G4Media.ro

DOCUMENT Patronii restaurantelor și hotelurilor au propus Guvernului un set de măsuri…

Sursa foto: Pixabay

DOCUMENT Patronii restaurantelor și hotelurilor au propus Guvernului un set de măsuri concrete pe care sunt dispuși să le respecte pentru a putea redeschide localurile după 15 mai

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România a transmis guvernului un document care conține mai multe măsuri pentru redeschiderea graduală a localurilor după 15 mai.

16 mai – Prima etapă a relaxării: terasele și unitățile take away

Potrivit proiectului transmis Executivului, prima fază a relaxării ar trebui să înceapă de pe 16 mai doar pentru terasele și unitățile take away cu servire la interior. Terasele ar putea funcționa numai dacă pun la o masă maximum opt persoane și au o distanță de minimum doi metri între mese. De asemenea, un local va putea găzdui maximum 200 de persoane în același timp. Angajații vor fi obligați să poarte măști și mănuși și li se va măsura temperatura la intrarea în tură. Toate locațiile vor fi dotate cu dozatoare de gel dezinfectant iar spațiile de lucru vor fi igienizate și dezinfectate conform unui program. Mai mult decât atât, fiecare meniu va conține instrucțiuni de protecție împotriva COVID 19.

În ceea ce privește unitățile take away cu servire la interior, în ele vor avea acces atâția clienți câte case de marcat sunt. Distanța între stațiile de preluare a comenzilor va fi de 1,5 m. Fiecare casă de marcat va fi dotată cu ecran de protecție din plexiglass. Regulile de distanțare socială vor fi afișate într-un loc vizibil la intrarea în unitate iar personalul va avea obligația să verifice și să se asigure că sunt respectate. Angajații vor fi obligați să poarte măști și mănuși și li se va măsura temperatura la intrarea în tură. Toate locațiile vor fi dotate cu dozatoare de gel dezinfectant iar spațiile de lucru vor fi igienizate și dezinfectate conform unui program. Fiecare meniu va conține instrucțiuni de protecție împotriva COVID 19.

1 iunie – A doua etapă a relaxării: redeschiderea parțială a restaurantelor, barurilor, cafenelelor și a unităților cu autoservire (nu mai mult de 50% din capacitatea legală, conform avizului PSI)

A doua fază prevede ca după data de 1 iunie, terasele, restaurantele, barurile și autoservirile să poată funcționa după aceleași reguli: mesele vor avea o capacitate de maximum 8 persoane iar distanța dintre ele trebuie să fie de minimum 2 metri; angajații vor fi obligați să poarte măști și mănuși și să li se măsoare temperatura la intrarea în tură; toate locațiile vor fi dotate cu dozatoare de gel dezinfectant iar spațiile de lucru vor fi igienizate și dezinfectate conform unui program; fiecare meniu va conține instrucțiuni de protecție împotriva COVID 19.

15 iunie – A treia etapă a relaxării: deschiderea la capacitate maximă restaurante, cafenele, baruri, unități autoservire, terase și unități take away

Distanța socială, măsuri sanitare obligatorii angajați (mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură); dotarea locațiilor cu dozatoare de gel dezinfectant, igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru, instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu, sunt măsurile care ar putea fi impuse de la 15 iunie numai după analiza indicatorilor COVID19 ( infectii, decese ) de către Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

În finalul proiectului se precizează că „ORICÂND”, în funcție de evoluția pandemiei COVID 19, toate unitățile comerciale enumerate mai sus ar putea fi închise, la fel ca în 15 martie.

Regulile au fost puse pe hârtie de către Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România după ce au fost discutate cu Razvan Pârjol – Ministru Secretar de Stat in Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (M.E.E.M.A.) . Documentul urmează să ajungă pe masa Prim-ministrului României, Ludovic Orban.

Citește integral proiectul de redeschidere a restaurantelor, teraselor, barurilor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Nu ne facem bine așa trebuie să așteptăm în case până o să ne dea de veste oms sau măcar până face bill gates vaccinul, de ce să riscăm, și la anu pe vremea asta tot noi suntem, ce dacă mai stăm puțin izolați

    • Existenta vaccinului nu inseamna ca la anul pe vremea asta nu te mai poti imbolnavi. In fiecare an sunt oameni care fac gripa desi nu sunt vaccinati sau au fost vaccinati cu un an inainte. Vaccin pt TBC exista si in continuare exista TBC. Sa stai inchis toata viata si sa mori inchis nu emai avantajos decat sa iesi si sa mori de covid

    • Mata poți să stai în casă până te găsesc mumificată.
      Sau poate te oferi să plătești mâncarea și utilitățile pentru șomerii din horeca. Sau te vei întreba de ce nu mai are guvernul de unde să-ți dea bani…
      Și nu te obligă nimeni să te duci la restaurant dacă ți-e frică!

  2. Restaurantele ar trebui sa lucreze cel mult pentru catering, este o idee proasta sa atraga clientii la mese oricand anul acesta.
    Macar daca ar fi vorba de o contributie insemnata la PIB dar eu de fiecare data cand am mancat la restaurant am primit nota de plata si bon nefiscal, bon fiscal doar la cerere.
    Exceptie au facut doar lanturile celebre de fastfood care dau intodeauna bon fiscal dar nu de acelea este vorba in articol.
    Asa ca mai usor cu pretentiile cand este vorba de economia tarii si sanatatea oamenilor.

    • Nu știu la ce restaurante mănânci tu nu, dar oricum nu e vorba numai de banii încasați la buget.

    • Sigur, fiindca cei 300.000 de angajati care lucreaza in HoReCa o sa fie platiti de mamica ta, asa-i? Eu zic sa nu se mai deschida nimic. Ce mai, stam toti acasa si muncim pe pc. E incredibil cum inca mai exista specimene ca tine, care au access la informatii, dar refuza sa gandeasca un pic.

  3. Probabil organizatia respectiva glumeste pe seama oamenilor care au stat doua luni inchisi in case. Daca asa inteleg ei sa functioneze imediat dupa 15 mai, probabil nu-s in toate mintile. Ce-i aia 200 de persoane maximum? Asta inseamna protectie si distantare? Cum adica 8 persoane la o masa? Cum s-ar putea asa ceva? Dumnealor poate ca nu stiu ca, de ex., China dupa ridicarea restrictiilor au deschis restaurantele cu conditia ca in interior sa nu fie mai mult de 15 persoane si doar un singur consumator la masa. Atat, unul singur. Cine este nebun sa urmeze asa niste propuneri rupte de realitate? Ar fi un fel de crima premeditata din partea guvernului sa accepte asa ceva. Da, sa se deschida, dar in pasi mici, cu atentie si cu mult mai putine mese si oameni la o masa. Restaurantele, mai mult decat orice alt loc, sunt un spatiu de mare risc pentru contagiune. Adica, se tin inchise scolile si se lasa restaurantele cu 200 de consumatori, cate 8 la masa? E o adevarata parodie acest document.

    • Esti bugetar de iti permiti sa stai acasa pe banii statului? Restul lumii trebuie sa munceasca sa manance

    • Fă bine și mută-te în China.
      Și de ce crezi că te obligă cineva să te duci într-un loc pe care-l consideri periculos? Stai acasă, eventual bea spirt medicinal sau clor, că ce-ți aduce curierul precis e infectat.

  4. Patronasii astia de restaurante fac orice pentru profit. Sunt in stare sa o vanda si pe masa. Astia sunt maxim de batuti in cap. Nu inteleg ca restaurantele si barurile lor sunt cel mai periculos loc pentru contagiune. Ne vom trezi din cauza astora cu un nou val de contagiosi, acum cand ne-am chinuit sa redeschidem economia si sa iesim din izolare. Guvernul ar trebui sa le dea astora niste masuri super stricte. Patronasii astia ar face bine sa se multumeasca cu serviciile de catering sau daca nu autoritatile sa le inchida spatiile.

    • Prin „patronasi” se intelege superioritatea si „valoarea” ta de „jmeker” in comparatie cu aceste fiinte nesemnificative si demne de dispret.
      Le si spui cu ce sa se multumeasca… wow.
      Despre fond chiar nu mai are rost sa vorbesc, ca mi-e clar ca as vorbi degeaba.

  5. Buna seara!Tudor !faci parte dintr-o specie aparte de clienti adica,cei care traiesc dupa principiul”clientul nostru,stapanul nostru”!Chiar daca s-a abolit sclavia,tu in lumea ta,ai senzatia ca esti stăpân pe plantatie!!!Niciun „patronas” cred că,NU te roagă sa-i treci pragul!!!Suferi un pic de narcisism dar,cred ca ai și oglindă spartă!!!

  6. Dumnezeule mare!Astia vor sa distruga si ultimul dram de personalitate si gandire rationala a indivizilor.Lasati-i pe oameni sa se convinga singuri daca afacerile lor mai sunt ori ba profitabile.Sa se convinga daca mai vor ori ba sa manance in restaurante.Oricum,ei sunt constienti ca, orice stire despre unu sau mai multe cazuri de infectari in aceste localuri , inseamna si sfarsitul aventurii .

  7. Imbucurator ca sint atitia romani destepti care isi dau seama ca 200 de persoane in restaurant si 8 persoane la masa sint un pericol enorm de transmitere a virusului, asa dupa cum rezulta din comentarii.
    /
    Trist ca atitia patroni de restaurante si hoteluri nu isi dau seama ca afacerea lor nu va mai fi profitabila pt. luni intregi si nu cauta sa o adapteze vremurilor. Asta ar fi intr-adevar solutia cistigatoare pt toti, nu blocarea din nou a economiei dataorita unui nou val de imbolnaviri.

    • Eh, le e foarte greu si lor…
      Sa „reinventezi”/”adaptat” e simplu de spus.
      Si da, ce spui tu cu 200/8 e foarte grav! Nu ar fi ok deloooc! Speram sa se ajunga la un consens, pentru ca altfel prea multi vor iesi 🙁

  8. Cred ca oamenii (clientii) or sa faca diferenta. O sa fie unii (multi) carora o sa le fie frica.
    Ca un sfat pentru patronii de restaurante si nu numai: puneti multe dispensere, in mod special in băi! Sa poti fi protejat, macar psihic 🙂 Dar da, ajuta mult si la sanatate 🙂