G4Media.ro

Cum s-a umplut România de proteste: Jocul eternilor baroni sindicali

Cum s-a umplut România de proteste: Jocul eternilor baroni sindicali

S-au înmulțit vertiginos numărul mișcărilor de protest în ultima lună. Ziua și mitingul, unele cu câteva zeci, altele cu câteva sute de persoane. Cum se explică creșterea nemulțumirilor sociale și cât de autentice sunt aceste mișcări?

În mod cert, există proteste perfect justificate. Minerii din Valea Jiului care s-au blocat recent în subteran au reclamat întârzierea plății salariilor și altor drepturi. Într-o industrie amenințată cu falimentul, crizele sociale sunt inevitabile. Minerii nu pot fi recalificați peste noapte, cărbunele nu mai are viitor nicăieri în Europa fără investiții uriașe în retehnologizare și ecologizare, investiții greu de realizat în România.

Dincolo de acest caz punctual, protestele din Capitală începute în urmă cu câteva săptămâni au legătură directă cu proiectul de buget și criza economică. De regulă, sindicatele încearcă să-și apere drepturile câștigate în perioada facerii bugetului și plusează organizând proteste pentru a pune presiune maximă pe Guvern în timpul negocierilor.

N-ar fi nici aici nimic nefiresc. În vremuri de criză, când banii se împuținează, toată lumea ține cu dinții de capătul lui de os. Apoi Guvernul le-a oferit bugetarilor, la rândul lui, destule motive de neliniște.

Premierul Cîțu a anunțat restructurări în companiile de stat, concedieri și tăieri de bugete, ministrul Muncii, Raluca Turcan vorbește de săptămâni întregi de eliminarea unor sporuri aberante și o nouă lege a salarizării.

Sigur că toate aceste declarații au sporit teama bugetarilor că li se vor diminua veniturile sau că vor rămâne fără loc de muncă, iar de aici până la proteste în stradă nu este decât un pas.

Dar protestele au fost anul acesta extrem de bine organizate, cu calendar și recuzită, ținând Guvernul săptămâni în șir sub o presiune constantă. Au defilat pe rând cam toate sectoarele bugetare, personal medical, funcționari, polițiști, poștă, pensionari.

Iar în spatele lor se vede, în unele cazuri, umbra liderilor sindicali care au intrat în Parlament pe listele PSD. Partidul condus azi de Marcel Ciolacu are o lungă tradiție de colaborare cu sindicatele. Numeroși baroni sindicaliști au trecut o tură prin Parlament sau sunt acolo grație PSD (Dumitru Coarnă, fost lider sindical al polițiștilor, Matei Brătianu, fost lider sindical la Poștă etc).

De altfel, la sfârșitul lunii ianuarie, liderul PSD Marcel Ciolacu i-a invitat la sediul PSD pe liderii celor mai importante centrale sindicale în contextul dezbaterilor pe proiectul de buget.




Acești baroni ai sindicatelor au fost mereu foarte vocali față de guvernele de dreapta și infinit mai docili atunci când PSD ajunge la putere. Explicația stă în colaborarea reciproc avantajoasă și în afacerile cu statul derulate de unii dintre ei.

Guvernările PSD nu le-au amenințat niciodată debranșarea de la resurse, nici ecosistemul bugetar. Dimpotrivă, sindicatele au găsit mereu în PSD un bun partener de dialog și de afaceri.

Iar în poza de la sediul PSD o să-i vedeți pe eternii Dumitru Costin de la BNS, Marica și alți baroni sindicali despre care premierul Florin Cîțu a făcut o mică observație:

  • „Sunt foarte mulți lideri sindicali – și aici e o surpriză și ar trebui să ne gândim ca societate: cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceiași de 30 ani? Acolo nu se întâmplă nimic. Peste tot se mai modifică, dar acolo sunt aceiași. Ar trebui să ne gândim cum funcționează lucrurile și poate în acest dialog social ne gândim cum ajung acolo”.

Agitația sindicală, chiar dacă acum nu pare semnificativă, poate crea o atmosferă ostilă guvernării, în beneficiul opoziției, dacă este manipulată mediatic. Cele câteva zeci de polițiști care au manifestat la Cotroceni cu petarde și fumigene, despre care ministrul de interne Lucian Bode a declarat că s-au comportat ca niște ultrași și lideri de galerie, au oferit materia primă televiziunilor de știri apropiate de PSD.

Potrivit unei monitorizări realizate de Paginademedia.ro, mitingul de 80-90 de oameni de la Cotroceni a fost prezentat la RTV drept „cel mai mare protest de la începutul regimului rezist”.

O mare manifestatație de stradă, dramatică, de amploare, ar fi avut loc în București, dacă urmărim burtierele puse de România TV, mai scrie Paginademedia, care oferă câteva exemple de titluri:

  • Proteste coordonate pentru dărâmarea Guvernului
  • Jandarmii fugăresc protestatarii pe străzi
  • Protestatarii dau cu fumigene, jandarmii intervin
  • Încăierare cu forțele de ordine, scandal uriaș
  • Protestatarii acuză: ordin pentru violențe
  • Liderul protestatarilor: au avut ordin să ne gazeze
  • Încăierare cu jandarmii la cel mai mare protest
  • Protestatarii cer ca reziștii să plece urgent

Cât de mare a fost „cel mai mare protest de la începutul regimului rezist”? Aproximativ 80-90 de protestatari au fost la Cotroceni, sindicaliști numulțumiți de înghețarea salariilor, a relatat Digi 24, care a menționat că „incidentul cu jandarmi a fost minor.”

În mod evident, o bună parte dintre aceste proteste sunt instrumentalizate politic de opoziție, în cârdășie de unii lideri de sindicat. Însă există o bază reală de nemulțumire, pe fond de criză, pe care PSD o speculează din plin.

Întrebarea este dacă această bază reală de  nemulțumire va crește, iar protestele mici, dar zgomotoase de azi se vor transforma în mișcări de stradă autentice pe măsură ce criza va mușca tot mai tare, iar reformele anunțate zilnic de guvern chiar vor fi puse în practică, cu costuri pentru bugetari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

60 comentarii

  1. Toate sindicatele sunt conduse si aparțin de Ciuma Roșie!

    • In Suedia sau Germania, salariul minim de facto depinde de negocierea cu sindicatul. In America, deosebirea intre cei care traiesc cat de cat decent (angajatii liniilor aeriene sau ai marilor producatori de autovehicule) si lumpenproletariatul care face livrari de pizza e sindicatul. Doar in Somalia nu sunt sindicate.

      Toate sindicatele reprezinta niste oameni. Daca nu ar reprezenta pe nimeni, nu ar fi subiectul acestui articol „demascator”, scris evident de un salariat al fortelor ce dispretuiesc ultimii muncitori romani cu demnitate.

      Tu, jurnalistii lui peste, Kovesi sau Ciolos nu ati fost votati nici macar sefi de scara. Nu stiti voi cata munca e necesara ca sa ramai presedinte de sindicat, dar cert e pragul de jos: mai multa decat veti depune voi vreodata.

      Tot ce a avut muncitorul occidental dupa 1920 s-a datorat fricii de bolsevism si sindicatelor. Bolsevismul nu mai e un pericol in afara Cubei sau Chinei, asa ca tot ce ti-a ramas e sindicatul. Saboteaza-l, si vei ramane cu sparanghelul.

    • @DJS: Sindicatele ar avea o menire benefică, dacă liderii lor ar fi oameni cinstiți, cu gândul nu doar la propășirea personală ori a neamului, nici măcar doar la cei pe care-i reprezintă, ci la toți cei care muncesc, adică să gândească echitabil. Însă pentru a se înșuruba cât mai bine în fotolii, fac orice compromis pentru a obține sporuri peste sporuri aberante, nejustificate, privilegii de tot felul – vouchere, zile libere, gratuități, pensionări la tinerețe etc. -, în loc de concursuri corecte instituie grile de mită pentru angajări în funcție de nivelul postului (la RATB în urmă cu vreo 20 de ani se dădeau vrei 800 de dolari pentru un post de femeie de serviciu). Într-un cuvânt, se mafiotizează, obținând și contracte avantajoase ori luând iarăși mită de la oricine vrea să obțină un contract cu compania/ramura pe care ei o reprezintă. Așa că, atunci când sunteți numiți ‘baroni sindicali’ luați-o ca pe o mângâierre.

    • @DJS
      Nu cu ideea de sindicat au oamenii o oroblema ci cu asa-zisii lideri de sindicat care functioneaza doar ca o arma politica si se imbogatesc pe spinarea muncitorilor, pretinzand ca le apara interesele.
      Lideru’ nu-i sindicat.
      Si, in plus, un obiectiv al sindicatului trebuie sa fie si prosperitatea firmei.
      Apararea drepturilor muncitorilor nu poate fi in dauna vaporului pe care sunt toti imbarcati.

    • Julien, tată, râgâi pe nas ca de obicei. Și ai impresia că vorbești. Sindicatele în românia sunt, preponderent, pentru angajații la stat. Milioanele de angajați în privat sunt aproape deloc implicați in vreo organizație sindicală. De aceea nu cred că ai văzt vreunul, printre cei 80-90 de pioni, manifestând recent în fața guvernului. Insă i-ai vazut in Februarie 2017 cu sutele de mii când idolul tău incerca sa-si faca un cadru legal pentru jaf național. Și o să-i mai vezi daca trebuie.

  2. „Guvernul le-a oferit bugetarilor, la rândul lui, destule motive de neliniște.” Fals. Cîțu a zis că nu se atinge de ei!!! Or populația, în acest caz, de ce-ar mai fi votat PNL-ul? De ce? Vota direct PSD-ul, dacă voia o Republică bugetofagă, nu? Cum zbiera Organ în campanie???? MAI ȚINEȚI MINTE??? Și ce face acum?

    „protestele au fost anul acesta extrem de bine organizate, cu calendar și recuzită, ținând Guvernul săptămâni în șir sub o presiune constantă.” Iar fals. Nu, au fost proteste ca și-n alți ani. Doar Cîțu și hOrganu au cedat!

    ORICUM, SE VEDE CLAR CĂ PNL=PSD!!!

    • Esti o mizerie , astea is propagande de ciumat.
      In alte comentarii esti psdist pana in maduva spinarii , nimeni nu i egal cu psd , psd ii canceru Romaniei .
      Si pnl e o mizerie , dar psd ii cancer curat .

    • @B.
      Ești un viermuș prăpădit.

    • Psd = Cancer
      Pnl = Mizerie
      Aur = Rusia
      Barbu Gh = Postac Inputit

  3. Când aud cuvantul „lider sindical” , îmi vine să vomit

    • daca-mi amintesc bine cred a existat si un lider de sindicat cinstit ucis.
      au fost si pe la bulau.
      au ajuns si prin p(P)arlament.
      treaba e diversa.

    • Stiu ca am consumat o bera dar nu-s cetateanul turmentat : Eu votez Citu presedinte !

  4. In realitate toata lumea este multumita de politicile lui Citu &Co, iar ticalosii de baroni saboteaza frumoasa guvernare

  5. Domnule Tapalaga celor care au stat pana acum pe scaune de birou la Stat le este frica de idea pierderii locului de munca. Dupa ce Statul a dispretuit mediul privat inca din 1990 privindu-l ca pe un hot nu ca pe un partener iata exista riscul ca buna parte din bugetari sa fie nevoiti sa isi caute de lucru unde este foarte greu. Sa prinzi un loc de casiera la un hypermarket sau paznic o sa fie provocator. Problema este ca aici nimeni nu plateste regeste, nimeni nu iti baga bani in buzunar pentru nemunca, nu ai sporturi ridicole de privit in monitor, praf pe birou si alte tampenii. In plus nu beneficiezi de o pensie bunicica pentru ca privatul datorita politicii fiscale demente ale statului prin care iti ia aproape 48% din venitul brut mai bine iti da bani la negru scosi prin dividende. Acesti lideri sindicali si gastile lor au dus-o bine zeci de ani la rand, unii au facut profesie din asta, dar omului de rand nu i-a fost bine. PSD a facut o greseala enorma de strategie pentru ca daca ar fi venit cu o strategie de reforma a Statului, bagandu-l in rahat pe Ponta si Draknea, ar fi iesit tare bine. Numai ca ei stiu ca acesti bugetari sunt votanti lor practic prin mita electorala sub forma de salarii, sporuri, garantii pentru posturi ei mentin Statul in Comuna Primitiva. PSD a acaparat toate miscarile sindicale, cum aparea unul mai vocal cum il converteau si ii dadeau posturi. Toti cei care protesteaza astazi sunt slugile PSD. Repet, este o greseala de strategie ce face ciuma rosie in loc sa alerge impreuna cu PNL pe acelasi culoar in reformarea Statului Roman. In 10 ani nu vor mai exista votanti de stanga pentru ca cei care aveau 20 de ani la Lovitura de Stat din 89 vor avea 60 de ani. Tot batranetul care astepta pensii majorate sunt cei care acum 30 de ani au votat un criminal bolsevic care a garantat URSS ca Romania nu va avea drumul sau normal catre Europa Occidentala. Acei oameni care au votat in 1990 in proportie de 84% cu acest criminal sunt vinovati alaturi de el pentru ce traim astazi. Si atunci de ce sa le platesc eu si altii privilegii pentru ca au fost tampiti ani la rand incepand cu 1990. Sa mearga la Adrian Nastase sa ii ceara bani, la toti smecherii care s-au imbogatiti dand gauri in sacul public.

    • Corect comentariul!

    • @ Ion Ardeleanu : Sunt in asentimentul postarii , exceptie :
      “ In 10 ani nu vor mai exista votanti de stanga pentru ca cei care aveau 20 de ani la Lovitura de Stat din 89 vor avea 60 de ani. Tot batranetul care astepta ….”
      Sunt din cei ce avea 20 de ani in 89-90 .
      Pe parcursul celor 30 de ani , cu regret si parere de rau o spun , am vazut foarte multi din generatie ce s-au vopsit in rosu , pt afacerea proprie , locul de munca peste nivelul de competenta sau pur si simplu pentru pensie , adica ex politisti/militari .
      Ascultind vorbele lui Basescu , eram indignat cum ca abia la 53 de ani voi putea circula pe autostrada de la Timisoara pina la Constanta . Am trecut de 53 si constat ca Basescu nu a prevazut corect . )))) Costin sindicalistul , Marica , acel barbos gras , scuzat fiind lapsusul , un miting nu au autorizat pt autostrazi . SIC .
      PS : nu iti face iluzii legat de votantii viitorului , dar nici speranta nu o pierde , eu am inca speranta . ))))

    • Esti idealist. De cate ori s-a pus problema curateniei la stat ori a fost de mantuiala , ori au fost angajati cu prima ocazie la loc, chiar mai dihai.

  6. In spatele protestelor sunt eternii criminali corupti si imorali ce-si cauta o majoritate.

  7. In acest moment nu exista proteste in Romania , sau aceste slabe incercari de protest sunt, evident ,posibile doar cu ajutorul a putini cetateni . Nu exista nici o miza la mijloc , nici politica , nici economica , nici sociala .Anul acesta se vor mentine ,de catre actualul guvern , sub o forma sau alta , avantajele oferite de catre fostele guvernari unor membrii ai societatii , mare parte fiind angajati ai statului . Intr-un context mondial complicat si intr-o criza economico- sanitara nici un guvern nu se apuce de vizibile reforme ce ar dezavantaja mari structuri sociale . Chiar daca promisiunile electorale ale partidelor au aratat sau au evidentiat multiple promisiuni reparatorii , un guvern , format dintr-o alianta de trei partide . nu poate pune in practica decit propriile promisiuni . Perioada de timp este de patru ani si tot ceea ce se va face la nivel de promisiuni guvernamentale , va fi parte a unei etapizari ce va culmina cu masuri extrem de vizibile si aducatoare de voturi in ultimul trimestru al anului 2024 . Evidenta ne arata nevoia imediata de privatizare sau vinzare a tuturor activelor neperformante ale statului si directionarea sumelor de bani de la buget sau obtinuti din granturi sau imprumuturi, ce vor deveni foarte mari dar aducatoare de locuri de munca si de profit ce poate fi reinvestit imediat , sau parte din el distribuit populatiei (de felul actiunii in Norvegia ) catre investitii in autostrazi , cai ferate , centrale atomice , exploatarea de resurse de gaze si petrol , constructia unui climat favorabil ce pune in prim plan nevoia de Hidrogen (noul combustibil al umanitatii ) si nu in ultimul rind cumpararea si regindirea industriei de armament si a formarii unei armate cit mai puternice . Salariile , avantajele obtinute de categorii de cetateni , vor fi blocate , nu se vor mai face mariri salariale sau angajari decit daca se respecta anvelopa bugetara. Tot se va opri si abia in momentul in care se vor relua toate activitatile si vom intra in normalitate , putem sa ne gindim la beneficii .Controlul cheltuirii banilor va fi maxim si dependenta tuturor fata de UE va fi si ea in crestere . Una este sa ai acces la mari sume de bani , la vaccinuri ieftine , la granturi si imprumuturi de ordinul miliardelor de euro, la participarea la apararea comuna ce te scuteste de surprize neplacute – vezi Crimeea -si alta este sa fii de unul singur .Toata omenirea stie povestea cu manunchiul de nuiele ce nu poate fi rupt .

  8. Sigur că daaaa … , păi de-aia a renunțat Gîțu la tăierea sporurilor bugetarilor, pentru că a fost amenințat de baroni, uite-așa o sulă-n coastă a avut când ți-a băgat picioarele in ea de reformă, și a anunțat că toți jmekerii or să beneficieze in continuare de privilegii, privilegiile alea la care țipă in gura mare că sunt ilegale, imorale, pesediste, bolșevice, ciumate, bla, bla, bla …

    Uite că se poate și cu sporuri nesimțite, și cu toate pilele din CAuri plătite regește.

    Dar ce să vezi, e de vină baronu sindical … Fugiți mă cu baronii ăștia de aici …

    De-aia n-a numit-o Gîțu secretar de stat pe aia pensionata de 42 de ani cu pensie de 13.000 Ron, din cauza baronilor sindicali …

  9. Un site …..

  10. Că mișcarea sindicală din România este prost croită, iar liderii sindicali reprezintă o rezervă de cadre a partidelor politice este o realitate de necontestat. Mișcarea sindicală pentru lucrătorii din mediul privat este aproape inexistentă, trebuie început probabil cu mișcarea sindicală la nivel de bresle.
    Că bugetul croit de Câțu a nemulțumit pe aproape toată lumea este iarăși o realitate de necontestat.
    Orice buget de stat se croiește pe baza legilor în vigoare, ceea nu se poate spune despre acest buget ( legea pensiilor, legea salarizării, legea educației, legea administrației locale sunt tot atâtea legi în vigoare care nu au fost luate în considerare în construirea bugetului ) oricând poate fi atacat în instanță și probabil că asta se va și întâmpla, iar parlamentul a devenit o floare la butoniera premierului.
    Sunt o mulțime de instituții publice centrale și locale pentru care bugetul este unul de supraviețuire, adică ( 80-95)% cheltuieli de personal și (5-20)% cheltuieli de funcționare.
    Se vorbește sforăitor despre marile reforme dar nimic nu se vede în plan concret, de fapt totul este gândit în secret pentru privatizarea companiilor de stat rămase încă în proprietate statului.
    Există instituții care cu adevărat sunt consumatoare inutile de resurse publice cum ar fi: ministere cu o organigramă care permite orice consum de resurse financiare și umane, consiliile județene – generatoare de baroni locali – , inspectoratele județene ( școlare, de poliție, de pompieri, etc. ), primăriile de sector, funcția de administrator ( „city manager” ) de la primării, deși la alegeri candidatul la funcția de primar se prezintă ca cel mai bun administrator.

  11. Protestele sunt ceva N O R M A L și F I R E S C în țări precum Suedia, Franța, Spania, Olanda, etc

    Doar în kolonia asta cu socialism pentru corporații și sclavagism-capitalist pentru angajați și plătitori de taxe numită rromania presa înjură protestele oamenilor care muncesc.

    Doar în kolonia asta, cu peste 900.000 de pensionari speciali (pensionați la varste de 37, 42 de ani), avem o problema când pensionarii reali (oameni pensionăți la 60 de ani !!) protestează că nu pot trăi din pensia mizeră de 700-900 de lei, deși au cotizat.

    Doar în acest stat securist, se măresc veniturile procurorilor și judecătorilor, dar politiștii (aia care muncesc, nu piloșii care stau la birou, nu aia de la locală) au aceleași venituri de ani de zile.

  12. Aaa, da! „Decât” protestele rezist/tefele/botiste sunt bune…
    Caut un articol a lui Tapalaga de acum trei ani în care sa infiereze protestele de atunci. Mă puteți ajuta? 😀 😀 😀

    • Cauta linistit, ca ai sa gasesti. acelasi tip de proteste ca si acum (dar din 2017) ai sa gasesti infierate, pentru ca nu e prima data cand PSD cotizeaza taxa per protestatar. Protestele pentru Dragnea, protestele pentru Viorica, etc. Vremurile alea cand zicea Olguta ca daca se supara scoate si ea cateva mii de protestatari. (Ca doar ii avea in depozit.) Intr-o vreme mergea treaba pe la 50/100 lei de om adus cu autocarul. Si tot asa si atunci, maxim 100 de persoane, ca deh, nu e nelimitat bugetul. Exceptie cand era groasa treaba si miza mare, atunci suplimentau bugetul dupa nevoi. Petarde si fumigene, tipic PSD. Zgomot si fum. Si doreli epifaneli trolii de serviciu.

  13. Din totdeauna liderii de sindicat s-au opus oricărei reforme pentru a nu-și pierde sprijinul bazei, adică funcția, răsplătită cu lefi grase. Interesele corporatiste meschine și egoiste ne vor menține la coada Europei atâta vreme cât politicienii sunt molâi și fără un proiect pe termen lung.

    • Care reformă nene? Înghețarea lefurilor nu e o reforma…

    • Nu pricep cum se pot uita in oglinda oamenii aia de se plang de inghetarea lefei. Ma refer la cei peste salariul minim. Adica la privat oamenii isi pierd joburile cu zecile de mii, intreprinzatori intra in faliment si bugetarii se plang ca nu au marire de salariu? Traim in doua Romanii paralele? Una care duce greul crizei si cealalta care are numai drepturi, printre care acela de a isi vedea leafa crescand? Dom-le, e criza mondiala, strangem cureaua cu totii, cum sa protestezi? Daca ramaneai fara mancare pe masa, da ai avea motiv sa protestezi. Roforma cu taieri de lefe, sa ajunga la toata lumea nu ar fi condamnabila. Inca o data: traim vremuri exceptionale. Nu poate o clasa sociala sa duca greul si sa lupte pentru subzistenta si cealalta sa traiasca capuseste de pe ea fara sa simta greul crizei.

  14. 1. Respect dreptul la protest și de manifestare a nemulțumirii fiecărui cetățean.
    2. Întrebare de bun simț:

    ÎNTR-O CRIZĂ ESTE CEL MAI BUN MOMENT SĂ CEREM SALARII MAI MARI?

    Nu de alta, dar s-ar putea să nu avem cu ce să ne satisfacem dorințele cât mai multe și cât mai mari. Dacă idioții de pesediști se bazează pe acele miliarde de la uniunea europeană să dea pomeni să fie ei realeși, am o veste proastă pentru ei și pentru proștii care îi votează.

    • pentru piloși și șefime oricând există bani, pentru cei care muncesc „scuze, este criză, încercați la anul”

      bani si sustinere pentru firmele lovite de criza? numai daca ai pile
      bani europeni? ii iei mai repede dintr-o alta tara ue decat din romania

      bani de pensii speciale și sporuri există, bani pentru cei care muncesc, nu, pentru că peeseedeee, banii pentru alocații, nu pentru că peeseedee, bani pentru pensiile normale nu, pentru ca peeeseeedeee

      mărirea salariului minim? să te trăznească dumnezeu, vrei să nu își termine vila #18 patronul? pai el cu ce bani merge în Bali și Dubai? cum să nu ii cumpere amantei ballengiace? pai fii-sa cum isi mai cumpara apartament in londra sa invete arta?

    • Criza e de 31 de ani încoace! O ținem într-o criza continua. Nimic nou sub soare ☀️

  15. Sindicaliştii sunt nişte cerşetori.

  16. Romania e tara bugetarilor. Imi amintesc in anii 2008-229, cand a fost criza economica toata presa si media urla ca bugetarilor li se taie 25% din salariu, ample manifestatii ale acestor sindicate, care apropo, in mediul privat nu exista, PSD boicoteaza parlamentul si tot tacamul.

    Nimeni, dar absolut nimeni nu a scos un cuvant sau sa ofere ceva ajutor celor 500.000 de oameni din privat ce si-au pierdut locurile de munca.

    Practic, daca lucrezi in mediul privat esti doar o vaca de muls bani astfel incat sa fie platiti bugetarii. Nu ai nici contract colectiv de munca care sa te tina pe post chiar daca tu nu te prezinti la munca 6 luni! [exemplu pompierului de la Bals], nici nu poti sa-ti bagi concediu medical de luni de zile fara numar, nici nu poti sa-ti ingheto postul ca Teodorovici la Curtea de Conturi, nu ai cum sa spui nu cand ti se mai cere sa mai stai o ora doua peste program, ca sa nu mai vorbesc de sporuri, prime, tichete de vacanta, etc.

    Lucrezi la privat, atunci ai un salariu si responsabilitatea propriei munci. Lucrezi la stat esti dumnezeu in Romania.

    Si uite asa in 30 de ani intre 5-9 milioane de romani in floarea vietii, oameni activi si cu spirit de initiativa au plecat sa munceasca si sa contribuie la economia altor tari.

    Acum inteleg ca e o problema ca pana in 2050 nu mai are cine sa plateasca pensii si salarii in Romania. Ups! S-a basit mireasa. Sa vedem ce fac cei peste un milion de bugetari in anii care urmeaza, ca bani nu or sa mai fie chit ca-l pun presedinte pe Ciolacu sau pe Donald Trump.

    • acei 5-9 milioane de romani au mai multe drepturi, ca angajati, in mediul privat din Germania, Anglia sau Spania, decat in colhozul-securistoid numit rromania

  17. SINDICATELE SUNT CUREAUA DE TRANSMISIE A PARTIDULUI.
    DE CE OARE NU LE SUNT CERCETATE AVERILE BARONILOR SINDICALI ?

    • lideri de sindicat sunt niste ****

      dar motivele de protest ale sindicatelor sunt legitime si de bun simt, indiferent de lideri

  18. CNA doarme?

  19. La protestul cu fum si duba de acum cateva zile politistii si jandarmii jucau mim.
    Politistii erau la rand sa ghiceasca. Jandarmii au dat cu fum dar politistii nic, jandarmii au adus duba, politistii iar nic.
    10 august, ce era asa de greu

  20. O prostie de analiză. Mie mi se pare logic ca sindicatele să colaboreze mai bine cu partidele de stânga. Cât despre liderii de sindicat care au trecut prin politică să nu uităm de Victor Ciorbea care a fost chiar priministru propus de CDR. Deci, domnule Tapalaga, pune matale mâna și te documentează.

    • PSD e tot atât de mult partid de stânga pe cât sunt liderii de sindicat preocupați de echitate socială. Stânga însemna cândva protejarea celor care muncesc față de lăcomia celor care profitau de munca lor. PSD, în schimb, îi protejează și îi privilegiază pe cei care vor să trăiască ușor, fără să muncească prea mult sau chiar fără să muncească, în detrimentul celor care muncesc fără sporuri sau vouchere, dar care plătesc, în schimb, taxe.

  21. Liderii de sindicat au fost in siajul serviciilor din totdeauna. Sunt infiltrati in toate companiile de stat. Evident că fac afaceri pe spinarea statului, orice pact cu diavolul are prețul lui.

  22. Directorul minei Lupeni, Ilie Romoșan, este consilier local din partea PSD si vicepresedinte al PSD Lupeni.

    • Televiziunile sunt platite sa nu zica nimica .
      As retrage licentele de difuzare pentru complicitate cu infractorii de la psd..
      Asa a facut si iliescu cand a furat revolutia , a ocupat direct cladirea tvr.
      Aceas carti le joaca si psd u de azi, manipulare in masa.
      Aceö consilier de la psd lupeni ar trebui sa fie anchetat , iar gasca aia nenorocita care cobtroleaza de sni de zile zona trimisi in judecata.

  23. Puterea sindicatelor sta in abilitatea lor de a organiza greve. Daca biciclistii de la Glovo ar ameninta cu greva, ni s-ar rupe. Daca minerii opresc munca, probabil ca lui Catu i se rupe, ca are centrala. Dar astia chiar fac ceva util.

    Ca va convine sau nu, comentarzilor, aveti utilitate sociala undeva intre un miner si un biciclist Glovo. Existenta unor oameni evident uili va arde la inimioara.

  24. G4 media: „ramane de vazut daca….., iar reformele anunțate zilnic de guvern chiar vor fi puse în practică, cu costuri pentru bugetari.”

    NU va fi pusa in practica nici o REFORMA REALA care sa se atinga de bugetari: au spus-o CLAR si raspicat premierul de paie Vasilica Catu si 3 lideri de partid(PNL, USR PLUS si UDMR) la Digi 24, la intrebarile repetate si insistente ale lui Prelipceanu DACA vor SCADEA Veniturile bugetarilor si daca vor PLECA oameni acasa din Sistemul bugetar in urma maretelor reforme!
    Raspunsul celor 4 a fost la INDIGO: „NU asta ne-am propus, NU va pleca nimeni acasa, NU vor SCADEA Veniturile buegatrilor dupa noua Lege a salarizarii care va afce ordine cu sporurile”!!!
    Simplu!
    NU se vor atinge de bugetarimea lor!
    Ce mai tura-vura, cel mai clar a fost Dan Barna, gasiti emisiunea de la Digi 24 cu Dan Barna, din 23 Februarie 2021: NU, a raspuns repetat Dan Barna!!!
    NU am crezut nici o clipa ca minciunile din maretul Program de guvernare al aliantei 2020-2024 vor fi aplicate, dimpotriva, am sustinut mereu ca vor ramane pe hartie, fix ca la PSDragnea 2016, TOATE maretele reforme promise de Johannis in special, si de cele 3 partide!
    Uitati-va la Vasilica Catu cum se suceste in cateva zile, la presiunea PNL care nici nu vrea sa auda de REFORME reale!!
    Cele 3 partide s-au instalat confortabil la putere, ce le trebuie scandal acum, ORICE Reforma REALA ar deranja bugetarimea si clientela de partid, bugetarime care ar iesi in strada, acum ies doar ldierii sindicalui cu cateva zeci de persoane, pentru „impresie artistica”, altfel ei sunt fericiti ca mareata alianta LASA Toate privilegiile bugetarilro neatinse, FIX cum a declarat Ieri premierul de paid Vasilica Catu!

    Dan Barna la Digi 24, 23 februarie 2021: ” În ceea ce priveşte sporurile din sistemul bugetar, Barna a reafirmat că viitoarea lege a salarizării va veni cu o nouă schemă şi grilă de salarizare în care să nu mai existe „discrepanţe uriaşe” între salariile bugetarilor.

    „Sporurile acelea vor dispărea, anul acesta, prin reforma şi legea salarizării, care lege va clarifica toată structura salariilor”, a adăugat vicepremierul Dan Barna.

    Întrebat dacă în urma adoptării unei noi legi privind salarizarea veniturile bugetarilor vor scădea, Barna a răspuns că obiectivul Guvernului NU este scăderea VENITURILOR bugetarilor, ci stabilirea unor salarii „juste” în raport cu complexitatea fiecărui loc de muncă. El susţine că vor pleca din sistem persoanele care „trec, semnează condica şi nu fac nimic”.

    Intrebat de Prelipcenau daca asta inseamna ca Salariile vor creste(in situatia in care Veniturile bugetarilor NU vor scadea!), Dan Barna a raspuns senin: „Da, pot sa creasca sau sa ramana la fel, dar VENITURILE nu vor scadea”!!!!
    Kelemen Hunor a raspuns absolut la fel, Orban si Catu Vasilica si el la INDIGO!!!!
    Ce marete reforme asteptati?!
    Or sa carpeasca pe ici pe colo, pe la amaratii care nu pot iesi in strada: Pensiile amaratilor si Alocatiile copiilor, acolo FAC ei REDUCERI de Cheltuieli, AMANAND aplicarea Legilor aflate in vigoare!!!
    Legile pentru bugetari le respecta bine mersi, „ca sa traiasca bugeatarii bine”: cum scria chiar Vasilica Catu in August 2019, cand, deh, era in Opozitie si promitea marea cu sarea cum PNL va rade de pe fata pamantului Romania PSDista cu PRIVILEGII pentru bugetari!
    Azi, Vasilica ii tine-n brate strans pe bugetari!!!
    Rusine!

  25. Uite de ce spun mereu ca mint, ca sunt vorbe goale de aburit la TV!!

    Ziarul BURSA, 1 Octombrie 2020:
    „FLORIN CÎŢU: „Implementarea facturii electronice VA ADUCE 20 miliarde lei la buget, anul VIITOR.
    Implementarea facturii electronice va aduce 20 de miliarde de lei (2% din PIB) la buget în 2021, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă online, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. Acesta a mai spus că de la anul plata taxelor se va putea face online. România este ţara din UE cu cea mai mică colectare la buget raportat la dimensiunea economiei, circa 27% din PIB anul trecut.
    Ministrul a afirmat: „O să se poată face plata tuturor taxelor prin ghişeul.ro. Pentru anul viitor îmi menţin obiectivul de a creşte veniturile la buget, iar implementarea facturii electronice, după ce facem conectarea caselor de marcat (la serverele ANAF) la finalul acestui an, va aduce la buget 20 de miliarde de lei în plus, anul viitor. Este un obiectiv ambiţios”.
    Florin Cîţu a mai susţinut că INFORMATIZAREA ANAF a dat ROADE, iar companiile declară venituri mai mari şi le plătesc faţă de anul trecut. Deficitul bugetar – diferenţa dintre venituri şi cheltuieli – pentru acest an se ridică la 8,6% din PIB, circa 91 de miliarde de lei. România mai pierde la buget circa 10 miliarde de euro din neîncasări de TVA. Cîţu a declarat în mai multe rânduri de când conduce MFP că va DIGITALIZA Administraţia fiscală şi că va combate evaziunea.
    „Ceea ce am promis pentru ANAF am FACUT şi se vede în veniturile lunii august. Veniturile declarate sunt mai mari, veniturile încasate (pe luna august – n.r.) sunt mai mari decât erau anul trecut. Menţinem acelaşi ritm şi continuăm reforma în Ministerul Finanţelor Publice, în ANAF, chiar cu opoziţia unora dintre cei care au rămas acolo şi sunt de ani de zile şi cred că ar trebui să rămână pe veci. Vom continua reforma”, a spus Cîţu.

    Pai, daca INFORMATIZAREA ANAF a dat roade, cum de regasim FIX aceeasi promisiune in Programul de guvernare 2020-2024 al lui Catu?!
    Cum sa scrii in Programul de guvernare la Pagina 7/269 la Ministerul Finantelor ca:
    „Obiective specifice.
    Reforma ANAF și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili VOR FI obiectivul principal. Va fi ACCELERATA Digitalizarea ANAF și va fi FINALIZATA procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic național de monitorizare al ANAF și implementarea sistemului de FACTURARE Electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF.”, cand tu, Vasilica ai spus in 1 Octombrie 2020, ca „Ceea ce am promis pentru ANAF am FACUT şi se vede în veniturile lunii august.”

    Ai FACUT sau NU ai FACUT Digitalizarea ANAF?!
    Daca ai FACUT-o, asa cum te-ai laudat la 1 Octombrie 2020, de ce apare iar in Programul de guvernare 2020-2021, la Pagina 7/269!??
    Apoi: De ce NU apar in Bugetul pe 2021 cei 20 Miliarde lei promisi de Catu prin Factura electronica!?
    Pentru ca „Factura electronica” e inca NEFINALIZATA, cum scrie Programul de guvenrare!!

    MINTE Vasilica asta cat vrea, stie ca Progarmul ala de guvenrare ala e un mare NIMIC, fix ca la PSDragnea!!!!
    Vasilica, sa nu uiti si tu alea 10 Spitale, inclusiv maternitati CONSTRUITE, adica NOI NOUTE promise in Programul de guvernare 2020-2024 al maretei aliante!!!

    • AddThis Sharing Buttons
      Share to Facebook
      Share to TwitterShare to RedditShare to EmailShare to WhatsApp

      Un miliard de euro a fost împărțit de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice. Banii au fost trimiși de Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei.

      Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionați de facto de prietenul său Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. În prezent, Teodorovici monitorizează, în cadrul Curții de Conturi, modul în care au fost împărțiți banii europeni.

    • @albino, vezi ca te-ai dat de gol, ca faci propaganda de partid, de PNL se pare!!
      Asta e punctajul de la PNL, trebuie sa-l transmiteti pe forumuri!!!
      Share-uesti mesajul de la partid, dar ce penibil, nici macar nu stii sa ascunzi!
      Rusinje, postac mizerabil ce esti!

  26. Inca o dovada ca mareata alianta NU va face nici o reforma!
    Una dintre promisiuni e Reforma Legii pensiilor publice, asa incat Contributivitatea sa fie singurul criteriu, criteriu care asigura ECHITATEA, spune Raluca!!!
    Dar, dna habarnista Raluca Turcan ii asigura pe pensionari, pe unde apuca de fiecare data, ca nici o Pensie aflata in plata NU va scadea!
    Pai, MINTE asa cum mint PNLeii din Octombrie 2019 de cand sunt la putere, la osul de ros!
    De ce spun ca Raluca habanista MINTE: cea mai mare INECHITATE azi la Pensiile publice este acel Coeficient(sau Indice) de corectie, care VARIAZA in fiecare AN si care face ca 2 persoane care au avut aceleasi Contributii sa primeasca in final o Pensie MULT diferita in functie de ANUL in care s-au pensioonat pentru ca Indicele de corectie e diferit de la An la An!
    Exemplu: eu m-am pensionat in 2013 si Indicele de coretcie a fost de 1,06.(adica: Punctajul mediu Anual in cazul meu a fost marit cu 1,06, adica cu 6% si apoi a fost luat dupa aceasta marire in calculul Pensiei!!
    In 2020, Indicele de corectie a fost de 1,41, adica Punctajul mediu Anual al unei persoane care s-a pensionat in 2020 a fost MARIT cu 41%!!!
    Asa marit cu 41% a dus in final la o pensie mult mai mare decat a unei persoane cu aceleasi Contributii de-a lungul anilor, dar care s-a pensionat in 2013, ca mine, de exemplu!

    NICIODATA, dna Turcan nu a vorbit despre ELIMINAREA Indicelui de corectie care aduce mari INECHITATI, dimpotriva sustine mereu ca noua Lege va asigura Echitatea Pensiilor la persoane care au Platit aceleasi Contributii si ca nici o Pensie in plata NU va scadea!
    Pai, atunci, CUM va asigura ECHITATEA noua Lege a pensiilor, daca Coeficientul de corectie va RAMANE la Pensiile aflate in Plata, pensii DIFERITE la persoane cu acelasi Punctaj mediu anual pana la data pensionarii, dar care s-au pensioant in ANI diferiti?!(a-propos, in 2021 Coeficientul de corectie e 1,42!!!) si au fost avantajate respectiv DEZAVANTAJATE de Coeficienti de corectie diferiti!?
    Mai mult, dna Turcan la intalnirea cu Sefii Caselor de pensii a PROMIS ca nici o Pensie nu va scadea iar acel Coeficient de corectie va RAMANE la Pensiile aflate in plata!!!
    Asa va arata mareata „reforma” a pensiilor: o cacealma, ca si celelalte, dna Turcan dovedeste de fiecare data ca NU cunaoste Actuala Lege a pensiilor publice si nici pe cea votata in 2019 cu 2 maini de PSD cot la cot cu PNL, Legea nr 127 din 2019!!!!!!!!!!!
    Singurii care s-au opus in 2019 la Legea pensiilor nr 127 promovata de Dragnea si Olguta au fost cei din USR PLUS, in rest vot masiv pe Legea 127/2019 a lui Dragnea, care azi le pute rau PNLeilor!
    Rusine!

  27. Cati ani poate un individ sta ca „linder” de sindicat?

  28. Pana cand nu va exista o limita ďe ~8 ani pentru orice pozitie aleasa din aparatul politic sau administrativ sau bugetar, o sa existe baronet oriunde se poate mulge ceva.