G4Media.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că modificările aduse legii…

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că modificările aduse legii privind pensionarea judecătorilor de la Curtea Supremă din Polonia încalcă dreptul UE și principiile privind inamovibilitatea și independența acestora

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că modificările aduse legilor privind pensionarea judecătorilor de la Curtea Supremă din Polonia încalcă dreptul UE și principiile privind inamovibilitatea și independența judecătorilor, se arată într-un comunicat al Comisiei.

”Decizia este importantă pentru susținerea independenței sistemului judiciar din Polonia și nu numai. Este de asemena o clarificare binevenită a principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor, care reprezintă elemente esențiale ale protecției magistraților în Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.

Modificările la legea poloneză a Curții Supreme au coborât vârsta de pensionare de la 70 la 65 de ani, astfel că 27 din cei 72 de judecători ai Curții riscau să fie forțați să se retragă. Măsura s-ar fi aplicat inclusiv președintelui Curții, al cărui mandat de 6 ani s-ar fi încheiat astfel mai repede.

Într-un comunicat al CJUE se arată că la 3 aprilie 2018, a intrat în vigoare noua lege poloneză privind Curtea Supremă (denumită în continuare „Legea privind Curtea Supremă”).  ”Noua limită de vârstă se aplică de la data intrării în vigoare a legii menționate, inclusiv judecătorilor acestei instanțe numițianterior datei respective. Prelungirea funcției judiciare active a judecătorilor Curții peste vârsta de 65 de ani este posibilă, însă este condiționată de prezentarea unei declarații prin care judecătorul în cauză să indice că dorește să își exercite în continuare funcția și a unui certificat care să ateste că starea sa de sănătate îi permite să își exercite funcția, precum și de autorizarea președintelui Republicii Polone.Pentru acordarea acestei autorizații, președintele Republicii Polone nu ar fi ținutde vreun criteriu, iar decizia sa nu ar face obiectul niciunui control jurisdicțional”, se arată în comunicatul CJUE.

În consecință, mai arată CJUE, ”Curtea constată că aplicarea măsurii reducerii vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme în cazul judecătorilor în exercițiu în cadrul acestei instanțe nu este justificată de un obiectiv legitim și aduce atingere principiului inamovibilității judecătorilor, care este inerent independenței lor. Această dispoziţie prevede în special că Uniunease întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților.

Pe de altă parte, Curtea subliniază că garanțiile de independență și de imparțialitate a instanțelor necesită ca instanța în discuție să își exercite funcțiile în deplină autonomie, fiind astfel protejată de intervenții sau de presiuni exterioare susceptibile să aducă atingere independenței de judecată a membrilor săi și să influențeze deciziile acestora, cu respectarea obiectivității și fără a avea niciun interes în soluționarea litigiului. Curtea arată, în această privință, că condițiile și modalitățile procedurale de care noua Lege privind Curtea Supremă condiționează prelungirea eventuală a exercitării funcției de judecător al Curții Supreme peste vârsta normală de pensionare nu îndeplinesc asemenea cerințe.”

Vezi aici comunicatul integral al CJUE

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...