G4Media.ro

Dezbateri finale în dosarul Colectiv: Judecătorii anunță dacă schimbă încadrarea juridică a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dezbateri finale în dosarul Colectiv: Judecătorii anunță dacă schimbă încadrarea juridică a faptelor inculpaților

Curtea de Apel Bucureşti începe luni dezbaterile finale în judecarea apelului din dosarul Colectiv, în care au fost condamnaţi, printre alţii, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, doi pompieri şi patronii clubului, transmite Agerpres.

Potrivit deciziei instanţei, dezbaterile finale vor avea loc pe parcursul a trei zile, începând de luni.

Tot luni, instanţa se va pronunţa asupra schimbării încadrării juridice a unor fapte reţinute în sarcina inculpaţilor, inclusiv în cazul lui Cristian Popescu-Piedone.

Problema schimbării încadrării juridice a fost ridicată din oficiu, la termenul din 14 aprilie al procesului, de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, fapt ce a nemulţumit DNA, care a făcut o cerere de recuzare a celor doi magistraţi.

Cererea de recuzare a fost însă respinsă de un alt complet.

Ulterior, supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia celor doi judecători, susţinând că schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Semnatarii afirmau că, an de an, şi-au pus nădejdea în Justiţie, „sperând ca printr-o înfăptuire corectă a acesteia, să izbutim să obţinem măcar un crâmpei de alinare”.

„În schimb, după 5 ani şi jumătate de chinuri felurite, atât fizice, cât şi sufleteşti, aflăm din documentele emise după termenele apelului, că se ia în mod serios în considerare schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor inculpaţilor, lucru care, dacă s-ar înfăptui, ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină şi la îndulcirea până la derizoriu a pedepselor acordate”.

Supravieţuitorii tragediei de la Colectiv spuneau că, potrivit documentelor instanţei, au fost puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:

* Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei – înlăturarea art.309 C.pen., respectiv consecinţele deosebit de grave.

* Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc, va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.

* În ceea ce priveşte înlăturarea art. 309 C.pen., Curtea pune în vedere că dezbaterile să vizeze şi împrejurarea dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane, sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată.

* Pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de art. 275 alin.1 C.pen., pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.

Procesul de află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Nu e vorba de alinare ci ca reteaua mafiota din justitia romana a incurajat pompierii si primarii sa continue eliberarea autorizatiilor ilegale cu avize falsificate, adevarate bombe cu ceas, ce pun in pericol sanatatea si securitatea populatiei. Ne aparam de rusi ss ne ucida romanii.

    • Te si intrebi daca la noi in țara mai e ceva pe bune sau totul e la mica intelegere.
      Trebuie inceput de undeva, de sus as zice eu… primii care dau certificarile sunt cei de la RENAR prin cei autorizati de catre ei

    • Mai degraba de la generalul Iamandi care aproba tacit ilegalitatile pompierilor in cardasie cu mafia imobiliara si inspectoratele in constructii.

    • Cum ar spune Cîțu: micii antrepenori trebuiesc încurajați. Fără norme, pentru ei.

  2. Justitia se face cu probe si nu e cazul de exemple intr-un sistem normal. Daca toata povestea asta era acum 3 ani, macar aparent era ok. Dar dupa atata amar de vreme sa o dai in neglijenta pare rea vointa. Sau incompetenta. Sau pensionare anticipata cu pensii din alea de nimic, de magistrat….

    • Probele cu traficantii de copii de la Tandarei au fost interpretate diferit de mafia din Justitia Romana si Justitia UK.

  3. Într-adevăr, nu este deosebit de grav să administrezi o instituţie publică cu incompetenţă, nesimţire, nepăsare şi corupţie. Nu contează că din aceste motive au murit şi mor oameni. Dubla măsură, cea mai evidentă însuşie a justiţiei din România.

  4. Justitia pe model est-sovietic e dura cu omul corect si e blanda cu ucigasii, hotii si spagarii. Te ridica de pe strada daca protestezi impotriva cui nu ai voie si organizeaza discutii despre pedepse blande pentru spagari, fiindca au copii in intretinere sau nu au mai omorat niciodata…

    • Exemplul impostorilor de la Academia de Poliție e și el relevant.
      Ăia erau cu gândul la doctorate si cum sa produca si mai multi bani si nu la subalterni ca nu au cu ce sa-si faca treaba in timpul serviciului.
      Un polițist fără autoritate e o problema sociala

  5. Culmea tupeului e că judecătorii au pus în discuție, din oficiu, încadrările mai blânde, nu avocații inculpaților.

    • „va fi pusă în discuţie” – poate asa e corect. Sa asteptam rezultatul.
      Prea a ajuns totul negociabil la noi – chiar si vina

  6. Dacă pedeapsa de 8 ani cu executare s-ar menţine, atunci Cristian Popescu Piedone n-ar mai putea rămâne primar. Aşa ȋncât schimbarea ȋncadrării juridice este neceasră, pentru ca pedeapsa să poată fi dată cu suspendare, iar primarul să poată rămâne primar. Trăiască Pensiile Speciale!

    • Esti avoocat?
      infractiunea e asociata cu indeplinirea atributiilor de serviciu. nu are cum sa ramana pri-mata

  7. O bataie suprema de joc. 🙁

  8. Astia care il musca de coor pe Piedone, stau probabil in S 1, mor de necaz ca la ei in sector stau gunoaiele cat muntii, de au ajuns sobolanii cat purceii de lapte. Ce vina are, ba, omul asta, a fost el la fata locului sa constate daca s a dat autorizatia sau nu pe corectelea sau e vina unor functionari publici corupti din sobordinea lui? Drept ar fi ca primarul sa fie absolvit de orice vina,cel mult o amenda penala