G4Media.ro

Cum să alegi o pudră proteică mai bună pentru planetă

Sursa foto: Unsplash / Matcha & CO

Cum să alegi o pudră proteică mai bună pentru planetă

Sportivii de la sală pot deveni obsesivi în legătură cu pulberile lor proteice. Pe lângă cost, gust și textură, cumpărătorii analizează cu atenție raportul dintre grăsimi și proteine și amestecul exact de aminoacizi prezent în fiecare pulbere, relatează The Washington Post.

Dar cei care merg la sală cu minți ecologice ar putea dori să ia în considerare încă un factor: impactul pe care îl are pudra lor proteică asupra mediului.

Vestea bună este că aproape orice pulbere pe care o alegeți va fi ecologică în comparație cu consumul unei fripturi sau a unui piept de pui la grătar, potrivit unui studiu din 2019 al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Arizona. „Dacă aș da sfaturi pentru îndeplinirea cerințelor de proteine, aș fi cu siguranță de acord că pulberile proteice au un impact mai mic asupra mediului decât consumul de carne în general”, a spus Andrew Berardy, autorul principal al studiului.

Acest lucru se datorează faptului că cele mai populare tipuri de pudră proteică – inclusiv zerul pudră, mazărea pudră și proteinele din soia – provin din plante sau sunt produse secundare ale procesării alimentelor, ceea ce reduce emisiile lor de carbon.

Berardy avertizează că datele de durabilitate privind pulberile de proteine sunt limitate, iar cifrele din lucrarea sa nu sunt absolute. Impactul asupra mediului al oricărei proteine anume va depinde de procesul de fabricație al vânzătorului, lanțul de aprovizionare, sursa de energie și așa mai departe. „Lipsa transparenței și a datelor de la astfel de companii înseamnă că acest lucru este dificil, dacă nu imposibil de calculat”, a spus Berardy.

Totuși, sunt câteva întrebări pe care le poți adresa pentru a evalua cât de ecologică este proteina ta. În primul rând, luați în considerare de unde vine, potrivit lui Marcial Vargas-González, liderul în domeniul științei și inovației la compania de consultanță pentru durabilitatea mediului Quantis. Diferite opțiuni pot fi mai mult sau mai puțin durabile, în funcție de ingredientele lor brute.

„Pudrele de proteine care folosesc coproduse, subproduse sau deșeuri din alte industrii vor avea un impact mai mic”, a spus el. „Deocamdată, zerul este o opțiune bună.”

Zer pudră

Zerul este unul dintre cele mai populare tipuri de pudră proteică de pe piață – și este, de asemenea, unul dintre cele mai durabile, potrivit lui Vargas-González.

„De obicei este considerat cu un impact destul de scăzut, deoarece este un produs secundar de valoare scăzută al industriei lactatelor”, a spus el. „Nu poți face mare lucru cu ea, așa că are sens să-l folosești ca sursă de pudră de proteine.”

Pentru a face brânză, companiile separă laptele în caș – pe care în cele din urmă îl transformă în brânză – și zer lichid. Cu zeci de ani în urmă, zerul era considerat deșeu și uneori aruncat în râuri, poluând căile navigabile. Acest lucru este acum ilegal în Statele Unite.

În schimb, companiile au transformat zerul într-o marfă. Ele evaporă zerul lichid până când tot ce rămâne este o pulbere bogată în proteine, care poate fi rafinată în pudra de proteine din zer, care este acum comună pe rafturile magazinelor alimentare și magazinelor naturiste.

Deoarece zerul este un produs secundar al producției de brânzeturi, majoritatea experților în sustenabilitate tind să atribuie aproape toate emisiile de carbon și impactul asupra mediului ale creșterii vacilor laptelui și brânzei, și foarte puțin zerului. „Aveți tendința de a aloca emisiile pe baza valorii economice, astfel încât coprodusele au, de obicei, un impact mai mic atribuit lor decât produsul principal”, a spus Vargas-González.

Asta înseamnă că, pe hârtie, zerul are un cost de mediu foarte mic. „Unii oameni susțin că nu ar trebui să faceți acest tip de calcul, deoarece [zerul] încă contribuie la menținerea industriei lactatelor sau la reducerea costurilor acesteia”, a spus Vargas-González. „Aceasta este un fel de întrebare filozofică sau politică”.

Deocamdată, foamea de brânză a lumii este mult mai mare decât foamea sa de pudră de proteine din zer, ceea ce înseamnă că zerul este încă doar un produs secundar al brânzei. Dar dacă cererea de zer devine suficient de mare, ar putea începe să atingă cererea de brânză – și ar putea motiva fermierii de lactate să crească mai multe vaci pentru a vinde mai mult zer.

Dacă se întâmplă acest lucru, zerul și-ar asuma mai multă responsabilitate pentru emisiile industriei lactate și daunele asupra mediului și ar deveni potențial mai puțin sustenabil, potrivit Vargas-González.

Pulbere pe bază de mazăre vs. proteine din soia

Dacă sunteți vegan sau intolerant la lactoză, zerul ar putea să nu fie o opțiune pentru dvs. Dar există pe piață o mulțime de pulberi durabile pe bază de plante.

Dacă nu știi de unde din lume provin proteinele tale, Vargas-González recomandă în general opțiuni pe bază de mazăre în detrimentul soiei. Soia este o „marfă cu risc ridicat”, a spus el, deoarece agricultura pentru recoltă poate contribui la defrișarea în locuri precum Amazonia braziliană, unde fermierii ard păduri pentru a curăța acri pentru plantare. Brazilia este cel mai mare producător de soia din lume. Amazonul este unul dintre cele mai mari absorbante de carbon din lume, dar capacitatea sa de a stoca carbon scade pe măsură ce pădurea tropicală arde.

Dar dacă știi că soia din pudra ta proteică nu provine dintr-o țară cu rate mari de defrișare, Vargas-González a spus că nu și-ar face griji prea mult în privința asta. „De unde provine poate fi mai important decât tipul de proteină pe bază de plante” pe care îl alegeți.

Pudre proteice pe bază de insecte

Există pe piață un număr mic de pulberi proteice pe bază de insecte. De obicei, sunt făcute din greieri. Uneori, ele pretind că sunt mai durabile decât alternative precum zerul sau proteina din mazăre.

Dar este greu să evaluezi aceste afirmații fără a cunoaște specificul dietei insectelor, potrivit Vargas-González. Insectele crescute pe deșeurile din procesarea alimentelor sunt probabil o sursă foarte durabilă de proteine.

„Dar am văzut, de asemenea, cazuri de pulberi de insecte produse prin hrănirea [insectelor] cu soia”, a spus Vargas-González. „În acel moment, ai putea la fel de bine să scapi de intermediar… și să mănânci direct soia”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...