G4Media.ro

De ce opoziţiei îi va fi aproape imposibil să câştige în al…

sursa foto: OZAN KOSE / AFP (Recep Erdogan) și Adem ALTAN / AFP (Kemal Kilicdaroglu)/ Colaj G4Media

De ce opoziţiei îi va fi aproape imposibil să câştige în al doilea tur în fața lui Erdogan/ Analist turc: Mulți alegători au considerat că un transfer de putere ar trimite Turcia într-o perioadă de haos și instabilitate. Acum opoziția se destramă

Omul forte al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a rezistat mai bine decât era de așteptat în primul tur al alegerilor prezidențiale și legislative, contestat de Alianța Națională, o coaliție pestriță de șase partide care și-au unit forțele pentru a-l detrona după două decenii la putere. Cu o majoritate garantată în Parlament, actualul președinte trebuie să-și afirme avantajul pentru a-şi certifica peste două săptămâni continuitatea la cârma statului pentru următorii cinci ani. Analistul de politică externă și securitate Ömer Özkizilcik răspunde întrebărilor La Razon pentru a face cunoscute problemele primului tur al alegerilor și a lămuri necunoscutele rundei a doua și ultima, programate pe 28 mai.

Reporter: V-au surprins rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale?
Ömer Özkizilcik: Absolut. De fapt, mă așteptam ca Erdoğan să câștige în primul tur. Ceea ce m-a surprins a fost că [candidatul ultranaționalist] Sinan Oğan a obținut atât de multe voturi, majoritatea provenind de la baza tradițională de sprijin a lui Erdoğan. Aceasta a fost adevărata surpriză a alegerilor, deși mass-media internațională și publicul turc au o percepție cu totul diferită, ca răspuns la sondajele turcești mereu nesigure.

Reporter: Care este scenariul cel mai probabil în turul al doilea?
Ömer Özkizilcik: O victorie clară pentru Erdoğan, care poate chiar să-și doboare propriul record. Știind că Oğan a pescuit o bună parte din voturile sale din baza electorală a lui Erdoğan, putem anticipa că cei care l-au ales în primul tur îl vor vota pe actualul președinte în al doilea. Unii alegători ai lui Oğan nici măcar nu vor merge la vot și, cu siguranță, puțini vor merge pentru Kılıçdaroğlu [contracandidatul lui Erdoğan]. De asemenea, ne putem aştepta ca mulți alegători ai lui Kılıçdaroğlu să nu voteze în al doilea tur din cauza dezamăgirii și a rezultatelor slabe din primul tur.

Reporter: Ce factori credeți că au creat probleme opoziției? Ce ar trebui să facă în următoarele două săptămâni pentru a recâştiga teren?
Ömer Özkizilcik: Blocului opoziţiei îi va fi foarte greu, aproape imposibil, să câştige în al doilea tur. El a făcut mari greșeli, nepoziționându-se clar împotriva sectei [clericului Fethullah] Gülen, urâtă în Turcia pentru implicarea acesteia în lovitura de stat din 2016, pentru că a negociat cu partidul pro-kurd Stânga Verde și, mai ales, pentru că nu le-a putut transmite alegătorilor o imagine de încredere pentru a-l înlocui pe Erdoğan.

Mulți alegători au considerat că un transfer de putere ar trimite Turcia într-o perioadă de haos și instabilitate. Acum opoziția se destramă. După mai mult decât probabila înfrângere din turul al doilea, Kılıçdaroğlu va trebui să pună capăt carierei sale politice, iar blocul de opoziție se va angaja într-o luptă internă pentru a decide cine va fi noul lider.

Reporter: Credeți că alegerile au fost libere, corecte și competitive?
Ömer Özkizilcik: Alegerile din Turcia sunt clar libere, au fost competitive și am văzut că procesul electoral, procesul de renumărătoare, totul a fost liber și ușor. Au fost doar câteva probleme cu agențiile Anadolu și Anka [prima controlată de guvern și a doua independentă, deși legată de principalul partid de opoziție, CHP de centru-stânga], când, la început, au adunat rezultate diferite. Dar până la urmă au declarat aproape la fel. Acum, un guvern are întotdeauna un avantaj în acest proces, deoarece poate folosi mult mai multe resurse. În acest caz, Erdoğan a avut mai multă cotă la televiziune decât opoziția, așa că mesajul lui a ajuns la mai mulți oameni.

Nota redacției: Ömer Özkizilcik este un analist independent de politică externă și de securitate, stabilit la Ankara. Ömer Özkizilcik se ocupă în principal de politica externă a Turciei și de conflictul din Siria. El are studii ample despre grupurile armate nestatale din Siria și despre politicile diferitelor părți interesate din Siria. În plus, Özkizilcik publică, de asemenea, cercetări despre contraterorism și operațiuni militare. El este colaborator al Forumului Fikra.

Sursa: La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Turcii vor dictatură, ce e greu de înțeles? Unele popoare vor dictatură, rușii, ungurii, etc.

  2. Turcia este, istoric-cultural, un spatiu destinat stilurilor autoritariste de conducere (nuanta: nu dictatoriale!). Este o democratie de tip bizantin, permisiv la adresa partidelor de opozitie , care astfel functioneaza si conteaza in politica internationala. Inca un exemplu ca nu exista democratie , ci DEMOCRATII, ilustrand si confirmand diversitatea social-politica a umanitatii.