G4Media.ro

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Sper ca ministrul Ghinea să reanalizeze filosofia…

Foto: Captura EBS Radio

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Sper ca ministrul Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR. În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor în învățământul superior. România viza la început doar 3% pentru toată educația

“În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor structurale în învățământul superior, astfel încât e foarte probabil ca în următorii ani Ungaria să aibă o garnitură de universități vizibile în top 500 internațional (…) Acum, noi putem să fim sau nu de acord cu o serie de politici academice din Europa Centrală, dar rezultatul final este unul bun, pe care ar trebui să îl vizăm și noi”, a declarat, miercuri, pentru Edupedu.ro Daniel David, președintele Consiliului Național al Rectorilor și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. El a comentat pe seama schimbărilor din învățământul superior din Ungaria, unde la începutul săptămânii s-a format o nouă super-structură universitară și unde se aplică noi reguli pentru funcționarea universităților, în așteptarea unor fonduri substanțiale așteptate de la Uniunea Europeană și alocate de guvern învățământului.

Potrivit lui Daniel David, “sper ca dl ministru [al Fondurilor Europene] Cristian Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR [Planul Național de Redresare și Reziliență], deoarece știu că, în primele propuneri care s-au făcut, toată educația din România avea în jur de 3%. Dacă compari 3% la noi, pentru toată educația, cu 25% în Ungaria pentru învățământul superior, diferența nu este mare, este prea mare.”

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Banii alocati sa se vada in infrastructura de invatamint si in calitatea actului si mediului scolar nu in salariile profesorilor si auxiliarilor . I-ati imbuibat destul cu beneficii .

  2. Tocmai Ungaria s-a gandit domnul s-o ia de exemplu? Ungaria, care tocmai ce strange surubul controlului de stat al universitatilor, statul care creaza o mega-universitate condusa „pe ONG” de o fundatie controlata de stat (adica de V Orban si ceilalti populisti). As face pariu unde vor ajunge miliardele alea din PNNR. Si as face pariu cine va scapa fara probleme (pentru ca justitia e in buzunarul domnului Orban).
    Sunt curios si daca domnul ar fi de acord cu pierderea autonomiei universitare (pe model unguresc) in schimbul fondurilor mai consistente.

  3. ăsta se cam baga in seama

  4. Dl Daniel David stie ce spune: e vorba depsre Calitatea si Performantele Sistemului de Educatie in Ungaria:
    Newsweeks.ro: „România, de 4 ori mai puține universități în Top 1.000 decât Ungaria.
    Cum ne-a umilit Bulgaria.
    10.06.2020.
    În clasamentul QS World University Rankings 2021, al celor mai bune universități din lume mai sunt doar 2 universități din România. Ungaria are 8, iar Polonia – 15.
    Doar Universitatea București și Universitatea Babeș Bolyai se află în clasamentul mondial pe locurile 801 – 1000.
    Este un declin.
    În 2018, spre exemplu, România avea 4 universități în acest clasament: Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza și Universitatea de vest Timișoara.
    Universitatea București ocupa un loc mai onorant: 701-750.
    Ungaria, cu o populație la jumătate față de România are de 4 ori mai multe universități în topul QS Rankings.
    Sunt 8 Universități maghiare unele mult mai bine plasate decât cele române.
    Universitatea din Szeghed este pe poziția 501, cea din Debrecen pe locul 521, alte 2 sunt clasate între locurile 600 și 700.
    Bulgaria are o singură universitate, dar clasată incomparabil mai bine decât oricare din România. Universitatea din Sofia se află pe pozițiile 601-650.
    Polonia are 15 universități în clasament dintre care două sunt în top 500.”

  5. Romanii sunt un popor de maimute, fara viitor.