G4Media.ro

Digi24.ro: Președintele Senatului, Anca Dragu, inițiază procedura pentru trecerea la Parlament unicameral,…

Sursa Foto: Facebook/ Anca Dragu

Digi24.ro: Președintele Senatului, Anca Dragu, inițiază procedura pentru trecerea la Parlament unicameral, cu 300 de aleși

Președintele Senatului, Anca Dragu, a anunțat joi înființarea unei comisii parlamentare comune pentru punerea în aplicare a referendumului din 2009, când românii au votat pentru un parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari.

„Vom înființa o comisie parlamentară comună la nivelul Camerei și Senatului, care are ca scop întregul proces electoral, dar și aplicarea acestei măsuri”, a declarat Anca Dragu la Digi24.

Comisia va fi înființată la începutul anului viitor, dacă nu se reușește în ultima săptămână din acest an.

„Probabil la începutul lunii ianuarie. Încercăm și acum, săptămâna viitoare, în măsura în care vom avea toate avizele”, a mai precizat Anca Dragu.

Fostul președinte Traian Băsescu a organizat în 2009, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, și un referendum în care a consultat populația cu privire la trecerea la un sistem parlamentar unicameral, cu maximum 300 de aleși.

Referendumul, deși validat, nu a fost pus în aplicare nici până acum. Pentru modificarea structurii Parlamentului, este nevoie de revizuirea Constituției.

Sursa: Digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

63 comentarii

  1. Înseamnă că şpaga pentru un loc eligibil pe listele de partid va creşte cu minim 50%

    • 300 deputaţi, unicameral, sunt mai uşor de corupt sau de supus presiunilor decât 600 bicameral.
      Economiile mari se fac la incompetenţă şi corupţie.
      Sistemul e inspirat de Republica Moldova, care se descurcă unicameral cu 100 aleşi.

    • sau se umfla schemele de personal la Parlament si la cabinetele parlamentarilor. Vor avea nevoie de minim 20 de consilieri si secretare :))

    • Papusarii o sa aibe costuri mai mici si munca mai usoara cu lacheii din parlament.

    • traiasca MAREA ADUNARE NATIONALA 2.0

  2. O, ce veste minunata !

    • Pentru mine este clar faptul ca pe g4media s-a strans crema prostacilor imbecili din Romania. Sunteti prosti in plm? Aceasta procedura este moarta din fasa deoarece trebuie modificata constitutia, iar fara ajutorul celor de la PSD, acest lucru este imposibil. Mizerabilii din USR si PNL vor cu tot dinadinsul sa cioparteasca constitutia dupa bunul plac si au venit cu aceasta initiativa ca sa puna presiune pe cei de la PSD si sa dea vina pe acestia ca nu vom avea 300 de parlamentari. Inca mai puneti botul la cacaturi?

    • Inca o reformista habarnista!
      Vezi madam care e treaba, nu te avanta ca fata mare la maritat, spontan si din prima!

  3. Exact cat Sunt Lichelele P$D de la 480 la 300, asadar Profetia mea – P$D in 2024 NU intra in Parlament se Implineste !

    • Este complicata regula de trei simpla pentru un USR-ist ?

  4. Deși pare un lucru bun, fiindcă majoritatea parlamentarilor și t niște paraziți, cu un parlament mic ai mai puțini oameni de cumpărat când vrei să voteze cum vrei tu. Practic este extrem de dăunător democrației, este mai ușor să ai o majoritate extrem de coruptă.
    Democratic, e mai bine cum este acum.

    • Interesant
      Nu m am gandit la asta
      Dar!
      A existat un referendum. Nu o gluma făcută de dragul facerii. Tre dus la cap rezultatul:)

    • Dar nu mai bine rezolvam problema corupției,Cu niste legi care sa o descurajeze cu instituții care sa își daca treaba (DNA, parchet, poliție, este c) ?!

    • Desi tehnic s-ar putea sa ai dreptate dpdv al eficientei unui Parlament, totusi suveranitatea cetatenilor exprimata prin referendum NU poate fi ignorata. Asta ar fi de-a dreptul decapitarea democratiei!

      Ce s-a intamplat in ultimii 11(unsprezece) ani a fost o mizerie! Toata lumea se facea ca ploua, neavand vreun termen limita de implementare, pentru ca parintele incestuos al Constitutiei nu a scris in ea ca daca Parlamentul nu pune in practica rezultatul in … sa zicem 3 luni, se dizolva automat. 🙁
      De retinut pentru urmatoarea Constitutie. 💡

      Intrebati la elvetieni cum e treaba cu „vox populi, vox dei„, ca nici la ei rezultatele referendumurilor nu sunt intotdeauna cele mai fericite. Bine, ca aia si-au facut confederatia pe la 1200, cand la noi … nu e clar ce se intampla. 🙁

    • În 99% din cazuri parlamentarii votează exact ce le indică liderul de grup. Așa că nu ține teoria asta.

    • romania nu e sua sa avem asa numar mare de parlamentari, iar doi, e nevoie de vot uninominal. liste facute de big boss nu e sanatos ptr romania.

    • Ce e democratic acum, cand de exemplu in parlamentul 2016-2020, 90% din cei aproape 500 de parlamentari erau habarnisti de TOP!
      Oameni care in 4 ANI NU au luat cuvantul mai mult de momentul depunerii Juramamtului, oameni care NU au avut nici o Initiativa legislativa, cel mult au fost de umplutura la asigurarea numarului de initiatori a diferite proiecte legislative, oameni fara nici o pregatire, majoritatea clientela politica analfabeta!
      Ce VOTEAZA in Parlament astfel de specimene habarniste?
      Ce „beneficiu” aduc DEMOCRATIEI specimene precum cele din Parlamentul recent incheiat?!
      Mai bine 300 de parlamentari bine pregatiti decat 500 de parlamentari, din care 400 sunt vai de mama lor!!!

    • Hai sa nu o dam in balarii, pe logica asta cea mai buna solutie ar fi cate o mie pe judet sa fie greu de cumparat. E vorba de responsabilizare, cand ai cativa pe judet stii pe cine ce sa tragi de maneca, cand ai 10-15 se pierd in multime, ajung jumate sa nu zica altceva decat jurmantul in 4 ani. Si mai dispar si inbecilli ca acum se pune cap de lisa unul mai spalat si 10 jigodii umblu apoi lista.

    • @Sanitarul
      Au spus-o englezii, dacă nu mă-șeală memoria chiar prin vocea lui David Cameron: ,,nu este bun Brexit-ul, dar să nu aplicăm rezultatul referendumului ar fi un dezastru pentru democrație”.
      De la Iliescu pornire, democrația noastră originală progresează din dezastru în dezastru!
      Vă amintiți că, după referendumul ,,300 de parlamentari” din 2009, ne-am pricopsit în 2012 cu 600 de parlamentari?!

  5. Cum crede ca vor accepta parlamentarii.
    Ce ar fi daca pleaca ea prima din aia 600 de parlamentari.
    Or sa o scoata in suturi de acolo,naiva rau.

    • Nu pleacă nimeni. La viitoarele alegeri vor fi doar 300 de locuri.
      Mai gândiți înainte să scrieți.

  6. Yeeeessssssssssssssss !!!

  7. Numai să nu fie o altă comisie care s-o bată în cap. Ca multele altele. Poate o fi o comisie care chiar să ducă la reducerea aleșilor neamului. Și poate chiar reduce numărul celor care parazitează Parlamentul . Că ne-am săturat de trântori pe prima scenă ,a țării …

  8. Iata ca norocul vine de unde te astepti mai putin. Desi personal am avut mare incredere in aceasta doamna inca de pe timpul guvernului Ciolos.

    Pare sa fie un program coordonat si sincronizat in spate? Doamne ajuta. Sobolanii cred ca deja sunt paralizati de spaima.

    • deci ai avut incredere dar te asteptai cel mai putin din partea ei.
      logica la superlativ! 🙂

    • Ideea era ca, desi o remarcasem in cabinetul Ciolos, provocarea pe care reducerea drastica a numarului de parlamentari ar reprezenta-o pentru vointa politica a decidentilor este atat de uriasa incat, in niciun caz nu ma asteptam nici macar sa fie anuntata de Anca Dragu.

  9. prima decizie care se aliniaza cumva cu ce se cheama ‘vointa populara’ care a fost pina acum bagata la sertar chiar si de PNL in trecut

  10. Bine bine si cum se va imparti o singura camera intre PNL si USR?
    O sa ramina Orban fara sefie la parlament?

  11. O idee foarte proasta desființarea senatului.
    Inspirația e Petru Groza care l-a desființat în 1946.
    Initial era numit corpul ponderator

    • Pai de la niste marxisti la ce te poti astepta? :))

    • @jean valjan
      Nu știu ce sa ma îngrijoreze mai mult. Lipsa de cultura politica și istorica a doamnei ajunsa președinte al senatului și care propune desființarea în prima zi sau cerbicia cu care o grămadă de oameni (inclusiv unii care comentează aici) aplaudă aceasta inițiativa.

  12. „Parlament unicameral, cu 300 de aleși”

    Cam era vremea.

    Dacă totuși nu se desființează una dintre Camere, este necesar ca rolurile lor să fie substanțial regândite, pentru a nu se mai suprapune. Iar numărul de parlamentari poate fi redus la 300, conform voinței cetățenilor, exprimată prin referendum.

  13. Și 300 sunt prea mulți. Ar trebui să fie maxim 100, să știm fiecare ce votează, cum votează, ce decizii iau. Așa, cu 300 e mai greu

  14. Vad o agitatie, un freamat, trebuie ca sinteti mai tineri.
    Cu ceva vreme in urma se zicea ca daca vrei sa ingropi o problema infiintezi o comisie.

  15. OARE DE CE ARE dorneanu 2 SALARII 4 SPORURI SI 3-4 PENSII ?
    sa dea NECUNSITUTIONAL !

  16. 50 de senatori,cite unul de judet,si 250 de deputati! problema foarte simpla! si prag electoral marit la 10 procente si sa vedeti cum avem doar 2,max 3 partide in parlament! minoritatile se pot inscrie in partidele care le reprezinta cel mai bine interesele! problema rezolvata! politica de bun simt!

  17. In fine cuiva ii pasa de vocea poporului.

  18. Parlament unicameral… Ca pe vremea raposatului

  19. minoritatile sa aiba un singur max doi reprezentanti. s-au folosit de aceasta manevra ca sa se controleze majoritatea. trebuie eliminata aceasta pirghie antidemocratica.

  20. Senat 100 plus camera 200. Total 300, suficient pt romania. Si americanii au tot 100 de senatori si nu se plang.

    • Nu vezi ca asta vrea sa desfiinteze Senatul, cel care este aparatorul suprem al poporului roman, cu o reprezentare uriasa si care in toate tarile civilizate se alege UNINOMINAL,de tot

  21. Cred ca numarul corect de parlamentari la o populatie de 20 milioane de cetateni ar fi 272 (Wikipedia-„cube root rule”). Este putin probabil ca propunerea sa duca la ceva, fiindca tocmai au avut loc alegerile si pt reducerea nr. de parlamentari ar fi nevoie de alte alegeri, deci de anticipate. Demersul e populist( de tipul, noi vrem, insa ceilalti se opun).

    • Populist, nepopulist, este o vointa manifestata, consacrata si inca nerespectata. A facut si Basescu ceva bun viata asta … Chiar l-as ierta pt. Nana daca ar iesi odata 300 de gunoaie pe sume, functii si oportunitati grase, din Parlament. + toti acolitii, se ajunge la 1000 de bugetari(lepre) lejer. Ne vaccinam cu totii si iesim din nou, nu-i nici cea mai mica problema. Poate votam chiar electronic, cine stie … imi stiu CNP-ul, nu-i bai …

    • Populist, nepopulist, este o vointa manifestata, consacrata si inca nerespectata. A facut si Basescu ceva bun viata asta … Chiar l-as ierta pt. Nana daca ar iesi odata 300 de g*noaie pe sume, functii si oportunitati grase, din Parlament. + toti acolitii, se ajunge la 1000 de bugetari(lepre) lejer. Ne vaccinam cu totii si iesim din nou, nu-i nici cea mai mica problema. Poate votam chiar electronic, cine stie … imi stiu CNP-ul, nu-i bai …

  22. Doamne’ajuta ! Dupa 11 ani de cand am votat, chiar ne e sete ! Respectati Referendumul la care am votat majoritar si poate n-o sa mai stea 70% acasa. 🙂

  23. Cum o dai, tot nu-i bine… Ați prefera să platim pensii speciale, jde ani buni de aci’nainte, la 600 de trantori sau la 300? Gândiți practic!

  24. P.S. : Daca reusesc sa taxeze si BOR cu 33%, ne Revenim ! Mina de aur neexploatata ! Faceti un site cum cheltuie BOR fiecare leutz de 30 de ani si discutam dupa … Fac sute de milioane de $ anual din enoriasi, normal c-au sponsorizat fanaticii AUR care urla „Dumnezeu…” …

  25. Procedura revizuirii constituției presupune o majoritate de cel puțin două treimi.
    So… cu cine?

  26. S-au activat hahalerele pesediste cu comentarii, de parca un referendum e zero iar opiniile unor anonimi celebri sunt legi universale…
    Ce bine e in Parlament sa te pierzi in multime facandu-te ca muncesti .
    300, ce nu e clar???????????? restul valea la munca paraziti infractori…

    • Corect!
      Nu oricine intelege de ce trebuie sa se aplice hotararea poporului exprimata prin referendum.

      Un parlament mare si stufos permite mafiotilor, politrucilor, odraslelor si beizadelelor si in general tuturor impostorilor SA SE ASCUNDA IN MULTIME si sa actioneze ca atare. Precum la jocul de „bazza”, cu cat sunt mai multi care participa la „joc”, cu atat mai greu este sa ghicesti cine da in tine.

      Listele de candidati cu cat sunt mai scurte, cu atat sunt mai usor de judecat de catre alegatori. Si mai greu de strecurat impostorii in ele.

      Mai la vedere, intr-un parlament substantial redus este cu mult mai greu sa te exprimi ca un nesimtit, asa cum o fac multi astazi, la adapostul anonimatului.

  27. Situatia numarului de parlamentari raportat la populatie in grupul de tari UE28:

    Germania – 611- 82 mil. locuitori (1:134206)
    Spania -598 – 46 mil. locuitori (1:76923)
    Olanda – 225 -15,6 mil. locuitori (1:74600)
    Franţa – 925 – 65,9 mil. locuitori (1:72000)
    Polonia – 560 – 38,1 mil. locuitori (1:68000)
    Italia – 945 – 60,8 mil. locuitori (1:64300)
    Belgia – 221 -10,4 mil. locuitori (1:47058)
    Portugalia – 230 – 10,6 mil. locuitori (1:46086)
    Marea Britanie – 1.410- 63,1 mil. locuitori (1:44750)
    Cehia – 281 – 10,5 mil. locuitori (1:37366)
    Grecia – 300 – 10,8 mil. locuitori (1:36000)
    Slovacia -150 – 5,4 mil. locuitori (1:36000)
    Austria – 247 – 8,2 mil. locuitori (1:33198)
    România – 588 – 19 mil. locuitori (1:32312)
    Danemarca – 179 – 5,6 mil. locuitori (1:31280)
    Bulgaria – 240 – 7,36 mil. locuitori (1:30666)
    Finlanda – 200 – 5,4 mil. locuitori (1:27000)
    Croatia – 151 – 4 mil. locuitori (1:26490)
    Ungaria – 386 – 10 mil. locuitori (1:25906)
    Suedia – 349 – 9 mil. locuitori (1:25787)
    Lituania – 141 – 3,6 mil. locuitori (1:25531)
    Letonia -100- 2,3 mil. locuitori (1:23000)
    Irlanda – 266 – 4,4 mil. locuitori (1:16541)
    Slovenia – 130 – 2 mil. locuitori (1:15384)
    Estonia – 101 – 1,3 mil. locuitori (1:12871)
    Cipru – 80 – 818,200 locuitori (1:10227)
    Luxemburg – 60 – 468,571 locuitori (1:7809)
    Malta – 65 – 402,668 locuitori (1:6194)

    Romania cu 1 parlamentar la 32.312 locuitori, se situeaza la mijlocul clasamentului, intre Austria si Danemarca.

  28. Bravo ! Sint interesat de câți bani se economisesc in felul asta . Mai mult, Parlamentul European devine din ce in ce mai important.

  29. Eu sunt convinsa ca balanta trage mai mult spre reducere si 300 sunt multi si bineinteles unicameral Tot noi ii platim cu indemnizatii mari si nu fac nimic doar act de prezenta fara vreun rost sau avantaj pentru noi si tara

  30. Eu cred ca ar fi ideal cu doar 300 si acest numar e prea mare si bineinteles unicameral Platim indemnizatii enorme persoanelor care nu fac nimic doar prezenta total in afara problemelor

    • Poate ar trebui sa aruncam o privire la UK.
      Rezultatul unui referendum se pune in practica; fara alte comentarii sau artificii. Asta inseamna respectul pentru reguli. Si „by the way”, la ei nu exista constitutie, dar acolo s-a afirmat conceptul „rule of law”

  31. Sustin reducerea nr. de parlamentari , asa cum a fost votata de catre romani . Sper ca dna. Dragu , sprijinita si de catre celalti colegi de dreapta sa reuseasca acest fapt. Motivatia dlui Basescu ptr. faptul ca nu s-a concretizat nici pana azi , rezultatul votului , a fost ca nu s-a precizat nr de parlamentari ptr. fiecare camera. Acum , fiind vorba de Parlament unicameral , nu mai este cazul de a se lua in discutie acest fapt. Sustin cu tarie aceasta diminuare a nr. de parlamentari, la care adaug faptul ca pe viitor, selectia ptr. candidatii ptr. Parlament sa fie una RIGUROASA , in care criteriile de competenta , cinste si corectitudine sa primeze. Trebuie ca si la o angajare , cazier juridic , diplome de pregatire profesionala, politica , adeverinta dela psihiatrie si medicina muncii. Romania nu-si mai poate permite circul si balciul lichelelor in Parlament pe bani publici. 31 de ani au fost de-ajuns ptr. romani.

  32. bine venita această inițiativă (unicameral 300), dar cred că ar fi bine să se facă unicameral stratificată, adică cei 300 să fie incluși într-o cameră etajată cu parter, etaj unu și etaj doi, unde să fie divizați după cum au fost pe lista de votare, parter ex.senator(100) etaj unu ex. deputat (100) și etaj doi restul de 100 ce a mai rămas până la 300, adică ceva rubedenii, prieteni..etc.

  33. Parlament cu 300 de parlamentari, respectiv 100 de senatori și 200 de deputați, se poate realiza fără modificarea constituției, dar în realitate nici un partid nu dorește așa ceva. Mesajul doamnei Dragu, este pentru persoane neavizate. Dar se dovedește că sunt mulți ignoranți.

  34. Una dintre cele mai bune idei pe care am vazut o aici!!!
    45 de senatori , unu pt fiecare judet ,5 pt Bucuresti, Capitala si 255 de deputati alesi UNINOMINAL pe circumscriptii. Uninominal total, ca n Franta, America,Canada, Polonia, nu brambureala din 2008 sau cand a fost de la Noi.
    DESFIINTAREA SENATULUI AR FI O GRESEALA URIASA, o intoarcere in timp cu 30-70 de ani!!
    Eu nu voi vota niciodata la referendum parlament UNICAMERAL!!!