G4Media.ro

Studiu The Economist: Declinul democrației a continuat la nivel global în 2021…

Sursa foto: Pixabay

Studiu The Economist: Declinul democrației a continuat la nivel global în 2021 – Sub 7% dintre locuitorii planetei trăiau într-o „democrație deplină“, peste 37% trăiau sub dictatură

Declinul democraţiei a continuat la nivel global în anul 2021, potrivit Indexului Democraţiei realizat de Economist Intelligence Unit, transmite joi dpa, citată de Agerpres.

Conform studiului întocmit anual de grupul The Economist, 45,7% dintre locuitorii planetei trăiau într-o formă de democraţie în 2021, comparativ cu 49,4% în 2020.

Totuşi, numai 6,4% trăiau într-o ‘democraţie deplină’, în uşor regres faţă de anul anterior (6,8%).

Conform studiului, mai mult de o treime din populaţie – 37,1% – trăia anul trecut sub o dictatură, ceea ce constituie o creştere uşoară comparativ cu 2020.

De altfel, proporţia de state autoritariste a crescut constant în ultimii ani.

Norvegia continuă să conducă în topul democraţiilor, studiul acordând acestui stat scandinav cele mai mari punctaje la trei din cinci categorii.

Ea este urmată de Noua Zeelandă, care a urcat de pe locul al patrulea, şi de Suedia, Finlanda, Islanda şi Danemarca.

Două mari state europene au primit însă critici în studiul EIU.

Spania a fost coborâtă la gradul de ‘democraţie deficientă’ în urma unui scor redus la capitolul independenţa justiţiei, din cauza disputelor politice legate de numirea judecătorilor.

Marea Britanie, deşi rămâne o ‘democraţie deplină’, a coborât în clasament în urma câtorva scandaluri care au subminat încrederea în guvern, notează autorii studiului. Prim-ministrul Boris Johnson se confruntă de multe săptămâni cu critici interne din cauza scandalului petrecerilor organizate în timpul pandemiei.

Totuşi, ţara asupra căreia şi-a concentrat atenţia studiul este China.

Intitulat chiar ‘Provocarea China’, el observă că, împotriva aşteptărilor analiştilor occidentali, China nu a devenit mai democratică pe măsură ce i-a crescut nivelul de bogăţie. Dimpotrivă, a devenit ‘mai puţin liberă’, fiind clasificată în raportul EIU drept un ‘regim autoritar’.

Activişti pentru drepturile omului afirmă că în China cresc constant nivelul de supraveghere, represiunea împotriva criticilor guvernului, a disidenţilor şi minorităţilor precum uigurii musulmani.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Implementarea corectitudinii politice intra la democratie deplina sau la dictatura?

    • A zis cineva ca democratiille sunt sisteme perfecte? Insa sunt zeci de milioane de emigranti care spun ca sunt muuuult mai bune decat solutia aialalta. Deci, maine ce pui pe masa copiilor tai?

  2. Mentiune pentru sosocari: implementarea unor reguli si legi necesare pentru convietuirea in societate nu inseamna „dictatura”!

    • @iepurila
      ‘binele’ cu forta se cheama: dictatura si totalitarism, copilasule.

    • Ce pretentii poti abea de la un taliban progresist.

    • După care criterii mai definești, astăzi, dictatura vs democrație, date fiind ițele atât de încurcate ale Sistemului și care tinde să se uniformizeze la scară globală?

  3. Vedeti ca nu cumva aceste reguli si legi sa nu se intoarca si impotriva dv. Corul de behaituri se va auzi pana foarte departe.

  4. Cred că trebuie redefiniți termenii ca sa putem vorbi despre același lucru.

  5. Numara jandarmii intr-un stil deosebit. E ceva ce n-au vazut nici americanii cand „a pierdut” Donald Trump.

  6. Zici democratie si tragi apa.