G4Media.ro

Cum motivează Tribunalul București încetarea procesului penal în cazul lui Elan Schwartzenberg:…

Cum motivează Tribunalul București încetarea procesului penal în cazul lui Elan Schwartzenberg: faptele s-au prescris încă din 2019. Procesul a fost blocat aproape doi ani în cameră preliminară

După aproape o lună de la decizia de încetare a procesului penal față de Elan Schwartzenberg pe motiv de prescripție a faptelor, Tribunalul București a publicat motivele care au stat la baza hotărârii. Într-un document care are doar câteva pagini, judecătorul care a dat această decizie spune că, în urma calculelor, prescripția a intervenit încă din luna iunie 2019. La momentul respectiv, procesul era blocat în cameră preliminară, procedură care începuse încă din februarie 2018. Deși decizia Tribunalului Capitalei nu este una definitivă, însuși procurorul Direcției Naționale Anticorupție a susținut în timpul procesului că faptele sunt prescrise, așadar șansele ca hotărârea să fie contestată sunt mici. Potrivit portalului instanțelor de judecată, încă nu este depusă nicio contestație.

G4Media.ro a scris încă din iunie 2019 că Elan Schwartzenberg a scăpat definitiv de mandatul de arestare preventivă în lipsă și de urmărirea internațională, după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat în sală la Curtea de Apel București că își retrage contestația depusă, pentru motivul prescripției faptelor.

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București care a ținut dosarul din decembrie 2017 în procedura de camera preliminară se numește Mihaela Lavinia Cârciumaru.

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul este Ana Dana.

Decizia vine în dosarul privind banii pe care Radu Mazăre i-ar fi cerut mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, prin intermediul lui Schwartzenberg.

Potrivit rechizitoriului:

  • Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societății Shapir Structures S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câștige, în condiții avantajoase, o licitație având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanța.
  • Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societății offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi.
  • Reamintim că în aprilie 2019, Tribunalul București a anulat mai multe probe făcute de SRI în dosarul lui Elan Schwartzenberg și a decis şi revocarea mandatului de arestare şi restituirea cazului la DNA, toate aceste decizii fiind influențate de deciziile CCR.

Sursa foto: facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. poti sa impozitezi asemenea „valori” ?

    nu, le dai mai multe privilegii!

    avocata „poporului” platita de popor, lucreaza pentru castele Partidului.
    avocatei „poporului” i-a dat Partidul pensie speciala. ca sa-l serveasca dedicat!

    • judecatorii = djinii din povestea lui Sindbad marinarul

      stau in carca noastra, ne strang de gat cu picioarele (caci stau turceste pe umerii nostri cu picioarele incrucisate in fata marului lui adam)

      e un stat captiv in mana sirviciilor – judecatorilor – procurorilor- poitistilor toti se rang inalt

  2. Acesti judecatori primesc Salariile uriase si Pensiile speciale, cand ei BLOCHEAZA in Camera preliminara ANI de zile Dosare de acest tip?
    Raspunde careva?!

  3. Surle PMP-iste și slugoi USR-isti tind sa cred că vă puteți reveni.

    Cu drag.

    • stii ce-ti dorim noi tie… si stapanilor tai…

  4. dragii de ei!
    uite cat se lupta cu coruptia!
    2 ani au lalait-o cu dosarul si acum se dau cu anusul de pamant ca li se impoziteaza pensiile nesimtite?
    pai eu v-as introduce termene fixe,ai depasit esti concediat si anchetat sa vedem de ce ai intarziat un dosar penal?nu cumva esti corupt?nu cumva ai primit o plata informala de la criminal?
    aaa,sa nu uit…inamovibili,independenti…pe draq

  5. Există vreo pedeapsă pentru cei vinovați de prescrierea faptelor ? Sau le dăm și lor în continuare salarii imense și pensii nesimțite ? Magistrații ajung să fie la fel de nemernici ca politicienii. Nici un dram de încredere nu mai poți avea în ei.

  6. Nerusinatilor , vreti si pensii speciale…

  7. Justiția ucide !

  8. Cine plateste ?

  9. cineva merita „pensie speciala”

  10. votati psd si pnl sa vedeti ce bine e (pentru cei cu pensii speciale)

  11. !Kise Leff

    ce treaba are asta cu avocatul poporului ca nu pot sa-mi dau seama?

    asta chiar este o speta pentru sectia de investigare a magistratilor ce se doreste a fi desfiintata!

    asta ca sa stim de ce…

    S-a cerut mereu independenta justitiei? o avem…

  12. Dosarele încheiate cu condamnări sunt excepția, nu regula în sistemul românesc de justiție. Mai au tupeu să ceară pensii speciale după ce lasă să se prescrie atâtea și atâtea cazuri din care nu se va mai recupera niciodată prejudiciul. Da, știu că majoritatea pensiilor speciale sunt la MAI și MApN, dar mă revoltă nedreptatea indiferent de totalul pensiilor speciale.

  13. Bravo, fetele mele!
    Meritati o marire de slariu!

  14. imi bag p in justitia romana

  15. (((Schwartzenberg)))

  16. Nu o aud pe Adina Florea,șefa SS că va investiga de ce sa întâmplat asta.Trebuie implicați toți,judecători,procurori pentru-că sunt toți vinovați.Procurorii sau făcut că anchetează și judecătorii sau făcut că judecă,plimbând dosarul de la unii la alții până sa prescris.Dezinteres față de bugetul național din care se înfruptă cu lăcomie cu salarii și pensii nesimțite(incorect calculate ,făcând prin artificii să obțină pensie mai mare decât 80% din salariu cum prevede legea.Ei au voie să încalce legea.)