G4Media.ro

Destituirea directorului general al OpenAI scoate în evidență dezbaterea privind reglementarea europeană

Photo 171270756 | Artificial Intelligence © BiancoBlue | Dreamstime.com

Destituirea directorului general al OpenAI scoate în evidență dezbaterea privind reglementarea europeană

În timp ce Uniunea Europeană se apropie de adoptarea unui set cuprinzător de legi care să reglementeze inteligența artificială, legislatorii și experții spun că destituirea surprinzătoare a directorului general al OpenAI, Sam Altman, evidențiază necesitatea unor reguli stricte, scrie agenția Reuters.

Altman, cofondator al startup-ului care a dat startul boom-ului inteligenței artificiale generative anul trecut, a fost concediat brusc de către consiliul de administrație al OpenAI săptămâna trecută, provocând o undă de șoc în lumea tehnologiei și determinând angajații să amenințe cu demisii în masă.

De cealaltă parte a Atlanticului, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE pun la punct detaliile Legii privind IA, un set de legi de mare anvergură care ar obliga anumite companii să efectueze evaluări aprofundate ale riscurilor și să pună datele lor la dispoziția autorităților de reglementare.

În ultimele săptămâni, discuțiile s-au blocat în ceea ce privește măsura în care ar trebui să li se permită companiilor să se autoreglementeze.

Brando Benifei, unul dintre cei doi legislatori din Parlamentul European care conduc negocierile privind legile, a declarat pentru Reuters: „Drama de înțeles din jurul concedierii lui Altman de la OpenAI și trecerea sa la Microsoft ne arată că nu ne putem baza pe acorduri voluntare negociate de lideri vizionari”.

„Reglementarea, mai ales când vine vorba de cele mai puternice modele de inteligență artificială, trebuie să fie robustă, transparentă și aplicabilă pentru a ne proteja societatea.”

Luni, Reuters a relatat că Franța, Germania și Italia au ajuns la un acord cu privire la modul în care ar trebui reglementată IA, ceea ce ar trebui să accelereze negocierile la nivel european.

Cele trei guverne susțin „autoreglementarea obligatorie prin coduri de conduită” pentru cei care folosesc modele generative de inteligență artificială, dar unii experți au spus că acest lucru nu ar fi suficient.

Alexandra van Huffelen, ministrul olandez pentru digitalizare, a declarat că saga OpenAI a subliniat necesitatea unor reguli stricte.

Ea a declarat: „Lipsa de transparență și dependența de câteva companii influente subliniază în mod clar, în opinia mea, nevoia de reglementare”.

Gary Marcus, un expert în inteligență artificială de la Universitatea din New York, a scris între timp pe platforma de socializare X: „Nu putem avea încredere în companiile care se autoreglementează în domeniul inteligenței artificiale, când chiar și propria lor guvernanță internă poate fi profund conflictuală”.

„Vă rugăm să nu goliți de substanță legislația UE privind IA; avem nevoie de ea acum mai mult ca niciodată”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...