G4Media.ro

Inflația în Turcia ajunge la aproape 62% în noiembrie, în ritm anual

sursa foto: Captură video

Inflația în Turcia ajunge la aproape 62% în noiembrie, în ritm anual

Creșterea prețurilor de consum, alimentată în special de deprecierea lirei turcești, a urcat la 61,98% în ritm anual în noiembrie, față de 61,36% în octombrie.

Cu toate acestea, ea a scăzut ușor de la 3,43% la 3,28% pe o lună în noiembrie, potrivit agenției AFP.

Deși cifrele oficiale sunt ridicate, ele sunt contestate de economiștii independenți de la Grupul de Cercetare a Inflației (Enag), care au estimat creșterea prețurilor de consum de la an la an la 129,27% în noiembrie.

De la alegerile din mai, care au marcat menținerea la putere a președintelui Erdogan, noua echipă aflată la conducerea Băncii Centrale și a Ministerului Economiei a majorat rata cheie de la 8,5% la 40% în încercarea de a reduce inflația.

Erdogan a fost reales în luna mai în urma unui angajament din campanie de a nu permite niciodată băncii centrale să crească rata cheie atâta timp cât va fi președinte.

Cu toate acestea, el a schimbat cursul, numind o nouă echipă de economiști respectați, pregătiți pe Wall Street și în sectorul privat, pentru a scoate Turcia din criză.

Potrivit analiștilor, o ultimă majorare a ratei cheie de 2,5% ar putea avea loc la următoarea ședință a băncii centrale din 21 decembrie.

Rata cheie ar putea rămâne apoi stabilă pe parcursul anului 2024.

Conform datelor oficiale, creșterea costurilor de împrumut a început să încetinească consumul – un obiectiv cheie al băncii centrale.

PIB-ul Turciei a crescut cu doar 0,3% între iulie și septembrie. Acesta crescuse cu 3,3% între aprilie și iunie.

„Banca centrală va saluta aceste cifre ca dovadă că cererea se temperează și că presiunile inflaționiste continuă să se diminueze”, a declarat Liam Peach de la Capital Economics.

„Cu toate acestea, reducerea inflației la niveluri mult mai scăzute va necesita ca politica monetară să rămână restrictivă pentru o perioadă extinsă și ne așteptăm ca banca centrală să lase ratele dobânzilor neschimbate pe tot parcursul anului 2024”, a adăugat el.

Standard & Poor’s a revizuit în noiembrie ratingul pe termen lung al Turciei de la stabil la pozitiv.

„Inflația pare să fi atins un vârf”, a precizat agenția de rating.

Dar a avertizat, de asemenea, că „resetarea politicii va dura cel puțin doi ani pentru a aduce inflația sub control”.

Analiștii îl acuză pe președintele Erdogan că a declanșat spirala inflaționistă, forțând banca centrală, teoretic independentă, să reducă dobânda cheie cu mult sub nivelul creșterii prețurilor.

Rata anuală oficială a inflației a atins un vârf de 85,51% în octombrie 2022.

Prinsă într-o spirală de devalorizare și inflație, Turcia se confruntă cu o inflație neîntreruptă de două cifre de la sfârșitul anului 2019, ceea ce face ca costul vieții să fie greu de suportat pentru multe familii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...