G4Media.ro

Dinastia Hun din Cambodgia își savurează triumful, în ciuda criticilor internaționale

Facebook, Hun Manet

Dinastia Hun din Cambodgia își savurează triumful, în ciuda criticilor internaționale

În Cambodgia, Hun Manet, care a fost nominalizat pentru a-i succeda tatălui său, Hun Sen, în funcția de prim-ministru, a salutat „sprijinul copleșitor” acordat duminică partidului de guvernământ în alegerile legislative pe care Washingtonul le-a descris ca fiind „nici libere, nici corecte”, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

În cadrul unor alegeri fără nicio surpriză și fără o opoziție credibilă, Partidul Popular Cambodgian (CPP) al lui Hun Sen, aflat la putere de 38 de ani, a obținut o victorie „zdrobitoare” cu cel puțin 78% din voturi și se așteaptă să obțină 120 din cele 125 de locuri din Adunare, potrivit presei locale.

Criticii spun că Hun Sen, care a venit la putere în 1985, a redus libertățile fundamentale și a folosit sistemul judiciar pentru a-și reprima opozanții, care au fost aruncați în închisoare cu zecile în timpul mandatelor sale.

În vârstă de 70 de ani, el se pregătește, probabil în următoarele săptămâni, să predea frâiele fiului său cel mare, Hun Manet, 45 de ani, un general cu patru stele instruit în Statele Unite și Marea Britanie, care a fost ales duminică pentru prima dată în parlament.

„Poporul cambodgian și-a exprimat în mod clar voința (…) El a acordat un sprijin copleșitor CPP”, a postat luni Hun Manet pe rețelele sale de socializare, înainte de a le mulțumi alegătorilor pentru „dragostea și încrederea” pe care i le-au arătat.

„Nici libere, nici corecte”

Într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA s-a declarat „îngrijorat” după aceste alegeri care nu au fost „nici libere, nici corecte”.

În trecut la putere, doar partidul regalist FUNCIPEC, foarte puțin critic cu Hun Sen, ar urma să revină în Adunare cu 5 deputați.

Singurul partid rival credibil al premierului a fost exclus din cursă cu câteva săptămâni înainte de vot pentru că nu s-a înregistrat în mod corespunzător la comisia electorală.

În săptămânile care au precedat alegerile, libertatea de exprimare a fost în mare măsură înăbușită prin închiderea uneia dintre ultimele media independente, condamnarea la o pedeapsă grea a principalului opozant, pentru trădare, și modificarea legii electorale pentru a exclude de facto opozanții aflați în exil.

„Aceste acțiuni au privat poporul cambodgian de o voce și de o alegere în determinarea viitorului țării lor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Washingtonul se pregătește să impună restricții de viză pentru cambodgieni și să suspende anumite ajutoare finanțate de SUA, a anunțat el.

Hun Sen s-a orientat foarte mult spre China în ultimii ani, obținând sume uriașe de bani, precum și investiții, fără a se confrunta cu nicio cerere în materie de democrație din partea Beijingului.

Luni, Beijingul l-a felicitat pe lider pentru „alegerile reușite”.

În absența unei opoziții demne de acest nume, opțiunea alegătorilor a fost în mare măsură limitată, iar votul alb sau nul a fost singura modalitate a populației de a-și arăta nemulțumirea față de guvern.

Autoritățile au anunțat că anchetează 27 de persoane acuzate că au incitat alegătorii să depună buletine de vot anulate sau nevalabile în ziua scrutinului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Khieu Sopheak.

Marjă de manevră redusă

În ajunul alegerilor, Sam Rainsy, o figură a opoziției cambodgiene care trăiește în exil în Franța, a fost condamnat la 25 de ani de ineligibilitate pentru că a îndemnat alegătorii să voteze cu buletine de vot nule.

Jurnaliștii AFP au văzut astfel de buletine de vot în timpul numărătorii, dar partidul de guvernământ a minimalizat fenomenul, iar riscul de manifestații este practic nul într-o țară condusă cu o mână de fier.

Sebastian Strangio, autorul unei cărți despre Cambodgia lui Hun Sen, a declarat pentru AFP că lui Hun Manet îi lipsesc conexiunile și perspicacitatea politică a tatălui său, ceea ce îi lasă mai puțin spațiu de manevră.

În cele din urmă, Hun Sen va rămâne la conducere în umbră, cu puține șanse ca lucrurile să se schimbe, a declarat pentru AFP politologul Virak Ou. Hun Manet va fi autorizat de tatăl său „să inițieze anumite lucruri care nu vor perturba sistemul existent”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...