G4Media.ro

Deputatul PNL Cristian Băcanu: Statul român are obligația de a proteja victimele…

sursa foto: Pexels

Deputatul PNL Cristian Băcanu: Statul român are obligația de a proteja victimele traficului de persoane și de a-i pedepsi dur pe traficanți

Deputatul PNL Cristian Băcanu a declarat în cadrul unei dezbateri alături de International Justice Mission că statul român „are obligația de a proteja victimele traficului de persoane și de a-i pedepsi cât mai dur pe traficanți”.

„Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru combaterea traficului de persoane a organizat alături de International Justice Mission o dezbatere despre flagelul reprezentat de traficul de persoane și traficul de minori în scop sexual. Partenerii noștri au prezentat raportul „Voci pentru Dreptate – Consolidarea răspunsului pro-activ al justiției penale la traficul de persoane din România”, ce oferă o imagine îngrijorătoare asupra situației din România și din Europa de Est”, a afirmat Băcanu, vice-președintele Comisiei, se arată într-un comunicat.

Raportul propune măsuri legislative care pot duce la combaterea cu succes a traficului de persoane, precum încadrarea unor fapte la traficul de persoane (art. 210 CP) versus proxenetism (art. 213 CP), extinderea pedepselor, excluderea posibilității dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere, aplicarea corespunzătoare a normelor din Codul penal privind audierea victimelor, accelerarea procedurilor și scăderea duratei medii de judecare a cauzelor, îmbunătățirea serviciilor specializate pentru victime.

„Le mulțumesc partenerilor noștri de la Departamentul de Stat, ambasada Statelor Unite, partenerilor noștri internaționali, instituțiilor publice din România, societății civile și mai ales victimelor care au ales să ni le alăture în combaterea traficului de persoane. Scopul nostru este să alinăm durerea victimelor dar și să prevenim ca astfel de acte să se mai întâmple.

Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru combaterea traficului de persoane își propune să acționeze în continuare ca o platformă de dezbateri și ca o platformă unificatoare care să aducă împreună instituțiile din statul român, societatea civilă, organizațiile internaționale, mass-media și orice altă entitate care dorește să se alăture în acest război împotriva traficului de persoane și demersului nostru de a-i proteja pe unii dintre cei mai vulnerabili dintre noi. Statul român are obligația de a proteja victimele traficului de persoane și de a-i pedepsi cât mai dur pe traficanți”, a mai spus deputatul liberal.

Context

International Justice Mission (IJM) a lansat marți raportul „Voci pentru Dreptate – Consolidarea răspunsului proactiv al justiţiei penale la traficul de persoane în România”. Raportul, prezentat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane, evidenţiază o serie de recomandări bazate pe bune practici internaţionale şi cazuistica International Justice Mission, experienţa directă a organizaţiei în sprijinirea victimelor traficului de persoane – atât în interiorul României cât şi transfrontalier, precum şi consultările extinse pe care IJM le-a organizat cu instituţiile statului şi societatea civilă.

78 de victime au fost asistate, 18 inculpaţi au fost trimişi în judecată, 26 de traficanţi au fost condamnaţi şi 471 de profesionişti au fost instruiţi în cadrul proiectului „Consolidarea răspunsului proactiv al sistemului de justiţie penală la traficul de persoane din România”, derulat de International Justice Mission şi finanţat de Departamentul de Stat al SUA, Oficiul pentru Monitorizare şi Combaterea Traficului de Persoane. IJM a colaborat cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române (DCCO), Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) şi societatea civilă pentru a sprijini cazurile individuale de trafic de persoane, pentru a identifica nevoile de consolidare a capacităţii sistemului de justiţie şi pentru a elabora recomandări legislative şi de politici ce pot îmbunătăţi răspunsul guvernului la problematica traficului de persoane. Lupta împotriva traficului de persoane trebuie să includă servicii esenţiale pentru victime şi responsabilitate penală şi financiară a traficanţilor pentru a descuraja fenomenul.

„Atunci când există marje de profit mari ce implică un risc redus, fenomenul traficului de persoane creşte.”, explică Shawn Kohl, Director, European Anti-Trafficking Program în cadrul International Justice Mission.

„Dacă traficanţii se confruntă cu un risc mare de a fi arestaţi, condamnaţi şi de a le fi confiscaţi banii, nu vor mai urmări un demers atât de păgubos Atunci când există un răspuns consistent şi fiabil al sistemului de justiţie, infracţiunea dispare. Dar în centrul unei astfel de abordări, care s-a dovedit de succes, trebuie să fie victimele, supravieţuitorii şi supravieţuitoarele acestei infracţiuni. IJM a fost martor de nenumărate ori cum victimele, atunci când sunt asistate corespunzător şi se simt sprijinite, onorate şi protejate, caută curajoase dreptatea. Asigurarea continuum transnaţional de asistenţă şi suport pentru victime va duce la tragerea la răspundere a făptaşilor şi la încetarea impunităţii.

România are un număr semnificativ de condamnări pentru traficul de persoane iar eforturile sale de a îmbunătăţi sistemul de justiţie şi asistarea victimelor a fost îmbunătăţit în ultimii ani. Cu toate astea, există mai multe zone unde România poate face progrese prin adoptarea la o scară mai largă a unor modele de bună practică folosite internaţional, prin eforturi de consolidare a legislaţiei în domeniu şi prin măsuri administrative, iar aceste puncte sunt evidenţiate în raportul nostru. Credem că adoptarea cu succes a recomandărilor din acest document poate produce schimbări sistemice semnificative şi pozitive”, a adăugat el.

„Traficul de persoane distruge familiile şi comunităţile, generează violenţă şi alimentează crima organizată. Apreciez eforturile, publice şi private, care se fac în România – şi mă bucur că această comunitate diplomatică sprijină aceste eforturi.”, a spus Michael DICKERSON, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. „Apreciem în mod deosebit munca depusă de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane de a crea un proiect de lege care să elimine posibilitatea comutării pedepselor pentru traficanţi şi să mărească pedepsele pentru această infracţiune odioasă.”, a adăugat acesta.

International Justice Mission crede cu tărie în colaborarea dintre instituţiile sistemului de justiţie, alte agenţii guvernamentale şi organizaţiile societăţii civile întrucât aceasta este esenţială pentru îmbunătăţirea rezultatelor supravieţuitorilor, prevenirea revictimizării, condamnarea infractorilor, creşterea descurajării criminalităţii şi, în cele din urmă, reducerea prevalenţei traficului de persoane.

Raportul „Voci pentru Dreptate”, lansat astăzi, evidenţiază o serie de perspective reieşite din cazuistica şi activitatea International Justice Mission în România din ultimii patru ani, propunând demersuri de îmbunătăţiri legislative şi recomandări rezumate mai jos şi descrise pe deplin în raport.

Măsuri propuse pentru îmbunătăţiri legislative şi recomandări privind:

– Încadrarea unor fapte la traficul de persoane (art. 210 CP) versus proxenetism (art. 213 CP);

– Problema limitelor de pedeapsă;

– Excluderea posibilităţii dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere;

– Problema aplicării corespunzătoare a normelor din Codul penal privind audierea victimelor;

– Eficientizarea procedurii de cameră preliminară;

– Comunicarea rechizitoriului către victime;

– Accelerarea procedurilor şi scăderea duratei medii de judecare a cauzelor;

– Informarea victimelor cu privire la punerea în libertate a inculpatului sau condamnatului;

– Îmbunătăţirea asistenţei juridice oferite victimelor pe durata procesului penal;

– Proceduri de citare. Anonimizarea informaţiilor;

– Asigurarea unei resurse umane adecvate în combaterea traficului de persoane şi asistarea victimelor;

– Asigurarea unui nivel suficient de pregătire profesională dar şi consiliere psihologică pentru personalul expus traumei secundare;

– Consolidarea serviciilor specializate pentru victime;

– Consolidarea eforturilor de confiscare şi indisponibilizare a veniturilor şi bunurilor obţinute ilegal;

– Îmbunătăţirea colectării de date şi agregarea lor pentru analize statistice îmbunătăţite.

Printre modelele de bune practici ale programului în abordarea cazurilor de trafic de persoane se numără:

– Intervenţia informată de traumă (Trauma-informed approach). Intervenţia informată de traumă este o abordare care recunoaşte şi admite efectele şi impactul traumei asupra victimelor traficului de persoane, necesitând planificarea tuturor interacţiunilor cu acestea într-un mod care minimizează potenţialul de re-traumatizare. Este esenţial ca acest tip de abordare să fie implicită pentru toţi specialiştii ce activează în domeniul traficului de persoane. O astfel de abordare nu este doar esenţială pentru procesul de asistenţă şi recuperare, ci este deosebit de importantă pentru încrederea victimelor în autorităţile de combatere a traficului de persoane.

– Echipe multidisciplinare de gestionare a cazurilor. Echipele multidisciplinare sunt un model de bune practici care conduc la rezultate mai bune în ceea ce priveşte parcursul victimei şi procesul de justiţie penală. Pentru a creşte şansele unor rezultate favorabile în cazurile de trafic de persoane, International Justice Mission recomandă crearea unor echipe multidisciplinare care să asigure protecţia victimelor, servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică şi servicii de asistenţă juridică. Concret, recomandă o cooperare strânsă între furnizorii de servicii sociale, specialiştii ANITP, poliţiştii de caz din cadrul DCCO, procurorul DIICOT şi avocatul victimei.

– Punct principal de contact. Un punct principal de contact este recomandat pentru a spori înţelegerea şi încrederea victimei în modul în care cazul său este gestionat şi sprijinit. Experienţa International Justice Mission arată că existenţa unei entităţi principale care să asigure legătura cu victima, să o informeze şi să o sprijine în toate aspectele legate de asistenţa, reintegrarea şi parcursul acesteia prin procesul de justiţie penală conduce la o colaborare eficientă cu autorităţile şi la o creştere a calităţii mărturiei şi a probelor furnizate. IJM recomandă ca acest rol să fie definit formal, standardizând această practică şi asigurând resursele optime, inclusiv resursele umane, pentru a ajunge la rezultate de succes atât în justiţie, cât şi în viaţa persoanelor care au trecut prin exploatare.

– Acordarea de asistenţă şi sprijin continuu victimelor traficului transfrontalier de persoane. International Justice Mission consideră că acesta este un element esenţial în combaterea fenomenului la nivel european. Prin urmare, IJM recomandă cu tărie existenţa unui mecanism transnaţional de identificare şi referire pentru a asigura o colaborare transfrontalieră promptă între actorii relevanţi din diferite ţări pentru măsuri specifice de asistenţă, sprijin şi integrare.

– Colectarea datelor. International Justice Mission a identificat necesitatea îmbunătăţirii colectării datelor şi a monitorizării fenomenului traficului de persoane. Datele trebuie colectate, partajate în mod transparent şi trebuie să informeze investiţiile şi strategiile guvernamentale. Un cadru de monitorizare şi evaluare bine definit contribuie la planificarea operaţională şi la luarea deciziilor, oferă dovezi pentru măsurarea impactului şi consolidează responsabilitatea pentru utilizarea optimă a resurselor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...