor din această comoară nu au călătorit direct în Boemia. Ele trebuie să fi ajuns undeva în Peninsula Balcanică după Primul Război Mondial”.

El a adăugat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege compoziția metalică a obiectelor și pentru a obține o valoare mai exactă.

Relicvă din Primul Război Mondial

Potrivit lui Mary Heimann, profesor de istorie modernă și expert în istoria Cehoslovaciei la Universitatea Cardiff din Regatul Unit, este semnificativ faptul că cea mai recentă monedă din ascunzătoare este din 1921. Acesta a fost anul în care războiul sovieto-polonez s-a încheiat, când a fost semnat Tratatul de la Riga, a spus ea, dar a fost și un an de criză financiară în Cehoslovacia, fostul stat care s-a separat pașnic în Republica Cehă și Slovacia în 1993.

„A fost o perioadă instabilă, a existat o încetinire a economiei și un șomaj generalizat. Din acest motiv, nu este surprinzător că cineva s-ar fi gândit să îngroape o rezervă de aur în acea perioadă”, a adăugat ea.

În ciuda sugestiilor lui Novak că comoara a fost ascunsă probabil în jurul anului 1945, Heimann crede că, dacă ar fi fost așa, ar fi trebuit să se găsească monede mai recente. Cu toate acestea, absența monedelor locale face lucrurile mai neclare.

„(Persoana care a ascuns monedele) ar fi putut fi un colecționar, sau cineva care a lucrat în muzee. Sau cineva care a furat o colecție de undeva. Acesta este un teritoriu de frontieră, separă ceea ce este astăzi Republica Cehă – ceea ce a fost în trecut Cehoslovacia – de Polonia”, a declarat Heimann. „Primul Război Mondial nu s-a încheiat peste noapte, ramificațiile încă se simțeau peste tot. Încă mai exista instabilitate la granițe, încă mai exista criză economică, exista destul de multă criminalitate. Presupun că te-ai putea aștepta ca în acele regiuni de frontieră și în locurile cu etnii mixte să existe tensiuni deosebit de mari. Așadar, s-ar putea ca cineva să fi fost mai speriat de viitor dacă locuia în acele zone decât cineva care locuiește în altă parte.”

După ce piesele vor fi supuse unor analize materiale suplimentare, acestea vor fi conservate și depozitate în colecția de monede a muzeului. O scurtă expoziție este planificată pentru toamnă.

Și apoi, cine va păstra prada? Conform legislației cehe, a spus Novak, descoperirile arheologice sunt proprietatea administrației regionale locale din momentul descoperirii.

„În acest caz, comoara a fost corect predată muzeului”, a spus el. „Găsitorul are dreptul la o recompensă financiară, care depinde de valoarea metalului sau de evaluarea istorică”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.