G4Media.ro

Declarațiile ministrului justiției au ridicat valul de pensionări în magistratură: 47 de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Declarațiile ministrului justiției au ridicat valul de pensionări în magistratură: 47 de judecători au formulat cereri de eliberare din funcție la CSM

Crește valul de cereri de pensionare în rândul magistraților, ridicat după declarațiile ministrului justiției, Stelian Ion referitoare la modificarea vârstei de pensinare. Chiar dacă ministrul justiției a revenit ulterior și a spus că nu va crește vârsta de pensionare, efectele se văd azi: 47 de judecători au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din funcție și 8 procurori, după cum rezultă din ordinea de zi a Secției pentru Judecători a CSM din 21 ianuarie.

Stelian Ion anunțase într-o conferință de presă din 31 decembrie 2020 că va propune creșterea vârstei de pensionare a magistraților. ”Sunt îngrijorat de numărul mare de cereri de pensionare. Vom propune creșterea vârstei de pensionare, astfel ca un magistrat să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani”, a spus Stelian Ion la acel moment.

În câteva zile după declarațiile ministrului, s-au înregistrat de 4 ori mai multe cereri de pensionare față de aceeași perioadă a anului trecut, după cum a arătat o analiză G4Media.ro

Pus în fața acestor cifre, ministrul Justiției Stelian Ion s-a răzgândit și a renunțat la ideea de a majora vârsta de pensionare a magistraților astfel încât aceștia să nu mai poată ieși la pensie la 47-48 de ani.

Stelian Ion vrea acum doar să abroge prevederea din legile Justiției lui Dragnea potrivit cărora magitrații ar putea să iasă la pensie după numai 20 de ani de vechime în profesie.

”În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun!” – este comunicatul emis pe 7 ianuarie 2021 de ministrul Justiției Stelian Ion.

În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară îndeplinesc condiția de vechime de 25 de ani în profesie pentru a se pensiona, dacă vor.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Mai e și ageamiu acest trădător de Stelian Pretreiu.
    Si care-i problema dacă se pensionează o grămadă? Lasă șobolanii sa plece dacă vor. Se curata sistemul de lichele. Si apoi le tai pensiile speciale.
    Supraîncărcarea din sistem se rezolva în timp, e mai important să dai afară complicii mafioților, să promovezi cinstea, profesionalismul și performanta și să elimini prescrierile de fapte grave.

    • Pai atunci facem subiect tabu pensiile magistratilor. Nu maia vem voie sa l discutam pe vecie!
      Asta e problema ziaristilor:ca a deschis subiectul minstrul sau lipsa de moralitatea si foamea nestăvilită magiatratilor ?

    • Pentru Adi D:
      Pensiile asta speciale nu au voie sa fie tabu. Trebuie discutat despre ele pana le eliminam, impreuna cu javrele care se opun, inclusiv cele înfipte în CCR. Sunt profund neconstituționale (indiferent de ce ar zice Dorneanu) caci fac pe unii mai egali ca alții, și sunt o măsura clara a derapajului antidemocratic al României. Dar discuția publica trebuie făcută cu grijă și profesionalism, nu de grija comuniștilor care se grămădesc acum să se pensioneze ci pentru a asigura succesul demersului de eliminare a specialelor.
      Orice decident trebui să-și însoțească deciziile de o strategie de comunicare. Una e sa le spui oamenilor ca 3-4% vor muri de coronavirus și alta e sa le spui ca au 97% șanse sa supraviețuiască.
      Ori uita-te la cum a comunicat idiotul asta: bâlbâieli, idei nemestecate aruncate în public, contraziceri, neclarități. Demisia, vrem un ministru! adevărat, capabil și reformist.

  2. O fi inclus și șeful DNA care se tot milogeste să-l lase la vatră?!
    Oricum, 47 buc. magistrați, care se pensionează acum, bineînțeles înainte de a împlini vârstă de 50 de ani, înmulțit cu 1,2 mil. Euro, cât încasează în următorii 25 de ani (atât e speranța medie de viață, 75 de ani) ca pensie specială medie, fac doar 56,4 milioane Euro din Bugetul de Stat!

  3. Hai stelica! Hai baiatu’, trage tare ca poți! In curând o sa detașăm judecători din Bulgaria sau Tadjikistan sa judece găinăriile romanesti. Între timp platim pensii speciale. Hai, curaj, ca poate îți mai pica vreo trei anl uri de ciordeală din învârteala asta userista.

    • Nu e o idee rea. Mai bine cu aia din tadjikistan decat cu ai nostrii. M-am saturat miselia lor , de mofturile si nesimtirea lor. Daca ar fi dupa mine , i-as da afara pe toti odata si as pune pe cei de pe bancile facultatii in loc sau as lua din alta tara din llumea a 3-a. Ei sunt definitia celor ce le dai un deget is it ia toata mana

  4. Sub evaluatorul Tudorel Toader unii se aruncau de la etaj iar sub Stelian Ion unii se pensioneaza ce a ce confirma faptul ca magistratii romani sunt constituiti in cuiburi legionare.

  5. La Stelian se confirmă zicala „gura bate koorul”!

  6. Sa se pensioneze, dar ca în momentul în care se validează ceva cu pensiile speciale, sunt plecați toți, ca vorba ceea odată un drept primit nu-l mai poate lua nimeni

  7. Foarte bine , dar cuantumul sa fie bazat doar pe contributivitate , fără pensii speciale și atunci o sa vezi ca nu mai vrea da iasă nimeni la pensie.

  8. Ce jegoși. Doamne ferește, dacă trebuie să lucreze până la 60 de ani ca restul prostimii?

  9. Vad ca cei mai multi preluati ce spune autorul articolului, fara sa ganditi putin. E clar ca pensiile sunt foarte mari, insa salariile sunt mici, raportat la volumul de munca si cerintele de pregatire continua. Oare nu am vrea ca cei mai buni absolventi de drept sa se faca si sa ramana judecatori?

    • Tocmai asta este problema.
      Ii tii pana la 60-65 de ani activi, le platesti salarii in loc de pensii si maresti numarul lor. Reduci volumul de munca.
      O pensie speciala modica pe urma , cam 2 x cosul lunar decent sau infintarea unei case de pensii ocupationale, ceva gen pilonul 2.
      Vedem si noi cam cum procedeaza alte tari.
      La noi s-a sarit calul rau de tot.

    • @gabriel, ia arată-ne cum sunt salariile mici ale magistraților, te rog!

  10. Așteptam altceva de la acest ministru: mai multă inteligența, mai multă știință de carte, mai multă abilitate. Oare celor din USR le place cum gestioneaza lucrurile așa cum a început!

  11. Trebuia schimbat sistemul de calcul al pensiei și modul de ieșit la pensie imediat și venit direct cu legea , nu asa sa le spui dinainte ca ei să iasă la pensie după legea veche în asa fel încât să beneficieze de pensii speciale și nesimțite, ca stiu si ei un drept câștigat nu se poate lua.

  12. Se pare că după ce finalizează Stelian Ion reforma din justiție nu o să mai avem lucrători în justiție. Ca urmare justiția din România va fi transferată Uniuni Europene. Probabil că așa se va întâmpla și cu „reforma” din sănătate și educație.

    • Ar fi cel mai bun lucru

    • Până una-alta, umblă zvonul că Finanțele noastre ar putea fi preluate de Bruxelles chiar din acest an!

    • @ Rădulescu M. : Domnule, asta cu zvonul chiar că e tare. Foarte tare. Dumneavoastră chiar credeți în zvonuri? Haideți sa nu ne îmbătăm cu apă rece. N’așa? Vorba specialistului în democrație originală, Brucan.

  13. Mai multe cojones domnule Stelian.
    Incercati sa tratati cancerul cu aspirina.

    Aici e nevoie de cineva care sa aiba curajul sa taie adanc si doar apoi sa panseze ranile.

    Cum adica nu se mai pot schimba pensiile nesimtite? Ce drept castigat e ala, ca Dragnea voia sa ii faca pe toti partasi la furt si santajabili?
    Taiati pensiile nesimtite si poate cei care se pensioneaza la 48 de ani se gandesc din nou sa profeseze – pe un salariu decent.

  14. Informati-va cu exactitate. Nu, nu are legătură cu declarațiile ministrului neaparat (desi au contribuit si astea, fara-ndoiala) ci cu decizia CCR privind neconstituționalitatea supraimpozitarii. Cat timp plana oarecum sansa tăierii pensiilor, magistrații intrati in anii 90 cu repartiție guvernamentala, „scoliti” si prelucrati de îndrumătorii lor, adică cei care erau membri de partid inainte de 90, se temeau sa iasă la pensie de teama sa nu le scadă veniturile. Exponenții cei mai de seama ai acestei generații sunt acum la putere în CSM. Nu e nicio pierdere, credeti-ma, daca se împrospătează generațiile. Nu ca ministrul actual ar fi vreo mare speranța a justiției, dar e păcat pentru voi sa preluați propaganda Luju pe nemestecate…

  15. PARTIDUL si CCR S-AU INTELES: PENSIILE SE „TAIE” PRIN DUBLARE SI NU SE POT „TAIA”, „IMPOZITA”.

    DAR LEGEA CREATA CA, PRIN ABUZ, PENSIILE SA AJUNGA LA 78000 LEI / LUNA NU SE POATE MODIFICA ?

  16. Răzgândacul ăsta e un fel de garcea hotărât să rezolve problemele din justiție cu bâta, cu care dă în toate băltoacele și in toți rahații. Se umple de zoaie ca un clovn și i se pare haios cum linge el azi unde a scuipat ieri.

  17. Sa se pensioneze javrele, dar apoi sa se introduca impozit pe pensiile nesimtite 85%! Hai ca se poate! Intreaba-l pe Andrei Caramitru, Steliene!

  18. Sobolanii au luat-o la fuga!
    Astia sunt adevaratii autori ai distrugerii acestei tari! Ei sunt cei care au tinut de sase, tuturor hotilor care au devalizat romania! Ei, pt interese au facut pact cu clasa politica, si au distrus tot ce avea tara asta!

  19. Justitia trebuie sa se curete de lichele dar nu cu pensii speciale.

  20. Nomenclatuiștii ar trebui să nu se oprească aici… Propunere de lege:

    PENSII SPECIALE DE LA VÂRSTA DE 15 ANI!

    Gândiți-vă un pic! Accederea în magistratură se face numai pe nepotism. La fel ca la notariatele publice – funcția se moștenește. Așa că dacă noi ne naștem magistrați – de ce să nu primim pensia mai devreme? Facultatea sau practicarea meseriei sunt ceva orientativ, pentru că în România te naști magistrat, nu devii prin muncă. Oricum la facultate piloșii nu învață nimic. Iar în funcție nu contează cât de prost judecă pentru că nimeni nu a tras vreodată pe vreunul dintre ei la răspundere. Doar n-o să-și pedepsească unchii nepoțeii. Și atunci de ce să iei pensie specială de la 45 de ani ca fraierul, când poți să mai câștigi 30 de ani de viață frumoasă?