G4Media.ro

DNA a clasat dosarul Brazilia în care era vizat Liviu Dragnea întrucât…

Liviu Dragnea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, marti, 15 mai 2018. Inquam Photos / Adel Al-Haddad

DNA a clasat dosarul Brazilia în care era vizat Liviu Dragnea întrucât unele fapte s-ar fi prescris, iar pentru altele nu ar fi existat suficiente probe

DNA a clasat pe 5 ianuarie 2021 dosarul Brazilia în care erau investigate in rem presupuse fapte de corupţie care îl vizau pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns al DNA la solicitarea G4Media.ro.

DNA a dispus clasarea întrucât unele fapte s-ar fi prescris, iar pentru altele nu ar fi existat suficiente probe.

Urmărirea penală s-a desfășurat doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă.

După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit.  c (”nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) și f (“a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale “in rem” și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018, în care se prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat.

Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție investigate”, a explicat DNA decizia de clasare în răspunsul pentru G4media.ro.

În iulie 2017, după publicarea unor anchete de presă de către platforma de investigaţii jurnalistice riseproject.ro privind faptul că Liviu Dragnea şi-ar fi cumpărat o vilă, prin interpuşi, pe ţărmul Oceanului Atlantic, la Fortaleza, în Brazilia, DNA a emis următorul comunicat de presă:

O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA.

În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, au arătat cei de la DNA pe 7 iulie 2017.

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a fost anchetat pentru spălare de bani şi în Brazilia, alături de fostul său coleg de facultate, Mugurel Gheorghiaş, zis Melcul. Informaţiile au fost confirmate de un procuror brazilian, potrivit jurnaliştilor de la riseproject.ro.

Aceştia au colaborat cu ziariştii de la cotidianul brazilian Folha de Sao Paolo, unul dintre cele mai mari ziare din Brazilia. Jurnaliştii au reușit să obțină o confirmare de la procurorul federal Carlos Wagner Barbosa Guimaraes.

Magistratul a confirmat că, la solicitarea procurorilor din România, colegii săi brazilieni au deschis o anchetă de spălare de bani în care erau suspectați Liviu Dragnea şi Mugurel Gheorghiaș. Acesta l-ar fi împuternicit pe un taximetrist local, Cursino Campos Junior, să cumpere o vilă cu piscină și teren de tenis, pe plaja din Cumbuco, o localitate la ţărmul oceanului Atlantic, lângă Fortaleza, în nord-estul Braziliei. Procurorii brazilieni suspectau că ar fi putut fi vorba de spălare de bani întrucât taximetristul era cunoscut drept o persoană fără venituri.

Vezi declaraţia lui Flavio Ferreira, unul dintre jurnaliştii de la Folha de Sao Paolo, şi reacţia lui Liviu Dragnea, într-un material al Știrilor TVR.

Vezi anchetele de presă ale riseproject.ro privind averea lui Liviu Dragnea din Brazilia aici:

https://www.riseproject.ro/articol/dragnea-fortareata-din-brazilia/

https://www.riseproject.ro/articol/dragnea-fortareata-din-brazilia-2/

https://www.riseproject.ro/articol/traseele-lui-dragnea-in-brazilia-clubul-fortaleza/

Context. În acest moment, Liviu Dragnea are două condamnări definitive şi se află în penitenciar. El a fost condamnat la 2 ani de detenţie cu suspendare în dosarul fraudei de la referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu şi la 3 ani şi jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

Dragnea mai are două dosare la DNA. În dosarul Tel Drum, are calitate de inculpat pentru fraudă cu fonduri europene, iar în dosarul vizitei în SUA la Trump, Dragnea a fost pus ieri sub urmărire penală pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei de lider de partid pentru obţinerea de foloase necuvenite.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR. 

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Procurorii de la DNA primesc Salariile alea uriase si apoi Pensiile speciale uriase pentru perioadele astea cand au lucrat la Dosare care ba au fost prescrise, ba au fost Clasate?!
    La o firma privata, cu asemenea „rezultate” erai invitat sa pleci acasa si sa-ti cauti loc de munca!
    La DNA sau DIICOT sau Parchetul Miltar(Dosarul Revolutiei!), procurorii se intrec in Clasari sau prescrieri si totusi sunt bine platiti si rasplatiti!
    Cum vine asta?!!

    • O fi greu sa se prevada in Constitutie ca prejudiciile aduse patrimoniului statului nu se prescriu, indiferent cat dureaza cercetarea si judecata faptelor ?

    • De acord cu tine in multe, dar trebuie tinut cont si de faptul ca prescrierea a intervenit in urma „Deciziei CCR nr. 297/26 aprilie 2018” si asta spune multe

    • in realitate erau niste fabulatii care sa puna paie pe foc, sa iasa hashtagii in piata si apoi la vot

    • Da, e greu sa se prevada orice în constitutie atâta timp cât PSD si satelitii au mai mult de 33%

  2. Justiția românească seamănă mai mult a o bâlci rural. La fel ca și în cazul lui Adrian Năstase se fac niște dosare ușurele cu niște găinării, când și Dragnea și Năstase au furat de ordinul miliardelor de euro. Singurele condamnări vor fi pentru niște termopane și pentru că a băut o bere cu Trump. Și să nu uităm din când în când mai prind câte un polițist care ia șpaga în pizza… În țara în care s-a furat cel mai mult din Uniunea Europeană în ultimii 31 de ani.

    Marile dosare de corupție ale multinaționalelor: Microsoft 1, 2 și 3 – VAX. EADS – VAX. Oracle – VAX. HP – VAX.
    Marii fugari de justiție – VAX.
    Retrocedări – 1 singur dosar cu Prințul Paul. Restul – VAX.
    Privatizări – VAX.
    Falimentări bănci – VAX.
    Dosarul flota – VAX.
    Dosarele istorice: Revoluția, Mineriadele, 10 August – VAX.

    Pentru circul ăsta plătim pensii speciale unor paraziți.

    • Exact. Dosare ușurele, găinării, praf în ochii naivilor. În timp ce, în culise, șpăgi uriașe curg din partea cui trebuie, și se duc… la cine trebuie. Și clasarea-i gata. Și ne mai mirăm cum a ajuns țara asta în genunchi. Mâine-poimâine, o să-l auzim din nou pe dragnea perorând despre „roșia românească,” în timp ce-și șterge o lacrimă în colțul ochiului.

  3. Ca i s a pus sechestru 21 mil nu e panica banuiesc la voi! Dar altii fura cu milioanele :))

  4. @ Costinian

    Statul rroman, nici pana astazi, nu a recuperat vreo avere furata de la politicieni

    Condamnarea e praf in ochi, sa faci 3 ani de puscarie, dar sa ramai cu sute de milioane de euro in conturi e lux, asta si-a „realizat” in viata copii si toti prietenii, rudele si asociatii

    repet, nu a fost recuperat nimic pana astazi

  5. Vorbiți cu vecinii din Kiseleff 6 să vă dea și vouă rețeta folosită la mumificarea lui Lenin, că mâine-poimâine….și atunci doar n-o să vă lăsați pe mâna lu’ dom’ dr. Rafila sau, Doamne ferește!, pe mâna lu’ dom’ dr. Streinu-Cerceluș…!

  6. 6-7 milioane de romani si-au facut viata in Vest si mai urmeaza sa vina multi altii

    O sa ramana doar securistii, brazilienii si interlopii in rromania

  7. Ce punere in scena jenanta care insulta toti oamenii.Mai intai anunta dosarul cu trumph dupa care il claseaza pe asta. Asta e nivelul la care sunt perceputi romanii,prosti gramada!

  8. Dupa mintea mea ( asta insemnand informatii) dosarul acesta era de la bun inceput o cacialma pentru a orienta/modela/ manipula opinia publica!

    autonomia gandirii nu este la mare pret intr-un mediu cultural dominat de politicianisme, poupincourisme si hahalerism!

    dosarul condamnarii lui domnului Dragnea pentru alea doua asistente care au facut munca de partid la consiliul judetean cu un prejudiciu de 8000 de euro este un fleac….pai noi nu am reusit sa aflam ceva despre Bancorex, Bancpost, Banca religiilor…flota, cate or mai fi….

    singurul lucru pentru care eu totusi nu l-as mai vrea sa-l vad pe domnul Dragnea in politica romaneasca este intentia de a muta ambasada noastra de la Tel Aviv la Ierusalim care ar fi facut praf si pulbere o munca diplomatica de 50 de ani!

    noroc cu domnul Melescanu care a gasit formula de blocare a ideii, formarea unei comisii, aprobari de la alte institutii ale statului…nu-i mai putin adevarat ca pixul ar fi stat, in cele din urma in mana domnului Iohannis, si el opozant al acestei miscari…

    care miscare nu avea alt rol decat obinerea de presiuni din partea premierului statului in cauza pe autoritatile romane pentru necondamnarea marelui *prieten*….

    altii si-au dat viata pentru tara, iar domnul Dragnea nu stia cum sa-i aduca prejudiciu!

  9. Numai decepții din partea justiției din România.

  10. Acolo erau banii dumneavoastră. Iar trădătorii ăștia din guvern nu vor nici măcar sa desființeze secția speciala, darămite sa scoată aceste prescrieri cu care mafioții scapă basma curata în majoritatea cazurilor.

  11. ce se-ntampla? cand mai multe surse, presa , rise, magistrati straini au detectat urmele banilor la negru, baietii de la diicot si ceilalti super-eroi procurori nu gasesc absolut nimic. normal! stand in birou visand ca verzi pe pereti, fumand un trabuc .. cautand pe google ? cu putine exceptii cred ca mai multe generatii de procurori nu- si merita salariul. imposibil sa nu lasi urme financiare cand faci atitea calatorii in Brazilia, la aceeasi dstinatie ani de zile. ar trebui angajati 2 experti fbi. in 2 saptamani ar fi gasit sigur o caruta cu probe clare, cu martori si alti indivizi din cercul dragnist. vor sa inchida capitolul rapid, pe tacute, au deja modelul nastase. il vom vedea pe Dragnea cum peste 5 ani va consilia psd, va veni la antena x pentru a da sfaturi pretioase, pareri de milionar intarziat cu pitzy la breloc, etc…hai la o bere nene Iancule ca sa uitam!

  12. DNA isi poate schimba denumirea in DNC (directia nationala de coruptie) ca sa fie mai aproape de realitate.

  13. Sint fan miliard la suta al prescrierii , al suspendarii , al pedepselor la domiciliu , la monte-carlo , la bordel , la orce pedeapsa care ii scoate albiti fara detergenti pe hotii care ma praduiesc . ” Iubesc ” la nebunie sistemul politruco-juridic care spoliaza prostimea .

  14. ASTEA E OPERA UNOR legiuitori PRECUM iordache. RASPLATIT DE TOATE partidele CU DIPLOMA DE NEPLAGIATOR SEMNATA DE presedintele academiei (500 000 DE LEI PE AN NUMAI DE LA academie), CU SINECURA PE VIATA, PENSII SPECIALE SI ALTE ACARETURI.

  15. !Cetatean’ turmentat

    si daca ati fost manipulat?

    are o vorba Mark Twain, de retinut, *„Este mai ușor să înșeli oamenii decât să-i convingi că au fost înșelați.*

    in psihologie cognitiva asta inseamna ca ati intrat in disonanta cognitiva si primul impuls de a reduce disonanta este sa credeti ce ati crezut prima data!

    Nu intrati in panica, Jodl si-a dat seama ca a gresit total doar cand Hitler s-a sinucis, in timp ce Ribbentrop nici macar atunci!

  16. Au lungit ancheta până sa prescris fapta.Trebuie ca legea să nu mai permită așa ceva,un dosar aflat în anchetă să nu poată fi clasat de procuror-obligatoriu înaintat la judecător pentru a se pronunța,inclusiv prin sancționarea procurorului/denunțătorului.De ex. denunțătorul ar trebui să suporte cheltuielile de anchetă,iar porocurorul să restituie leafa primită degeaba.

  17. Sunt fapte atipice de corupție, deci nu îndeplinesc nicio condiție de ”tipicitate”.