G4Media.ro

Dezincriminarea intervențiilor fără autorizație asupra monumentelor istorice, aproape de votul final al Parlamentului.…

Sursa foto: pexels.com

Dezincriminarea intervențiilor fără autorizație asupra monumentelor istorice, aproape de votul final al Parlamentului. Comisia pentru administrație a aprobat modificarea, deși Guvernul a avizat negativ proiectul

Dezincriminarea intervențiilor fără autorizație asupra monumentelor istorice, prevăzută într-un proiect inițiat de câțiva parlamentari PSD, între care și Florin Iordache, este aproape de votul final al Parlamentului. Comisia pentru administrație a Camerei Deputaților a aprobat modificarea, marți, deși Guvernul a transmis un aviz negativ în legătură cu proiectul. Nicușor Dan acuză majoritatea parlamentară că dă liber la distrugerea monumentelor istorice, oferind un cadou extraordinar mafiei imobiliare, primarilor care încalcă legea și funcționarilor corupți.

În prezent, lipsa autorizației în aceste cazuri este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă. Proiectul a trecut tacit de Senat, iar în Camera Deputaților se va da votul decizional.

„Mafia imobiliară, primarii care încalcă legea și funcționarii corupți primesc zilele acestea un cadou extraordinar din partea majorității parlamentare care a decis să dezincrimineze intervențiile fără autorizație asupra monumentelor istorice. Acum, parlamentarii majorității vor să înlăture și acest obstacol, dând astfel liber la distrugerea monumentelor istorice. Comisia pentru administrație publică din Camera Deputaților a votat astăzi modificările la Legea 50/1991, propuse de mai mulți deputați PSD, printre care și Florin Iordache, care se dovedește astfel nu doar prietenul politicienilor penali, ci și al rechinilor imobiliari care caută soluții să scape de lege“, a declarat deputatul Nicușor Dan.

Conform acestor modificări, se elimină incriminarea intervențiilor fără autorizație asupra monumentelor istorice și, de asemenea, se elimină și incriminarea continuării construcției după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a decis oprirea lucrărilor, a precizat el.

„Toate aceste fapte grave, care vor duce la distrugerea monumentelor istorice, dar și la înmulțirea construcțiilor fără autorizație, de tipul blocului din sectorul 5, ars aproape total în urmă cu puțină vreme, vor fi sancționate cu amenzi contravenționale, după ce legea va trece și de votul plenului Camerei Deputaților, care este cameră decizională. Aceste modificări sunt așteptate și de mulți funcționari din primării și chiar de către primari care au încălcat legea cu bună știință“, spune Nicușor Dan.

Deputatul precizează că unul dintre aceștia este chiar primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care, potrivit deciziei Tribunalului București, a demolat ilegal fosta Școală 80 și a construit, tot ilegal, actualul sediu al Primăriei Sectorului 3, iar după adoptarea de către Parlament a acestor modificări, Robert Negoiță plătește câteva mii de lei amendă contravențională și scapă, iar distrugerea monumentelor continuă.

„Având în vedere faptul că proiectul inițiat de Florin Iordache și alți deputați PSD nu are susținea guvernului, solicit public PSD să ceară deputaților săi să nu voteze în plen aceste modificări care vor deschide calea distrugerii patrimoniului istoric“, mai afirmă Dan.

Proiect de lege propune abrogarea lit. a) a art. 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Articolul 24 al Legii 50/1991 stabilește la litera a că sunt infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte: executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) , c) , e) și g) , cu excepțiile prevăzute de lege. Potrivit articolului 3 alineatul 1, construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor, pentru:

  • lit. b) – lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate;
  • lit. c) – lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căile de comunicație de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, rețelele și dotările tehnico-edilitare, branșamente și racorduri la rețele de utilități, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătățiri funciare, lucrările de instalații de infrastructură, lucrările pentru noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;
  • lit. e) – lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și a prospecțiunilor geologice, proiectarea și deschiderea exploatărilor de cariere și balastiere, a sondelor de gaze și petrol, precum și a altor exploatări de suprafață, subterane sau subacvatice;
  • lit. g) – organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote.

Trecut fără dezbatere de Senat, prin metoda aprobării tacite, proiectul nu este susținut nici de Guvernul Dăncilă, care a trimis la Parlament, în urmă cu cinci zile, un aviz negativ, avertizând că va fi afectată siguranța cetățenilor și a investițiilor.

Sursa foto: prexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Monumentele istorice ramasesera singurele imobile la care modificarile necesitau obligatoriu aviz ISC si autorizatie de constructie.

  2. Cum a ajuns un „impostor regal” sa aiba acces in Cimitirul Eroilor din Sinaia pt a depune la Monumentul Eroilor flori folosite la o nunta fara a primi permisiunea Ministerului Culturii .Cu ce drept un „impostor regal” descalificat in public chiar de catre Regele Mihai pt comportamentul sau lipsit de morala,de modestie si chibzuinta, isi programeaza un eveniment care cuprinde folosirea unui monument istoric ca parte a evenimentului sau privat??? Acest element lipsit de caracter moral NU a pus tricolorul la toate crucile ostasilor cazuti in razboi ci, doar la cateva cruci care apareau in cadrul tv .Un gest descalificant fata de memoria Eroilor.E nevoie de o lege prin care astfel de elemente care cred ca le apartine totul sa nu mai foloseasca monumentele istorice in scop personal.

  3. Dl. Sergiu Nistor, arhitect, prof sau conf univ, consilier prezidential cazut mereu in sus de cind a fost adus prin 1997 director la min culturii (CDR, Caramitru) de catre fosta sotie a arh Fulicea (dama bine, plecata din MC in MAE) nu are nimic de zis?

  4. Patrimoniul Romaniei e patrimoniu european. O directiva UE i ar opri pe infractori. Urgent Ciolos, Romania Impreuna, sa actioneze.