G4Media.ro

Distribuţie Oltenia a organizat peste 5.200 de acţiuni pentru combaterea racordărilor ilegale…

Sursa foto: Parlamentul European

Distribuţie Oltenia a organizat peste 5.200 de acţiuni pentru combaterea racordărilor ilegale la reţeaua de energie electrică, în 3 luni / ”Fenomenul prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale şi pierderi de vieţi”

Distribuţie Oltenia a organizat un număr de 5.233 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice în intervalul aprilie – iunie 2023, informează marţi compania, citată de Agerpres.

În cele şapte judeţe în care operează compania, au fost verificate 5.233 de locuri de consum şi au fost identificate 356 de cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, împărţite astfel: Argeş – 55 de cazuri, Dolj – 125 de cazuri, Gorj – 10 cazuri, Mehedinţi – 26 de cazuri, Olt – 67 de cazuri, Teleorman – 51 de cazuri şi Vâlcea – 22 de cazuri.

„Fenomenul prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale şi pierderi de vieţi omeneşti şi are impact direct asupra calităţii alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Peste 5.233 de cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie au fost verificate în perioada aprilie – iunie 2023. Sustragerea energiei electrice din reţeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât şi pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenţie neautorizată, precum şi utilizarea unor instalaţii improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieţi omeneşti şi daune materiale semnificative”, se arată într-un comunicat al companiei.

În plus, atrage atenţia Distribuţie Oltenia, consumul fraudulos de energie influenţează calitatea serviciilor, determină variaţii de tensiune şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte de furnizare legale.

Reprezentanţii companiei precizează că sustragerea de energie constituie infracţiune de furt şi se pedepseşte conform legilor în vigoare.

„În baza articolului 228 din Codul Penal şi a Legii nr. 123/2012 ‘Legea energiei electrice’, menţionăm: ‘(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se spune în comunicat.

Distribuţie Oltenia dă asigurări că va realiza controale periodice pe teren, însă consumatorul trebuie să verifice periodic propriul sistem.

Distribuţie Oltenia este operatorul de distribuţie a energiei electrice din şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea. Compania asigură energie electrică pentru mai mult de 1,4 milioane de locuri de consum, aducând lumina în casele a peste 3 milioane de persoane din regiunea Olteniei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...