G4Media.ro

Deutsche Welle: Pașaportul moldovenesc, luxul râvnit de rușii din Rusia / Cei…

Foto: Sinopsis

Deutsche Welle: Pașaportul moldovenesc, luxul râvnit de rușii din Rusia / Cei care fug din statul agresor Rusia își caută disperați descendenți  prin fostele republici sovietice

Autoritățile moldovene se confruntă cu o creștere bruscă a numărului de cereri pentru acordarea cetățeniei moldovenești persoanelor venite din Rusia. Agenția Servicii Publice (care este autoritatea ce recepționează aceste cereri) a anunțat că întâmpină dificultăți din cauza dublării numărului de solicitări pentru cetățenie (comparativ cu februarie 2023), urmând să ceară săptămâna viitoare Guvernului extinderea termenului de examinare a dosarelor de la 20 de zile la șase luni, relatează jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru postul de radio Deutsche Welle.

În acest timp, președintele rus Vladimir Putin se laudă că rușii fugiți din Rusia de frica războiului revin în număr mare, „pentru că nu mai suportă condițiile din Vest, deoarece acolo WC-ul pentru băieți și fete este comun”.

70% dintre solicitanții de cetățenie moldovenească sunt ruși

Numărul exact al rușilor care au solicitat cetățenia Republicii Moldova de la începutul invaziei va fi făcut public săptămâna viitoare. Conform datelor accesibile în acest moment, din 24 februarie 2022 (ziua invaziei) până pe 30 septembrie 2023 au solicitat cetățenia Republicii Moldova aproximativ 9000 de ruși. Media solicitărilor lunare aproape că s-a dublat însă după septembrie 2023.
Potrivit autorității, 70 la sută dintre solicitanţii de cetățenie moldovenească provin din Rusia iar 20 la sută din Ucraina.

Dreptul de a dobândi cetățenie moldovenească îl au urmașii celor care au locuit cândva pe teritoriul Moldovei, precum și cei care s-au născut pe pământ moldovenesc. În plus, după dobândirea cetățeniei moldovenești, cei care pot face dovada că strămoşii lor au locuit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte din acesta să fie anexat la URSS în 1940 pot obține și cetăţenia română şi, astfel, pot deveni cetăţeni ai UE.

Fug de mobilizare cu tot cu familii

Miza principală a rușilor care fug acum din Rusia este însă evitarea mobilizării decretate de Putin. Potrivit surselor din cadrul Agenției Servicii Publice consultate de DW, din Rusia fug în Moldova nu doar bărbații ruși vânați ca să fie trimiși pe front în Ucraina, ci familii întregi, în special familiile cu copii.

Ca urmare a sancțiunilor internaționale aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, cetățenia și pașaportul moldovenesc au devenit un lux râvnit de cetățenii ruși, în condițiile în care Moldova se bucură de regim liberalizat de vize cu UE iar în decembrie 2023 a primit aprobarea liderilor UE pentru deschiderea negocierilor de aderare a țării la blocul comunitar.

Putin caută „carne de tun” prin Moldova Belarus și Kazahstan

Pe de altă parte, Vladimir Putin caută „carne de tun” prin țările ex-sovietice. Pe 18 decembrie 2023, el a semnat un decret care prevede acordarea cetăţeniei ruse străinilor care semnează un contract cu armata rusă pe parcursul desfăşurării războiului din Ucraina.

Conform decretului, cetățenii din Moldova, Belarus și Kazahstan care au împlinit vârsta de 18 ani pot primi cetățenia Federației Ruse printr-o procedură simplificată. Este necesar doar să cunoască limba rusă. Cerințele privind șederea permanentă în Rusia și cunoașterea elementară a istoriei Rusiei au fost eliminate.

Autoritățile de la Chișinău dispun de informații privind zeci de cetățeni moldoveni care ar lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina, dar și în legiunea ucraineană. În septembrie 2022, autoritățile de la Chișinău au publicat o notă în care cetățenii moldoveni erau informați despre riscurile la care se supun în cazul implicării în acțiuni de mercenariat pe teritoriul unui stat străin.

Atenționarea a apărut la scurt timp după ce Rusia a decretat mobilizarea parțială în contextul războiului din Ucraina. Conform Codului penal al Republicii Moldova participarea într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente este sancționată cu 5-10 ani de închisoare iar persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea şi finanţarea lor riscă de la 10 la 15 ani de închisoare.

Fac pușcărie pentru mercenariat

Sunt moldoveni care fac deja pușcărie în Moldova pentru mercenariat pe frontul de est din Ucraina în 2016. Alte zeci de dosare, care se referă la perioada de după 24 februarie 2022, se află în procedură. Cele mai multe vizează bărbați cu cetățenie moldovenească din regiunea transnistreană, recrutați în organizațiile militare separatiste din regiunile ocupate ale Ucrainei și în gruparea „Wagner”. Alți moldoveni cu cetățenie rusă, care se aflau la muncă în Rusia, s-au pomenit pe front deoarece nu au reușit să fugă din Rusia înainte de mobilizare. Aceștia au fost înrolați forțat în armata rusă.

Recent, președinta Maia Sandu i-a retras cetățenia moldovenească președintelui Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin – un susținător al războiului Rusiei contra Ucrainei, cercetat de procurorii moldoveni pentru propaganda războiului și instigare la acțiuni violente.
Kalinin apare și în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, Canadei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Sursa: Deutsche Welle/ Articol de Vitalie Călugăreanu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...