G4Media.ro

Diamantele ascunse: Patru locuri mai puțin faimoase de peste hotare, dar mult…

sursa foto: Unsplash

Diamantele ascunse: Patru locuri mai puțin faimoase de peste hotare, dar mult mai ieftine, pe care nu trebuie să le ratezi pentru o vacanță diferită

Cu sezonul estival aproape la ușă, multă lume se gândește probabil la un loc ideal pentru vacanțe, dar nimeni nu vrea să înfrunte aglomerația, prețurile imense și alte dificultăți asociate destinațiilor turistice mai faimoase. Din fericire, lumea nu duce lipsă de destinații turistice simpatice și mai puțin frecventate.

Umbria, Italia

O vacanță în Italia nu este niciodată o alegere greșită, dar poate că nu toată lumea vrea să ajungă la Roma, Torino sau Milano, iar pentru cei care-și doresc o retragere într-o zonă ceva mai modestă, dar la fel de fermecătoare, probabil că nu există o alegere mai bună decât regiunea Umbria, din Italia, potrivit ghidului turistic Lonely Planet. 

La doar o aruncătură de băț de mult mai faimoasa Toscana, Umbria este singura regiune italiană care nu are deschidere la mare și nici vreo graniță comună cu altă țară. O zonă mai izolată și mai puțin dezvoltată din punct de vedere al infrastructurii decât cele învecinate, Umbria are totuși multe de oferit turiștilor.

De la mici orășele și sate medievale extrem de bine conservate la o bucătărie locală bine dezvoltată (și o tradiție cunoscută a vinului) la unul dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume, care își serbează în 2023 aniversarea de 50 de ani, regiunea are destule motive de mândrie.

Pe deasupra, 2023 este un moment unic pentru pasionații de artă și istorie – în acest an se împlinesc 500 de ani de la moartea artistului Pietro Perugino, nativ al Umbriei și cunoscut drept profesorul și una din marile influențe asupra artei lui Rafael Sanzio, unul dintre cei mai mari artiști ai Renașterii italiene. 

Mai multe detalii despre artist și evenimentele dedicate vieții sale în 2023 pot fi găsite pe site-ul Perugino 2023, creat special pentru această ocazie.

Mokpo, Coreea de Sud

Printre destinațiile turistice coreene care au crescut mult în popularitate în ultimii ani se numără Seul și Busan, iar Coreea în general este o destinație tot mai atractivă și mai cunoscută în Europa, dat fiind succesul răsunător al muzicii, modei și creațiilor cinematografice sud-coreene, dar țara are un potențial chiar mai mare decât cele două faimoase orașe. 

După cum arată ghidul turistic pentru Coreea de Sud și Singapore, MiddleClass.sg, orașul port Mokpo oferă atracții precum un popular muzeu de istorie modernă, priveliști superbe și o bucătărie tradițională foarte primitoare – de exemplu, piața Dongbu, cea mai mare piață tradițională din oraș, conține 375 de magazine cu oferte culinare variate, de la gustări tradiționale coreene la nenumărate preparate din pește.

Pe deasupra, Mokpo este un mic centru cinematografic. Muzeul Istoriei Moderne din oraș este locul unde a fost filmat serialul de pe Netflix Hotel del Luna, iar așa numită alee Silhwa a fost, de-a lungul anilor, locul creării mai multor filme și drame coreene, cel mai faimos exemplu fiind probabil drama istorică “1987: When the Day Comes”, filmată în 2017.

În plus, tot în Mokpo se găsește prima și cea mai mare fântână plutitoare oceanică din lume, care pe timp de noapte delectează ochii vizitatorilor cu fluxuri de apă de 70 de metri înălțime, acompaniate de muzică și spectacole de lumini. 

La Paz, Bolivia

America de Sud este probabil printre primele destinații de pe lista oricui caută o viață de noapte vibrantă și atracții neconvenționale, însă un călător nu trebuie să se limiteze doar la Rio de Janeiro și Buenos Aires pentru a se bucura de asemenea experiențe. 

La Paz, capitala Boliviei, este o destinație demnă de luat în seamă (și nu doar pentru că prețurile din Bolivia sunt printre cele mai mici de pe continent). Conform World Atlas, la o altitudine de 3,650 de metri peste nivelul mării, orașul este cea înaltă capitală din lume. 

Numai să ajungi aici este o aventură pentru cei ce vor să vadă priveliști muntoase impresionante, dar nici șederea în La Paz nu este o experiență de neglijat, după cum arată blogul de călătorii dedicat Americii de Sud Worldly Adventurer.

O mare parte a atracției orașului se datorează, în mod nesurprinzător, poziției sale geografice speciale. La un preț mai mic decât ai plăti pentru un bilet de autobuz într-un oraș din România, poți aprecia La Paz  (și munții din împrejurimi) de deasupra, într-una din numeroasele telegondole care traversează capitala.

Dacă vrei să rămâi cu picioarele pe pământ dar totuși să te bucuri de priveliști care îți taie răsuflarea, orașul este înconjurat de sute de rute pentru cățărări. Pentru cei care preferă să vadă natura într-un mod mai puțin palpitant, o simplă drumeție până la formațiunea stâncoasă denumită afectiv “ Muela del Diablo (Dintele Diavolului) sau o noapte de campat rămân opțiuni viabile. 

Pentru momentele în care oamenii nu sunt răpiți de frumusețea naturală, La Paz pune la dispoziția acestora unele din cele mai bune cluburi din regiune și, potrivit Culture Trip, poate chiar din lume.

Pe o notă mai macabră, turiștii au chiar șansa de a cumpăra talismane pentru noroc, ingrediente pentru diverse ritualuri și alte asemenea produse în Piața Vrăjitoarelor. Aceste vrăjitoare își iau titlul în serios. Nu îți vor citi doar viitorul, dar vor încerca să îți vândă carne uscată de broască, țestoasă sau șarpe – fie ca remediu pentru diferite probleme, fie ca ingredient pentru un blestem.

Malul estic al Nilului, Egipt

Când vine vorba de Egipt, cea mai mare parte a turiștilor preferă să viziteze malul vestic al Nilului, iar asta pe bună dreptată. La vest pot fi găsite destinațiile obligatorii ale unei călătorii în Egipt, piramidele din Giza și faimosul sfinx.

Totuși, nu trebuie uitat faptul că deși aceste piramide reprezintă o adevărată minune a arhitecturii antice, o țară cu o istorie precum cea a Egiptului are încă mult mai multe de oferit. 

Spre exemplu, ceva mai departe de complexul de la Giza, dar tot pe malul vestic, se află cealaltă mare moștenire arhitecturală lăsată de faraonii egipteni: Valea Regilor, lăcașul a 63 de morminte ale conducătorilor care au trăit în perioada Noului Regat Egiptean (1550-1069 î. Hr.). 

Cel mai faimos dintre acești faraoni este Tuthankamon, al cărui mormânt a fost descoperit aproape neatins în 1922, eveniment care l-a transformat aproape peste noapte într-unul dintre cei mai faimoși monarhi din istoria lumii.

Totuși, malul estic al Nilului, deși mult mai puțin faimos, rămâne o destinație care merită încercată, având o valoare istorică de asemenea considerabilă, chiar dacă este eclipsată de magnificele monumente vestice.

Printre punctele principale de atracție ale acestei zone se numără Templul din Karnak, unul dintre cele mai mari complexe religioase construite vreodată, dedicat gloriei faraonilor și zeității Amon-Ra, conform Lonely Planet.

La doar 3 kilometri distanță se află Templul din Luxor, o construcție religioasă la fel de impresionantă care a fost cândva unită cu cea din Karnak. Aceste două structuri, care necesită ore întregi pentru a fi vizitate în întregime, conferă mare parte a reputației zonei drept “cel mai mare muzeu în aer liber din lume”.

Tot pe malul estic, în orașul Luxor, pot fi găsite două faimoase muzee arheologice, unul dintre ele fiind dedicat practicii mumificării. În aceste două clădiri se află unele dintre cele mai bune expoziții arheologice din Egipt și din lume.

Desigur, pentru cei care nu sunt interesați doar de numeroasele monumente istorice aflate în zonă, alte atracții ale malului estic sunt zborurile în baloane cu aer cald și croazierele scurte, de câteva zile, făcute disponibile de agențiile locului și la prețuri rezonabile pentru oamenii care nu vor să dea salariul pe un an într-un weekend.

Deși această zonă a țării este departe de a fi pustie, s-ar putea să pară așa din perspectiva cuiva care tocmai a sosit din Cairo sau alte zone populare de pe malul vestic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mie îmi place sa fac Europa,nu la pas fiindca este dificil,ci la „roata masinii”mele,pe care o transform intr-o semirulotă,in care dorm,fiind parcată,de ex.,si langă turnul Eiffel.Îmi dă un sentiment de libertate unic.Problema este ca nu prea mai vrea sotia😅,dar daca maresc confortul,sa amenajez un dus mai functionabil,o conving pana la urmă.Asta nu inseamnă ca nu mai luam si camera,din cand in cand,la hotel.Dar psibilitatea aceasta de a te deplasa oriunde(mai mult decat cu autorulota),fara sa-ti mai fie teamă ca nu ai unde sa dormi,face toti banii.

  2. Dacă templul de la Karnak îl considerați la si altele nu știți istoria Egiptului În consecință sfaturile din articol sunt complet gresite