G4Media.ro

De ce cheltuie România 64 de milioane de euro pentru a cumpăra…

Sursa Foto: Facebook/ Florin Stanescu

De ce cheltuie România 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-ar putea produce în ţară / Ministrul agriculturii: S-a schimbat comportamentul cumpărătorului final

România cheltuie anual în jur de 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi din import, deşi ar putea să-i producă în ţară, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la o dezbatere online privind piaţa cartofului.

„Astăzi după datele APIA avem o suprafaţa reală cultivată cu cartofi este de 28.000 de hectare, iar producţia internă de cartofi acoperă după spusele celor de la Covasna maximum 40% din consum, restul de până la 60% din consum importăm. În 2019, deficitul balanţei comerciale la cartofi era undeva de 64 de milioane de euro. Practic, noi ca ţară, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-am putea produce la noi în ţară. Consumul de cartofi pe cap de locuitor este de aproape 100 de kilograme pe an”, a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că săptămâna trecută a participat la o întâlnire cu cultivatorii de cartofi din Covasna – zona cu tradiţie în cultivarea cartofilor din România – unde a aflat care sunt probelemele reale cu care se confruntă producătorii de cartofi.

„Cele mai mare probleme în sector sunt create de schimbarea comportamentului de cumpărare ale cumpărătorului final. Dacă până de curând consumatorul final obişnuia să îşi cumpere întreaga cantitate de cartofi toamna şi să şi-o depoziteze – atunci producătorii principali de cartofi puteau să îşi desfacă toată producţia la un preţ avantajos – în ultima perioadă fiecare cumpără 1-2 maximum 5 kilograme şi doar anumite sortimente de cartofi, iar toată această parte de depozitare s-a transferat pe umerii producătorilor. Ei neavând capacitate de depozitare sunt nevoiţi să vândă producţia la preţuri deosebit de dezavantajoase. Dacă încearcă să depoziteze în condiţii improprii, producţia se degradează, preţul scade şi de acea şi apetenţa unora de a mai cultiva cartofi. Suprafeţele cu cartofi s-au diminuat”, a subliniat ministrul.

Producătorii din Covasna i-au prezentat oficialului MADR un plan de relansare a producţiei de cartofi, care să se extindă pe mai mulţi ani, în care principala sarcina a Ministerului Agriculturii ar fi aceea de a finanţa într-un mod cât mai avantajos capacitatea de depozitare şi de a spijini prin schemele avute la dispoziţie şi cartoful pentru sămânţă, cel care o valoare genetică ridicată şi permite producţii medii de 30 de tone la hectar.

„Astfel, în maximum 10 ani prin acest program care ar trebui finanţat consistent pe toată partea aceasta de depozitare vom putea produce cartofi în România pe o suprafaţă de aproximativ 60.000 de hectare, şi care ar acoperi necesarul de consum”, a transmis ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor prezentate de organizatorul evenimentului, piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%. Importul de cartofi congelaţi este de peste 86.000 de tone iar preţul de 721 dolari pe tonă.

Producţia de cartofi obţinută în 2020 a trecut uşor de două milioane de tone, însă a consemnat o scădere faţă de anul precedent cu aproape 21%, când a totalizat 2,62 milioane de tone, relevă datele furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea AGERPRES.

Randamentul la hectar a înregistrat un recul cu aproape trei tone, de la 15,44 tone în 2019, la 12,56 tone în 2020, iar suprafaţa cultivată a scăzut cu 4.394 hectare.

România consemna în urmă cu 10 ani producţii de cartofi de 3,5 – 4 milioane de tone, dar de pe suprafeţe mai mari, respectiv între 200.000 – 250.000 de hectare, însă în ultimii cinci ani suprafeţele cultivate au scăzut constant sub 200.000 de hectare. Zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cartoful este un aliment care se consumă în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării din România. În anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kilograme, însă lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.

Consumul intern de cartofi este estimat la circa două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje.

Ministrul Adrian Oros a participat joi la Ziua Cartofului Live Connect, primul eveniment virtual din 2021 dedicat producătorilor de cartof din România. Sub umbrela FNCR, evenimentul a prezentat obiectivele comune pe întreaga filieră de produs, de la producţie, procesare şi până la desfacere.

Oportunităţile oferite de platforma de eveniment www.virtualagro.ro includ generarea de noi contacte dar şi matchmaking, sporind astfel conectarea participanţilor dar şi impactul expozanţilor în rândul comunităţilor profesionale din sector.

Sursa Foto: Facebook/ Florin Stanescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. România, statul numit România, nu cumpără nici un gram de cartof sau alte legume și fructe din import. Marile lanțuri de magazine cu capital occidental sunt cele care cumpără produse alimentare din import din cauză că agricultura țării a fost pusă pe butuci, ca și celelalte ramuri ale economiei de altfel, România a devenit, ca urmare a conducerii politice „înțelepte” ( a se citi inepte ), piață de desfacere pentru produsele occidentale și furnizoare de forță de muncă ieftină.

  2. 10 ani pentru construirea de depozite, zici că-i vorba de autostrăzi.

    • Oamenii din Siria au alta cultura, alta tehnologie. Ei nu au tractoare sau depozite. Cand le e foame, agronomii sirieni ies in camp si mananca ce gasesc, adica ce a crescut de la natura.

      Mie imi plac foarte mult barbatii sirieni. Sparg ucile graselor, ceva de speriat. Sper ca si Romania sa devina o noua Sirie, mai ales ca si noi avem eliberatori.

    • Ma mir ca inca nu ati observat dif de productivitate ,care duce la dublarea timpilor de executie.

    • Daca era vorba de autostrazi vorbeam de 100 ani nu zece .)))

  3. Și a apărut prostia în capul lui Orosz!

  4. Statul aruncă cu banii pe subvenții pe care Nu le controlează să vadă dacă acești bani nu ajung in agricultură. Se dau miliarde de euro ca să producem dar noi importam mâncare și preparate din carne sau pâine congelata de cea mai joasă calitate Exportăm materie primă și mâna de lucru. Normal ca supermarket importă marfă ca nu au de unde de la noi din țară. Mulți fermieri vânează aceste subvenții care se acordă fără a oferi ceva la schimb sau niste reguli stricte de productivitate. Subvențiile trebuie ori eliminate ori transformate în imputuri în vauchere și cupoane nu în cash direct fermierilor. Sa ne fie rușine că o țară cu asa potențial agricol nu ne asigurăm hrană.

    • PSD a fost la putere 20 de ani din ultimii 30, de ce n-a facut nimic?

    • Aici e corect!
      „Subvențiile trebuie ori eliminate ori transformate în imputuri în vauchere și cupoane nu în cash direct fermierilor. ”

      Sunt multi proprietari care nici nu cultiva terenul dar încasează subvenția!
      Sau:
      Fara acte arendează terenul si încasează subventia.
      Si Arendasul încasează subvenția!

      Primarul de comuna este plin de spaga!

  5. Bun, sa se faca depozite. Sa se faca ceva, orice, ca pana acum PSD a facut tara praf, avem nevoie de toate.

  6. Mai e si alta problema. Romanii s-au saturat sa cumpere toate gunoaiele din piete si angrouri si prfera supermarketurile(pt ca acolo vad ce cumpara), unde 80% din produse sunt din import

    • @Bratianu – Mare dreptate ai! Prefer sa cumpar din supermarket pentru ca pot sa controlez marfa. Cand cumparam din piata, comerciantul (asa-zisul taran), isi facea un morman de cartofi frumosi in fata, sa pacaleasca prostii, si din spate imi punea in sacosa niste jerpelituri. Si sa fi incercat sa-i spui ceva, fereasca Sfantul, iti arunca sacosa cat colo si iti spunea si vreo doua. Deci, nu, nu mai cumpar din piata, e risipa de bani!

    • @Bratianu – Mare dreptate ai! Prefer sa cumpar din supermarket pentru ca pot sa controlez marfa. Cand cumparam din piata, comerciantul (asa-zisul taran), isi facea un morman de cartofi frumosi in fata, sa pacaleasca prostii, si din spate imi punea in sacosa niste jerpelituri. Si sa fi incercat sa-i spui ceva, fereasca Sfantul, iti arunca sacosa cat colo si iti spunea si vreo doua. Deci, nu, nu mai cumpar din piata, e risipa de bani!*

    • @Bratianu – Mare dreptate ai! Prefer sa cumpar din supermarket pentru ca pot sa controlez marfa. Cand cumparam din piata, comerciantul (asa-zisul taran), isi facea un morman de cartofi frumosi in fata, sa pacaleasca prostii, si din spate imi punea in sacosa niste jerpelituri. Si sa fi incercat sa-i spui ceva, fereasca Sfantul, iti arunca sacosa cat colo si iti spunea si vreo doua. Deci, nu, nu mai cumpar din piata, e risipa de bani!**

  7. Toti stim cine sunt piețarii, fără discriminare, niste bișnițari plini de lovele , care au toate actele obținute prin șpagă, nici macar nu știu cum arată câmpul.

  8. Sa nu mai vb de bon fiscal în piețe, evaziune fiscală și muncă la negru.

  9. Si eu prefer să cumpăr din market decât din piață, in market un comerț civilizat, curat, pot să îmi aleg produsele, plătesc cu cardul, au angajați bine plătiți . Agricultură este o gaura neagră in buget statului. Subvenții sunt ajutoare sociale bani mulți care încurajează nemunca, falsul in acte, statul nu verifica direcția banilor.

  10. Ce prosti vorbiți,în tara producători au cantități mari de cartofi și nu au ce face cu ei ,eu de exemplu am în depozit 60 tone și ma chinui sa le vând cu 0,6 0,7 bani/ kg în timp
    ce în magazine se vând cu 1,3
    1,5 /kg

    • Din granarul europei am ajuns milogii europei bravos celor ce au distrus țara tuturor posibilităților și au transformat-o în colonie de sclavagism și fraierimea română acceptă toate gunoaiele aduse din ueeee.

  11. Agricultura a fost ajutată cu miliarde de euro bani care nu au adus plus valoare economiei ,subvențiile de acordă în baza unor hârtii depuse la Apia iar pe teren nu controlează nimeni. De aia pe tren avem junglă terenuri necultivate subvenționate, animale trecute fictiv să ia subvenția, demult ajunse mezel, albinari care au trecuti stupii de multe ori să ia subvenții . Fermierii nu plătesc taxe și impozite, au utilaje care nu au RCA, ITP, rovigneta dar circulă pe drumuri europene plin de noroaie . Subvenția pe HA incepe de la 300de euro și fermieri care nu au niciun angajat cu forme legale, cu cine lucrează terenul cu oameni la negru .

    • Când ai fost ultima dată la APIA?
      MM! Nici nu ști cum arată pământul!
      Șobolan comunist, vinitură la bloc.
      Ai dat la șpan toată viața și acu ai net!
      Și ai devenit mare agricultor, politician, teolog, finanțist, jurist….
      Ești un biet coate goale.
      Fmm!!!!

  12. Știți de 15 ani că afacerea merge in Cap!
    Ce ați făcut pentru asta? Kanci! Nimic!
    2-3 depozite și gata!
    Aaaa, nu v-a dat PSD-u! Că la butoane și alea…
    Dar iUDMREu ce a păzit 30 de ani la butoane?
    În afară de pădure?
    Cu ce sprijin au venit pt voi? În parlamentul României!
    Același kanci și lofasz a segedbe harcovule!
    Și atunci, nooormaaal că totul ce vine de la HU, gândit și calculat, este binevenit!
    Marș mă!

  13. eu nu mai cumpar cu sacul pentru ca vanzatorul tine cartoful in condiții improprii (ii tine in ger) si la scurt timp ei se strica, cumpăr un sac din care reușesc sa fac de 2-3 ori mâncare apoi se strica toți cartofii. Asa ca ma limitez la 1-2 kg de cartofi!

  14. Ia mergi prietenaș la cei ce au oi , pe care primesc subvenții, să vezi cate oi au în acte și cate sunt pe teren, cine le paste oile, dacă sunt angajați cu caracter permanent , sau în campanie la cartofi, la cules la vie. Unde sunt CAP, ias, sma, unde lucrau milioane de români??? Câți angajați are acum agricultura? Dc tot se bagă atâția bani dacă tot nu mâncăm alimente din țară sau nu sunt angajați???

    • …de pahar de R33 din fața blocului!
      Ăla de betoane prefabricate pentru clasa muncitoare adusă cu forța să populeze orașele.
      Du-te și beati cinzeaca de pensionar de Ceaușescu!

  15. da stiti voi cum e la tara si in agricultura din spatele calculatorului , atunci veniti sa lucrati o zi lumina pe camp pe post de scalv cu 50 de lei pe zi din zori in noapte sa bei apa oparita in timp ce fermierul se da jos din jeep si nu este multumit oricat iai face si iar da statul. fermierii niste vanatori de subventii si beneficii , evazonisti loacomi si mereu se plang ca statul nu ii ajuta in timp ce ei au miloane de euro prin conturi. schimbat modul de acordare a subventiilor si controale drastice si permanente pe teren . din cauza fermierilor in mediul rural nu se gaseasc locuri de munca , tinerii pleaca peste hotare , satele dispar unul cate unu asta si intereul ca fermierii sa stea departe de ochii lumii cu afacerile sa nu vada nimeni ce produc , cat produc , cu cine produc si cu i vand productiile la negru. ei castiga sunbvetiile de pe tren plus productiile in timp ce la taranii cu terenuri le dau 40 de litri de ulei arenda pe an, ulei din ala penal cumparat din market sau en gros cu 3 lei litru si nu le platesc macar impozitul pe teren bietilor tarani. au ajuns niste tractoristi analfabeti mari fermieri fara nicio pregatire sa puna mana pe subventiile si ajutoarele de stat iar noi ne miram de ce in magazine nu gasim marfa romaneasca , uite de aia .

  16. Îmi aduc aminte încã din şcoala generalã cum noi elevii la orele de lucru manual mergeam în grãdina şcolii şi plantam ceapã, cartofi şi trandafir. Dupã ce a venit democraţia toţi ne-am bucurat dar acuma noi cu o Ţarã atît de frumoasã şi bogatã am ajuns sã piardem multe amintiri frumoase din cauza Politicienilor. Dacã aş putea aş face ca toţi politcieni din Ţarã sã îi pun timp de 6 luni la munca agricolã atunci poate vor înţelege cu adevãrat cã pt noi locuitorii ţãrii nu vrem produse din import.

  17. ajung in bugetul de stat? Cand se face bilantul pe sfarsit de an au o firma din insulele Caiman sau alt paradis fiscal care le taie o factura care depaseste profitul companiei pe anul respectiv si la buget deci ajunge un cacat, nu mai ajunge nimic… Chiar si impozitele pe salariati sunt evitate de supermarketuri pe motiv ca au multi salariati si ridica economia luand din carca somerii… Daca ati intelege cum fac capitalistii comertul lacom in Romania nu ati mai intra in veci sa cumparati de la dusmanii neamului romanesc adevaratii asasini ai economiei si ai viitorului copiilor vostri… Doar daca ati intelege ca un producator nu poate sa vanda intr o piata controlata de supermarkete prin pretul de cacat care il platesc producatorului autohton un pret care nu acopera nici macar pretul de productie ati intelege de ce,, nu au de unde cumpara ” din tara… Romanul este tinut intr o indobitocire fara margini ce depaseste si propaganda comunista este spalat pe creieri cu tot felul de reclame impins catre autodistrugere… Din pacate asta este crudul adevar de cand am inlocuit comunismul cu consumerismul

  18. TREIZECI de ani! Unde ati fost 30 de ani la rand, fraierilor?! V-au prostit cu propaganda Iliescu PSD, ati votat pentru o sacosa? Ati dat accept la distrugerea tarii prin vot. Ei, suportati atunci acum exact ceea ce meritati. Ati ajuns COLONIE. Sobolani de consum, cimpanzei in Mertane, in haine de import, mancare straina de la hypermarket, cu rate la banci straine si in case cladite cu fite de import. Toti banii ce-i produceti, furati sau smenuiti se duc sistematic la nemti, francezi, italieni etc. Voi exportati la straini c*rve, sparanghelisti, strainii va mulg direct la voi in tara „barosanii”. Este un circuit bine gandit, sunteti exploatati eficient. Insa sunteti toti destepti si atotcunoscatori. Va meritati soarta cu varf si indesat, la fel cum istoric ati fost sclavi, veti ramane in continuare sclavi „moderni”. Hai acum, la cozi cu masina prin jeg si gropi, la umplut cosuri in supermarket si nu uitati sa faceti plinul de la OMV.

  19. TREIZECI de ani! Unde ati fost 30 de ani la rand, fraierilor?! V-au prostit cu propaganda, ati votat pentru o sacosa? Ati dat accept la distrugerea tarii prin vot. Ati pupat in fund baroni locali si ati laudat becalizarea Romaniei? Ei, suportati atunci acum exact ceea ce meritati. Ati ajuns COLONIE. Nu vi se spune oficial, caci daca s-ar zice, ati emigra toti si ei nu ar mai avea cui sa vanda si pe cine sa taxeze. Sunteti prinsi intre strainii ce va mulg și statul corupt ce va taxeaza. Totul, la voi in tara, prin acceptul vostru. Sah mat. Sobolani de consum, cimpanzei in Mertane, in haine de import, mancare straina de la hypermarket, cu rate la banci straine si in vile ostentative cladite cu fite de import. Toti banii ce-i produceti, furati sau smenuiti se duc sistematic la nemti, francezi, italieni etc. Voi exportati la straini c*rve, sparanghelisti si hoti la straini, ei va mulg direct la voi in tara, ca sunteti toti „barosani”. Este un circuit bine gandit, o exploatare eficienta, pe termen lung. Sa nu credeti ca scapati, toate investitiile EU trebuie achitate. Sunteti amanetati pe termen lung, datoriile nu dispar. Ele se platesc prin preturi tot mai mari si mulgerea constanta a „barosanilor”. Caci cimpanzeilor din colonie le curg balele dupa bolizi, fite si basini. Strainii stiu asta si investesc in marketing, in spalare la creier a babuinilor prin advertising. Va fac pofta, voi dati banul. Nu invers. Ei isi asigura economia, standardele, pensiile mulgand fraierii din colonie. Voi muriti cu amintiri din Mercedes, indopati de farmacii si masacrati de doctori macelari. Insa sunteti toti destepti, mega-patrioti si atotcunoscatori. Tocmai ieri am vazut un cocalar oprit in intersectie, imbracat in Hugo Boss dar purtand steagul romanesc la BMW, urland la un sofer de Logan ce-si ducea copiii la scoala: „In mm de sclav sarac, tu nu vezi ca vin io?!” Dupa care pleaca cu demaraj, aruncand resturi de la McDonalds pe geam. Asta e Romania. Va meritati soarta cu varf si indesat. Ati fost sclavi de-alungul istoriei, veti ramane in continuare acelasi lucru: niste sclavi „moderni”, dar in BMW. Hai acum, la cozi cu masina prin jeg si gropi, la umplut cosuri in supermarket si nu uitati sa faceti plinul de la OMV.