G4Media.ro

Dan Barna: Adevărata miză după alegerile parlamentare este constituirea unei majorităţi reformiste…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Dan Barna: Adevărata miză după alegerile parlamentare este constituirea unei majorităţi reformiste în România, care nu poate fi decât USR-PLUS-PNL

Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat joi că adevărata miză după alegerile parlamentare este constituirea unei majorităţi reformiste în România, care nu poate fi decât USR – PLUS – PNL.

El a reafirmat că propunerea de premier va fi Dacian Cioloş, electoratul urmând să decidă la alegerile parlamentare care va fi partidul care va da premierul.

„Este o decizie pe care preşedintele României o va lua. Această conciliere de opţiuni (Ludovic Orban – Dacian Cioloş – n.r.) o va face electoratul – foarte simplu. Vom avea alegeri pe 6 decembrie, în urma acestor alegeri, electoratul ne va spune care este partidul care trebuie să propună premierul. E foarte simplu, e foarte democratic. Noi vom merge la Cotroceni cu Dacian Cioloş în ambele variante. Propunerea noastră de premier rămâne Dacian Cioloş, pentru că noi considerăm, şi este o realitate, că Dacian Cioloş este premierul care a dovedit în 2016 că poate exista şi o guvernare decentă în România”, a declarat Dan Barna la Digi24, citat de Agerpres.

Întrebat dacă USR va fi de acord cu varianta Ludovic Orban în cazul în care PNL va obţine mai multe voturi, Dan Barna a spus: „Vom fi de acord cu varianta pe care preşedintele o va propune”.

„Propunerea Dacian Cioloş este o propunere reală, asumată, care va exista şi va fi făcută preşedintelui. În funcţie de decizia preşedintelui, va fi şi decizia noastră, ca partid parlamentar, la momentul acela, să acordăm susţinere. Practic, miza este să se constituie o majoritate reformistă în România – asta este adevărata miză a ceea se întâmplă pe 6 decembrie. Şi, din perspectiva asta, e foarte clar că această majoritate nu poate să fie decât una USR – PLUS – PNL. Vom vedea care va fi decizia preşedintelui în ceea ce priveşte premierul şi vom proceda în consecinţă. E clar că reforma în România nu poate să vină decât din această zonă a unei alianţe USR – PLUS – PNL. Nu cred că problema premierului e cea care va bloca sau nu constituirea unei majorităţi reformiste pentru România”, a precizat liderul USR.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Securistul naibii, cara-te din politica! Naiba te votează pe tine.

  2. In aceeasi zi PNL da cu ei de pamant si Barna spune ca vrea alianta cu PNL. Mare politician…

    • Poate nu v-ati prins, dar USRPlus nu mai are multe de facut in campania asta.

      Cel mai important lucru de facut e sa arate pe toate caile ca e gata sa intre la guvernare: ca are propunere de premier, program de guvernare detaliat, liste complete pentru parlamentari si un plan clar de aliante dupa alegeri.

      O atitudine „nu ne aliem cu nimeni, vrem sa guvernam singuri” nu ii va face decat sa piarda voturi, caci oamenii inteleg situatia si or sa voteze „util” in decembrie, nu au chef de experimente in vremurile astea.

      A, si inca ceva: e plin net-ul de oameni care il considera pe Barna un om politic slab, desi e absolut impresionant ce a reusit USR (mai nou USRPlus) in nici 3 ani sub comanda lui Barna, pornind practic de la zero (un partid cu 50 de organizatii si 1000 de membri, atat a preluat din epoca Nicusor): USRPlus a ajuns la 50.000 de membri si 1000 de organizatii, fuziunea USR cu Plus a fost votata, USRPlus a avut un scor excelent la europarlamentare si bun la prezidentiale (15%) si au primari deja in Bucuresti (sector 1 si 2), Timisoara, Brasov sau Bacau. Si sunt si pe la 20% in toate sondajele recente pentru parlamentare.

      Mai vorbim dupa 6 decembrie, dupa ce vedem rezultatele. Dar stiu de pe acum ce o sa ziceti si atunci: „Barna nu are niciun merit”

  3. Majoritatea reformista a lui Barna include si PSD-istii si PDL-istii din PNL. Deci, pana la urma, tot PSD-ul reformeaza Romania!

  4. Am fi vrut sa va vedem la guvernare,nu sa faceti planuri daca se impiedica altii !!

    • @Dan. „La guvernare” nu i-a vrut orban si iohannis, n-au dorit sa imparta realizarile marete cu USR.

    • Nu a existat nicio pozitie oficiala a PNL sau a presedintelui Iohannis, nici in decembrie 2019 (guvern Orban I), nici in martie 2020 (guvern Orban II) prin care sa invite USR la guvernare. Mai mult, in martie 2020, atat USR cat si PMP si-au anuntat public disponibilitatea sa intre in guvern si au fost refuzati,

      Iohannis a declarat de N ori public ca doreste guvern monocolor PNL, atat in 2019, cat si in 2020. Daca gasiti alte declaratii, va rog sa puneti link.

      Deci nu puneti in carca USR ce nu a depins de ei. Si, ceva imi spune ca PNL isi doreste „la fel de mult” sa faca un guvern comun cu USRPlus dupa alegeri. Numai un scor foarte bun pentru USRPlus va forta pe Iohannis si PNL-ul sa accepte USRPlus la guvernare.

  5. Nu,e ok!Spuneb lucrurilor pe nume!E parerea ta.

  6. Presedintele este singurul decident ce numeste premierul -desemnat – pentru a forma o majoritate . Nimeni nu poate trece de cele 50 de procente necesare pentru a forma un guvern de unul singur, asa ca presedintele decide .Restul este vorbarie goala pentru fraieri . Orban va ramane in orsicare dintre situatii premier.

    • S-ar putea ca SUA sa-l prefere pe Grindeanu.

    • Oare?

      Va aduc aminte ca Basescu l-a desemnat repetat pe Ponta premier, chiar si cand majoritatea din parlament era destul de confuza (mai 2012) si nu era mare iubire intre cei doi. Iohannis a desemnat si el tot felul de premieri horror de la PSD, desi PSD-ul NU AVEA peste 50% in parlament.

      Presedintele are o oarecare libertate de miscare in cazul in care niciun partid nu are peste 50% dupa alegeri, dar tot trebuie sa tina cont de rezultatele alegerilor, ca sa nu piarda capital politic. Exemplu: daca PNL scoate sub USRPlus la parlamentare, o sa ii fie cam greu lui Iohannis sa explice de ce il desemneaza ca premier tot pe Orban.

      @serb: „S-ar putea ca SUA sa-l prefere pe Grindeanu.”
      Cine e Grindeanu?

  7. Cheia de bolta a reformei romanesti ar trebui sa fie finantele. Colectarea taxelor si impozitelor . Informarea constanta a cetatenilor despre rolul taxelor si impozitelor pe care le platesc. Evaziunea poate fi combatuta si prin comunicare nu doar prin amenzi. Multi intreprinzatori cu buget redus, la inceput de drum, indiferent de domeniu se vor incurca in hatisul legislativ si vor ajunge sa piarda din vedere nu stiu ce lege. Poate ar trebui ajutati cu niste cursuri gratuite despre
    Prin toate statisticile oficiale Romania nici macar 30 la suta nu colecteaza . Daca s-ar colecta cu cel putin 10 la suta mai mult poate ar fi si bani de mai multe.
    Daca nu ar redusa economia subterana (trafic cu tigari netimbrate, produse petroliere, produse agricole si altele.)
    Prin presa abunda cu articolele in care sunt detaliate aceste probleme.
    Fara controlul banilor nu putem reforma statul.