G4Media.ro

Dispută între Clotilde Armand și șeful Autorității pentru Digitalizarea României pe tema…

Sursa Foto: Facebook

Dispută între Clotilde Armand și șeful Autorității pentru Digitalizarea României pe tema celor 12 milioane de euro cheltuite pentru proiectul e-România / Europarlamentara USR anunță că va sesiza instituțiile statului

O dispută între europarlamentara USR, Clotilde Armand și Sabin Sărmaș, președinte la Autoritatea pentru Digitalizarea României aduce din nou în discuție portalul e – România, nefuncțional deși pentru el s-au cheltuit 12 milioane de euro. E – România a fost inaugurat pe vremea guvernării Boc, pe când ministerul comunicațiilor era condus de Gabriel Sandu, condamnat între timp în dosarul Microsoft, dar ani de zile n-a putut fi accesat și nici n-a fost actualizat.

Site-ul ar fi trebuit să ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative.

Situația e-România a fost adusă din nou în atenția publică de Clotilde Armand pe data de 10 februarie, când europarlamentara USR a scris într-o postare pe Facebook că ”domeniul www.portaleromania.ro plătit de români cu 12 milioane de euro a expirat astăzi și între timp a fost cumpărat de niște baieți deștepți care îl vor folosi sigur să-și ia o recompensă frumoasă”.

Armand a mai susținut că ”registrarul domeniilor .ro nu poate să facă nimic în acest sens acum. Pentru o modificare de platformă/site, având în vedere complexitatea, sigur mai sifonează niște milioane de euro”.

Cum i-a răspuns președintele Autorității pentru Digitalizarea din România

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, provenit din Cluj și un apropiat al primarului Emil Boc, o acuză, tot pe Facebook, pe Cloilde Armand că face ”o confuzie uriașă” atunci când spune că un domeniu a fost plătit de români cu 12 milioane de euro, precizând că el costă în realitate 12 euro.

”Cele 12 milioane au fost cheltuite pe echipamente si platforme software dezvoltate, nu pe un nume de domeniu. Mai mult, aceasta cheltuiala nu are nici o legătura cu actuala guvernare așa cum încercați să demonstrați, proiectul fiind demarat cu mai mult de 10 ani in urmă.

Vă explic încă o dată, băbește, ca să fie cât mai ușor de priceput, deși în definitiv sunt informații la îndemâna oricui. Domeniul www.clotildearmand.ro poate fi cumpărat cu 12 euro dacă el este disponibil. Site-ul care constituie suportul pentru informația prezentată (foto, video, text, etc.) și care este “legat” de acest nume de domeniu, poate costa 1.200 de euro spre exemplu, adică de 100 de ori mai mult. La fel si cu portalul e-Romania. Cred că pe viitor, o minimă documentare înainte de ieșirile publice v-ar ajută să nu vă mai faceți de rușine în rândul tinerilor care v-au acordat atât de multă încredere”, mai susține Sărmaș.

Totuși, președintele Autorității pentru Digitalizarea României nu face nici o referire la problema de fond ridicată de Clotilde Armand, și anume pe ce s-au cheltuit cele 12 milioane de euro și cine răspunde pentru faptul că un site care a înghițit atât de mulți bani este azi nefuncțional.

Armand: Mine mai bine l-ați cearta pe colegul de la PNL Cluj, Emil Boc

Clotilde Armand a revenit pe Facebook cu precizări,  constantând că ”dl președinte de la ADR ne anunță acest proiect a eșuat și banii s-au dus. Bravo, PNL!”

”Stimate domn de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, nu știu cine v-a numit pe Dvs președinte dar să știți că nici un angajat al Statului nu poate să ignore o pierdere de 12 milioane de euro. În loc să mă certați pe mine mai bine l-ați cearta pe colegul de la PNL Cluj, Emil Boc, pentru că a plătit din taxele românilor 12 milioane de euro pentru un proiect ”de mult eșuat, scos din priză să nu mai consume curent degeaba”, a replicat Clotilde Armand.

Armand a mai invocat și un raport al Curții de Conturi, care ar fi constatat că ”statul a cheltuit peste 19 milioane de lei pe 43 de studii pentru fundamentarea strategiei eRomânia, în urma căreia a rezultat un singur portal de 12 milioane de euro care nu este nici actualizat și nici folosit.”

Europarlamentara USR mai anunță că va sesiza instituțiile statului pentru acest ”prejudiciu de 12 milioane de euro.”

Context

Hotnews.ro a semnalat în repetate rânduri, în 2017 și 2018, că portalul e-România este nefuncțional, deși statul român a cheltuit milioane de euro cu acest proiect menit să transparentizeze autoritățile publice locale.

Controversatul portal e-România a fost dezvoltat de firma Omnilogic, condusă de Gabriel Marin, în baza unui contract încheiat în anul 2010, când la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), condamnat  la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, scria HotNews.ro în aprilie 2018.

Potrivit sursei citate, după ani de întârzieri, portalul e-România, care ar fi trebuit să ofere informații actualizate despre toate unitățile administrativ-teritoriale (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative, a devenit accesibil online în primavara anului 2014 și a înghețat la acel stadiu, fiind plin de informații neactualizate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Pana la urma sunt 12 euro sau 12 milioaner de euro? Ca unu zice una, unu zice alta!

    • Statul trebuie sa cumpere un tren de 12 milioane de euro, din banii nostri (publici) a carui placuta de inmatriculare costa 12 euro. S-au cheltuit milioanele, s-a luat si placuta, nu functioneaza nimic, intre timp a expirat valabilitatea placutei de inmatriculare si au cumparat niste baieti, cu 12 EUR, un nou termen de valabilitate si placuta respectiva.

      Ce zici, s-au pierdut 12 MILIOANE sau 12 EUR?

      Clotilde intreaba UNDE-I TRENUL, DE CE NU FUNCTIONEAZA? si agerică ăla raspunde ca placuta nu-i tot aia cu trenul. De genul „musca zboara dar furnica tropaie”. Si e si mandru de el! 💡

    • Măcar să reapară pe net Biblioteca Digitală a Bucureştilor, dispărută la Centenar. Ea ar putea fi un fel de cum au francezii Gallica. Utilă Diasporei.

  2. Si eu cred ca e o confuzie … 1200 de euro pentru un site de prezentare?!! Domnul in cestiune nu prea e la curent cu preturile …
    Si uite asa mai apare cite o „autoritate” ….

  3. DIGITALIZAREA ! O nouă și totuși veche, lozincă în spatele căreia se papă bani din bugetul public. Boc a lansat-o, s-au adăpat la ea clienții PDL,PNL, PSD pînă a secat izvorul, acum Orban umple iar izvorul digitalizării pentru că sunt însetați rău de tot după parcurgerea deșertului opoziției.

  4. La domenii valoarea nu poate fi considerata simplist 12 euro. Conteaza marketingul de promovare al siteului respectiv. De exemplu daca le oferi celor de la Facebook 100 de milioane de dolari sa-ti dea domeniul facebook.com, te scuipa. cred ca nici olx.ro nu il poti cumpara prea ieftin.
    Evident domeniul http://www.portaleromania.ro, de care nu a auzit nimeni, nu are nici o valoare, dar pe siteul respectiv apare acum „Buy this domain”.
    Iar Sarmas e un cretin , explicatia lui „nu e in chestie”, s-au cheltuit 12 milioane de euro, nu 12 euro, pe nimic

  5. cheltuim 12m euro pe site si nu merge
    da bip din fuctia institutiei nu da 12 euro pe an pentru pastrarea domeniului
    unde dracu ii gasest pe toti pacalicii sa-i puna in fruntea unor institutii?

  6. De fapt omul are dreptate: s-au platit 12 milioane pe ceva ce costa 12 euro. Ca asa-i la Romanika.