G4Media.ro

Decizie definitivă în cazul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum. Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut recursul…

Sursa foto: Primăria Alba Iulia

Decizie definitivă în cazul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum. Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut recursul la Înalta Curte de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia la o decizie privind retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, ca nefondat. Decizia este definitivă și vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul la Curtea de Apel Alba-Iulia și a făcut recurs. Ca urmare a deciziei, Biblioteca Batthyaneum rămâne în administrarea Bibliotecii Naționale. În 1990, ea a fost luată din administrarea Primăriei Alba Iulia și a fost plasată sub administraţia Bibliotecii Naționale, denuminte pe atunci Biblioteca Centrală de Stat – filiala Alba Iulia.

”Respinge recursul declarat de Arhiepiscopia Româno-Catolică Alba Iulia împotriva sentinței 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 mai 2021” se arată în hotărâre.

Inițial termenul stabilit era pentru sfârșitul anului 2021, pe data de 11 noimbrie, dar acesta a fost preschimbat pentru data de 25 mai.

Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, a făcut, timp de ani buni, obiectul unui litigiu în justiţie.

Acolo se află celebrul Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

Inițial, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a pierdut procesul la Curtea de Apel Alba Iulia.

Un litigiu ce durează de 220 de ani

Prin Testamentul din 31 iulie 1798, episcopul catolic de Transilvania, Ignatius, conte de Batthyan, a donat „Bisericii şi Provinciei Transilvania” biblioteca sa (denumită ulterior „Biblioteca Batthyaneum”, care cuprindea una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche) şi clădirea care o adăpostea, precum şi Institutul de Astronomie pe care acesta îl fondase, cu sediul în acelaşi imobil.

Conform voinţei testatorului, fundaţia urma să fie condusă şi administrată de episcopii catolici din Alba Iulia, dar sub protecţia guvernatorului regesc al Marelui Principat al Transilvaniei.

În testament a fost de asemenea precizat că „biblioteca va sta la dispoziţia oricui”, iar Institutul astronomic şi Biblioteca, cu întreg patrimoniul „să nu poată fi transferate din Alba Iulia” (date din Testamentul 1798 tradus în limba română).

În 1947, după instaurarea regimului comunist în România, Biblioteca Batthyaneum şi institutul, devenit muzeu de astronomie, au fost închise şi puse sub sigiliu de către autorităţi (menţiune din hotărârea CEDO din 2012). Ulterior, pe baza cererii consiliului popular al raionului, Biblioteca Batthyaneum şi Institutul Astrologic al Episcopiei Romano-Catolice au fost atribuite statului prin hotărâre judecătorească şi confiscate (menţiune din Anexa OUG nr.13/1998 pct.13).

În 1990, prin Decizia nr. 142/1990, Primăria Alba Iulia a dispus ca Biblioteca Batthyaneum să fie plasată sub administraţia Bibliotecii Centrale de Stat – filiala Alba Iulia.

Sursa foto: Primăria Alba Iulia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Putem da cu pieptul că ce este sau ce avem insă putem avea grijă și să prețuim?

  2. De data asta Justiția a greșit. Trebuie respectată voința testatorului.

  3. Procesul se reîntoarce din nou la Strassbourg, România îsi va achita din nou amenda de zeci de mii de euro (desigur din buzunarul nostru), si „Da capo“…

  4. Statul a furat cu japca Biblioteca, care, dupa 1990 a fost inclusiva pe lista de retrocedare.
    Evident, si cum era de asteptat, statul roman nu respecta nu doar cuvantul dat, nici legea si nici intelegerile. A dovedit-o de nenumarate ori inca de la inceputurile ei.
    Pentru semidoctul de mai sus cu Fundatia Gojdu: situatia acestei fundatii a fost odata si pentru totdeauna rezolvata prin acorduri bilaterale interstatale, parafate si semnate de ambele parti. In acel acord: s-a convenit ceva pentru ceva. Business closed.
    Pe de alta parte, o eventuala greseala, ilegalitate, sau ce vrei tu, mare etalon de cinste, nu se rezolva cu o alta similara. Ar fi dovada unei mojicii si a unei adeverinte de saracie morala fara limita.
    Vezi, fraiere, din cauza acelora care, pe vremuri, gandeau si actionau la fel ca tine, tezaurul pus la adapost la Moscova in vremuri de restriste, va ramane acolo unde-i locul, forever.
    Caieste-te, Iuda, ca ai de ce. 😉