G4Media.ro

VIDEO Cum ne răcorește ceaiul fierbinte vara și ce plante trebuie să…

sursa foto: Pexels

VIDEO Cum ne răcorește ceaiul fierbinte vara și ce plante trebuie să alegem în funcție de starea de spirit/ De la sunătoarea pentru tristețe și anxietate la cătina pentru imunitate/ Ce ceaiuri bem pentru alte afecțiuni medicale

Puțini sunt cei care știu că în zilele caniculare nimic nu răcorește mai bine decât un duș și un ceai, ambele fierbinți. Deși tendința generală este să consumăm lichide reci și să căutăm alinarea unui duș la fel de rece, în realitate, temperatura corpului este reglată în zilele caniculare cu ajutorul ceaiurilor și dușurilor fierbinți, arată specialiștii.

Nu e de mirare deci că ceaiul fierbinte se servește cu regularitate în Orientul Mijlociu și Asia, unde în anotimpul călduros temperaturile sunt greu suportabile, datorită faptului că lichidul fierbinte ajută corpul să transpire și, deci, să își regleze temperatura corpului, apoi să se răcorească în urma acestui proces.

Spre surprinderea multora, ceaiul fierbinte ajută corpul să se relaxeze și să se calmeze în timpul verii, la capătul opus fiind chiar consumul de băuturi reci, la care tindem toți să apelăm datorită senzației foarte plăcute de moment. Însă atunci când suntem înfierbântați din cauza caniculei și bem spre exemplu apă rece organismul nostru încălzit va compensa diferența de temperatură a apei rece prin supraîncălzire, fapt care accelerează insolația.

Ceaiurile calde sunt benefice vara și datorită faptului că ajută la o circulație corespunzătoare a sângelui, la absorbirea corectă a nutrienților, dar și la consumul de energie și grăsime a corpului, accelerând scăderea în greutate.

Dincolo de răcorirea pe care ne-o asigură în timpul verii, ceaiurile ne ajută semnificativ și la îmbunătățirea stării de spirit ori la ameliorarea afecțiunilor medicale, alături de tratamentele prescrise de medici. Ce plante ne alegem, deci, pentru ceaiurile de dimineață, prânz, după-amiază sau seară în funcție de afecțiunile de care suferim?

Sunătoare – Folosit cu precădere pentru tulburările de dispoziție, ceaiul de sunătoare vine în ajutorul persoanelor care suferă de tensiune nervoasă, anxietate sau depresie. Tonic natural, sunătoarea are și proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antivirale, astringente, hepatoprotectoare, cicatrizante si sedative.

Lavandă/Valeriană/Tei Lavanda are un miros inconfundabil, relaxant și calmant. Este una dintre cele mai îndrăgite și căutate plante aromatice, fiind folosită și în produsele de îngrijire personală, cu efect calmant. Reduce anxietatea, depresia, îmbunătățește somnul și calmează durerile menstruale. Ceaiul de lavandă, la fel ca cel de valeriană sau tei are un efect calmant și ajută la instalarea somnului. Valeriana este folosită pentru rolul său de sedativ, calmant, de aproape trei milenii. Numele său înseamnă în latină ”a fi puternic și sănătos”. Valeriana are numeroase beneficii, strâns legate între ele, printre care specialiștii enumeră: combaterea insomniei, reducerea anxietății, reglarea tensiunii arteriale, reducerea stresului, reduce migrenele, tratează sindromul obsesiv compulsiv. Teiul are proprietăți similare cu ale lavandei și valerianei și este recomandat mai ales înainte de culcare, pentru un somn adânc, neîntrerupt, sau în zilele agitate și stresante. Nu este recomandat șoferilor înainte să se urce la volan.

Cătină – Foarte bogată în antioxidanți, despre cătină bătrânii spun că asigură o ”sănătate de fier”, imunitatea fiind punctul forte la care cătina contribuie. Acest lucru se explică printr-un mix de vitamine, minerale și substanțe active, de la vitamina A, complexul de B-uri, vitaminele E, K și P, magneziu, fier, calciu, potasiu, fosfor, în timp ce cantitatea de vitamina C este de zece ori mai mare decât în citrice.

Coada-șoricelului  – Planta ajută la reglarea metabolismului în cazurile de diabet, boli cardiovasculare, obezitate, cancer și steatoză hepatică. Alături de alte specii de plante, precum sunătoarea, mușețelul, gălbenelele, traista ciobanului și uleiul de arbore de ceai și coada șoricelului este recunoscută pentru activitatea antiinflamatoare, antimicrobiană și de vindecare a rănilor.

Păducel – În primul rând reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, acționează ca un diuretic puternic și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Păducelul fluidizează sângele și previne apariția cheagurilor și trombozelor, de asemenea întărește mușchiul inimii.

Ienupăr – Această plantă este benefică pentru stomac, sistem digestiv și căile urinare, ajutând la reducerea arsurilor la stomac, flatulenței, balonării, pierdea poftei de mâncare, diferite infecții gastro-intestinale, dar ajută și la dezinfectarea tractului urinar și acționează și ca diuretic contribuind semnificativ la eliminarea surplusului de apă din corp. Ienupărul conține și insulină naturală și ajută la eliminarea acidului uric în exces, responsabil de gută.

Coada calului – Conține cantități mari de siliciu, un mineral necesar pentru oase sănătoase, deci ajută la ameliorarea sau prevenirea osteoporozei. Are de asemenea proprietăți diuretice, ajută la scăderea în greutate și eliminarea apei în exces, dar și la fortificarea unghiilor și la menținerea unui păr sănătos.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ceaiul de canepa beat them all by parsecs.

  2. Stie cineva ce plante medicinale poti sa culegi „la liber” de pe domeniul public, nepoluat?
    Sau si astea trebuiesc cumparate „la plic”.

  3. Poti incepe cu teii din Bucuresti. Sunt destul de publici, parerea mea.