G4Media.ro

Cum ne afectează pandemia de Covid-19 sănătatea psihică? Studiu internațional realizat de…

Sursa: Emerging Europe

Cum ne afectează pandemia de Covid-19 sănătatea psihică? Studiu internațional realizat de un medic clujean. Programul oferă și sprijin psihologic gratuit

Un medic psihiatru din Cluj-Napoca, Sebastian Armean, realizează un studiu de cercetare la nivel internațional pentru a afla care este impactul pandemiei Covid-19 asupra sănătății psihice în rândul populației. Asistent universitar și medic specialist în cadrul UMF Cluj, Sebastian Armean vrea, totodată, să identifice factorii care pot împiedica apariția tulburărilor anxioase, și anunță că în cadrul proiectului se asigură gratuit și sprijin psihologic.

Prin intermediul Programului „COVID-19 PsyImpact & PsySafe Program”, a fost lansată platforma psysafe.org, care conține chestionare privind frica de infecție, de insecuritate și de instabilitate, cauzate de pandemie. De asemenea, chestionarele urmăresc percepția eficienței aplicării măsurilor de protecție, precum și problemele de somn, stres, anxietate, iritabilitate sau agresivitate, depresie ori epuizare.

Chestionarele pot fi accesate în limbile română, engleză, maghiară și italiană.

Programul „COVID-19 PsyImpact & PsySafe Program” a fost elaborat împreună cu o echipă din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, dar și cu ajutorul unor colaboratori externi.

„În 11 martie 2020, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat boala produsă de noul coronavirus, COVID-19, pandemie. Acum, sănătatea psihică poate fi afectată prin teama de infecție, măsurile de autoizolare și carantină. Atât personalul expus riscului crescut de contaminare, cât și populația generală se pot confrunta cu emoții negative”, își motivează medicul demersul. Studiul se adresează tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Tulburări de adaptare, anxietate și depresie

Sebastian Armean explică că situația actuală poate duce la apariția mai multor afecțiuni, dar până în prezent nu se poate spune cu exactitate cum va fi afectată populația. „Din experiența altor întâmplări de acest gen, dar niciuna similară sau identică celei pe care o trăim, probabil vor exista tulburări de adaptare, de anxietate, tulburări de stres post-traumatic, depresie. Cam aceasta ar fi o direcție posibilă, dar nu avem încă suficiente informații exacte. Când va fi declarat vârful pandemiei în România vom aplica chestionarul următor, ceea ce ne va ajuta să cunoaștem și aceste date”, a declarat medicul pentru actualdecluj.ro, menționând că aceasta este doar prima etapă a studiului.

Despre medicul Sebastian Armean

Sebastian Armean  (foto jos) a absolvit în 2009 UMF, ca șef de promoție. În 2013 a obținut titlul științific de Doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Este licențiat în Drept la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea clinică și didactică, este preocupat de modalități noi de predare și învățare, integrarea tehnicii și aparaturii moderne în procesul educațional, precum și de dezvoltarea și eficientizarea stilului personal de învățare.

Sursa Foto: 1 Emerging Europe/ 2 Captură psysafe.org/ 3 Actual de Cluj

 

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Daca tragem linie si vedem decesele reale, acestea nu au fost peste ce a fost intotdeauna un sezon gripal cu tulpini mai virulente. Cu toate acestea, la nivel mediatic s-a exercitat un veritabil razboi psihologic impotriva poporului roman.