G4Media.ro

Cum văd americanii România: un tigru la Marea Neagră?

sursa foto: Pexels

Cum văd americanii România: un tigru la Marea Neagră?

România și Polonia sunt favoritele SUA în regiune și vor deveni lideri regionali, fiecare pe bucata sa de interes geopolitic, scrie jurnalista Sabina Fati într-un text publicat de postul de radio Deutsche Welle.

Cele două state urmează să fie conectate prin autostrăzi și căi ferate, de la Marea Neagră, din Constanța, până la Marea Baltică, la Gdansk. Aceste culoare vor ajuta la scoaterea Rusiei din ecuația energetică a zonei, având la nevoie și valențe militare. Este viziunea sugerată, în mai multe rânduri, de ambasadorul Washigton-ului la București.

La sfârștiul săptămânii trecute, partea română și cea americană au și semnat un memorandum de peste 7 miliarde de dolari care, dacă se va pune în practică după alegerile americane, va face posibilă viziunea ambasadorului Adrian Zuckerman. Cu acești bani ar urma să se termine lucrările Centralei Nucleare de la Cernavodă, începute în anii 80 cu un proiect canadian, pe care au încercat să pună mâna și chinezii via PSD. Tot din memorandum rezultă și posibilitatea investiției care să lege Marea Neagră de Marea Baltică.

De altfel, conectarea celor două s-ar face destul de repede, dacă în loc să fie făcut un drum direct prin Ucraina, traseul ar ocoli prin Slovacia și Ungaria și ar intra în România prin Vest, mai cu seamă că există porțiuni lungi de autostradă pe acest ax și statele străbătute sunt toate în Inițiativa Celor Trei Mări sau Intermarium.

Planul n-ar lua în considerare o scurtătură prin Ucraina, o zonă prea complicată, pe care Rusia nu vrea să o lase să plece, iar Occidentul nu insistă să o dizloce. Intermarium este un concept preluat din muzeul de idei al istoriei și pus pe tapet de Polonia cu ajutorul Statelor Unite. În perioada interbelică mareșalul polonez Józef Piłsudski a găndit o alianță, dacă nu chiar o federație a țărilor cuprinse „Între Mări” cu scopul de a apăra întreaga regiune atât împotriva Rusiei Sovietice, cât și a Germaniei.

Noul Intermarium are obiective relativ similare, dar îmbrăcate în termeni economici. Inițiativa Celor Trei Mări, adică a statelor dintre Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră a fost inaugurată acum patru ani la Dubrovnik, cu scopul „consolidării independenței energetice” și a dezvoltării legăturilor între statele care participă: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Cu excepția Austriei, toate celelalte provin din fostul lagăr socialist și formează ceea ce, fostul șef al Pentagonului, Donald Rumsfeld, numea „noua Europă”, comparând-o în 2003, când se punea problema invadării Irakului, cu „vechea Europă”, în special Franța și Germania, care din punctul lui de vedere se refugiaseră într-un conformism politic vecin cu lașitatea.

Ambasadorul american la București pare să rețină această departajare, chiar dacă nu o formulează explicit. El vorbește despre importanța României și Poloniei pe flancul sudic, despre armamentul sofisticat pe care Statele Unite l-a amplasat în cele două state și despre proiectul comun pe care Varșovia și Bucureștiul trebuie să-l demareze cât de curând: conectarea lor pe șosea, pe cale ferată și în cele din urmă prin conducte energetice.

Polonia, care cumpără gaz din SUA prin terminalul Swinouscie din Mare Baltică se opune din răsputeri gazoductului Nord Stream 2, dintre Germania și Rusia. România, pe de altă parte, nu are nicio problemă să-și completeze nevoile cu gaz rusesc, ținându-și propriile resurse pentru zile negre. Turkish Stream, conducta care aduce gaz din Rusia în Turcia și mai departe în Balcani prin Bulgaria, nu a fost în niciun moment pusă sub semnul întrebării la București.

România își păstrează loialitatea față de americani, dar nu face exces de zel, investițiile militare rămân la limita cea mai de jos, proiectele energetice sunt modeste, legislația croită împotriva investitorilor se schimbă greu, iar unele întrebări puse de partenerul strategic, cel mai important, rămân fără răspuns din partea Bucureștiului. De pildă, în iulie, când secretarul de stat american Mike Pompeo a îndemnat la realizarea unui coaliții internaționale pentru a contracara influența Chinei pe plan global, președintele Klaus Iohannis a spus că diplomația română va evalua „schimbările geopolitice” care au loc.

Este felul diplomatic în care răspunde România, atunci când e nevoită să aibă poziții ferme. Are o temere istorică, fiindcă e o țară de margine, care în trecut a fost într-o permanentă precaritate, între Estul lacom și Vestul egoist. Chiar sub umbrela NATO și scutul SUA, România rămâne precaută, așteptând banii americani, aplaudând proiectele lor, dar refuzând pozițiile inflexibile, inclusiv atunci când ar trebui făcute împotriva Chinei.

Noul ambasador american la București încearcă să schimbe reflexele autohtone și să facă din România noul tigru la Marea Neagră, care să adune investiții, să se transforme într-un nod energetic important, o țară înarmată până în dinți, care știe clar ce vrea și care își dă mâna cu Polonia într-un triunghi cu vîrful la Washington.


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Ne vad ca pe un tigru de tabla ruginita cu dintii cazuti… Cam asta e Romania acum.
    Se face atata zgomot de cateva zile pw tru propunerile astea de investitii de parca s-au si materializat. Priectw de genul asta au fost cu duiumul si nu sa facut ninic. Mai pe la inceputul anilor 2000 se obtinuse o finantare de la o banca japoneza pentru construirea unei linii Maglev, s-a mai auzit ceva de aia?
    Tot acum cativa ani a fost si dezgropat ai proiectul faranoic a lu’ Ceausescu, Bucuresti port cu deschidere la Dunare, s-a mai auzit ceva de el?
    Sa fim realisti, pana nu vedem ca incepe treaba pe santierele propuse ne agitam de pomana in ciuperci.

  2. Romanii sunt prea ticalosi pentru a fi lideri regionali, sau orice altceva.

    Alte popoare profita de oportunitati, Romania are traditie in a da cu piciorul chiar si celor mai bune oportunitati. Am avut crestere economica 7%, ce-am facut cu banii? Pai, i-am dat gunoaielor umane cunoscute sub numele de bugetari.

    Romanii nu sunt in stare de nimic, un popor de hoti care-si fura singur caciula, un popor putred, ticalos si rau, maimute si vite.

    • Mai degraba referintele culturale – inclusiv de comportament, de management, de Weltanschauung (adica Worldview) – sunt cele pe care le descrii, si el sunt o continuarea a situatiei din vremea dominatiei Otomane — pentru ca avem capitala tarii la Bucuresti – un avanpost otoman.
      Deci nu poporul in sine are boala aia, sau daca o are este vindecabila prin schimbarea referintelor: capitala de drept (istoric, moral, cultural-civilizational, politic) a Romaniei este la Iasi. Sa reparam aceasta anomalie, si se repara si restul. Iar procesul reorganizarii administratiei la Iasi ar fi si o ocazie perfecta de primenire a administratiei nationale prin design inteligent, strategic si selectarea angajatilor publici strict pe baze de integritate (filtru) competenta (filtru si test) si eficienta (test). S-ar reduce administratia la cel mult un sfert din ce este acuma, si s-ar debloca destinul Romaniei.

    • Palaria lui putinei – esti un jeg !

    • Multor romani le place sa se autoflageleze si sa spuna cat de groaznici sunt Romanii, incluzandu-se si pe ei. Apoi exista si cealalta extrema pentru care Romanii sunt buricul pamantului. Romanii nu sunt nici mai rai, nici mai hoti, nici mai inteligenti sau mai smecheri decat popoarele din jur. Avem doar un decalaj economic enorm de recuperat si de investit masiv in educatie.

  3. Ba Putin, termina cu palavrageala asta. Nu ne da nimeni nimic. Toții ne_au furat, inclusiv idolii tai, bolșevicii din America. Prin proiectele astea vor sa taie investițiile chineze. Nu se vor materializa. Trebuie sa fi nebun sa crezi ca e ceva serios. Romanii sunt un popor extraordinar. Vai de romanii care nu_si cunosc potențialul și valoarea.

    • ”Toții ne_au furat” mai puțin ”chinezii”, frați ai dacilor ”extraordinar” de liberi care lucrează la Sputnik, acolo unde se apreciază cel mai bine ”potențialul și valoarea”.

  4. Nu stiam ca Sabina Fati sau Doice Welle sunt americani. Stirea buna e ca DW nu il mai are angajat pe doar pe „Iancu”. O sa rupa influenta in doua acum, cu doi alogeni.

  5. Ne vd bine ca suntem cele mai ascultătoare slugi!

    • Pentru că suntem cele mai ascultătoare slugi am merita sa ne scuteasca de vize SUA.Doar suntem mai slugi decât Polonia și Ungaria.Abasadorul asta toată ziua urla cât iubește și ajută el și americanii pe români, dar …nimic.

  6. Nu e tigru, e râs. Nervos.

  7. Am intrat doar sa ma amuz cu propaganda trolilor rusniaci.
    Nato ii face anxiosi si Siberia nu pare prea interesanta pentru a inlocui vacantele in EU:)…

  8. Scuzați-mă, vă rog, dar scrierile d-nei Sabina Fati care nu sunt reportaje de călătorie trebuie citite cu circumspecție.

    Opinia domniei-sale că România dorește doar banii americanilor, aplaudând proiectele lor, dar refuzând pozițiile inflexibile este mai mult decât discutabilă. Iar experiența nefericită (știm de ce) Bechtel este un elocvent exemplu, fiind făcută pe banii românilor.

    Pe de altă parte, echiparea armatei române conform angajamentelor între președinții României și SUA se face cu bani românești și tehnică americană.

    Prin urmare, cred că mai ddegrabă d-na S Fati manipulează prin discursul domniei-sale, inducând ideea că există disensiuni în relația româno-americană din pricina atașamentului României față de Rusia și China. Ceea ce este nu doar lipsit de adevăr, ci, mă iartați, chiar o prostie. România este, precum partea americană a spus-o în repetate rânduri, un aliat fidel al SUA.

  9. Doar domnii americani fac tigri din guzgani.

    • @Emil _ „Doar domnii americani…”

      Este o opinie extrem de jignitoare pentru România și pentru români. Presupun că, deși vă exprimați în limba română, nu sunteți român, ori vă extrageți dintre „guzgani”, cum considerați că este România, pe care autoarea articolului o menționează drept „tigru”, așa cum – spune domnia-sa – este văzută din perspectivă americană.

      Spuneți-mi, vă rog, de ce mă jigniți? Eu, bunăoară, sunt român și nu înțeleg care ar putea fi motivul unui comentariu precum cel postat de dumneavoastră.

    • Mai corect era talhari rosii cum sugera ambasadorul SUA.

  10. Și eu tot pentru distracție, de câteva zile trollii sunt fierbere la articolele pe tema asta, dar nu înțeleg de ce, că tot ei zic că oricum n-o să se facă. Păi de ce vă agitați așa, fraților, dacă oricum n-o să se facă?

    Părerea mea e că rușii (cei de la putere, nu oamenii re rând) după ce au făcut prăpăd pe aici minim 300 de ani, vor avea nevoie de cel puțin încă pe atât ca să îi convingă pe români să aibă încredere în ei. Asta dacă își văd de treabă din secunda asta, ceea ce știm că nu e cazul, deci trolii putiniști n-au nicio șansă.

    • La subiect, ideea de a da miliarde pe tehnologii care sunt accesibile tarilor din lumea a doua (nucleara) sau chiar a treia (asfaltarea) unor baieti destepti care NU vor construi aceste lucuri este sinistra. Nu vorbim de orice baieti destepti, ci de cei care ne-au tras-o cu Bechtel.

      In planul doi, ideea ca Romania a patit ceva din cauza Rusiei este dementa. Inainte ca Rusia si Polonia sa traga catre Marea Neagra, Romania era pe care sa fie islamizata. La portile Vienei, in 1682, s-au batut Sobieski (ala era seful „austriecilor”, fiindca ostenii polonezi erau baza) cu Cara Mustafa, Gheorghe Duca si Serban Cantacuzino. Moldoveanu Duca a cazut prizonier si valahul Cantacuzino a intors glorios armele pe final. Ungurii au stat pe margine, desi conform Wikipedia, „la 1647 in Buda mai traiau 70 de crestini”. Inca de pe vremea aia eram primii la inscrieri in aliante gen NATO.

      Ca sa pun asta in perspectiva, crearea Romaniei (1859) e aproape la mijlocul intervalului dintre noi, astia de azi, si Duca+Catacuzino care asediau Viena pentru beneficiul turcului.

      Daca ramaneam in sfera turcului, eram azi cel mult Siria. Pe partea cealalta, rusul ti-a dat prima constitutie, ti-a dat independenta, ti-a dat Ardeal. Ceea ce numesti tu Razboi de Independenta se numeste in manualele bulgaresti sau franceze „razboiul ruso-turc”, pentru ca romanii au fost mai mult cu vorba pe acolo.

      In primavara lui 1919, Regina Maria a trebuit sa viziteze pe Clemenceau si Wilson, sa le ceara sa recunoasca Marea Unirea pentru ca alminteri „vin bolsevicii”. Deagaba improvizasem mari adunari nationale, cei doi nu voiau unire. Cel mult, ca Maniu, ar fi acceptat o Transilvanie independenta. Dar in 1944, nu a fost nevoie de nicio promisiune politica si de nicio vizita regala, pentru ca sovietele sa iti dea Ardealul. Nu doar ca nu a fost nevoie de milogeala pentru a recunoaste realitatea de pe teren in ’44. La 12 septembrie 1944, cand rusul ti-a semnat cererea de recuperare a Ardealului, Horthy era inca la Cluj si Hitler la Sibiu.

      Facerea de bine e .. de mama.

    • Rusul ți-o fi dat ție ceva, nu contest. La restul le-a luat. Prima constituție și alte chestii oricum ar fi avut loc și fără ruși, mai târziu sau în altă formă, nu e ca și cum am fi stat până în 2020 fără constituție. La cât au furat, jefuit, ucis, violat, la cât au drenat resursele României către URSS, de tezaur nu mai zic, nu au nicio șansă să-și facă o reputație bună.

      Uită-te la lunga listă de scriitori, filosofi și muzicieni ruși abuzați sau uciși de propriii conducători și o să vezi că dacă nici ei n-au avut o șansă, nici noi n-o s-avem. Uită-te la pleiada de cercetători de top de origine rusă care au fost nevoiți să plece în lumea largă (mai ales SUA) pentru a nu fi aruncați la gunoi de vreun mediocru pilos pus în funcție de vreunul din oligarhii lor fără număr, și o să-ți dai seama că ce vine de la Moscova e doar ciumă.

  11. Maidanezul costeliv pare a fi tigru cand e vazut de peste ocean?
    Eh. Bine ca ne mai lasa UE sa intram in ograda si ne mai da si ceva oase ( pe care nu apucam sa le mancam ca le ingroapa repede guvernele PSD rosu si PSD galben, in locuri diferite).

    Ideea in sine e excelenta, dar nu e realizabila in urmatorii 10 15 ani. Cariocile alea pe harta vor ramane un vis de hartie. Costurile sunt prohibitive, banii americanilor raman la ei cu America First and Last.

  12. Asta suntem, un tigru la mare cu bemveul pe plaja.

  13. Mda, articolul are dreptate, nici macar acum nu ne-am incadrat intr-o zona geografica limpede. Nu suntem in rasarit, nici in centru , unde este de fapt locul nostru geografic, nici in balcani, unde nu avem ce cauta d.p.v. geo-politic. Daca se mentine clasificarea asta anglo-saxona facuta in desconsiderare, dar luata dintr-o idee repezita spusa in balcani ,anulam insasi istoria noastra, dar avem altele, mai importante de facut. Cel putin enciclopediile romanesti nu vorbesc despre balcani.
    Singur ca suntem flexibili, cum am fost de la primele navaliri incoace, istoria formeaza comportamentul, am fost destul de diplomati si destul de luptatori. Alte tari cu iesire la ocean sunt altfel ; cele de campie , ce sa zici? ; s-a spus ca am stat agatati de munti ( nu retin numele istoricului bizantin care a spus asta, se referea la daci in sec. X), de fapt am stat pe linga paduri, conteaza ca a fost o politica de succes.
    Un popor nou, numeros trecea ca fulgerul si se oprea pe malul Atlanticului, daca mergea spre vest si in ocolea pe avari prin sec. VI, VII si inca un pic.
    Acum ne gandim la Via Carpatica, poate ne linistem cu aderentele pe care le taraim dupa noi
    si care in general ne apartin, punem si educatia pe primul loc, din lipsa ei vine raul.

  14. ce nu stiti voi e ca americanilor li se filfiie de polonia si romania. ei nu vin decit daca au interese din care beneficiaza la max. nu uitati cind romania a intrat in sfera rusilor s-a facut cu acceptul americanilor. mihai a fost trimis din anglia la plimbare la americani care nici nu l-au bagat in seama. ar trebui sa plateasca scump ptr ce ne-au facut si nu numai noua.din pacate afaceri ca bechtel, microsoft, armament, nu fac decit sa intareasca ca interesul licuriciului e unul financiar si militar dar un cimp de lupta nu arata ca parisul. educati populatia, ridicati nivelul de trai, cerneti raul si cheluitorii avutiei si promovati oamenii de buna credinta astfel o sa fim parteneri si nu unelte.

  15. Romania este o vaca de muls pentru americani.
    Ne vor obliga sa facem autostrazi pe trasee noi, inutile cu imprumuturi cu dobinda de camata din SUA, cumparaturi de armament second hand si poate LNG scump din SUA.

  16. Americanii ne cred copii, ”…fiecare dintre voi va avea ocazia să fie un super-erou”

  17. Mai bine sa ne dea bani sa facem canalul Constanta-Istanbul.

  18. Au marfa pe stoc si clienti yok?