G4Media.ro

Curtea Constituțională a Ungariei discută luni o contestație a ministrului justiției împotriva…

Sursa foto: Facebook/ Judit Varga

Curtea Constituțională a Ungariei discută luni o contestație a ministrului justiției împotriva unei decizii a CJUE, privind încălcarea legislației europene prin deportarea unor refugiați la granița cu Serbia

Curtea Constituțională a Ungariei va discuta luni o contestație a ministrului justiției la o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care spunea că Budapesta a încălcat legile UE menite să protejeze refugiații prin deportarea lor la granița cu Serbia, relatează Reuters.

Ministrul Judit Varga și-a depus sesizarea la instanță în februarie, afirmând că punerea în aplicare a hotărârii CJUE ar avea ca rezultat șederea permanentă a mai multor migranți în Ungaria.

„Acest lucru ar afecta suveranitatea Ungariei stabilită în Constituție”, argumentează Varga.

Ea a cerut instanței superioare a Ungariei să evalueze dacă punerea în aplicare a hotărârii instanței UE ar fi compatibilă cu constituția țării. Moțiunea este pe ordinea de zi a instanței de luni, dar nu se știe când ar putea fi așteptată o decizie.

Comisia Europeană a declarat vineri că solicită o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de amendare a Ungariei pentru nerespectarea unei hotărâri anterioare privind regulile sale de azil.

Ședința Curții Constituționale din Ungaria are loc într-un moment delicat în care Budapesta și aliații săi polonezi sunt blocați într-o dezbatere cu Comisia Europeană cu privire la o erodare a democrației și a problemelor statului de drept.

Instanța supremă a UE a aplicat deja Poloniei o amendă de 1 milion de euro pe zi pentru menținerea unei camere disciplinare pentru judecători, pe măsură ce s-a adâncit conflictul legat de reformele judiciare ale Poloniei despre care blocul comunitar spune că subminează independența instanțelor.

Naționaliștii de la  guvernare – partidul Lege și Justiție (PiS) – susțin că Executivul european își depășește atribuțiile încercând să oprească reformele sale judiciare.

Premierul ungar Viktor Orban a sprijinit Polonia în tot acest timp, criticând instituțiile UE pentru că au încercat să ia competențele statelor membre, despre care Budapesta spune că nu au fost niciodată conferite UE.

Conflictul cu Polonia s-a adâncit după ce, la cererea prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, Tribunalul Constituțional al Poloniei a examinat dacă anumite elemente ale tratatelor UE sunt compatibile cu constituția poloneză.

Tribunalul a afirmat într-o hotărâre că nu sunt compatibile, iar criticii au spus că decizia instanței supreme a Poloniei a pus sub semnul întrebării primatul dreptului UE, un principiu al integrării europene.

Sursa foto: Facebook/ Judit Varga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. In primul rand cine a decis ca sunt “refugiati”?!

  2. migranti azil drepturile omului….este un tipar cand apare aceasta insiruire…
    „Antirasismul, așa cum am menționat mai devreme, nu este decât una dintre multele religii ciudate noi pe care le avem astăzi.
    Este, dar nici nu este, un subiect de sine stătător. De asemenea, se găsește frecvent lucrând împreună cu feminismul sau drepturile queer, de exemplu. Așa fiind… este posibil să atacăm „mișcarea antirasism” de la sine. Dar este dificil să atingi o țintă, de asemenea, atât de răspândită și variată ca sferă. De exemplu, există feminismul negru, există organizații lgbt etc. pentru oameni de culoare.
    De asemenea, aș dori să adaug că religia este cea care face societatea. Schimbați religia, schimbați societatea. Mișcarea anti-rasism, precum mișcarea pentru drepturile queer și ecologismul și spiritualitatea „new age” au prins rădăcini și au înflorit într-o America(_ue) seculară, post-creștină.
    Știu, majoritatea americanilor se identifică ca creștini… de de unde?.
    Teoria mea, deoarece mișcarea anti-rasism este o religie seculară într-o societate * funcțional * atee, nu se va termina până când religia se va schimba. Sau !, nu se va termina până când nu va ucide societatea care a generat-o.
    Banii mei sunt pe al doilea scenariu. America(_ue) va continua pe drumul pe care se află până când întregul edificiu se va prăbuși.
    Nu este un prognostic plăcut de contemplat, dar cel mai probabil dintre cele două.

  3. Numai Ungaria stabilește pe cine lasă sa se stabilească pe teritoriul ei.

  4. UE nu are competente in materia legislatiei privind trecerea ilegala/legala a frontierei.
    Legislatia ungara prevede ca documentele pt azil sa fie depuse la misiunile diplomatice, iar in zona granitelor exista centre de refugiati (sub paza) , unde persoana asteapta evaluarea cererii. In caz de respingere, migrantul e trimis inapoi in tara de unde a venit.
    Normal sa solicite pozitia CC, mai ales ca Ungaria nu incalcat nicio reglementare in domeniu.

    • Să vorbim puțin pe cifre oficiale ungare. Spre deosebire de discursul ”zero migranți” Ungaria acordă drepturi de ședere la zeci de mii de străini, iar trendul este crescător. În perioada 2009-2013 cifra anuală a permiselor a fluctuat în jurul a 14.000, ca în 2016 – la un an după valul de imigranți care au zguduit Europa de vest – numărul să crească la 23.000. În 2018 au fost eliberate 56.000 de permise, în 2019 62.000, iar anul trecut cifra a devenit 54.835. Sunt date permise de ședere la ucraineni, kazah, mongoli,chinezi, vietnamezi, indieni, iranieni, koreeni etc. În 2020 din totalul de 54.835 străini, 20.744 au fost ucraineni, 6000 chinezi,3000 vietnamezi, 2000 sîrbi și koreeni.Această politică este în evidentă contradicție cu propaganda oficială confrom căreia străinii ar distruge ”cultura creștină”, iar regimul lui Orban ar fi un viguros apărător al Europei de elemente alogene. În realitate ajung prin Ungaria zeci de mii de străini anual numai că printr-un proces controlat strict de stat.

    • Ceea ce povestești reprezintă legendă. În 2015 acei zeci de mii de imigranți de toate națiile nu au fost luați nici măcar în evidență, nu să depună ”cerere” ca apoi să li se dea ocazia să aștepte ”rezultatul”. În 2015 a fost folosită următoarea tactică : După ce au agitat spiritele la gardurile sudice, au fost trasnportați la gara de est – să vadă budapestanii cu ce se mânâncă ”migrantul”. După câteva zile de groază au fost lăsați să mărșăluiască pe jos pe M3 în direcția Austria, pasând corvoada identificării la austrieci și nemți. Iar acum cer bani pentru că au ”apărat Europa”. Bullshit !!

  5. In ce articol din Tratatul UE scrie ca Curtile Constitutionale din tarile membre sunt peste CJUE ?!?
    Cam cum crede „ministrul Justitiei” de la Budapesta ca o decizie CJUE poate fi contestata altundeva decat la CJUE ?!?
    „ministrul Justitiei” nu ar trebui sa stie Drept ?!?
    Sesizarea ar fi trebuit respinsa ca inadmisibila.
    Decizia CJUE in cauza nu mi se pare justa, dar asta e opinia mea de profan.

    • ma, nu fi… 🙂 ,
      in ce articol scrie ca UE are competente in reglementarea migratiei, a accesului cetatenilor straini pe teritoriile nationale?
      Decizia CJUE este una nelegala, pentru ca in aceasta speta legislatia nationala primeaza.
      Decizia CJUE este una, din nou, politica.
      Dealtfel si CC a Germaniei a dispus ca in anumite cazuri legislatia nationala primeaza, dar toata lumea tace, nu arunca cu pietre.
      Doar Ungaria si Polonia sunt crucificate, Germania nu.

  6. Brian M3 este in directia Oradea ,Satu Mare sau Ucraina🤣🤣🤣