G4Media.ro

Destinație de weekend: Castelul de la Balcic găzduiește Zilele Culturii Românești

Sursa Foto: Facebook/ Todor Ivanov

Destinație de weekend: Castelul de la Balcic găzduiește Zilele Culturii Românești

În perioada 22 iunie – 2 iulie 2023, la Castelul de la Balcic au loc Zilele Culturii Românești, transmite presa bulgară, citată de Rador. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu cel mai vechi centru cultural din România, Centrul „Mihai Eminescu”, înființat în 1939 de Fundația Culturală Regală „Principele Carol”. Ca recompensă pentru bogata activitate în plan cultural, centrul este, începând cu anul 2020, partener instituțional al UNESCO.

Proiectul „Zilele Culturii Românești la Palatul de la Balcic” cuprinde mai multe evenimente: o galerie de pictură, un moment artistic și dansuri tradiționale românești. Expoziția „Obiceiuri Românești” va fi amenajată în Sala de Piatră, în perioada 22 iunie – 2 iulie 2023, și va cuprinde lucrări ale următorilor artiști plastici: Vitalie Butescu, Vali Irina Ciobanu, Maria Jardă, Dmitri Murahovschi.

Picturile din cadrul expoziției reprezintă o călătorie prin tradiția românească prin varietatea costumelor naționale, prin peisaje colorate din România și două portrete – al Reginei Maria și al Regelui Carol.

În cadrul vernisajului expoziției, actrița Claudia Motea va interpreta un fragment din „Monologul Regal”, un teatru multimedia (teatru, lirică, muzică și proiecții video) care oferă o călătorie fără precedent în viața unor personalități ale culturii românești, adevărate simboluri naționale, precum poetul Mihai Eminescu, poeta Carmen Sylva, Constantin Brâncuși, Cella Delavrancea. La 1 iulie, pe Scena Deschisă – Castelul, Ansamblul folcloric „Dorulețul” va completa acest eveniment, oferind spectacole de dansuri tradiționale românești.

Înființat în 1990, de profesorul Ștefan Coman, maestru – coregraf, Ansamblul folcloric pentru copii și tineri „Dorulețul” are peste 200 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. Organizați în 9 grupe de vârstă, membrii ansamblului, acești mici actori, deprind mișcările de dans, secretele horei tradiționale dobrogeane și nu numai, transmițând în acest fel comoara folclorului românesc și a celui dobrogean.

Peste 50 de dansuri tradiționale din Dobrogea, Muntenia, Moldova și Oltenia contribuie la repertoriul bogat al micilor dansatori. Regiunea Dobrogea este bine reprezentată, cu o mare varietate de dansuri. În cei 24 de ani de activitate, în ansamblu au fost membri peste 2.000 de copii.

Ansamblul „Dorulețul” este fondatorul celui mai important festival internațional de folclor pentru copii – Festivalul „Peștișorul de Aur” -, care a început în 1993, ajungând în 2019 la ediția a XXVII-a, fiind un festival ce adună la gurile Dunării peste 1.500 de copii, purtători de folclor în țară și străinătate. Ansamblul „Dorulețul” a participat la festivaluri internaționale din România, Bulgaria, Ucraina, Franța, Serbia, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Țările de Jos, Republica Moldova, Polonia, Ungaria, Turcia, Cipru, Croația și alte state.

Mulți dintre dansatorii Echipei Profesioniste de Pictură „Baladele Deltei”, Tulcea (peste 90%) provin din echipa copiilor de la Ansamblul „Dorulețul”. Coregraf – asistent: prof. Marian Coman; asistent-coordonator: prof. Anca Marcochi; coregrafie și coordonare artistică: prof. Ștefan Coman. Evenimentul face parte din strategia festivalului “In the Palace – Balchik 23”, care este inclusă în Calendarul artistic și creativ al Institutului Cultural și Calendarul Cultural Național al Ministerului Culturii. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Vor fi și manele? Că aștfel nu vin.

  2. Se poate plăti și cu cardul?

    • * că citesc pe net: „Tarifele se achită în moneda națională a Bulgariei, leva, doar cash”