G4Media.ro

De ce este esențial să meargă copiii la școală, cum le explicăm…

Sursa Foto: Facebook/ Daniel Băluță

De ce este esențial să meargă copiii la școală, cum le explicăm importanța măștii și ce trebuie să facă petru a evita un nou val de infectări? Medic pediatru: Trebuie să existe suficiente dezinfectante la intrarea în şcoli și în sălile de clase

Şefa Clinicii de Pediatrie din Târgu Mureş, profesor universitar doctor Cristina Oana Mărginean, susţine că este foarte important pentru elevi să meargă la şcoală, întrucât socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, ea atrăgând atenţia asupra creşterii numărului cazurilor de depresie, atacurilor de panică, auto-vătămărilor şi chiar a suicidului în rândul copiilor, în urma restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

„Pentru copii este foarte important să meargă la şcoală pentru dezvoltarea şi formarea personalităţii acestora. Şi, în plus, dezvoltarea lui cognitivă şi abilităţile de comunicare, de învăţare şi tot ce înseamnă o dezvoltare complexă impun începerea şcolii.

Un copil îşi câştigă toate aceste abilităţi dacă interrelaţionează cu ceilalţi copii, cu profesorii sau cu alte persoane. Aceştia trebuie să acumuleze noi cunoştinţe, să le aprofundeze, trebuie să intre în competiţie cu ceilalţi copii şi toate acestea sunt mult mai uşor de dobândit dacă ei merg la şcoală, la activităţi complementare (sport, muzică, activităţi în aer liber, etc) versus activităţi online.

Socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, fapt dovedit de creşterea depresiei, atacurilor de panică, a auto-vătămărilor şi chiar a suicidului; sunt studii care susţin o creştere de 9,3 – 33%. Nu este sănătos pentru copii să stea doar în faţa computerului, a televizorului; ei trebuie să comunice, să relaţioneze cu ceilalţi copii, să se joace, să râdă, să îşi facă prieteni, să aibă activităţi recreative comune, să îşi împărtăşească unele idei constructive, să lucreze în echipe.

În plus, faptul că în ultimul an copiii nu au făcut sport, mişcare a dus la apariţia şi altor probleme de sănătate ca supraponderabilitate, afecţiuni nutriţionale, digestive, tulburări de statică. Recomand începerea şcolii”, a declarat pentru Agerpres medicul Cristina Oana Mărginean, care este şi prorector al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş.

Pe de altă parte, arată dr. Mărginean, odată cu începerea şcolii ar putea să crească numărul cazurilor de infecţii cu SARS-CoV-2, însă copiii trebuie învăţaţi să se protejeze, să folosească măştile corespunzător, să se spele pe mâini şi să se dezinfecteze corect.

„Am o oarecare temere că, dacă începe şcoala, va creşte numărul de cazuri şi ar trebui să educăm copiii în acest sens. Ei trebuie să înveţe să se protejeze. Trebuie să le spunem că acest virus se poate lua prin contact direct, deci se impune o distanţare de cel puţin 2 metri, mai ales dacă masca nu este purtată corespunzător de către ceilalţi copii.

La intrarea în şcoală se va face triaj epidemiologic, iar copiii vor fi corect termometrizaţi. Copiii vor fi instruiţi şi să se spele şi să dezinfecteze corect pe mâini. Trebuie să existe suficiente dezinfectante la intrarea în şcoli, respectiv în sălile de clase.

Ei nu vor sta în grupuri mari în pauză, vor merge pe rând la punctele sanitare. Dacă toate aceste recomandări vor fi amintite câteva săptămâni la rând, ulterior le vor intra în rutină aceste manopere/recomandări. Apoi trebuie să le explicăm că trebuie să poarte corect masca, care trebuie să acopere gura şi nasul şi să fie fixată pe nas. Masca va fi purtată permanent şi nu va fi tot timpul ‘aranjată’ cu mâna, mâna nefiind curată. Masca trebuie schimbată periodic, la 3-4 ore”, a explicat dr. Cristina Oana Mărginean.

În plus, consideră medicul, copiilor trebuie să li se explice practic cum anume îi poate proteja masca împotriva virusului, iar un exemplu concret ar fi demonstraţia cu oglinda.

„Cum explicăm unui copil mic cât este de importantă masca şi care este diferenţa între a purta şi a nu purta masca? Le explicăm că, dacă suflăm într-o oglindă sau într-un geam, vedem că apare condensul, dar dacă îşi pun masca, condensul nu mai apare.

Deci masca are un rol foarte important în evitarea transmiterii virusului. Aceasta trebuie să fie sterilă, să fie cu cel puţin trei filtre, pentru că, dacă nu este adecvată, atunci nu îi protejează. Nu spun că nu este greu să poarte mască, dar purtarea corectă a măştii şi spălarea şi dezinfecţia mâinilor sunt cele mai importante lucruri care îi protejează de infecţia SARS-CoV-2. Eu lucrez în pandemie de aproape un an şi port zilnic 8 – 9 ore masca. Dar din două rele, o alegem pe cea mai puţin rea”, a precizat doctorul.

Şefa Clinicii de Pediatrie din Târgu Mureş este de părere că ideal ar fi ca părinţii să fie vaccinaţi, la fel şi cadrele didactice, întrucât copiii, care dezvoltă, de regulă, forme uşoare ale infecţiei cu SARS-CoV-2, pot fi vectori de transmitere a virusului la adulţi.

„La copiii sub 16 ani nu este recomandat vaccinul. Acum se fac studii pe segmentul de vârstă pediatrică şi probabil în câteva luni vom avea date noi şi poate că intră în discuţie şi vaccinarea acestora. Ar fi important ca şi părinţii să fie vaccinaţi, la fel şi profesorii să fie imunizaţi, şi acest lucru ar fi trebuit să fie realizat înainte de începerea şcolii.

Copiii pot să fie vectori şi trebuie să ştim că la copii formele clinice sunt uşoare, ei dezvoltă febră, tuse, rinoree, mulţi pot avea doar manifestări digestive sau chiar fără simptome evidente. Foarte puţini copii au forme grave, dar ei pot să fie vectori pentru părinţi, pentru bunici, pentru profesori, pentru cei din anturajul lor.

Un număr mic de dascăli sunt vaccinaţi în acest moment şi din acest punct de vedere începem şcoala puţin nepregătiţi. Dar pentru copii este esenţială începerea şcolii. Pandemia nu se va termina mâine, iar noi nu mai putem continua încă 1 an sau chiar mai mult cu şcoala online. Copiii au nevoie de socializare, de educaţie, de comunicare pentru dezvoltarea lor adecvată!”, a conchis dr. Cristina Oana Mărginean.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. „Trebuie să existe suficiente dezinfectante” CONFORME, as adauga. La noi nu are cine sa verifice asta. Una se plateste, alta se primeste, alt „maglavaiț” ajunge pe mainile copiilor.
    E in gena românului ‘administrator’ sa-i iasa si lui ceva suplimentar pe langa salariu’.
    Controlul real lipseste, doar fraierii pica in plasa

    • 99% din cazurile de transmisie se realizeaza pe calea aeriana – asadar, poate doar daca dezinfectantul este trecut prin paine inainte de a fi utilizat, el ar putea sa fie atat de esential pe cat se sustine in titlu. oricum, bine ca se revine la scoala

  2. Cool gândire, metodica și calculată. Abia aștept să văd cum 0 dintre lucrurile menționate mai sus sunt respectate la doua săptămâni de la deschidere. Să crezi că românii au orice urma de disciplină e o greșeală catastrofală, doar uitați-va la comportamentul adulților in spatiile închise. Toți sunt obosiți, toți sunt egoiști. De asemenea, împărțirea dezinfectantului la 100 de oameni este o manevră autistă. Ai nevoie de 10ml de alcool per ins, aplicat 30 de secunde și fără atingerea pompei. Să vedem grația liberală la munca. Țara privește

  3. E esential sa mearga copiii la scoala, ca sa iasa analfabeti functional prin prezenta fizica, nu prin prezenta la distanta. Ultima varianta e foarte greu de realizat, pentru ca trebuie si tablete si spor de stat acasa pentru parinti. Sporuri care mai bine merg spre domeniile esentiale…

    Si bineinteles la distanta „nu e acelasi lucru”, ca prezenta fizica, daca intelegeti ce vreau sa spun.

  4. Sa spuna de ce vaccinul nu e recomandat copiilor,daca e „specialist”. In rest,spune bine, statul acasa a facut mai mult rau decit bine. Dar,atit dezinfectant care intra prin pielea copiilor, nu este toxic pentru celule? Virusul iese pe linga masca si pluteste vreo 40 de metri,daca nu bate vintul sa-l duca si mai deoarte. Este peste tot,degeaba ne facem ca luam masuri ,sint inutile si mai mult daunatoare,dovada ca peste 70% din surplusul de mortalitate e datorat altor cauze decit covidului,care a mai fost si umflat,ca de,sporurile salariale sa tina cit mai mult

    • Politica româneasca se bazeaza pe „mai bine sa facem ceva decât sa facem ceea ce trebuie”.
      E vorba de bani, intotdeauna e vorba despre faptul ca cineva castiga foarte mult din mersul la scoala fizica in pandemie.
      Presedintele, avand in vedere starea de urgenta medicala, putea sa lase expertii sa decida si nu politicienii.

    • Rar ti-e dat sa citesti 10 aberatii si fake-uri in 2 fraza de comentariu…

  5. Formalitati de ochii lumii cata vreme Orban, Turcan, Sosoaca, etc, chefuiesc si stau gramada fara masca si pot imbolnavi copii.

  6. Copilasii trebuie sa mearga la scoala, sa nu ne trezim ca devin la fel de idioti ca parintii lor hastagi, care isi pun de buna voie DOUA masti pe fata, de spiriati ce sunt!

    • Singurii idioti sunt cei cu certitudini…

  7. Parcă nu aveau voie să cânte la școală, doamna doctor, pentru că vorbitul tare si cântatul ar favoriza transmiterea virusului. De asemenea, poate nu știți, dar sportul se va face cu masca pe față intr-o sală, foarte plăcut și sănătos. Iar la socializare, vă dau dreptate, la copilul meu un profesor cu 4 ore /saptamana va face online, dar copiii vor sta in clasă holbandu-se toți 30 la un laptop pus în față clasei, nesupravegheati de nimeni, doar de doamna bolnavă, dar care nu s-a putut programa la vaccin, care ca urla din laptop dacă se va „socializa” foarte mult. Doamna nu este așa esențială pentru statul roman cum e c… de Laurette.
    In schimb, pentru a socializa si a cânta deși n-au voie si a face sport cu masca pe față copiii vor tropai la ore de vârf prin mijloace de transport publice, imputite si aglomerate.
    Scolile ar fi trebuit să se deschidă după ce campania de vaccinare si-ar fi produs primele efecte(că doar Israelul nu e tâmpit să facă lockdown dur in timp ce vaccineaza tot ce mișcă, inclusiv copiii de la 16 ani in sus). . . .. Poate doamna nu stie nici că, în marile orașe, sunt si 35 de copii in clasele mici si nearisite. E frumos cum le zice, să o mai întrebați peste 3 saptamani.

  8. Da, scoala trebuie sa inceapa. Din pacate sunt multe nereguli, insa ministrul educatiei si primul ministru sunt concentrati pe « formularul » emis de MS, care face valva si in presa.
    Suntem o tara de pitici.

    • Cea mai mare neregula pe care o vad e ca la noi virusul se va comporta altfel decat in UK, Germania si Franta… cel putin pe foaie si pe statistici.

    • @Gogu
      Suntem campioni in a ascunde gunoiul sub pres.
      Statisticile noastre sunt atat de „curate” incat nimeni nu le ia in seama cand se fac studii epidemiologice.
      Acum, cand toata Europa e rosie, noi stam foarte bine, am „inverzit” toate judetele.

  9. numai lozinci si chestii plangacioase cu „copilasii” si „trebuie sa”…Nicio legatura cu realitatea – profesorii nu se pot vaccina, ca sunt mai putini esentiali decat alti esentiali; directori care nu „cred in masca” si fac misto de profesorii care insista; parinti care insista sa-si trimita copiii bolnavi la scoala, ca „haide-ti doamna, e doar o raceala”; administratori de scoli care „fac economie” la dezinfectant; 4 wc-uri mari si late pt un intreg etaj la o scoala de 1000 de copii, etc, etc. Un fragment din realitatea scolara. + cine nu invata acasa, nu va invata nici la scoala, iar profesorii care nu se prea straduiau in online, n-o vor face nici la scoala, numai ca acum n-o sa-i mai vada parintii.

  10. Cred ca de fapt in depresie intra parintii copiilor care au invatat atat timp in sistem online. Si ca, tot parintii, duc lipsa socializarii cu colegii/colegele de la servici satui fiind de atata timp petrecut cu „jumatatea”.
    De fapt in timpul pandemiei a crescut vertiginos numarul divorturilor, oamenii saturandu-se unii de altii dupa atata timp de stat impreuna :).
    Eu am copil, a invatat online, va invata online si e bine mersi. La fel sunt si colegii lui, nici vorba de depresie si alte prostii: vorbesc in fiecare zi, se vad pe net etc.
    Asa ca terminati cu aceste vrajeli: este vorba numai si numai de parinti, nu de copii. Ori daca exista copii care intra in depresie ca nu socializeza in conditiile in care exista atata tehnologie care ne poate aduce impreuna, atunci imi pare rau sa o spun dar acei copii nu sunt si nu vor fi pregatiti pentru viata, vor fi niste epave emotionale si orice eveniment minor care nu se va desfasura conform asteparilor lor va declansa depresia. Acesti copii se vor transforma in adultii depresivi de acum care se lamenteaza ca trebuie deschisa scoala pentru ca copii nu „socializeaza”.

  11. Daca exista pericolul general al unui „nou val de infectari” el s-ar fi materializat deja, nu-i astepta pe copii sa inceapa scoala.
    Dar e, intr-adevar, de avut in vedere ca zonele care au fost carantinate pot inregistra cresteri ale numarului de cazuri.