G4Media.ro

Dezvăluiri explozive despre Trump în cartea fostului său consilier John Bolton: A…

sursa foto: Facebook

Dezvăluiri explozive despre Trump în cartea fostului său consilier John Bolton: A căutat sprijinul președintelui Chinei, Xi Jinping, pentru a câștiga alegerile prezidențiale

Secretarul de stat american Mike Pompeo, care afişează o loialitate mai presus de orice îndoială faţă de preşedintele Donald Trump, s-a exprimat nu doar o dată critic pe la spate, mergând până acolo încât l-a acuzat pe acesta că nu spune „decât tâmpenii”, scrie fostul consilier prezidenţial John Bolton în cartea sa, conform unor fragmente apărute miercuri în presa din Statele Unite, informează joi AFP, citată de Agerpres.

Un episod sugestiv, menţionat în cartea explozivă „The Room Where It Happened, A White House Memoir” prevăzută să apară pe piaţă pe 23 iunie, a avut loc în cadrul primului summit al liderului american cu cel nord-coreean Kim Jong Un, care a avut loc la Singapore, în 2018.

Într-un moment din această întâlnire istorică, Mike Pompeo i-a dat un bileţel lui John Bolton, pe atunci consilier de securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, în care îl ironiza pe miliardarul republican: „Nu spune decât tâmpenii”, conform unui fragment din carte apărut în ziarul New York Times.

Peste o lună, conform amintirilor consilierului concediat în decembrie anul trecut, şeful diplomaţiei americane critica strategia apropierii SUA de Coreea de Nord, pe care în public o apăra constant, apreciind că aceasta nu are „nicio şansă de reuşită”.

Şi chiar înaintea summit-ului din Singapore, după ce a ascultat o conversaţie telefonică între preşedintele Donald Trump şi omologul său sud-coreean, Mike Pompeo a spus autorului cărţii că „aproape a avut un atac de cord” din cauza afirmaţiilor preşedintelui american.

Bolton mai scrie că el, Mike Pompeo şi ministrul apărării Mark Esper au încercat de vreo opt sau zece ori să îl convingă pe Donald Trump să aprobe un ajutor crucial pentru Ucraina, pe care liderul de la Casa Albă l-a suspendat în aşteptarea anchetării adversarilor săi democraţi de către Kiev, un dosar care a fost în centrul unui proces de demitere câştigat în cele din urmă de preşedintele american.

Potrivit Washington Post, John Bolton asigură, de asemenea, că secretarul de stat este unul din înalţii oficiali care au luat în calcul varianta demisiei şi a avut momente în care era furios să-l vadă pe ginerele şi consilierul preşedintelui Jared Kushner cum se amestecă în bucătăria sa diplomatică.

Fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui SUA îl mai acuză pe preşedinte că a căutat sprijinul Chinei pentru a obţine realegerea sa în noiembrie.

Într-un alt fragment, John Bolton povesteşte că în deschiderea summit-ului G20 de la Osaka, Donald Trump a „deturnat” conversaţia cu preşedintele chinez Xi Jinping „spre următoarea alegere prezidenţială (…) pledând pe lângă Xi pentru a face astfel încât să câştige”, conform fragmentelor publicate simultan de Wall Street Journal, New York Times şi Washington Post.

În cadrul acestei întâlniri din iunie 2019, preşedintele american „a subliniat importanţa fermierilor şi creşterea achiziţiilor chineze de soia şi grâu pe baza rezultatului alegerilor”, a scris în memoriile sale acest republican care nu apreciază multilateralismul şi nu ezită să favorizeze soluţii războinice.

„Conversaţiile lui Trump cu Xi reflectă nu numai incoerenţele din politica sa comercială, ci şi interconectarea în mintea lui Trump între propriile interese politice şi interesul naţional american”, scrie John Bolton, în vârstă de 71 de ani, care a ocupat postul de consilier pentru securitate naţională din aprilie 2018 până în septembrie 2019. „Acest lucru şi nenumărate alte conversaţii similare cu Trump au confirmat un comportament fundamental inacceptabil ce erodează însăşi legitimitatea preşedinţiei”, acuză el într-un fragment publicat de Wall Street Journal.

John Bolton abordează în cartea sa şi procedura de destituire a preşedintelui Donald Trump lansată în Congres de Partidul Democrat la sfârşitul anului trecut.”Dacă democraţii care au apărat punerea sub acuzare (a lui Trump) nu ar fi fost atât de obsedaţi” de dosarul ucrainean, „dacă şi-ar fi luat timp să ancheteze într-un mod mai sistematic comportamentul lui Trump în întreg spectrul politicii sale externe, rezultatul punerii sub acuzare ar fi fost mult diferit”.

Fostul consilier pentru securitate naţională cu o mustaţă emblematică nu este zgârcit cu amintirile stânjenitoare referitoare la Donald Trump.

În timp ce senatori republicani influenţi, aliaţi ai lui Donald Trump, acuză China fără încetare, în special pe subiecte precum gestionarea relaţiei cu Hong Kong şi modul în care îi tratează pe uiguri, John Bolton scrie: „la cina din deschiderea summit-ului G20 de la Osaka, în iunie 2019, doar în prezenţa interpreţilor, Xi i-a explicat în linii mari lui Trump de ce a construit lagăre de concentrare în Xinjiang”. „Potrivit interpretului nostru, Trump a spus că Xi ar trebui să continue să construiască aceste lagăre, despre care Trump credea că este exact lucrul potrivit de făcut”.

Potrivit Washington Post, John Bolton i-a comunicat ministrului justiţiei Bill Barr îngrijorarea sa cu privire la disponibilitatea lui Trump de a face servicii unor autocraţi precum preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Citește și Administrația Trump încearcă să blocheze în instanță apariția unei cărți semnate de fostul consilier pe probleme de securitate John Bolton

sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ce-as fi fost daca n-ai fi existat
    Nici nu-mi pot imagina,
    Ma intreb daca n-ai fi existat
    Ce-ar fi fost viata mea

    Xi Jinping, dacă n-ai fi existat,
    Poate pe Covid nu l-ar fi eliberat
    Erdogan, dacă n-ai fi existat,
    Poate nu punea șaua pe turci..

    Ce-as fi fost daca n-ai fi existat
    Nici nu-mi pot imagina,
    Ma intreb daca n-ai fi existat
    Ce-ar fi fost viata mea

    Viktor Orban, dacă n-ai fi existat,
    Tra-la-la tra-la-la…
    Polonia, dacă n-ai fi existat,
    Tra-la-la tra-la-la….

  2. Am citit și eu fragmente din carte, si intr-adevar, e explozivă.
    Simt că explodez, deși poate fi și de la cafeaua de dimineață.
    Hai că până în toamnă mai e timp să-l facă și prietenul lui Maduro, și al lui Kim Jong.

    Deși stânga americană ar trebui să fie prietenă cu tovarășii revoluționari de peste mari si oceane….. Alooo, tovarășii de la partidul democrat, nu e frumos să faceți din kamarazii voștri din internațională niște bau bau pentru piața internă !

    • Jenant la vârsta ta să nu înțelegi că America nu are de fapt niciun partid care să facă o politică de stânga…

  3. Dumby e un dictator fara dictatura. Il simt cum turbeaza de furie ca el n-are voie sa faca ce vrea, in schimb amicii Kim si Xi da.

    • John Bolton opinează: „Quod licet bovi, non licet Iovi”

      https://www.moonofalabama.org/2020/06/john-bolton-opines-quod-licet-bovi-non-licet-iovi.html
      Ziarul New York Times a primit o copie preliminară a memoriei pe care John Bolton a scris-o despre timpul său în calitate de consilier pentru securitate națională sub Trump.

      Aricolul despre carte include o contradicție curioasă.
      https://www.nytimes.com/2020/06/17/us/politics/bolton-book-trump-impeached.html

      Așa caracterizează scriitorul NYT timpul lui Bolton în Casa Albă Donald Trump:

      Domnul Bolton marturiseste ca a încercat să-și folosească cele 17 luni la Casa Albă pentru a îndeplini obiective politice importante pentru el, cum ar fi retragerea Statelor Unite dintr-o serie de acorduri internaționale pe care le consideră/a defectuoase, precum acordul nuclear iranian, the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty și altele.

      Acum comparați marturasirea lui Bolton cu acest citat, din cartea lui Bolton, mentionat explicit in articolul NYT:

      „Un președinte nu poate folosi în mod eronat puterile legitime ale guvernului național prin definirea propriului său interes personal ca sinonim cu interesul național sau prin inventarea unor pretexte care să mascheze urmărirea interesului personal sub ghidul interesului național”, scrie Bolton.

      În timp ce NYT pare să nu fie deloc tulburat de faptul că Bolton a urmărit „obiectivele politicii care erau importante pentru el”, subliniază critica lui Bolton că Trump face la fel.

      Aparent „Quod licet Iovi, non-licet bovi” – (ce este permis lui Jupiter nu este permis boului) –
      https://en.wikipedia.org/wiki/Quod_licet_Iovi,_non_licet_bovi
      a fost transformat în opusul său.. atat de autorul articolui din NYT cat si de Bolton 🙂

    • @blue danube: nu prea are expresia latină mare lucru în comun cu ce e prezentat.

      Despre Bolton se știa că e „Iran hawk” și că vrea foarte tare ca Statele Unite să iasă din acordul cu Iran, opinie împărtășită de foarte mulți republicani. Din postul de Consilier pe probleme de Securitate Națională, influența pe care o putea exercita era pe de-o parte să îl consilieze pe Trump cum s-o facă mai bine și pe de alta să încerce să convingă cât mai mulți aliați să urmeze poziția SUA. Prima i-a ieșit (nu era nevoie neapărat de el, Trump era convins oricum), a doua nu.

      Dar situațiile sunt foarte diferite:
      – una e când un consilier important de la Casa Albă încearcă să convingă aliații SUA de ceva (era important pentru el personal să se facă, dar era în linia politică a partidului și nu presupunea vreun câștig personal);
      – cu totul altceva e ca Președinte SUA să facă sluj în fața liderului unei puteri adverse (ca să nu îi zic ostilă; China e la un pas să devină ce era URSS acum 35 de ani) rugându-se să fie ajutat să câștige încă un mandat (câștig personal ce nu trebuie demonstrat, zic eu).

      Concluzia mea: Bolton a uitat ce latină o fi învățat la Yale.

  4. No, da’ nu era cu rusii?

    • Îți închipui că a semnat un contract de exclusivitate cu Putin cumva? Se milogește de toți liderii autoritari care ar putea face ceva pentru el, nu discriminează.
      Pentru public postura e „suntem în război economic cu China (CIAINA!!!), îmi plac războaiele economice, sunt atât de ușor de câștigat”. Când nu îl văd fanii o schimbă în „hai mă nenea Jinping, ajută-mă, lasă-mă să pară că America câștigă chestia asta, de ochii fraierilor, să mă voteze din nou, faci tu ce vrei cu uygurii și ne înțelegem noi”.

    • Eu atat voiam sa aflu de la americani: cum e cu covrigul? In ultimele 2-3 saptamani, au facut maidan in toata tara, si ei, si englezii, si francezii. Daca nu au crescut semnificativ numarul de cazuri, putem sa inchidem discutia? Putem sa ne .. pe botnita, pe vaccinul de la oxford, pe discutiile despre clorochina si dexametazona, pe cercetatorii britanici care anuntau 2 milioane de morti?

      Procesoarele sunt facute de masini fabricate in Taiwan, Japonia si Olanda. Nu exista nimic special care sa uneasca tarile astea, in afara de prezenta trupelor americane, si ordinul stapanirii de a nu vinde chinezilor. Asta e motivul pentru care chinezii nu vor putea cumpara nciodata o masina de facut procesoare. Dar chinezii sau iranienii au facut deja program spatial si nuclear cu sprijin minim de la Rusia, deci nu e chiar imposibil ca tari din esalonul 2 sa demcratizeze si accesul la procesoare.

  5. Era clar ca Trump e un impostor. Daca era anti-China pe bune, nu iesea din TTIP si TPP, in 4 ani a desfiintat roadele diplomatiei americane din ultimii 20 de ani, cel putin.
    Singurul lucru just pe care l-a cerut in legatura cu China este avertismentul cu privire la riscul de securitate al 5G dar asta pentru ca a fost impins de la spate ca sa o spuna si a spus-o intr-un mod atat de neconvingator incat unii comunisti mai inversunati l-au luat in deradere, cum a fost reactia lui Merkel.
    Razboiul economic a avantajat China si eu tind sa cred ca a fost cerut chiar de chinezi deoarece plateau contracte uriase companiilor americane pentru a cumpara cipuri pe care le fabricau tot ei si a caror tehnologie de fabricatie deja o insusisera si isi lansasera propriile clone. Intel avea sa fie inlocuit cu procesoare in arhitectura ARM, pentru care chinezii au licenta si pe care urma sa le instaleze inclusiv pe servere.
    Pe partea de software, aceeasi poveste, clona de Android era pregatita de mult, la fel si clonele de VMware, server OS etc
    Daca China ar fi taiat subit contractele catre companiile americane de la care a mostenit tehnologia, ar fi fost un gest extrem care i-ar fi creat imaginea unei tari urzupatoare sau ar fi atras atentia asupra imposturii in care se regasea nerecunoscand ca de la SUA a invatat aproape tot ce ii aduce profit in prezent.
    Trump i-a oferit Chinei contextul perfect, razboiul economic le-a permis chinezilor sa ia masurile de debarasare din postura de victime, au rupt o multime de contracte cu companiile americane eliberand economia chineza de un balast substantial, au fost reziliate contracte cu companii americane de orice tip, de la Microsoft, HP pana la UPC (logistica), a fost lansat boicotul Apple in China (a se vedea scaderea vanzarilor Apple din China in 2019 ) si a parut justificata campania de denigrare a Americii pe care o duce China online (youtube, 9gag) si pe care ar fi facut-o oricum ca sa le ia locul SUA ca prima putere mondiala.