G4Media.ro

Curtea Constituțională a admis sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituțională a admis sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Parlament pe tema moţiunii de cenzură / Moţiunea îşi va continua traseul în Parlament

UPDATE: Curtea Constituţională a anunțat, într-un comunicat de presă, că a admis sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Parlament pe tema moţiunii de cenzură, agumentul fiind că Parlamentul nu a respectat art 113 alin 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, iar moţiunea USR PLUS-AUR îşi va continua traseul în Parlament. CCR a precizat că moţiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare, iar prin faptul că Parlamentul nu a dezbătut-o, nu a finalizat procedura iniţiată şi continuă astfel să încalce Constituţia.

Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfăşurare a procedurii de control parlamentar iniţiate prin moţiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”.

2. Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigenţelor constituţionale şi regulamentare şi aplicarea principiului loialităţii constituţionale. Curtea a constatat că moţiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituţie coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi art.113 alin.(2) din Constituţie. Parlamentul nu a dezbătut moţiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura iniţiată şi continuă să încalce art.113 din Constituţie. În consecinţă, au fost încălcate şi prevederile constituţionale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept şi alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Știrea inițială: Curtea Constitutională a admis marţi sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Parlament pe tema moţiunii de cenzură, agumentul fiind că Parlamentul nu a respectat art 113 alin 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, au declarat pentru News.ro surse din CCR, care au precizat, însă, că moţiunea îşi va continua traseul în Parlament.

Conform surselor citate, votul a fost unanim.

”Parlamentul urmează să dezbată moţiunea depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot”, au afirmat judecătorii constituţionali.

Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.

Judecătorii constituţionali au decis însă să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului.

în curs de actualizare

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. adio, dar raman cu tine

  2. Am pierdut vremea 3 săptămâni.Pentru ce?

  3. nu inteleg, a admis dar isi urmeaza cursul si cum ar trebui

    inseamna ca toate motiunile depuse pana avum au fost conflictuale

    • N-ai inteles! Cu alte cuvinte, CCR l-a facut prost pe Citul!

    • Din ce inteleg eu, CCR au admis prin faptul ca Parlamentul nu a notificat Guvernul in legatura cu motiunea si nu ca a avut o problema motiunea in sine.
      Da dreptate Parlamentului si in acelasi timp il atentioneaza ca nu a urmat procedura de sesizare a Guvernului.

    • Nu va bateti capul . Toti sunt bine mersi ! Salarii, sporuri, diurne , etc. Poporul duce carul cu boi ! !!

  4. Normal ca a existat un conflict. Parlamentul prin initiatorii motiunii il voiau plecat pe Pirtu pe de o parte, iar pe de alta parte Pirtu nu a vrut. Se vede clar conflictul. ADIO, visul frumos s-a terminaaat. ADIOOOO

    • Corect. Dar conflict constitutional? Ce se putea intampla daca guvernul nu a fost informat prompt? Ca doar nu crede nimeni ca pica guvernul in parlament fara sa-si dea seama, din cauza lipsei notificarii. Dar na, din categoria „de ce nu ai stampila pe timbru?”

  5. Hai cu motiunea sa dam jos papusa narcotraficanta impreuna cu ta-su iohannis , iohanis tradatorul .

  6. Curtea asta care face doar politica trebuie desfiintata cat mai repede.

  7. LUNA ACEASTA CAT AU CRESCU VENITURILE dorneanului ?
    dorneanu ARE 3 SALARII, 4 SPORURI SI 4 PENSII SPECIALE.

    • O să fie cum a fost cu Orban ,acum 1 an și ceva. Johhanes nu renunță la Câțu.
      Doar dacă… Va face pact cu PSD, și multe promisiuni ministeriale. Ups! Mi-a scăpat.

  8. Penibilitatea absoluta: Parlamentul protejeaza guvernul, boicotand sedintele, iar guvernul tipa tare ca s-a incalcat constitutiea fix din cauza asta.

  9. Stai, ce? Nu inteleg… deci guvernul a facut tot posibilul sa blocheze motiunea si in final tot vina Parlamentului e ca a fost blocat de Guvern?

    • Nu, că doar d-aia a spus că-și continuă traseul în Parlament! Doar l-a lăsat pe Citu să devină Președinte de partid ca sa-l facă apoi de căcat!

    • Florica Roman e cu capul, saracu’, nici el nu a inteles! De fapt, se preface, că așa procedează politrucii!

  10. Decizia este justa, a fost incalcat articolul care impunea comunicarea motiunii catre guvern in ziua depunerii. Insa culpa nu este a initiatorilor motiunii, ci a sefilor camerelor, astfel incat motiunea poate continua.

    • Dacă Republica Moldova ar fi fost in UE si NATO, cum e țara-gunoi cu oameni-gunoi care aleg Parlament-gunoi, pe bune că aș fi emigrat in R. Moldova.

  11. Jenant, am ajuns ca Republica Moldova pe vremea lui Dodon. Stat capturat de mafia uselista.
    Nici macar nu se mai streseaza sa simuleze democratia.

    Deci probabil Don Ficus baga starea de urgenta care e votata de peeseeedee in parlament din cauza ‘interesului national’.
    Isi cere suspendarea cu insistenta – si populatia ar vota asta. Dar e tot mai clar ca Ciolacu e omul lor si deci nu va fi suspendat de parlament.

  12. Obiectivul PNL-ului a fost atins, respectiv dezbaterea moțiunii după alegerile interne. PSD-ul vine cu propria moțiune reușind să creeze confuzie și fărâmițarea votanților din parlament astfel încât nici o moțiune să nu treacă. Perversitatea născută din foamea neostoită față de banii „ieoropeni” din care fiecare vrea să apuce o halcă, guvernul de centru-dreapta refăcându-se după căderea celor două moțiuni și cu sabia lui Damocles ( a se citi DNA ) deasupra capului lui Barna.

  13. Deci au admis contestatia, insa pe alte motive de fond. Motiunea este legala si trebuie sa isi urmeze cursul constitutional. Ca PSD mai vrea sa depuna una este can-can, din moment ce exista deja o motiune pe rol. Mafia media care tine cu PSD si PNL vor impachete decizia de astazi sa arunce in derizoriu motiunea AUR – USR. Tragere de timp, pentru ca sa nu se ajunga la vot pe ea ci pe a PSD care isi va aloca toate meritele desi ei au fost partasi la mentinerea lui Citu in functie in toata aceasta perioada. Cum fentau ei BPR si votau impotiva romanilor alaturi de PNL si UDMR. Ura si la gara.

  14. Fapt dovedit: românu-i neam de mămăligă.
    Dacă românul ar fi avut sânge în „instalație” acum picheta guvernul, parlamentul, prefecturile și demonstra împotriva statului mafiot.
    Dar nu o face. Și când va sta zgribulit la iarna, cu facturi la energie mai mari decât veniturile, fără medicamente și fără dreptul de a ieși din casă în afara de mers la muncă (fericiți cei care au unde), măcar să știe că-și merită soarta.
    DIXI

  15. Huoooo!

  16. În constituție este clar că parlamentul controlează guvernul.
    Nu a existat niciun motiv ca moțiunea să fie oprită. Dacă moțiunea era votată era constituțională, dacă nu trecea nici nu conta.
    CCR și-a bătut joc de constituție ca de obicei.
    PNL și PSD de asemenea.
    Este extrem de simplu de priceput ce se petrece.
    Politica românească e un joc de alba-neagra în bătaie de joc față de electorat.

  17. Hai,jos cu câțu cat mai repede!

  18. Acum o sa-l dea jos Psd pe catu, dupa ce a ajuns presedinte la pnl. Apoi santa klaus tot pe el o sa-l propuna la infinit pana se ajunge la alegeri anticipate, si pa ciolan. Daca il dadeau jos inainte se trezea Psd cu orban premier si usr din nou mufati la bani, buna miscare,nu mai insistati cu ideea ca au facut blat, ca zilnic vad prin presa ca nu exista asa ceva

  19. Pezedeii au asteptat sa vina Ursula cu cascavalul de la EU.
    Acum vor negocia la sange impartirea prăzii cu 🐈‍⬛, care negociază si cu pezedeii dar si cu înfometații pluSECUrici.
    Cad ei cumva la pace, fiindcă e mult cașcaval !