G4Media.ro

Curtea Constituțională de la Chișinău a respins o lege care obstrucționa controlul…

sursa foto: G4Media

Curtea Constituțională de la Chișinău a respins o lege care obstrucționa controlul averilor demnitarilor de către ANI. Legea fusese adoptată pe repede-înainte de fosta majoritate parlamentară Dodon-Șor

Curtea Constituțională a declarat, marți, drept neconstituțională legea Legea prin care s-a redus, de la trei la un an, termenul în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale de către Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru funcționari și demnitari.

Legea fusese adoptată în ultimele ședintele ale Legislativului trecut, pe data de 16 decembrie la pachet cu mai multe legi controversate, dominat de fosta majoritate a Partidului Socialist (PSRM) condus și atunci de facto de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor ce aparține oligarhului fugar, Ilan Șor.

Legea declarată astăzi drept neconstituțională făcea ca începerea urmării penale pentru anumite categorii de infracțiuni, cum ar fi infracțiunea de îmbogățire ilicită, să depindă de existența unui act pronunțat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) privind constatarea încălcării legislației în materie. Potrivit modificărilor propuse atunci, procesul de control al averii și al intereselor personale era limitat la un an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică, față de trei ani prevăzuți în actuala legislație.

Autorul sesizării, actualul ministru de Justiție, Sergiu Litvinenco, i-a solicitat Curții să suspende acțiunea legii contestate, menționând că există riscul ca, odată cu intrarea în vigoare a acestor prevederi legale, să fie încetate toate dosarele aflate în gestiunea Autorității Naționale de Integritate, din cauza expirării termenului stabilit pentru efectuarea controlului.

Cine a uitat, reamintesc că scopul acelei legi era de a-i scăpa basma curată pe mai mulți exponenți ai acelei majorități parlamentare toxice care nu-și puteau justifica averea. Altfel spus, dacă legea intra în vigoare (măcar și pentru o oră!), acei ”bravi” legislatori pur si simplu scăpau de cauzele care se aflau pe rolul ANI, fără vreun risc ca cineva să le poată confisca averea”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Litvinenco l-a mai criticat și pe Procurorul General, deoarece nu a sesizat Curtea Constituțională pe modificările făcute de majoritatea Dodon-Șor în decembrie 2020.

Probabil, deoarece pentru Procurorul General este mai important să lupte pentru propriul fotoliu sau pentru a ține oamenii lui Dodon în diverse funcții, decât să lupte pentru păstrarea competențelor procuraturii în sancționarea corupților din această țară”, a comentat ministrul Justiției.

Igor Dodon, investigat de ANI

Luna trecută, ANI a recunoscutfostul președinte prorus și actualul lider al Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, este investigat de către inspectorii de integritate ai Agenției Naționale pentru Integritate (ANI) de la Chișinău, fapt confirmat chiar de președintele ANI, Rodica Antoci, într-un interviu pentru portalul Anticorupție.md

Nu o să intru în detalii, pentru că este o procedură de control acum la autoritate în derulare, pentru a nu admite unele imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul [lui Igor Dodon]. Tot ce a fost în presă, în investigațiile jurnalistice, poze, documente au fost transmise către inspectorul de integritate pentru a fi examinate și a se expune. Sper că identificăm mijloacele esențiale pentru a proba și a demonstra aceste probe”, a declarat Rodica Antoci, cu referire la cazul lui Igor Dodon.

Averea lui Dodon și stilul de viață luxos a fost de multe ori subiecte pentru investigații jurnaliștilor de la Chișinău, cu atât mai mult după ce Dodon a declarat că pentru vila din Chișinău de trei etaje „îl ajută cu bani și părinții”.

De asemenea, Igor Dodon a fost subiectul multor investigații jurnalistice în ultimii ani de la bani proveniți din offshore-uri din Bahamas pentru finanțarea campaniei sale electorale pentru prezidențialele din 2016, la vacanțe exotice de zeci de mii de euro, o vilă cu câteva etaje în Chișinău despre care a spus că „l-au ajutat să o construiască și să plătească creditul la bancă și părinții pensionari”, la afaceri cu Igor Chaika, fiul fostului Procuror general al Rusiei în domeniul imobiliar și al curățeniei în Moscova și în Republica Moldova folosind-ul pe fratele său Alexandru Dodon drept „proxy”, etc.

Foto: Clădirea Curții Constituționale din Republica Moldova. Sursa/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mai mult ca sigur exista punti de legatura intre mafia CCR si CCRM.

  2. Ba baiatule ce s.au aliniat astrele in .md. majoritate parlamentara fara vreo alianta, presedinte, curtea constitutionala, toate de aceasi parte a baricadei – si daca.mi permiteti un pic de patetism – de partea cetateanului. Da doamne sa faca treaba buna, reforme, curatenie, imbunatatirea traiului, sa fie realesi, dar cel mai important, sa puna presiune indirecta pe obrazul Romaniei. Poate macar de rusine ajungem si noi sa votam pe cine trebuie.

  3. Multumesc de precizare. CCRM a respins o lege a Legislativului trecut.