G4Media.ro

Averea lui Igor Dodon, investigată de ANI din Republica Moldova

sursa foto: Facebook

Averea lui Igor Dodon, investigată de ANI din Republica Moldova

Fostul președinte prorus și actualul lider al Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, este investigat de către inspectorii de integritate ai Agenției Naționale pentru Integritate (ANI) de la Chișinău, fapt confirmat chiar de președintele ANI, Rodica Antoci, într-un interviu pentru portalul Anticorupție.md

Nu o să intru în detalii, pentru că este o procedură de control acum la autoritate în derulare, pentru a nu admite unele imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul [lui Igor Dodon]. Tot ce a fost în presă, în investigațiile jurnalistice, poze, documente au fost transmise către inspectorul de integritate pentru a fi examinate și a se expune. Sper că identificăm mijloacele esențiale pentru a proba și a demonstra aceste probe”, a declarat Rodica Antoci, cu referire la cazul lui Igor Dodon.

Antoci a mai afirmat că Igor Dodon ar trebui investigat inclusiv și de alte instituțiile ale statului, deoarece este funcționat de aproape două decenii. „Subiectul dat al declarării nu este un subiect de patru ani cât a deținut mandatul de președinte de țară [Igor Dodon], dar este un subiect, un funcționar, care din 2000 a deținut funcții publice în Republica Moldova și urma să fie examinat și în acea perioadă de acele instituții publice abilitate, competente, care au asemenea atribuții de control. Sper sa avem un rezultat în timpul apropiat de la inspectorul de integritate și ei să facă dovada tuturor mijloacelor probante, diligență și curajul necesar pentru a emite un act de constatare”, a declarat Rodica Antoci pentru Anticoruptie.md.

Toți banii funcționarului Dodon: de la vacanțe în Maldive, la afaceri imobiliare în Moscova

Igor Dodon a fost subiectul multor investigații jurnalistice în ultimii ani de la bani proveniți din offshore-uri din Bahamas pentru finanțarea campaniei sale electorale pentru prezidențialele din 2016, la vacanțe exotice de zeci de mii de euro, o vilă cu câteva etaje în Chișinău despre care a spus că „l-au ajutat să o construiască și să plătească creditul la bancă și părinții pensionari”, la afaceri cu Igor Chaika, fiul fostului Procuror general al Rusiei în domeniul imobiliar și al curățeniei în Moscova și în Republica Moldova folosind-ul pe fratele său Alexandru Dodon drept „proxy”, etc.

Încălcările legislației în ceea ce privește declararea averii și surselor de venit au fost multiple în ultima decadă.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a scris că la alegerile locale din 2011, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar al Capitalei, Igor Dodon a donat către Partidul Socialiștilor suma de 226.000 de lei, deși a avut venituri în anul precedent de 135.000 de lei moldovenești.

În 2014, într-o altă anchetă de presă, CIJM scria despre afacerile nedeclarate ale familiei Dodon și implicarea în anumite privatizări dubioase pe când actualul șef al statului deținea funcția de ministru al Economiei. Jurnaliștii constatau că perioada mandatului de deputat 2010-2014, Igor Dodon, care a intrat în 2010 în Parlament ca deputat pe listele Partidului Comuniștilor, părăsindu-l pentru a prelua Partidul Socialiștilor, nu i-a adus lui Dodon doar notorietate, ci și o avere substanțială. În 2009-2010, acesta declara un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați. pe str. Calea Orheiului din Chișinău și o mașină, Toyota Land Cruiser, dar în 2013, Dodon și-a schimbat apartamentul pe o casă de locuit în Chișinău, cu două niveluri. Imobilul fiind estimat oficial la 2 mln. de lei, dar valoarea sa de piață, în realitate, era mult mai mare, la acel timp. Tot în 2013, deputatul și-a procurat și o mașină, Toyota Rav 4.

În toamna anului 2016, înainte de alegerile prezidențiale, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris detaliat despre „Banii, afacerile și interesele lui Igor Dodon și alianțele „cruciale” PD-PSRM”.

Tangențial, oamenii lui Igor Dodon din partid au fost implicați și în traficul de țigări cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unei alt investigații a CIJM.

Igor Dodon a raportat în declarația depusă la CEC, venituri din funcția de președinte de țară de circa 548.000 de lei moldovenești. 

Foto: Fostul președinte Igor Dodon / Sursa: Facebook.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. ANI din Romania nu a soluționat nici până azi dosarul averii liei savonea desi au trecut 2 ani de la sesizare. Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

  2. De ce ii puneti poza cand avea 15 ani?

    ))))

  3. Ce meclã de .. Vanghelie rusesc ..