G4Media.ro

Daniel Barbu, candidat ALDE la europarlamentare, încercare de relativizare a referendumului anunțat…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Daniel Barbu, candidat ALDE la europarlamentare, încercare de relativizare a referendumului anunțat de președintele Iohannis: Cine a convocat referendumuri în România? Mareșalul Antonescu, Ceaușescu și Băsescu

Daniel Barbu, candidat din partea ALDE la europarlamentare, a declarat miercuri, într-un interviu pentru RFI, că cei care au declanșat referendumuri în România ”în ultimele” decenii au fost mareșalul Ion Antonescu, dictatorul Nicolae Ceaușescu și președintele Traian Băsescu.

”Există o campanie veche și cu accente propagandistice foarte ascuțite privitoare la tentativele de politizare a justiției. Nimic nu e mai politic decât să încurajezi întreaga societate să se pronunțe într-o chestiune privind justiția. Justiția trebuie făcută de profesioniști, potrivit legii (…). Sigur, face parte din atribuțiile lui. Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit”, a susținut Barbu la RFI.

”Știm cât de redusă e utilitatea legală a unui referendum de tip consultativ. Dar punând între paranteze asta și convenind cu dvs. că probabil că există în societate o anumită dorință de a organiza un referendum, el poate fi organizat o săptămână înainte, o săptămână după, în toamnă, în orice alt moment. Cred că totuși, așa cum de altfel indică și Comisia Europeană, pe 26 mai tema este Europa, reforma instituțiilor europene, rolul fiecăruia dintre statele membre într-o construcție europeană care trebuie relansată, trebuie să i se dea o nouă vigoare, un plus de democrație. Acestea sunt temele, sunt teme europene și cred că orice fel de deturnare de la această direcție europeană face jocul forțelor antieuropene de tip Putin, China și așa mai departe”, a mai adăugat el.

Primul referendum în România a fost convocat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1864, pentru a supune aprobării populare amendarea Convenției de la Paris – actul normativ care ținea loc de Constituție – și transformarea Parlamentului României din unicameral în bicameral. Al doilea referendum a avut loc în 1866, după sosirea lui Carol I în România, pentru aprobarea primei Constituții a țării, iar al treilea referendum a avut loc în 1938, fiind convocat de regele Carol al II-lea și a consfințit instaurarea dictaturii regale.

Alte două referendumuri au fost convocate de mareșalul Ion Antonescu în 1941, iar alte două în timpul lui Nicolae Ceaușescu – unul în 1986, altul în 1989.

Primul referendum de după Revoluție, și al șaptelea din istoria României, a fost convocat în timpul președintelui Ion Iliescu pentru aprobarea primei Constituții de după căderea comunismului. Următorul referendum, al optulea, a avut loc în 2003, pentru aprobarea revizuirii Constituției, iar al nouălea s-a desfășurat în 2007, după suspendarea de către PNL și PSD a președintelui Traian Băsescu.

Al zecelea referendum au avut loc în aceeași cu europarlamentarele din 2007 și a fost convocat de președintele Traian Băsescu pentru introducerea votului uninominal. Doi ani mai târziu, în 2009, Băsescu a convocat alte două referendumuri, al 11-lea și al 12-lea, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale – unul pentru trecerea la Parlament unicameral și altul pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.

În 2012 a avut loc cel de-al 14-lea referendum, după suspendarea de către aceleași partide – PSD și PNL a președintelui Traian Băsescu. Ultimul referendum, al 15-lea, a avut loc anul trecut și a vizat revizuirea Constituției prin inițiativa cetățenească de redefinire a familiei drept căsătoria exclusivă dintre un bărbat și o femeie.

Foto: Daniel Barbu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. deci dragi romani! ascultati acest IMBECIL!
    daca intrebi poporul ceva esti iliberal. daca nu il intrebi si faci tu cum vrei, furi cat poti, totul e in regula!
    eu ma intreb, cretinul asta o realiza cam cat de praf e?
    dar cand au intrebat ei de familie a fost bine. SICTIR 4 OCHI!

    • Sclavul analfabet se screme sa ne dea lectii despre democratie ptr a-si justifica scursurile penale. Nulitatea asta nu are ce cauta in spatiul public.

      Deci asa arata un prost. Good to know.

    • Săracu’, mă, nu mai râdeți de el! 🙁

      Omu’ mai e si ditamai profesorul de stiinte politice! 😆 Si nu la Spiru Haret, ci fix la Universitatea Bucuresti (bine, ca ii tinea, acu’ ceva vreme, o domnita, Alexandrescu, cursurile, ca el nu se deranja sa treaca pe la serviciu. Ce sa faci, prieten cu Tariceanu …).

      Nene Profesorule, aici m-am incurcat rau de tot „Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit”, a susținut Barbu la RFI. Pai in incercarea matale slabanoaga de a face un sofism, ai dat-o in anacronism! Sanctiunea este clara si o stii si matale foarte bine: cu parere de rau, ne vedem la toamna!

      A, daca dl. Barbu nu scapa, mai acu’ ceva timp, ca din prastie, de la seminarul lui Cristian Preda, pentru a fugi la cel al lui Artur Filkenstein! Ar fi invatat acolo diverse lucruri de prima necesitate intr-o discutie, si ne-ar fi scutit pe noi, si pe cititori, de seminarul acesta “pentru incepatori” pe care sintem siliti sa-l facem cu domnia sa. 💡 Distinctiile in concepte se capata incet si cu timpul. 😉 Sunt sigur insa, ca pana la sfarsit, va ajunge si domnia sa la certitudinea ca “iliberalismul” nu este un concept de secol XX, ci unul de inceput de secol XXI, pe carele carevasazica Antonescu si Ceausescu nu l-au prea prins. Deci nu aici vedem noi dificultatile discutiei.
      Ci in faptul ca liberal-democratul nostru preopinent nu stie sa citeasca. Si iarasi, nu sa citeasca printre randuri. Ci sa citeasca ce este scris in clar, prin manualele introductive de teorie politica.

      Deci? Deci inapoi la a, bî, cî …

    • Curat IMBECIL!
      Că iacătă ce grăiește: „NIMIC NU E MAI POLITIC DECÎT SĂ ÎNCURAJEZI ÎNTREAGA SOCIETATE SĂ SE PRONUNȚE ÎNTR-O CHESTIUNE PRIVIND JUSTIȚIA. JUSTIȚIA TREBUIE FĂCUTĂ DE PROFESIONIȘTI…”. Atunci cum vine, cititori de toate orientările, că taman în „CHESTIUNEA (SUPREMĂ – n.m.) PRIVIND JUSTIȚIA” – adicătelea CONSTITUȚIA – sunt chemați să voteze pînă și analfabeții?!
      Așa că io bag mîna-n foc că curat imbecilul BarbuD. e prof. univ. dr. necurat!

  2. Aha. Si ce vrea sa zică clămpăul , că Iliescu a fost cel mai democrat că n-a facut referendum?! Pai nu, că a chemat minerii!
    Nu știu cum nu-i crapă ochelarii de rusine.

  3. Mare ticalos si aceasta coada de topor, sluga la borfasi

  4. si PESEDE-ALDE a facut referendum. pe chestii de sex.

    mananci orice barbule pentru sinecuri si rente de la partid. e concurenta mare. se aude ca mai si importati.

  5. Ești prost prietene. Năstase, Tăriceanu și Dragnea au mai fost printre cei enumerați de mata.

  6. Da-i drumul nemachiat pe strada sa vezi scuipati in fundurile alea de sifoane.

  7. Asa baieti, relativizati referendumul ca poate nu mai vin deloc votantii vostri la vot.

  8. Fiind pe locul doi pe lista la europarlamentare, este aproape sigur ca va ajunge la Bruxelles.
    Dar pt asta trebuie sa manance rahat toata ziua ca nu cumva Tariceanu sa-l mute pe locul 3, care nu mai e deloc eligibil.

  9. Nu l-am văzut/auzit de multă vreme pe Barbu, tot grețos a rămas!

  10. Adica un referendum dorit de toti cetatenii cinstiti ai acestei tari, de toate partidele democrate si organizatiile civice, este iliberal ?
    Chiar consultativ fiind, referendumul va arata clar ce doresc romanii privind justitia. Cine nu tine seama de acest referendum, ignora vointa romanilor. E o chestie de morala, pe care voi n-o aveti.

  11. Deci Bâsescu a inițiat un referendum ca să fie auto-suspendat? Sau cel pentru familia (bor)tradițională? Propagandistul alde, mâncător de (…) la latrine, pare că are memoria foarte scurtă. Asta e!

  12. a observat cineva ca persoana din imagine seamana cu un pacient al spitalului de psihiatrie ?

  13. Broscoiul asta de la ALDE este incapabil sa priceapa doua lucruri elementare:
    1. Referendumul este prevazut in Constitutie drept calea suprema de exprimare a vointei natiunii.
    2. Elvetia, cel mai bun exemplu de democratie foloseste referendumul pentru aproape orice aprobarea a unei noi legi sau modificari ale celor existente.
    Deci despre ce vorbeste iubitorul asta de coruptie? Care a fost contributia lui personala la binele natiunii? A emis doar vorbe? Asta fac si cainii pe limba lor, sau broastele care oracaie in balta, dar vorbele lor ca si ale unor semidocti nu produc efecte ci sunt doar surse de zgomot.

  14. Cele mai multe referendumuri le-a convocat psdul. 2 pt constitutie (1991 si 2003), 2 pt suspendarea lui Basescu (2007 si 2012) si 1 pt familia traditionala (2018).

  15. Despre acest om , am o amintire urata , privind comportamentul lui fata de semeni intr-un moment dat,Nu serveste interesele Romaniei ci doar a Sefilor lui, a caror interese sunt in contradictie cu cele ale romanilor.

  16. Şi cu voia dvs, ultimul pe listă…Dragnea Nicolae Liviu. N’aşa?

  17. Să spunem doar că e de la ALDE și e destul.
    Anecdotic: idiotul ăsta spunea cu câțiva în urmă, în calitate de ministru, că galeriile romane de la Roșia Montană nu au nicio relevanță istorică, drept pentru care pot fi distruse.Parcă atunci era ministrul culturii, nu-i așa ?

  18. Nu este vorba numai de justitie sau politica, ci si de statul de drept . Justitia este despre consecintele incalcarii legilor, daca nu exista consecinte nu se poate vorbi de justitie, deci nici de stat de drept. Nu este corect ca persoanele care au probleme cu justitia sa faca sau sa voteze legi, nu exista nicio garantie ca mai raman obiective .Statele dezvoltate, cu democratii consacrate, nu isi permit luxul sa tina in functii corupti sau incompetenti.

  19. Da, trei oameni cu cojones!