G4Media.ro

De ce s-a scumpit GPL în Kazahstan: Rusia, care controlează de facto…

Foto: InvestmentU

De ce s-a scumpit GPL în Kazahstan: Rusia, care controlează de facto piața din Kazahstan, a majorat prețul și a diminuat livrările

Experții internaționali explică faptul că scânteia revoluției din Kazahstan este legată și de afacerile dintre Rusia și Kazahstan în domeniul gazelor. Mai precis, Kazahstan exporta în Rusia gazele naturale din uriașele sale rezerve, și apoi importa GPL de la rafinăriile ruse la prețuri mult mai mari. Începutul acestui an a dus la scumpirea GPL pentru că Rusia a exportat în Kazahstan o cantitate mai mică și la prețuri mai mari.

Piața GPL este reglementată în Kazahstan, iar guvernul stabilește o limită de preț pentru GPL în fiecare trimestru. Dar, pe lângă scăderea livrărilor din Rusia și creșterea prețului, a mai existat un factor: un deficit de GPL pe piața internă provocat de exporturile ilegale în țările vecine, unde prețul este mult mai mare.

Rusia a forțat Kazahstanul să vândă gaz kazah către fabricile rusești unde a fost lichefiat [GPL] și vândut înapoi regiunilor gaziere din Kazahstan cu un preț aproape de monopol. Acest lucru a stârnit proteste. Acum Rusia trimite trupe pentru a înabuși protestele. Dacă aceasta nu este o politică arhi-imperialistă, ce este?”, a comentat pe pagina sa Twitter Sergej Sumlenny, expert specializat pe Europa de Est de la Berlin al Fundației „Heinrich Boell”.

Bazat foarte mult pe resursele sale importante de combustibili fosili, Kazahstanul este un exportator net de energie și produse energetice.

Cu toate acestea, unii rezidenți – din nordul și centrul Kazahstanului – încă nu au acces la gaze din rețea, deoarece rezervele de gaze naturale se află în partea de vest a țării, în timp ce concentrarile de populație sunt în nord, est și sud, iar sistemul de gazoducte intern este subdezvoltat, se arată într-un raport de țară pentru Kazahstan al Agenției Internațională pentru Energie, AIE.

Prin urmare, Kazahstanul se bazează pe importurile de gaze din Rusia și Uzbekistan pentru a satisface cererea internă: un acord de schimb de gaze între Kazahstan și Rusia implică înlocuirea gazului Karachaganak, care a fost furnizat în trecut la Rusia (Orenburg) pentru procesare, cu importuri de gaz din Asia Centrală în sudul țării și gaz rusesc în regiunea Kostanay (nord).

În Kazahstan există 271 de zăcăminte de petrol și 61 de gaze. Peste 90% din rezervele de petrol sunt concentrate în 15 zăcăminte majore, iar aproximativ 70% din rezervele dovedite și probabile de petrol și gaze condensate ale țării se găsesc în cele mai mari cinci zăcăminte (Tengiz, Kashagan, Korolevskoye, Karachaganak și Zhanazhol).

Aproximativ 98% din rezervele de gaze naturale ale Kazahstanului sunt situate în vest, cu 85% concentrate în doar câteva câmpuri mari – Tengiz, Kashagan, Karachaganak, Zhanazhol și Imashevskoye.

Criză anunțată încă din vară

Agenția Reuters scris încă din iulie 2021 despre problema aprovizionării cu GPL în Kazahstan. Exporturile de GPL ale Rusiei scăzuseră, deoarece gigantul rus petrochimic Sibur consumă mai mult combustibil, care este folosit ca materie primă pentru industria petrochimică.

La rândul său, Kazahstanul va avea nevoie de volume suplimentare de GPL când va pune în funcțiune fabrica de polipropilenă a Kazahstan Petrochemical Industries (KPI) la începutul anului 2022, scria Reuters vara trecută.

Cerere crescută de GPL, liberalizare a prețurilor și corupție

În ultimii ani, prețurile scăzute ale gazelor petroliere lichefiate (GPL) au crescut cererea pentru acest produs în Kazahstan, iar cetățenii au început să-și modifice mașinile pentru a funcționa cu GPL.

Deoarece prețurile maxime cu amănuntul și creșterea consumului pe piața internă au dus la pierderi și la deteriorarea condițiilor financiare și economice pentru producătorii de GPL, Ministerul Energiei a intenționat să elimine treptat reglementarea de către stat a prețurilor cu amănuntul. Cu toate acestea, în 2019, reglementarea era încă în vigoare, iar ministrul Energiei a aprobat un preț maxim pentru GPL.

Protestele din Kazahstan au început în orașul Zhanaozen din sud-vestul țării, acolo unde în 2021 prețul mediu pentru un litru de GLP a fost de circa 50 de tenge (11 cenți per litru), iar în decembrie 2021 a ajuns la 80 de tenge (19 cenți), după care pe 1 ianuarie 2022, stațiile PECO au urcat prețul la 27-28 de cenți per litru.

Acest lucru a stârnit furia localnicilor, în condițiile în care 90% din mașinile din acest oraș de 160.000 de locuitori funcționează pe bază de GPL. Revoltele s-au extins rapid și în alte orașe mai ale provinciei Mangistau și apoi în orașele din provincia vecină Aktau.

În aceeași zi în care protestele au luat amploare, pe 2 ianuarie, ministrul kazah al Energiei, Berdibek Kartbaev, a încercat să explice că prețurile au fost fixate de către regimul liberalizat ale piețelor libere și că statul nu va mai putea subvenționa prețul GPL-ului.

Prețul anterior de aproximativ 60 de tenge (13 cenți) nu va reveni, deoarece costul de producere a GPL este acum de aproximativ 70 până la 85 de tenge (18-20 cenți) pe litru la care se adaugă costuri operaționale și de transport suplimentare”, a spus el.

De la începutul anului, Kazahstanul se confuntă cu proteste masive ce au cuprins toate orașele mari. Demonstranții au luat cu asalt mai multe obictive strategice din Capitală, iar o parte din forțele de ordine fie s-au predat protestarilor, fie au trecut de partea lor. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a trimit deja trupe pentru „restabilirea ordinii” în Kazahstan, la cererea președintelui kahaz, Kassym-Jomart Tokaiev.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Deci Rusia invadează Kazahstanul, nu Ucraina, foarte interesant!

  2. Sa tot faci afaceri cu rusii

  3. Rusii, da, stapanii lui Simion si al AURolacilor romanesti. Si piata de carburant din Romania tot de Rusia este controlata. Lukoil, Gazprom, Socar, MOL, Rompetrol (Kazmunaigaz), etc.

  4. Acum s-au convins și kazahii cat de profitabil e să facă afaceri cu frații mai mari din Rusia…
    In caz că nu i-au crezut pe ucraineni, acum o simt pe pielea lor, preturi duble la energie și gaze, produse la raft…
    Culmea, cu rezerve importante de petrol și gaze în țara lor .

  5. Sa recapitulam: pretul explodeaza din cauza Rusiei, oamenii fac proteste, Rusia se da drept salvatoare, aduce lunetistii, protestatari impuscati etc.

    Din toate astea sosocarii nu au nici un semn de intrebare, doar ca, evident, pentru sosocari, tot occidentul-bruxelles, SUA, biden e de vina!

    • Pai tot Putin a marit pretul la gaz si pentru sosocatul romanesc doar ca aurolacii sunt – o li g o f r e n i – marea majoritate iar Simion, Tarziu, Calin Georgescu sunt in solda Rusiei cu novichack-ul la tampla. N-au ce sa faca, risca sa cada de la etaj.

  6. Ha, ha, ha, se pare ca agenturile străine sunt din Rusia

  7. Unde-i articolul cu ungurii criticandu-ne că suntem pierduți fără bunăvoința rușilor ?

  8. Romania ar face bine sa sisteze importul de gaz de la ruși.

    • Foarte inteligentă idee! Apoi luăm gaz de unde? Cum ne incalzim? Freci tu două bețe? Unde vă găsește, măh? Mai sunteți mulți?

  9. Daaaa… sa tot faci afaceri cu rusii! Cu gazul tau, cu petrolul tau, dar in mana rusilor (care au exportat si modelul de afaceri existent in Rusia, cu o oligarhie care s-a imbogatit imens din afaceri, in detrimentul marii mase a populatiei), ajungi in situatia in care tot rusii vin , chipurile ca salvatori, dar, in realitate, vin pentru a-si pastra sfera de influenta si a-si proteja sursele de petrol si gaze si afacerile!!! Aviz sosocarilor si hauristilor care vor sa ne scoata din UE! De Ucraina si de Belarus nu mai vorbesc! Si acolo sufla tare rau si rece crivatul de la rasarit!

  10. Rusul a facut o mica sesiune de antrenament, jucandu-se cu robinetul GPL catre Kazahstan, in vederea unui scenariu mai serios, cu robinetul de gaz spre Europa!
    Probabil ca rezultatul e multumitor; dintr-o singura invartitura, scoti oamenii in strada si arunci haos peste comunitate.
    Poate invata Europa ceva din asta, dar mai ales Germania!

    • Stii ca nu stam in gazul rusilor nu ? dar preferam sa il folosim pe a lor decat al nostru.

    • Ambasador NATO din România pe un post TV fiind întrebat de ce nu se discută cu Rusia mai cu forță, acesta a precizat:,,Dacă 3 zile nu vine gaz în UE, de la primari la șefi de state vor fi spulberați de propriile popoare”.

  11. Cade la fix scandalul pentru rusi. Agitatia produsa pe pietele de gaze, petrol si uraniu va tie cel putin preturile sus daca cumva nu le va face din nou sa explodeze. Plus ca apar acum ca salvatori intr-un conflic generat de ei. Politica tarilor exportatoare de resurse energetice va fi: PRODUCTIE MICA, PROBLEME IN UNELE TARI, APROVIZIONARE DEFECTUASA SI PRETURI DIN CE IN CE MAI MARI. Asta chiar daca energia verde va face ca in timp sa ramana cu resursele in pamant.

  12. Kazahii nu au nici o sansa, este de mirare ca s-au gandit la asta, situatia trebuie sa fie cu adevarat disperata, tratamentul economic si social fara nici o considerare.
    Chiar daca tara este imensa, majoritatea sunt oraseni, desertul, stepa si calul nu mai sunt de folos.
    Tarile din Consiliul de cooperarea a tarilor vorbitoare de limba turca condus de Turcia, sunt mai inainte membre ale OTSC condus de Rusia.
    Aparent are cine cu cine sa vorbeasca, in rest o minima manifestare a instinctului de conservare al speciei trebuie sa se bazeze pe cercetarea intensa in domeniul energiei solare, chiar neconventionale (Germania zice nu si nu, are si ea dreptate), din pamant, orice, dar dependenta energeticului de politica si arme cea mai nefericita alegere.

  13. China cu tehnologia și Rusia cu gazele fac ordinea mondială???!!!! Haaa

  14. Munții noștri aur poartă,
    Noi cerșim din poartă-n poartă.

    Noi exportăm lemn, dar importăm mobilă. Și alte exemple……