G4Media.ro

Cum va arăta lumea după coronavirus. Politico a analizat în detaliu impactul…

Sursa Foto: Pexeles.com

Cum va arăta lumea după coronavirus. Politico a analizat în detaliu impactul asupra vieții de zi cu zi, asupra democrației și viitorului UE

Lumea pe care o știam înainte de COVID – 19 a dispărut. Criza a pus țări întregi în izolare, a distrus numeroase afaceri, a omorât sute de mii de oameni și a afectat viața a milioane, dacă nu miliarde de oameni. Întrebarea este acum: ce urmează?

Jurnaliștii de la Politico au intervievat zeci de experți și factori de decizie și a inventariat cele mai importante schimbări care se prefigureză.

În opinia lor, dacă actualele tendințe vor continua, criza generată de coronavirus va…

… omorî biroul. Politico notează că piața spațiilor de birouri a fost lovită în plin de criză. Numeroase afaceri nu se vor mai deschide chiar și după ce trece epidemia, lăsând în urmă multe spații neocupate. Alții își vor lăsa angajații să lucreze de acasă.

Potrivit firmei de consultanță Global Workplace Analytics, este de așteptat ca doi ani de aici încolo, 30% dintre angajați ar putea lucra de acasă mai multe zile pe săptămână.

Lifturile care funcționează fără ca cineva să apese pe butoanele purtătoare de viruși vor deveni mult mai răspândite, iar spațiile de birouri vor arăta mai spațioase.

….devasta sectorul restaurantelor. Este greu de imaginat o Europă care să nu revină la obiceiurile ei de a lua masa în oraș și de a ieși la cafenele, în aer liber. Dar, chiar și după ce restricțiile se vor ridica, experiența Chinei arată că oamenii vor fi mult mai reținuți în a ieși la restaurant.

Potrivit specialiștilor consultați de Politico, în primul rând trebuie recâștigată încrederea.

În China, restaurantele care s-au deschis au trebuit să introducă măsuri suplimentare de siguranță: măști pentru angajați, spațiu suficient între mese și verificarea temperaturii la intrare. Măsuri similare ar putea fi introduce curând și în Europa, iar acest lucru ar putea complica viața restaurantelor. Mai mult spațiu între mese înseamnă inevitabil mai puțină eficiență economică – iar acest lucru ar putea fi suficient pentru a închide multe afaceri.

Specialiștii consultați de Politico estimează că în Irlanda, de pildă, 40-50% din restaurante ar putea să nu mai redeschidă. Din acest motiv, specialiștii din domeniu susțin că guvernele naționale și Comisia Europeană ar trebui să ajute acest sector cu fonduri nerambursabile sau cu împrumuturi cu zero dobândă.

… scurta lanțul de aprovizionare. Primul impact tangibil al epidemiei de coronavirus a fost vizibil în magazine, unde oamenii au făcut cumpărături cuprinși de panică, golind rafturile de teama penuriilor. Apoi, restricțiile de la frontiere au îngreunat transportul între țări și munca sezonierilor în agricultură.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, susține că una dintre principalele lecții date de criză este că Europa trebuie să se concentreze mai mult pe producția agricolă, pentru a depinde mai puțin de surse externe și pentru a-și spori siguranța alimentară.

”Trebuie să ne producem propriile noastre alimente, pe propriile noastre terenuri agricole, de către fermierii noștri și trebuie să fim mai atenți la piața locală, la scurtarea lanțului de aprovizionare”, a declarat comisarul pentru Politico.

Agricultura este deja subvenționată prin Politica Agricolă Comună, iar blocul european este exportator net de alimente. Dar în interiorul UE, aprovizionarea cu alimente depinde de transport și de muncitorii sezonieri.

… încuraja oamenii să mănânce mai bine. Criza a schimbat relația consumatorilor cu ceea ce pun în farfurie. Măsurile de izolare și închiderea restaurantelor i-a încurajat pe europeni să gătească acasă în bucătărie, să coacă pâine și să gătească meniuri mai intereante. Mulți au ales magazinul cel mai apropiat, în loc să-și facă cumpărăturile de la marile supermarketuri.

Potrivit unui sondaj realizat de You Gov la începutul lunii aprilie, 42% dintre britanici spun că apreciază mâncarea mai mult decât înainte de criză, 38% spun că gătesc mai des și 33% afirmă că aruncă mai puțină mâncare.

Pendemia a dus la creșterea cererii pentru alimente organice, potrivit unei companii de cercetare de piață. În Franța, de pildă, magazinele cu produse organice au raportat creșteri ale vânzărilor și cu 40%.

… crește protecția pentru muncitorii independenți. Criza generată de coronavirus a împărțit muncitorii în două: cei care pot lucra de acasa și cei care se expun riscului de infecție.

În timp ce plaforme gen Uber si Deliveroo susțin că modelul lor de business oferă oamenilor mai multă flexibilitate și control asupra câștigurilor, criza a arătat cât de puțină libertate au acești oameni în realitate.

”Proletariatul digital” – cei care lucrează în livrări la domiciliu pe platforme digitale – nu are de ales și trebuie să onoreze comenzile publicului.

Politico scrie că guvernele vor trebui să regândească protecția socială și dreptul muncii pentru acest nou tip de slujbe mai ales în condițiile în care cei rămași fără job se orientează către astfel de platforme pentru a câștiga un ban.

Specialiștii consultați de Politico cred că pe măsură ce numărul acestor muncitori crește, politicienii vor dezbate cum să clasifice muncitorii independenți și cum poate fi introdus și în cazul lor un venit minim garantat.

Companiile care se bazează pe muncitori independenți susțin că aceștia nu ar trebui clasificați drept angajați. Acest lucru înseamnă însă că nici nu se bucură de protecție din partea statului.

…muta cumpărăturile online. Consumatorii fiind deja prea speriați pentru a ieși din casă la cumpărături, vânzările nu vor avea de ales și se vor muta online. Unii retaileri ca Tesco (Marea Britanie) sau grupul Belgian Delhaize și-au dezvoltat deja propriile platforme, în timp ce alții vor trebui să imagineze soluții.

Francezii de la Carrefour s-au aliat cu UberEats pentru a-și crește capacitatea de livrare la domiciliu, în timp ce Biedronka, cel mai mare retailer din Polonia, a făcut un parteneriat cu grupul spaniol Glovo pentru a livra alimente la ușa clienților. Alți retaileri mai mici, ca magazinul parizian de produse organice Kilogramme, și-au construit propriul serviciu de e-commerce.

Asta înseamnă că supermarketurile așa cum le știm acum o să dispară sau vor fi operate de roboți? În Statele Unite, tehnologia Amazon bazată pe magazine fără vânzători devine tot mai populară, dar în Europa schimbarea s-ar putea sa nu vină chiar atât de repede.

Specialiștii consultați de Politico susțin că procesul de automatizare va continua și în Europa, dar muncitorii nu vor fi înlocuiți atât de repede, mai ales în vremuri de criză.

…bicileta va ajunge rege. Vor domina în peisajul urban bicicletele în epoca post corona? Autoritățile locale așa speră. De la Berlin la Bogota, de la Vancouver la Milano, orașele adoptă deja măsuri pentru a lărgi benzile pentru biciclete, astfel încât oamenii să pedaleze păstrând distanța socială. Locuitorii orașelor se bucură de aer mai curat după reducerea masivă a traficului – o chestiune pe care ar putea să dorească să o păstreze după ce restricțiile se vor ridica.

Însă mobilitatea urbană e joc cu sumă nulă. Cu cât se acordă mai mult spațiu bicicliștilor, cu atât vor trebui impuse mai multe restricții traficului auto.

În Bruxelles, autoritățile intenționează să impună o limită de viteză de 20 de km pe oră în centrul orașului pentru a lăsa mai mult loc bicicliștilor și circulației pedestre.

În efortul de a crea mai mult spațiu public pentru cetățenii care vor să se plimbe fără se se înghesuie pe trotuare înguste, Viena a interzis mașinile pe unele străzi pentru a crea noi ”spații de întâlnire”.

Politico mai anticipează că epidemia de coronavirus va redesena harta orașelor, va determina schimbări majore în ce privește transportul public (vânzarea de bilete), va ține la sol multă vreme companiile aeriene și va schimba modul de îmbarcare pe aeroporturi. De asemenea, epidemia a relevat componenta de utilitate publică a giganților tehnologiei gen Facebook, Google, a pus în discuție drepturi civile și va accelera transformarea digitală a Parlamentului European pentru a limita la maximum interacțiunea fizică atunci când nu este necesară.

Politico analizează și schimbările mari la nivelul funcționării Uniunii Europene, amintind, de pildă, că în efortul de a-și mări capacitățile militare, Comisia a propus ca următorul buget multianual să prevadă un Fond European pentru Apărare în valoare de 13 miliarde de euro, plus un buget separat de 10 miliarde de euro pentru operațiuni militare (European Peace Facility).

Dar acum prioritatea va fi supraviețuirea economică, dat fiind că FMI anticipează o contracție de 7,5% a economiilor din zona euro, prin urmare este de așteptat ca acești bani să fie utilizați în alte scopuri, ultima pe lista priorităților fiind chestiunea militară.

Liderii europei au anunțat într-o declarație comună că blocul comunitar vizează obținerea unei ”autonomii strategice”, ceea ce înseamnă că Europa va dori să fie mai puțin dependentă de alți actori externi precum China.

Politico mai pune în discuție și în ce măsură moneda euro va putea supraviețui crizei, fie o să dispară cu totul, fie euro va deveni mai puternic.

Sursa: Politico/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Sursa Foto: Pexels.com

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Oricum ar fi trebuie eliminata aglomeratia auto in toate marile metropole . Interzis si iar interzis fie si prin aparitia unor zone protejate in centrele oraseselor si prin delimitarea unor piste pentru biciclete . Nu mai putem mege la piata cu masina sa luam o varza .

    • Totusi iti trebuie masina ca sa cumperi de la piata o capra ..

    • „Interzis” este un cuvant contra-productiv. „Incurajat” este cuvantul pe care il cautai..

    • @m Ma bucur ca nu esti tu la butoane. Ai apucaturi a la Putin, Erdogan, Lucasenko – “interzis si iar interzis”.

  2. Nu le mai dati idei gratuite politicienilor ca is platiti ca sa-si bata capul cu idei nu sa stea sa le culeaga de pe retelele de socializare si de prin comentarii. De aia ajung tot felu’ de fenomene psihologice in frunce – ca tot ce au de facut e sa arate bine si sa zambeasca la camera (si nici macar de asta nu-s in stare multi)… in rest se descurca ei.

  3. Cu unele exceptii, aici sunt anticipate numai aberatii. Chestia cu apararea europeana va ramane doar la stadiul de schita pe o hartie. Daca vor investi in armata europeana, Romania nu va fi interesata de asta si nici alte state estice. Depinde ce inteleg aceti europeni prin intarirea capacitatilor militare. Daca vor o armata UE, atunci la revedere, nu ne intereseaza. EURO este in pericol si nu cred ca va supravietui aceasta moneda creata artificial. Probabil ca statele nordice vor forma o uniune mai mica, avand poate si o moneda unica. Diferentele de opinii se vad clar intre Nord si Sud.

  4. A uitat Politico cea mai importantă dintre schimbări: oamenii nu vor mai face biluțe…

  5. Cred ca-i mai mult o dorinta ca toata carantina asta sa aiba o semnificatie aparte, sacrificiul atator oameni sa insemne, pana la urma, ceva.
    In cel mult 10 ani n-o sa mai fie nicio urma si nicio aducere aminte. N-o sa lucreze mai multi de acasa decat daca in felul asta se reduc costurile. E deosebit sa stai toata ziua in casa, absolut deosebit :))
    Toate chestiile astea romantice si usor apocaliptice (Lumea n-o sa mai fie niciodata ca inainte s.a) sunt tampenii. Am trecut prin ciuma, holera, HIV si mai multe epidemii de gripa si in ianuarie 2020 eram in acelasi loc. Nu va luati prea in serios, zau asa…

    • Corect. La fel spuneau si dupa septembrie 2001. Urmariti cat de repede globalistii revendica terorismul biologic pentru a-si promova agenda neocomunista. Problema este ca nu se poate. Lumea va respinge. Experienta din blocul sovietic ne arata ca oamenii nu accepta sa li se ia proprietatea sau sa li se puna restrictii de deplasare fara sa se revolte. Pur si simplu, pentru impunerea restrictiilor motivate de epidemii ar trebui ca statele sa incarcereze sau sa omoare mai multi oameni decat poate face victime boala.

    • @Victor
      Ma plictiseste tare si treaba asta cu lucratul de acasa: e o prostie fara margini. E acceptabil pentru o perioada, admit (daca-i ordin, cu placere!), dar s-o faci de bunavoie pentru un an sau doi inseamna sa n-ai nimic in cap sau o problema psihica.
      In primul rand ca nu-i convine nimanui sa-si transforme casa intr-un birou al firmei la care lucreaza. Daca esti patron si ai angajati, este exclus sa poti lucra de acasa (nu toti lucram in servicii IT sau advertising). Sunt cetateni fac nasturi, ciorapi, caiete sau salam feliat, cum sa lucreze aia acasa?! Doar unul care a fost toata viata doar un angajat isi poate inchipui ca o afacere merge condusa din telecomanda si telefon :))
      In al doilea rand e gresit rau sa stai toata ziua cu familia. E frumos sa stai cu ei o vreme, mai ales daca obisnuiai sa lipsesti 14-16 ore pe zi de acasa, dar dupa o vreme incepi sa-ti aduci aminte de „cabin fever” si parca ti-e dor alte idei, opinii si oameni. Nu-i doar ca te saturi de ei, dar se satura si ei de tine, nu esti nici sfant, nici amuzant si nici „iubitul meu/iubita mea” sau „mamica draga/tatic drag” tot timpul. Stai 24 de ore pe zi cu el/ea si o sa vezi cum, dupa 4-5 luni, ceva incepe sa scartaie pentru ca s-a uzat.
      Nu s-au inventat restaurantele in secolul XXI si dau in scris oricui ca n-o sa dispara inca un secol de acum incolo.
      Nu am inventat eu cumprataturile la magazin, dar trebuie sa inventati alte femei daca vreti sa cumpere toata lumea doar online.
      Narativul e socialist, asta-i clar. In toata lumea socialistii vor sa stea acasa si sa pape de la buget si ar vrea sa interzica autoturismele, mersul la carciuma si orice nu le convine lor prea mult. Nu vad nici cum de a ajuns bicicleta cel mai sigur mijloc de transport?! In masina esti tu si, probabil, familia. E stupid sa te distantezi fizic de familie, nu?! Ce poate sa fie mai sigur decat sa stai intr-o incinta inchisa si sa te plimbi cu ea de colo-colo in timp ce covidul e ca ceata si coada cometei prin localitate? Ce alte distantare sociala mai trebuie? :))
      Ratatii si socialistii tot timpul si-au dorit revolutii, cataclisme, dezastre si Sfarsitul Lumii pentru ca nu le convine ce loc au apucat si n-au nici puterea sa-si repare viata.