G4Media.ro

DOCUMENT Peste 500 de magistrați cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională…

Sursa foto: Ilona Andrei

DOCUMENT Peste 500 de magistrați cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea unor legi din materia răspunderii disciplinare

Peste 500 de judecători și procurori cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconsituționalitatea unor legi din materia răspunderii disciplinare, se arată în textul sesizării obținut de G4Media.ro.

Demersul a fost ar fi fost inițiat ca urmare a sancțiunilor aplicate unor magistrați de la Curtea de Apel Constanța. Inițiatorii au transmis vineri la Consiliul Superior al Magistraturii și la Ministerul Justiției un memoriu prin care solicită abrogarea dispozițiilor sesizate la Avocatul Poporului dar și textul de lege în baza căruia a fost sancționat judecătorul Cristi Dănileț.

Magistrații au sesizat la Avocatul Poporului neconstituționalitatea art.100 al.2 din Legea nr. 303/2004 și art.100 al.1 lit.d1 din Legea nr. 303/2004 care nu prevede un termen în care sancțiunea produce efecte.

Potrivit sesizării, judecătorii și procurorii nu pot beneficia de o individualizare a sancțiunii,, nici CSM și nici ÎCCJ neputând avea în vedere circumstanțele personale ale magistraților pentru stabilirea graduală a duratei sancțiunii, în limitele unui termen.

Magistrații mai arată în solicitarea adresată Avocatului Poporului că ”sancțiunea având caracter definitiv, spre deosebire de toate celelalte sancțiuni, cu excepția sancțiunii excluderii din magistratură care, prin natura ei nu poate avea caracter limitat în timp, pune magistrații într-o situație de discriminare față de alte profesii”.

Vezi aici integral textul sesizării

Context

Trei asociații de magistrați i-au cerut, marți, ministrului justiției, Cătălin Predoiu, să promoveze rapid cinci măsuri legislative pentru ca România să nu intre în procedura de sancționare (infringement) declanșată de Comisia Europeană ca urmare a unei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE).

Printre altele, cele trei asociații au cerut abrogarea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004, care permite sancționarea disciplinară a judecătorului pentru nerespectarea deciziilor CCR, fără a distinge cauza (în acest sens, aplicarea prioritară a dreptului UE și a jurisprudenței CJUE, respectiv a Convenției europene a drepturilor omului și a jurisprudenței CEDO nu pot constitui niciodată un motiv pentru sancționarea disciplinară a unui magistrat).

Sursa Foto: Ilona Andrei/ GMedia.ro

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. I s-a aratat pisica odata si acum doarme in bocanci. Natiune bolnava! Imitam si noi institutiile din occident si pe urma suntem extrem de multumiti ca le avem. Nici nu conteaza eficienta.

  2. Ma spurcatilor, nu va e de ajuns ca furați si talhariti romNii, ii si ucideți.

    • Sosocarule ? Ai uitat sa iti iei doza de spash azi ?

    • Te-ai adresat membrilor AUR, Ioane? Vezi că aia sunt prea culți în cap să umble pe pagina asta, așa că mergi și scrie pe rusofile (sputnik, stiripesurse, le știi tu).

    • Ioane , esti penibil…

  3. 500 de fraieri Astia nu stiu ca avocata diavolului nu primeste ordine decit de la psd ? la fel si ccr

  4. Mai bine sunati-l pe tariceanu , rezolva el .

  5. Nu e normal ca judecătorii și procurorii să răspundă disciplinar! Cum să își facă treabă dacă pot fi oricând trași la răspundere aiurea!
    La fel nici procurorii, polițiștii sau jandarmii. Nu poți să impui legea dacă stai tot timpul cu frica să fii tras la răspundere!
    Poate Avocatul Poporului se trezește la realitate și atacă toate legile care le îngrădesc activitatea!

    • Vasilica, tu esti?
      Lasa naibii TikToku ala si treci la culcare.
      Mamaie, stai bre ca nu ma trezesc de dimineata, ca m-a suspendat Savonea.

    • Ionut, sper ca glumesti! Sau?

    • Dimpotriva, cred ca este normal ca magistratii sa raspunda; insa, ar trebui sa raspunda in fata unei institutii independente de factorul politic, iar aceasta ar trebui sa fie CSM. Toate la conditional, deoarece in Romania nu exista o separare a puterilor reala, si in consecinta nici statul de drept. De aici, toate problemele unui stat acaparat in totalitate de partide si politrucii de moment

  6. Cui cereți să regenereze legile pesediste și dragniste ?
    Preșului PSD aflat, ca si Ciorbea , vremelnic și discreționar la conducerea instituției Avocatul Poporului ! ?
    Pierdere de vreme .

  7. Mă bucur să văd o reactie din partea lor, cred că toată societatea a așteptat acest demers.

  8. Ce sancțiune merita un judecator si un procuror de la judecatoria Slatina care au restituit unui infractor 26 tone deseuri periculoase introduse in tara cu acte false
    A hotărât ca infractorul nu a savarsit nici o fapta penala si ia restituit si camionul confiscat de Garda nationala de mediu .mai mult a restituit incarcatura cu cele 26 t.dar cu o alta marfa pe care o trecuse in fals sub o alta denumire in scrisoarea de trasura.concluzia de asta fac galagie ca sa nu fie sanctionati pentru hotararile pe care le dau proaste si nenorocesc oameni.In cazul nostru mediul inconjurător și sanatatea noastra.

  9. Toți cei 500 de milogi trebuie dați afară imediat. Apoi anchetați de procurori nou angajați, nu de alte căpușe în cârdășie cu ei și băgați în pușcărie. Fiindcă dacă se opun unei legi care i trage la răspundere când manjesc uniforma de magistrat, le e frica, au încălcat legea. Afara, milogilor

  10. Pt
    Cristi. De cite ori mă urc in mașina vreau să se schimbe codul rutier in funcție cum conduc eu???? Haaaa

  11. Unii nu au curent în creier nici să aprindă o brichetă.cum să nu fie supravegheați…,.bai cât se poate să nu vă meargă mintea,oricine are o funcție de conducere trebuie supravegheat .ne merităm soarta .avem atâtea legi care favorizează pe cine știe cum se croiește drumul printre ele,și cine știe mai bine că un polițist ,avocat,judecător,sau credeți cumva că deștepții care dau legi nu sunt sfătuiți sau ajutați să conceapă acele legi? Oare cine știe destul de bine in cat să zică așa merge,oare nu aceeași avocați judecători care unii(că sa specific că nu toți sunt așa) sau din întâmplare parcă unii intra la puscarie pentru mâncare ,și alții nu fac,sau fac nu li se confisca nimic,se întorc innapoi in politica,sau funcții?nu cumva că nu sunt supravegheați îndeajuns.din cauza a acestor gânduri pe care le-am observat aici suntem cu țara îngropată în gunoi și rebuturile altora

    • Trebuie lăsați să lucreze!!!!!!! De aia ne-au copleșit infractorii!
      Vine Tudorel – blochează anchetele ce îi privesc pe PSD, vine Stelian Ion – blochează anchetele ce îi privesc pe USR, vine Predoiu – blochează anchetele pe PNL.
      Ați văzut? După 10 august s-au aruncat cu anchete pe jandarmi! Efectul? Când au venit cei de la AUR nu s-a mai băgat nimeni!
      Nu vreau să trăiesc într-o țară în care cei care impun legea sunt anchetați! Trebuie lăsați să își facă treaba! Cat a fost Kovesi nimeni nu a anchetat un procuror!!!!! A plecat și imediat au început cu teroarea pe procurorii de la Ploiești!
      Nu mai țineți cu infractorii!!!!!

  12. Nu este avocatul poporului ,este avocatul intereselor lui Felix și Gașca.

  13. Păcat că ajung toți analfabetii ăștia să scrie comentarii la adresa magistraților. Sunt singurii oameni care își ocupă locul prin concurs. Foarte bine că încearcă să ia atitudine împotriva legilor făcute de politicieni corupti.