G4Media.ro

DOCUMENT Lege dură împotriva arderilor ilegale de deșeuri: pedepse cu închisoarea și…

Sursa foto: Facebook Octavian Berceanu

DOCUMENT Lege dură împotriva arderilor ilegale de deșeuri: pedepse cu închisoarea și amenzi de jumătate de milion de lei. Garda de Mediu, obligată să dea sancțiuni, nu avertismente – proiect de lege al Ministerului Mediului

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de lege care aduce sancțiuni mult mai dure decât acum pentru persoanele care ard ilegal deșeuri. În premieră, proiectul propune închisoare până la 3 ani pentru arderea fără autorizație a deșeurilor, un fenomen care a luat amploare în toată România.

Proiectul de lege, care urmează să fie discutat de guvern și apoi trimis la Parlament, prevede practic dublarea actualelor amenzi pentru o serie de contravenții legate de gestionarea deșeurilor. Amenda minimă va fi de 50.000 de lei, iar cea maximă – de 500.000 de lei.

În plus, proiectul prevede că inspectorii Gărzii de Mediu nu mai pot aplica avertismentul drept sancțiune, ci trebuie să aplice direct amenzi.

Marea noutate adusă de proiect este pedepsirea cu închisoarea de la 1 la 3 a infracțiunilor care constau în arderea deșeurilor fără autorizație de mediu.

Textul articolului propus de Ministerul Mediului:

  • ”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţii de coincinerare a deșeurilor cu încălcarea prevederilor art. 4 alin. (1), respectiv fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu, ori continuarea activității după ce s-a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a activității”.

Un alt articol din proiect prevede că plângerile formulate de firmele sancționate nu vor suspenda executarea sancțiunilor.

Proiectul de lege vine pe fondul înmulțirii alarmante a arzătoarelor ilegale de deșeuri, deseori în jurul marilor orașe, în care sunt incinerate deșeuri importate ilegal în România. Aceste instalații, construite fără autorizație de mediu, au un impact major asupra calității aerului, fiind una dintre principalele surse de poluare.

Inspectorii Gărzii de Mediu fac razii constante în localități precum Sintești (Ilfov), cunoscute pentru aglomerarea de incineratoare ilegale.

Citește aici documentul cu principalele modificări legislative

Foto: Razie a Gărzii de Mediu la incineratoarele ilegale din Sintești / Facebook Octavian Berceanu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Eu cred ca ar trebui lamurit din start daca amenda e pe persoana fizica sau juridica.
    Trebuie revizuita si sintagma „legea se completeaza cu prevederile OG 2/2001” prin care se dadea avertisment desi contraventia era deja stabilita in detaliu…

    • Normal ar fi să fie sancționați solidar, firma și persoanele fizice implicate.
      Pușcărie nu poate face firma.

  2. in loc de „sau” ar trebui „si” asta e problema in toate legile pe langa faptul ca nimeni nu le aplica

    • PSD si-a batut joc de legi in toti acesti ani.

      Uite hal de exprimare in Legea Achizitiilor Publice:

      la art. 1 spune ceva si cand citesti art. 2 intelegi ca de fapt nimeni nu e obligat sa ceara nimic! Calitarea e un moft! Sunt firme care se certifica singure ca pot certifica de cineva. RENAR de exemplu.

      ART. 158
      (1) Autoritatea contractantă are dreptul de a solicita operatorilor economici să furnizeze un raport de încercare eliberat de un organism de evaluare a conformităţii sau un certificat emis de un astfel de organism drept mijloc de probă care să ateste conformitatea produselor, serviciilor sau lucrărilor care fac obiectul achiziţiei cu cerinţele sau criteriile stabilite prin specificaţiile tehnice, factorii de evaluare sau condiţiile de executare a contractului.
      (2) În cazul prevăzut la alin. (1) în care autoritatea contractantă solicită prezentarea unor
      certificate emise de un anumit organism de evaluare a conformităţii, aceasta acceptă şi certificate echivalente emise de alte organisme de evaluare a conformităţii.

  3. Coruptia politica si administrativa trebuie sa fie la fel de dura iar confiscarea averilor pentru coruptia la nivel inalt obligatorie.
    Infractorii si coruptii nu inceteaza daca nu li se sparg dintii.

  4. bagati satrele la puscarie mai repede

  5. Aripa labarala a usl nu se dezminte, stat polietenesc.

    • Faptul ca se impune respectarea legii prin amenzi nu are legatura cu statul politienesc.
      Judecatorii ar trebui sa trateze cu prioritate anumite spete cand e vorba de arest.

    • Replica tipica de mafiot. Ai pe suflet tone de deseuri arse si intoxicarea populatiei?

  6. Ce o să se întâmple daca o șatră arde deșeuri pe terenul altuia și autoritățile ajung prea târziu? Ii da amenda proprietarului?

    • Tanczos Barna face puncte politice, ăia oricum nu plătesc nicio amendă, ei sunt înrobiţi, sunt sclavii altora.

  7. E vorba doar de Legea 278/2013( Directiva IED)! Restul legislatiei, probabil nu se va modifica! Si asta daca se modifica e cam in contradictie cu OG 2/2001 privind regimul contraventiilor! Facuta sa pice la CCR!

    • OUG 28/1999 care reglementează obligațiile comercianților cu amănuntul în ceea ce privește dotarea și utilizarea caselor de marcat are prevăzut expres că pentru anumite fapte contravenționale nu se poate aplica avertismentu ( excepție de la art 7 din OG 2/2001).

  8. PNL si PSD nu vor lasa niciodata sa treaca asa o lege… Doar ei au facut precedentele legi si isi trag comisionul de la incinerarile ilegale.

  9. Sunt prea puțini care vor schimbarea reală și foarte mulți care au tot interesul să nu se reformeze nimic. De ce? Simplu, și-ar pierde privilegiile, conexiunile și purcoiul de bani pe care îi încasează de pe urma fenomenului corupției. Corupția a fost creată de sistem pentru a-i fi bine lui și rău victimelor, adică populimii! Cât timp vom avea de-a face cu politicieni josnici, lipsiți de verticalitate, rațiune, frică reală de Dumnezeu, lipsiți de norme morale, etice și profesionale, țineți minte, nu se va schimba nimic, este IMPOSIBIL! Va rămâne la stadiul de proiect de lege și va deceda prin Parlament, uitat într-un sertar, unde mai zac și alte proiecte. Dacă ar fi un proiect menit a genera privilegii, oooooooo, ar fi adoptat în procedură de urgență! Suntem o nație sortită pieirii, asta nu din cauza celebrelor aginturi străine, cum susțin unii „luminați”, ci din cauza cretinității și prostiei noastre, greu regăsite în vreo altă țară!

  10. La cum e legea in romania eu zic sa fie 10 ani pedeapsa cu inchisoarea sa poata sa faca aia macar 2-3 luni de puscarie… E doar o idee…

  11. In Romania sintagma „lege dura” nu e recunoscuta in „dex”. Mai verificati o data!

    • Mai e si CCR…. o sa spuna ca aerul deasupra curtii are probleme ca nu sta locului atasat de omul sau

  12. ca de obicei, o vor musca aia care isi ard crengile uscate de prin curte. restul, nici n-au sa existe pentru garda

  13. Ce se intampla cu situatiile tip Rudeni? In fiecare noapte statia de cogenerare pe baza de biogaz si/sau incineratorul de deseuri medicale din aceeasi curte „gazeaza” efectiv un sfert din Bucuresti, iar autoritatile refuza sa ia orice masuri. Este imposibil de ani de zile sa stai cu geamul deschis noaptea in Bucuresti.
    Mirosul este oribil, completat si de hidrogen sulfurat. Sunt mii sau zeci de mii de plangeri, dar NIMENI nu face nimic. Vine weekendul acum si cei din nord vest stiu ce urmeaza…
    Parca anul trecut s-a votat legea mirosurilor, CINE o aplica?

  14. În comuna Padina, județul Buzău există o groapă de gunoi, PĂZITĂ, numai pt gunoi de grajd și resturi vegetale. Totuși aici se aruncă tot felul de gunoaie, la care se dă foc zilnic.
    Noaptea mirosul e foarte toxic, pesemne că se pun în foc probabil alte deseuri interzise de a fi depozitate. Fiind aproape de portul Constanța, să nu fie ceva din importul containerizat de gunoi.
    La sesizarea primăriei, răspunsul a fost că GUNOIUL SE AUTOAPRINDE!
    Pompierii din comună aparținànd primăriei, nu pot fi sesizați decàt prin primărie!

  15. „Lege dură împotriva arderilor ilegale de deșeuri…”

    Aceasta este principala sursă de poluare în București, nu traficul auto, deși este atât de aglomerat!

    Dar, despre ce lege vorbim?! Este doar un proiect, care în parlament sigur va cunoște modificări. Partidele politice primesc subvenții de la cei care se ocupă cu managementul deșeurilor, indiferent că este vorba despre firmele de salubritate, ori despre cei care le ard ilegal.