G4Media.ro

Diferenţele salariale între sexe sunt încă semnificative în UE, avertizează Confederația Europeană…

Diferenţele salariale între sexe sunt încă semnificative în UE, avertizează Confederația Europeană a Sindicatelor / În România, diferența medie este de 244 de euro

Femeile din Europa care desfăşoară activităţi ce necesită aceleași competențe ca în cazul activităţilor executate de bărbați sunt retribuite în continuare mai puțin, conform unui studiu realizat de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES).

Principala organizație sindicală, care reprezintă 45 de milioane de membri din 38 de țări europene, a analizat salariile din două țări din Europa de Vest și de Est – Germania și România – comparând femeile care lucrează în sectorul aparatelor electrocasnice și bărbații care lucrează în industria auto.

Organizația a analizat mai multe criterii, inclusiv competenţe, efort fizic și responsabilitate. A comparat lucrătorii cu normă întreagă de aceeași vârstă și cu un contract permanent care lucrează pentru companii de dimensiuni medii. În Germania, după cum arată CES, femeile din sectorul aparaturii de uz casnic câștigă cu 865 de euro mai puțin pe lună ca venit brut decât bărbații care produc mașini, pentru locuri de muncă ce necesită competențe similare.

În România, unde salariile sunt semnificativ mai mici, diferenţa medie ca venit net este de 244 de euro, mai arată CES.

„Compararea salariilor femeilor și bărbaților din sectorul manufacturier arată clar că femeile sunt plătite mai puțin chiar și atunci când slujbele lor necesită aceleași niveluri de calificare și efort fizic ca cele ale bărbaților”, a declarat secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch. „Criza COVID a expus, de asemenea, tendința adânc înrădăcinată din spatele salariilor pentru profesiile dominate de femei, îngrijitoarele și personalul de curățenie, recunoscute drept„ esențiale”, în ciuda faptului că sunt printre cel mai prost plătite”.

Anul trecut, folosind datele de la oficiul de statistică al UE, organizația sindicală a arătat că femeile vor trebui să aștepte încă 84 de ani și secolul următor pentru a obține salarii egale în ritmul actual al schimbării.

CES a solicitat executivului european să prezinte rapid directiva sa privind transparența salarială. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avea în plan să prezinte acţiuni pentru introducerea de măsuri obligatorii de transparență a salariilor în primele 100 de zile ale mandatului său, dar propunerile nu au fost încă dezvăluite.

„Calitatea este mai importantă decât viteza în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand. „Vom prezenta propuneri în lunile următoare”.

Sursa: ABC NewsTraducerea: Carolina Ciulu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pai puscariile sunt 90 la suta barbati.
    Voua vi se pare corect,sincer acum?
    Sa mai intre si femeile la parnaie.
    Oricum studii de tipul asta sunt relevante doar in cazul femeilor care nu au copii,pur si simplu.Sa vedeti acolo ce diferenta e…in avantajul femeilor.
    Femeile care nu au copii muncesc,ce sa vezi.Alea care au copii,prefera sa aiba copii si eventual sa nu aiba copii crescuti de stat,care oricum se intampla odata cu scoala dar ma rog.

  2. Daca nu ii duce mintea si fac si risipa. Sa angajeze numai femei si fac ditamai cost savingul.
    De ce ar plati mana de lucru mai scumpa in conditiile in care nu aduce vreun beneficiu?

  3. Deci au comparat femei care produc electrocasnice cu bărbați care produc autoturisme. Adică mere cu pere.
    Un patron te plătește în funcție de profitul pe care i-l aduci, nu doar în funcție de competențe, deci dacă profitul e mai mare la auto, salariile sunt mai mari. Tu poți avea calificări superioare și să câștigi mai puțin decât unul care nu e la același nivel, însă lucrează într-un domeniu mai profitabil. Și n-are importanță că ești bărbat ori femeie.
    Mă așteptam să compare femei cu bărbați care sunt colegi și fac aceeași muncă.
    Iar în ce privește sectorul bugetar, acolo salariile sunt pe grile și nu țin cont de gen.

    • „Mă așteptam să compare femei cu bărbați care sunt colegi și fac aceeași muncă.”
      Daca fac asta nu le mai iese diferenta si pica prostia cu discriminarea.

    • Corect ! Compari companiile de electrocasnice cu industria auto, ce cretini :)) pai și femeile din industria auto câștiga mai mult decât cele din industria electrocasnicelor, nu conteaza sexul :)) e doar progresism ieftin

  4. ”femeile din sectorul aparaturii de uz casnic câștigă cu 865 de euro mai puțin pe lună ca venit brut decât bărbații care produc mașini”
    Logic fallacy tipica propagandei feministe si nebuniei ideologice marxiste.

    • Daca încercau sa compare si barbatii din industria electrotehnica cu femeile din industria auto puteau sa sustina ca sunt impartiali. Asa e doar abureala. Dar abureala e si la nivelul de sus în UE (si nu numai): de ce trebuie sa fie în posturile de comisari numar egal de femei si barbati? R: pentru ca nu competenta conteaza, ci SEXUL!

  5. De ce nu sunt salarii egale? in minerit, in constructii, pana si in livrari pizza lucreaza mai mult femei negre de culoare transezuale! La abatorul din Rheda, unde lucrau 3000 de romani coviditi, cat vedeai cu ochii numai femei ȚLM.

  6. Nu va agitati 🤓, in curand va lumineaza Alina, Cineva, poate RUX
    insasi . Au rationamentele setate pe superpozitie cuantica, orice poate fi adevarat si fals simultan. 💊