G4Media.ro

Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei COVID19 (coronavirus) – sfaturi…

Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei COVID19 (coronavirus) – sfaturi pentru românii din altă țară și familia lor

Articol semnat de profesorul universitar Răzvan M. Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca:

Pentru voi, românii care trăiți/lucrați/studiați în altă țară și nu faceți parte din grupul la risc (persoane în vârstă cu boli cronice) – nu e nevoie să vă întoarceți acasă!

Sunteți bineveniți oricând, dar nu sunteți în pericol acolo unde sunteți. Continuați-vă activitatea ca până acum (cu adaptarea la trecerea în online)! La un moment dat veți fi și voi infectați cu coronavirusul COVID-19, veți avea febră și dureri de cap pentru câteva zile, după care viața va merge înainte.

Singurul avantaj dacă vă întoarceți acasă este că veți fi alături de familia voastră. Dezavantajul este că riscați să vă infectați chiar voi părinții și bunicii (fie sunteți deja purtător, fie veți deveni purtători expunându-vă la alți oameni mai mult decât ar face-o ei).

Dacă rămâneți unde sunteți, șansa să vă infectați voi familia este 0!

Vorbiți cu familiile voastre la telefon/skype/messenger cât de des se poate, puteți cere ajutor celor din jurul lor, în cazul în care este nevoie. Suntem mulți, mulți, mulți rămași acasă care îi ajutăm pe cei vârstnici din jurul nostru cu cumpărăturile, rețetele și ce mai au nevoie, ca să nu se expună ei.

Pentru toți românii care aveți familii în străinătate – nu îi chemați înapoi acasă!

Granițele au început să se închidă, transportul este tot mai complicat, șansele ca ei să se infecteze pe drum sunt foarte mari. Acolo unde trăiesc ei există spitale, există supermarketuri, au și ei acolo făină de mălai, zahăr și ulei. Dacă sunt sub 55 de ani și sunt relativ sănătoși, vor fi ok! Nu sunt în pericol!

Dacă aveți nevoie de ajutor, mai degrabă cereți în jur – pe facebook, la telefon, vecinilor! Suntem foarte mulți cei care suntem acasă, în România, și care vrem și putem să vă ajutăm – cu cumpărăturile, cu medicamentele, cu orice. Expuneți-vă cât mai puțin grupurilor mari de oameni!

Pentru toți programatorii care lucrează deja de acasă – vă rog să vă organizați să faceți un portal unde bătrânii noștri să poată să ceară ajutor (de pe mail, facebook sau telefon) și unde noi cei mulți să putem să sărim să îi ajutăm. Organizați-vă un hackaton care să rezolve o problemă reală!

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pai cum o protejam ? Fotografiem toate numerele de masini din parcarea blocului 🙂 ))))))))))

  2. 🙂 )))))))))))))))))))))))

    are we human or are we dancers ?

  3. Ăsta predă la Universitate? Cum vine aia ” șansa de a te îmbolnăvi este 0″? Asta e o șansă? Probabilitatea este termenul pe care trebuia să îl folosească. Și barba aia nu este indicată în această perioadă.
    Dacă ăștia sunt specialiștii noștri, nu avem nici o șansă (acum termenul este folosit corect)!

  4. Serios

    Opriti totul !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Vreau doar sa vorbesc cu fata. Stam o perioada. Vedem.

    OK ?

  5. Nu faceti prosti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Va rog frumos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Stam o perioada. Vedem. OK ?

  6. EU nu vreau prosti !!!!!!!!!!!!!!!

    OK ?

    Stam o perioada vedem …

  7. vreau sa vb cu fata va rog dati-mi telefon.

  8. vreau sa ne intalnim azi. pls.

  9. Cum? Simplu, ramaneti fiecare pe unde sunteti, veti fi tratati medical mult mai bine. Nu mergeti in Romania nici in ruptul capului.