G4Media.ro

Cum se văd Iohannis, Dăncilă și Barna în presa britanică. De ce…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum se văd Iohannis, Dăncilă și Barna în presa britanică. De ce președintele este descris drept ”o pereche de mâini sigure, care se mișcă foarte încet” sau ”uneori de-a dreptul dezamăgitor”/ Despre liderul USR: ”Distant și dezinteresat”

Unui vizitator oarecare al capitalei române București i se poate ierta faptul că habar n-are că țara se află la numai câteva zile distanță de alegerile prezidențiale. Nu există panouri stradale proclamând meritele diverșilor candidați (regulile electorale ciudate ale României interzic publicitatea politică înaintea alegerilor) și prea puține indicii că s-ar purta orice fel de luptă electorală, scrie publicația britanică Emerging Europe, citată de Rador.

Dezbateri televizate n-au fost și până și sfera comentatorilor politici ai țării – care noapte de noapte bat apa-n piuă ore în șir la cele trei televiziuni de știri ale României – a fost mult mai preocupată de instalarea noului guvern, care a avut loc în sfârșit pe 4 noiembrie, când liberalul Ludovic Orban a fost confirmat de parlament drept nou premier al țării.

O pereche de mâini sigure

Lipsa entuziasmului față de votul de duminică se reduce în esență la faptul că rezultatul e considerat de multă lume ca fiind deja cunoscut. Ar fi într-adevăr nevoie de foarte mult curaj pentru a paria împotriva actualului președinte, Klaus Iohannis, considerat o pereche de mâini sigure, chiar dacă unele care se mișcă foarte încet, și câștigătorul celui de al doilea tur de scrutin.

Ales în 2014 în ciuda unor obstacole enorme (concura cu premierul în funcție la acea vreme, Victor Ponta, al cărui guvern a încercat să măsluiască alegerile, nu în ultimul rând prin obstrucționarea votului românilor din diaspora), Iohannis a fost, în cel mai bun caz, un președinte adecvat. Uneori a fost de-a dreptul dezamăgitor.
Obstrucționat de un parlament ostil, el a fost incapabil să stabilească agenda politică a țării și a fost neajutorat în vreme ce puterile sale – oricum limitate – i-au fost reduse considerabil.

Vocile critice susțin că de mai multe ori – când un personaj mai combativ și-ar fi pus poate în joc funcția – dl Iohannis a fost mult prea permisiv cu cel mai mare partid parlamentar, PSD.

El a numit trei premieri de la PSD în ciuda unei opoziții publice înverșunate și în 2018 a acceptat – e drept, numai după ce o decizie a curții constituționale îi forțase mâna – o cerere a PSD de revocare a popularei șefe anticorupție Laura Codruța Kövesi.

Totuși, cu toate aceste dezamăgiri, dl Iohannis, care are o imagine impresionantă pe scena globală, și-a menținut o popularitate ridicată.

„Am votat cu Iohannis în 2014 și voi vota cu el din nou”, afirmă Marta Constantinescu, 28 de ani, o specialistă în agronomie din Cluj, în nord-vestul României. „El a fost o influență calmantă, care a împiedicat țara să cadă în haos. Iar atunci când noi eram în stradă protestând împotriva guvernului, el a transmis clar că e de partea noastră. Au fost momente în care am simțit că el era tot ce mai aveam. Fie și numai pentru asta, îi datorez votul meu.”

Și ea nu e singura. Sondajele de opinie de prin aceste părți sunt celebre ca nefiind de încredere, însă ele sunt în general de acord că dl Iohannis, acum la 60 de ani, va câștiga în jur de 40% din voturi și va ocupa unul dintre cele două locuri disponibile în al doilea tur de scrutin, pe 24 noiembrie.

Cursa pentru locul doi

Ceea ce-i lasă pe ceilalți 14 candidați să se bată pentru al doilea loc în turul doi. Doar doi dintre ei au șanse reale de a-l obține.

Prima e Viorica Dăncilă, șefa PSD-ului aflat până acum la guvernare și până pe 4 noiembrie premier al României, iar al doilea este Dan Barna, liderul Uniunii Salvați România (USR). Aceleași sondaje nedemne de încredere îi atribuie dnei Dăncilă un mic avantaj peste dl Barna, însă ele nu țin cont și de diaspora, care va vota masiv cu dl Barna.

Trebuie remarcat totodată că mașinăria electorală a PSD – celebră pentru abilitatea ei de a-și scoate la vot prin orice mijloace necesare baza electorală – nu va opera la întreaga ei capacitate, din moment ce dna Dăncilă nu mai este premier.

Caz unic pentru un scrutin prezidențial, este mai important pentru partidul fiecăruia decât pentru candidați, personal, ca dna Dăncilă și, respectiv, dl Barna să ajungă în turul doi.

Pentru PSD-ul dnei Dăncilă, care de multă vreme se află în centrul politicii românești, eșecul candidatei sale de a ajunge în turul doi, o premieră istorică, ar putea ridica întrebări existențiale.

PSD a suferit deja anul acesta o gravă înfrângere electorală (la alegerile europene din mai, în favoarea liberalilor, care-l susțin pe dl Iohannis), și-a văzut liderul de tip Svengali [personaj fictiv malefic, care manipulează din umbră – n.trad.], Liviu Dragnea, încarcerat pentru corupție, iar guvernul dnei Dăncilă a pierdut o moțiune de cenzură.

Orice mai prejos de al doilea loc în cursa prezidențială ar completa un annus horribilis fără precedent, în urma căruia PSD ar putea constata că-i e dificil să mai revină.

Dna Dăncilă însăși a admis la un eveniment de campanie din 3 noiembrie că „dacă nu ajungem în turul doi, nu mai existăm”.

Dar și pentru dl Barna și USR miza e la fel de mare. Ratarea turului doi ar confirma că avântul câștigat de tânărului partid în decurs de trei ani – culminând la alegerile europene cu un rezultat care a fost aproape de a bate PSD și a-l trimite pe locul al treilea – începe să se disipeze.

Mulți dintre simpatizanții vechi ai USR sunt deja nemulțumiți că partidul nu a devenit partener formal de coaliție al liberalilor în noul guvern.

Stilul de conducere al dlui Barna – el a părut distant și uneori dezinteresat pe parcursul campaniei electorale, departe de imaginea partidului de forță radicală, de insurecție – a dat naștere și el unor îndoieli. O anchetă de presă privind afacerile sale, căreia i s-a făcut extrem de multă reclamă, nu a descoperit vreo neregulă, însă a ridicat întrebări cu privire la judecata lui.

Mașina de gunoi a istoriei

În ultimele zile USR a făcut apel la simpatizanții dlui Iohannis să-l voteze pe dl Barna în primul tur. Procedând astfel, susțin ei, ar fi ca o lovitură liberă de pedeapsă: Iohannis va ajunge oricum în turul doi, și atunci de ce să nu se profite de ocazie pentru a o depune pe dna Dăncilă și PSD-ul în mașina de gunoi a istoriei?

Cu siguranță, un al doilea tur între domnii Iohannis și Barna ar reprezenta prima dată când alegătorii români ar fi în măsură să facă o alegere pozitivă în privința președintelui.

La toate celelalte tururi doi ale scrutinelor prezidențiale, românii au trebuit să aleagă răul cel mai mic (în 2000, când extremistul de dreapta Vadim Tudor a ajuns în turul doi, acest lucru a însemnat să se voteze pentru Ion Iliescu de la PSD).

Un tur doi cu participarea domnilor Iohannis și Barna – ambii personaje nu tocmai carismatice – nu ar fi confruntarea cu scântei pe care poate că ar prefera-o unii comentatori politici, dar ar marca un nou început pentru politica românească și, poate, pentru întreaga țară. Poate că măcar i-ar determina pe cei doi, care până acum au evitat chiar și să-l pomenească pe celălalt, să pună în sfârșit mâna pe arme.

„Iohannis a evitat orice fel de conflict cu Barna pentru a nu-l face să pară important”, a afirmat Dan Tăpălagă, editorialist politic la G4Media, care apreciază că asemenea tactici e posibil să trădeze o teamă subconștientă cum că dl Barna l-ar putea de fapt înfrânge pe președinte în turul doi.

Nu există nici un dubiu că președintelui i-ar plăcea să o înfrunte pe dna Dăncilă în turul doi: victoria ar fi asigurată, iar decalajul față de ea ar fi imens.

Dl Barna reprezintă un alt tip de provocare. Dl Iohannis va fi probabil silit să iasă din carapacea sa, un lucru cu care nu a fost niciodată confortabil. Tot lui i-ar rămâne de pierdut cursa, dar, după cum el însuși a dovedit-o în 2014, în politica românească nu există așa ceva precum un rezultat dinainte cunoscut.

Sursa: Emerging Europe/ Articol de Craig Turp/ Rador/ Traducerea: Andrei Suba

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

54 comentarii

  1. Avem un singur candidat. Dl Iohannis! Ceilalti sunt niste naufragiati din start. Mai toti contracandidatii astia joaca un rol insipid de figurant, singura lor preocupare fiind sa se bage in seama, perpelindu-se pe sticle, debitand cretinisme in numele poporului, calcandu-l pe bombeu pe singurul candidat mai de Doamne-ajuta. Am votat si voi vota Iohannis, pentru ca este un politician-model, inregimentat in proiect. Iar USR este ce este: Uniunea „Salivati Romania” vs Uniunea „Salvati voi Romania”. Iar Vasilicai Pompadour cu morcovul otravit in c*r i-ar trebui, cred, o serie de lovituri zdravene in coc, in cocoasa, dar asta e o alta pierdere de timp pretios. Oricum, cordaciunea nefasta, neimblanzita si neconvertita la civilizatie, a ajuns intr-o stare de putrefactie galopanta. Prostia, tigania, ticalosia, miopia si inconstienta benigna sunt trasaturi ale mediului insalubru in care s-a nascut, din care provine.

    • Daca romanii sant destepti, vor iesi masiv la vot si ar vota Iohannis, asa incat sa castige din primul tur.
      Iesiti la vot, miza este foarte mare ! Remeber 2016 !

    • Tur 2 fara PSD!!!

      Asadar votam Dan Barna in turul 1 si Johanis in turul 2.

      Asa dam o lovitura mortala PSD-ului. Sa ii vedem cum o sa se „injunghie” intre ei dupa ce vor lua doar 15% in turul 1.

    • MINCIUNI si multa Frica la PNL!

      Nu se poate castiga din primul tur. Legea spune ca pt a castiga din primul tur, Johanis trebuie sa ia 50% + 1 din toti cetatenii cu drept de vot din romania si nu 50% + 1 din cei prezenti la vot.

      Romania are 18 mil. de cetateni adulti pe listele electorale. Pt ca Johanis sa castige din primul tur ar trebui sa ia peste 9 mil. de voturi in primul tur. Ori noi in Romania am avut prezenta maxima de 9 mil. Iar din alea 9 mil. Dancila va luat 2 mil. de voturi, Barna va lua 2 mil. de voturi samd. N-are cum sa le ia Johanis pe toate 9 mil. in primul tur.

      Nu mai mintiti PNL-istolor!
      Fiti corecti ca voi pretindeti ca nu sunteti ca PSD-ul dar prin fapte aratati ca sunteti exact ca ei: hoti si mincinosi.

    • Pai, daca avem un singur candidat, Iohannis, nici nu mai merita mers la vot. Stai acasa duminica, ca Iohannis castiga sigur.

      Eu o sa ma duc totusi sa dau un amarat de vot catre Barna, chiar daca, nu-i asa, nu are nicio sansa.

      P.S. CIudate mesaje din partea sustinatorilor reali, dar si a postacilor de partid PNL. Cu un Iohannis la 40-45% in sondaje, ar trebui sa fie mult mai relaxati. Ori eu vad cum creste frica si deruta. Stiu ei ceva ce nu stim noi?

    • Usor mai Dude, nu sant PNL-ist, dar sant Iohannist convins. Eu ma adreses acelor cetateni cu drept de vot care nu au mers niciodata la vot.Daca vor sa schimbe ceva cu adevarat in tara asta trebuie sa iasa la vot duminica.Comunismul trebuie inlaturat definitiv.Iesiti oameni buni la vot duminica, o faceti pentru copii si nepotii vostri.

    • De unde vine aceasta dezinformare ca Iohannis poate castiga din primul tur? Este imposibil ca Iohannis sa castige din primul tur pentru ca nu este suficient sa ia peste 50% din voturi ci e nevoie de peste 50% din totalul de alegatori care sa voteze pentru el (ceva de genul 9 milioane), ceea ce asa cum o arata si Moise Guran in articolul sau este imposibil Este deci o dezinformare de acelasi gen ca cele ale PSD. Asa vrem noi sa ne lepadam de vechile metehne continuand cu manipularea sau vrem sa traim intr-o societate cu informatii clare. Cum puteti pune botul la o asemenea manipulare, cititi legislatia sau macar analiza lui Guran care este supe clara.

    • Cred c-ai vrut sa zici incremenit in proiect, nu „inregimentat in proiect”!
      Voteaza monumentul!

    • HAI SIKTIR LA CIMITIR LA VALEA UZULUI, AȘA SE COMENTEAZĂ, NULITATEO,..

  2. Un președinte de anvergură redusă, cum este președintele României (conform Constituției), ar trebui mai degrabă ales de parlament. Așteptarea confruntării televizate și a dezbaterilor animate este de fapt nerealistă.

    Eu cred ca, in premiera, până și poporul a realizat aproape cu exactitate miza redusă a prezidențialelor. Am impresia că poporul tocmai pune instituția prezidențială inapoi unde i-ar fi fost dintotdeauna locul: o funcție și o instituție decorative parțial, cu atribuții simbolice, mult similare celor din Germania, Austria, Italia etc. Țări în care nu se face nici un tămbălău public despre cine ajunge președinte și cu ce agenda. Tocmai pentru că președinții lor sunt mai mult decorativi. Așa e și al nostru, by the book.

    Barna însuși NU crede în propriile șanse. E vizibil de la o poștă. A fost clar dintru început că USR va înscrie de formă un candidat la președinție. Pentru că așa dă bine, să ai unul. În rest, nici un sens nu are.

    • De acord cu modelul democrației parlamentare. Până atunci însă ar trebui să votăm pe cineva.
      Conform Constituției, Președintele României îndeplinește trei funcții, din acestea derivând atribuțiile sale: funcția de reprezentare, funcția de garant și funcția de mediere.
      Ca să votăm în cunoștință de cauză ar trebui să ne răspundem la câteva întrebări:
      1. De câte ori ați văzut/ ați auzit un candidat care să-și prezinte și să-și susțină liber, fără fițuici, proiectul de candidat la funcția de președinte ?
      2. Dacă aveți cunoștință despre proiectul politic al candidatului încercați să identificați în ce măsură acesta corespunde cu fișa postului conform Constituției ( Conform Constituției, Președintele României îndeplinește trei funcții, din acestea derivând atribuțiile sale: funcția de reprezentare, funcția de garant și funcția de mediere. ) ?
      3. Din sursele publice de informare există suspiciuni rezonabile care să transforme viitorul președinte într-un președinte captiv și șantajabil ?
      4. Campania candidatului este orientată spre construcție și incluziune sau se bazează exclusiv sau în cea mai mare măsură pe denigrarea adversarilor politici ?
      5. Din expunerile publice ați identificat o vorbire concretă în ceea ce privește constituirea echipei de experți pe care se va baza pe timpul exercitării mandatului ?
      6. Ați putut observa că toți candidații au plecat cu șanse egale din punct de vedere financiar și logistic ?
      7. Care candidat nu promovează revizuirea Constituției în sensul măririi atribuțiilor funcției prezidențiale ?
      Lista rămâne deschisă.

    • Toata lumea il acuza pe Barna ca nu crede in propriile sanse. Nu e vorba despre asta. Tot ce incearca Barna si USR e sa nu-si antagonizeze PNL-ul si pe Johanis. E evident ca sansele cele mai mare le are Johanis, iar cei din USR-PLUS stiu ca daca la urmatoarele alegeri parlamentare vor lua cel putin cat la europarlamentare sau mai mult, vor trebui sa faca o coalitie de guvernare cu PNL. Prin urmare ei incearca sa evite sa atace PNL-ul foarte virulent pt a nu si-i antagoniza.

      Ce ma surprinde pe mine foarte tare e cat de virulente sunt atacaurile PNL-ului la adresa USR si Barna. Prin modul cum se comporta postacii PNL devine evident ca in viitor PNL nu vrea o coalitie cu USR-PLUS dupa viitoarele alegeri. Ei mai degraba vor sa salveze PSD-ul si sa refaca o coalite cu un PSD cosmetizat, poate si cu alt nume si cu niste figuri noi in vitrina.

      Pt ca PNL-ului ii convine cu justitia sub papuca, cu Sectia Speciala pe care vedeti ca nu o vor desfiinta, cu SRI deconnectat de la anchetele DNA (remember „curentul si motorul”). PNL are in genele lui aceleasi comportamente ca PSD-ul adica coruptia si furtul din banul public. De aia e nu sunt atrasi de o viitoare coalitie cu USR-PLUS pt ca stiu ca nu le vor placea regulile si principiile de corectitudine si onestitate impuse de USR-PLUS. Nu vor mai putea sa fure.

    • @Florin: PNL nu cred ca vrea neaparat o guvernare cu PSD. Ar merge si una cu USR, dar USR ar trebui sa devina o balama, un partid de maxim 10-15%, care sa isi stie lungul nasului.

      Asta e deranjul mare la PNL, ca USR-ul refuza sa devina o balama, adica un nou ALDE, UNPR sau UDMR, O balama pe care sa o folosesti cand ai nevoie si sa o arunci, cand nu mai ai nevoie.

    • presedintele nu e chiar de anvergura asa redusa. ultimele decizii CCR care l-au transformat in simplu utilizator de pix care trebuie sa semneze au micsorat din atributii. iar ideea ca sa il aleaga parlamentul e o gluma super proasta. adica infractoarea de cacaniciu sa imi aleaga mie presedintele???? MAXIMA ABERATIE

    • Faptul ca toate lumea il ataca pe Barna e ciudat. De ce nu Dancila care este marea catastrofa a Romaniei, de ce nu Cumpanasu (un om care se catara pe cadavre), de ce nu Diaconu (un fost securist si comunist)? Nu cumva pentru ca exista o coalitie a vechii clase politice impotriva celor care vor cu adevarat o schimbare din temelii? Cozmin Gusa a zis-o clar ca trebuie neaparat ca Barna sa nu intre in turul doi si cu asta se ocupa in ultimele zile toti mogulii. Pe mine ma face sa cred ca cea mai mare lovitura impotriva PSD-ului este sa avem un tur doi Iohannis-Barna, deci votez Barna.

    • Andrei, cumva CCR i-a luat si pixul lui Iohanis al tau, de n-a fost in stare sa-si exercite atrubutiile de mediator?

    • @Zimbru

      Corect!!!

  3. Foarte bun articol, felicitări! Totul este ca lumea să iasă la vot, altfel veo va fi în turul II. Foarte important este ca lumea să nu se lase manipulată de o parte a presei, care alege să joace de partea unora sau altora. Nu vă lăsați influențați de toate știrile bombastice aruncate pe piață de unii foarte „binevoitori”! Nu cred în coincidențe, nu cred în lucruri făcute cu bună-intenție, nu cred că jurnaliștii care acționează, după cum se observă la ordin, vor binele țării, nici vorbă, au de executat niște dispoziții. Uitați-vă doar câți jurnaliști au ajuns să fie numiți într-o funcție sau alta, după ce au „lătrat” așa cum trebuia pe la televiziunile ce i-au deținut. Și atunci, ce încredere să am eu într-un jurnalist care vine și-mi spune astăzi ceva, dacă mâine este numit într-o poziție publică de către cel în favoarea căruia a acționat? niciuna, evident. Să fim atenți la toate aceste detalii, ele fac diferența într-un final. Uitați-vă cum se încolonează televiziunile în jurul unuia sau altuia: antena 0 și românia tv, latră pentru psd, realitatea tv, mari impostori și acolo, latră pentru PNL, b1 tv, latră pentru pmp, digi24, după cum bate vântul… Credeți că o fac gratis? Eu nu cred. Trebuie să admit că sunt suficiente trusturi de presă care-și fac profesionist și onest treaba, dar sunt acoperite de acești coloși, care au multe resurse. Apropo, poate cineva îmi poate explica și mie, cum Dumnezeu, un post care nu-și achită datoriile către bugetele statului timp de 8 ani, poate emite în toată această perioadă? Cum, imediat după falimentare, aceiași patroni emit pe o altă licență, cu aceiași jurnaliști, cu aceeași infrastructură tehnică, fără a le fi interzis acest lucru? Înseamnă că noi suntem cretini, iar ei, foarte șmecheri, cam așa se traduce.

  4. Dupa succesele PSD in legalizarea coruptiei si eliberarea a mii de criminali, violatori si pedofili este de la sine inteles ca Presedintele Romaniei trebuie sa fie Viorica Dancila, omul de incredere al lui Dragnea si al parlamentarilor cinstiti ai PSD cu averi de milioane de euro facute din salarii de bugetari.
    10 august 2018 sta marturie pentru patriotismul celei ce a fost atunci prim ministru, institutiile subordonate lui Dancila fiind cele care au salvat puterea PSD-ALDE-UDMR de hoardele de copii si batrani care deranjau cu tipetele lor in timp ce erau gazate si calcate in picioare de bietii jandarmi. Dancila a recunoscut cinstit ca, uneori, ea insasi a fost in spatele ei, bineinteles atunci cand nu au fost alti camarazi, precum Dragnea. Doar Dancila merita sa ajunga in turul 2

    • Da, vomati pe Vasilica! O bestie preistorica! Ia uitati-va atent la ea. Aventuriera degenerata are o ceata atat de mare pe ochii aia de bovina in calduri, de te intrebi daca i se trage de la ineptia academica sau de la auireala enciclopedica. Ea este surceaua talhareaua, uscatureaua, fatarniceaua, cateaua, jarteaua care a aratat lumii intregi cat de tare poate sa coboare o ex-europarlamentara neghioaba. Proasta cea Mare face tot ce poate ca sa nu treaca neobservata. Vasilica de Vidmele, rudimentara S(c)uleimana, scafarlia perversa ca cateaua din fruntea Hoardei in vrie, Zero bonomie, Zero empatie, Zero barat politichie, viseaza la presedentie, raspandind aer fetid.

    • Dancila nu trebuie votata pentru ca ea deja a candidat anul trecut.

  5. Daca Iohannis gastiga din primul tur, trimitem PSD-ul la gunoiul istoriei .
    Ar fi cea mai buna varianta pentru a pune ciuma rosie pe labe definitiv.Sa vezi tu atunci degrincolare in randul mafiotilor. Ar fi un semnal fantastic !

    Barna si USR-ul mai au nevoie de maturitate. Turul 2 dupa parerea mea este o prelungire a circului electoral.

    • Mai las-o că măcăne. Cititorii G4 Media nu sunt ăia de pe ulița din Videle, să nu înțeleagă că KJ nu are cum câștiga din primul tur, pentru că ar trebui să facă 9 milioane de voturi, adică un scor de vreo 95-100%.

    • trebuie sa te mai informezi inainte de a comenta prostii. Ca sa castige Iohannis din primul tur trebuie sa ia 50% +1 din numarul TOTAL de voturi de pe liste (care sunt peste 18.000.000). Asta inseamna sa ia peste 9.000.000 voturi valabil exprimate in primul tur, deci cam toate voturile avand in vedere ca prezenta la vot in primul tur este in jur de 9.000.000 .. e absurd

    • cum zic si cei de deasupra, a specificat in clar in constitutie care sunt conditiile sa castigi in primul tur. nu e suficient doar 50% din cei ce voteaza, ci trebuie sa fie 50% din numarul posibil de votanti. ceea ce nu va fi cazul. si sincer, e bine ca exista si turul 2. naspa e ca sunt f scumpe alegerile astea, cica spre 150 milioane euro. bataie de joc la adresa contribuabilului.

    • Tu chiar nu intelegi ca Iohannis nu are cum sa castige din primul tur ca e imposibil matematic vorbind, e novoie de 50%+1 din totalul alegatorilor, adica 9 milioane (imposibil). Ii faceti un rau lui Iohannis ca aplicati manipulari de tip PSDist care merg poate prin Teleorman dar nu la cititorii G4media.

  6. Democratie in romania mileniului lll,secolul xxl????????rizibil…parca abia am coborat din copaci…priveam la ministrul sanatatii,victor ca pe fi,miu…ce o fi in capul lui de moldovean cu studii in medicina,6 ani,specializari..nopti nedormite,eforturi de timp si bani si sanatate…cu succese afara din tara,sa vii in aceasta vraiste generalizata,controlata de mafiotii balcanici…cei calabrezi pot lua lectii de la ei…succes,domnule ministru…pacat de anii de eforturi….

  7. Un text de mai mare risu . Nici nu merita comentat . Este evident ca numarul votantilor va depasi numarul celor ce au participat la europarlamentare si ca K.J. cistiga detasat alegerile cu orisicare contracandidat ajuns in turul doi . Cel mai facil de invins de catre presedinte este candidatul USR . Ce poate zice acest candidat in finala , decit ceea ce K.J. a zis si a facut deja de multa vreme .Ce alta oferta, are decit cea prezentata deja de K.J., si poate aduce in dezbatere candidatul deja singularizat (adica fara PLUS). Nu poate aduce in dezbatere nici o oferta noua (poate doar acea cu Marea Neagra lac Rusesc sau dupa cum arata boabele lac Sovietic )sau poate doar contestarea deciziilor PNL ,ce deja si-a asumat (intelegeti ce inseamna cuvintul asumat ) ca unic guvernant al tarii , nu ca unic chibit de pe margine .

  8. Emerging Europe mai are pina sa devina presa britanica, mai are chiar pina sa devina o publicatie britanica, Craig Turp e intr-adevar un englez, unul casatorit cu o romanca si care-si face veacul prin Bucuresti de multi ani.
    Asa ca articolul e tot presa romaneasca, doar ca e scris in engleza.

  9. Asta cu ”diaspora va vota masiv Barna” e un mit, mai mult ceva ”wishful thinking ”pt USR. Pe 26 mai, diaspora a votat 37% cu USR, 34% PNL , la prezidentiale, fac pariu ca nu va lua atat – nu trebuie sa uitam ca mare majoritate a celor din diaspora , nu sunt hipsteri corporatisti, programatori sau patroni de nu sh ce startup inovativ, ci , sunt zugravi, faiantari, instalatori, muncitori in constructii, samd. Marea majoritatea sunt plecati din judetele sarace ale tarii, unde nu a auzit nici dracu’ de USR(e drept, nici ei nu se promoveaza pe acolo – ei se promoveaza doar prin Bucuresti, Cluj, Timisoara, hai si Iasi – si au tupeu sa spuna ca vor guverna singuri sau ca vor avea vreodata presedinte).

  10. Eu nu sunt penelist, nici postac PNL. Votez cu Iohannis, însă. La europene am votat USR. Sunt mulți ca mine, chiar useristi. Care se regăsesc in candidatul Iohannis mai mult decât în Barna.

    Nu sunt plătit de PNL. Nu îmi doresc USL. NU mi l-am dorit nici atunci când a existat.

    Deși unii așa își imaginează, reducționist, sau alb-negru, nu toți cei care îl resping pe Barna sunt pesediști sau useliști undercover. As tot repeta prostia asta e dovada de consecvență întru … prostie.

    • te inteleg perfect, dar ideea ca presedintele sa fie ales de parlament, pt o tara ca ROmania, e o idee total gresita. nu. trebuie sa poate exista contra-greutate la o adica. nu sa fie toti din acelasi partid.

    • @Cristian Sirb

      Din 2 una: fie minti, fie nu te duce capul.

      Daca ar fi asa cum spui atunci ai vota Dan Barna in turul 1 si Johanis in turul 2.

      Aceste alegeri nu sunt despre Barna si Johanis. Johanis castiga detasat turul 2, asta e clar.

      Cel mai important aspect in aceste alegeri e lovitura de gratie date PSD-istilor care nu doar ca nu trebuie sa intre in turul2 ci trebuie trimisi pe locul 4 la un 15%.

    • Hai nu, pe bune?!

  11. Am vazut in documentarul recorder cat de „distant” e domnul Barna.
    Cat despre mitingurile pnl… trase la indigo dupa cele ale psd. Acelasi populism, oameni adusi cu forta, analfabeti functional care habar nu au de ce sunt acolo, ca sa para multi. In timp ce singura preocupare a domnului iohannis, e daca a venit mult lume sa il vada. vedem si mai sus. Fake newsuri stil psd la greu ca iohanis din primul tur. Penibil.

    • PNL = PSD = USL = Aceeasi Mizerie!!!

      PNL e plin de politicieni vechi de 30 de ani, multi din ei fost FSN-isti.

    • Recorder este shit, au devenit niste lingau al ciumei, dar asa mai subtili.
      Hai postacilor anti-Iohannis , mai aveti 2 zile de denigrari, apoi s-a terminat circul.

  12. Analiza corecta a jurnalistilor britanici, trebuie un tur doi cu Iohannis si Barna: „Un tur doi cu participarea domnilor Iohannis și Barna – ambii personaje nu tocmai carismatice – nu ar fi confruntarea cu scântei pe care poate că ar prefera-o unii comentatori politici, dar ar marca un nou început pentru politica românească și, poate, pentru întreaga țară. Poate că măcar i-ar determina pe cei doi, care până acum au evitat chiar și să-l pomenească pe celălalt, să pună în sfârșit mâna pe arme.”

  13. Câte minciuni debitează jurnaliștii britanici și câtă mizerie vomită postacii penelepre si (f)useristi!

  14. Toții cei de pe listă la preșidenție merită soarta lui Ceaușescu pentru că toții s-au perindat la conducerea țării doar după interesul lor.

  15. Uite măi băieţi dacă vreţi să ştiţi cine va intra în turul doi veţi şti deja de sâmbătă dacă s-ar face ceva exit-polluri în diaspora.
    Am auzit şi câţiva tineri tare deranjaţi de Paleologu de la emisiunea lui Denise Rifai unde mai avea puţin şi spunea Paleologu că bagă din nou armata obligatorie de săracii tineri erau deja timoraţi de poveştile fraţilor lor mai mari de prin armată aşa că i-au pierdut şi pe tineri Paleologu şi s-au întors înapoi în pas alert la USR-Plus.
    Iar după tineri Paleologu tot la Denise Rifai ia pierdut şi pe ăia care tânjesc după democraţie după ce a spus că e bina să pupăm în sulă rusia că avem pretenţii prea mari ca apoi să se fâstâcească dezinteresat când a fost întrebat dacă ar primi o şapcă de la Trump aşa că mi-e teamă că ce a luat Paleologul de la USR-Plus s-a întors înapoi şi cu ceva electorat de la PMP deci electoratul USR-Plus nu numai că a rămas cu ce a fost la europarlamentare dar sunt şanse să fie mai mulţi decât au fost….bună treabă Paleologu, tot înainte că aşa nu intra Dăncilă în turul doi!
    Am spune şi de PNL câte ceva dar cum sunt aliaţi spunem doar atâta „SINGURI VĂ FAULTAŢI ŞI NU E VINA NIMĂNUI”.
    Acuma dacă Paleologul şi-a tras singur un glonţ în cap ca în poveştile cu proşti şi cum Dăncilă va fi faultata chiar de proprii oameni deja e clar cine va fi în turul doi.

  16. Rezultatul alegerilor prezidențiale este clar: Domnii Iohannis și Barna în turul doi.Nu este exclus ca domnul Iohannis să câștige chiar din primul tur al alegerilor,dat fiind popularitatea,experiența, determinarea actuală,calmul, diplomația și educația.Șanse de câștig are și domnul Bârnă,dar judecând obiectiv ,cred că adomnul Iohannis va câștiga.

  17. Oare ce populatie are realmente Romania? Dupa Eurostat, cam 19 milioane. Care o fi adevarul?
    Cum la prezidentiale, oricine poate vota (rezident in RO sau nu) est extrem de greu ca un candidat sa obtina 50%+1vot, din totalul numarului de alegatori inscrisi.
    La legislative insa (singuele alegeri care conteaza)… se schimba totul. Puti probabil ca romanii traind in strainatate, sa se deplaseze in RO, ptr a vota.

    Sunt chiar curios ce diferenta (ca numar de votanti) va fi, intre prezidentiale si legislative.

  18. Orice ar zice Barna și USR, un tur doi Iohannis-Barna este o idee proasta, pentru că va învrăjbi electoratele partidelor considerate „de dreapta” (deși USR este considerat de unii ca fiind stânga progresistă, ceea ce nu este prea departe de adevăr) unul împotriva celuilalt, dând ocazia stângii (PSD sau PRO) să-și revina până la următoarea alegeri parlamentare…
    Pe de altă parte, clasica confruntare stânga-dreapta va coaliza și uni votanții și partidele de dreapta (PNL, USR, PLUS, PMP, UDMR, poate ALDE) împotriva inamicului comun, ceea ce va duce la coalizarea acestor partide și electoratele lor și la o victorie a PNL și USR+ la alegerile din 2020 și la un eventual guvern Orban 2/Ciolos 2. Alegerea va aparține, dragi români…

    • USR e ceea ce se numește „centrism radical” – adică încearcă să adreseze probleme sociale dar și să stimuleze antreprenorii, ferindu-se ca de dracu’ de orice elemente de extremă dreapta sau extremă stânga.

      Asta vine din o corectă înțelegere a faptului că oamenii sunt imperfecți, nu ideali cum se bazează ideologiile clasice.

  19. Eu nu știu de ce foarte multi votanți vad în Iohanis un președinte demn de a conduce o tara care dorește sa scoată capul la lumina.Aproape toți candidați sunt incapabili sa reprezinte România pe plan intern și extern ,iar Iohanis e în capul listei pentru ca știu comportamentul sau în care el a dovedit ca a reprezentat pnl nu Romania și romani.

    • Va soun cu mana pe inima..daca analfabeta de Dancila ar iesi presedinte..renunt la cetatenia romana.Locuiesc în Anglia de 9 ani..mi a fost rusine sa spun cine e prim ministru…Diaspora o sa voteze cu Iohannis si Barna…

  20. Va soun cu mana pe inima..daca analfabeta de Dancila ar iesi presedinte..renunt la cetatenia romana.Locuiesc în Anglia de 9 ani..mi a fost rusine sa spun cine e prim ministru…Diaspora o sa voteze cu Iohannis si Barna…

  21. Cand ne-a trecut glontul pesedist pe langa ureche, cu scoaterea Romaniei din UE, sjngurul care a ramas in lupta a fost Iohanis . A luptat cu toate armele pe care i le-a mai lasat guvernarea pesedista. Pe cei din strada, guvernul pesedist i-a trata cu sictir si gaze lacrimogene. Daca nu era „mutul” , cum ii zic unii, poate astazi eram cu granitele inchise . Si doar pentru atat si il votez.