G4Media.ro

Cu o vârsta medie de peste 48 de ani, italienii sunt cei…

Sursa foto: Pexels.com

Cu o vârsta medie de peste 48 de ani, italienii sunt cei mai bătrâni oameni din UE

Vârsta medie a europenilor este în creștere, iar în Europa care îmbătrânește, Italia este protagonistă. În ultimul deceniu, tendința demografică a fost de așa natură încât cetățeanul mediu al Uniunii Europene a cunoscut o creștere de 2 ani și 4 luni, care în Italia devine patru ani plini. Raportul dintre suma vârstelor tuturor indivizilor și numărul de locuitori arată că Europa nu crește, ca de altfel nici populația, din cauza scăderii nașterilor și a închiderii granițelor pentru imigranți. Rezultatul este o îmbătrânire lentă și constantă, care în Italia pare prematură. Dacă vârsta medie este de 44 de ani și jumătate la nivelul UE, în Italia este de 48 de ani și 5 luni, cea mai mare valoare dintre toate statele membre, care ridică probleme de diverse feluri: economice, competitive, sociale, de securitate socială, potrivit Rador Radio România.

Datele Eurostat se limitează la a fotografia situația demografică așa cum este ea. Pe scurt, la 1 ianuarie 2023, la nivel de stat membru, vârsta medie varia între 38,4 ani în Cipru și 48,4 ani în Italia. Numai că „sindromul îmbătrânirii” nu este ceva care îi afectează doar pe italieni. Între 2013 și 2023, în timp ce europenii, în medie, îmbătrâneau cu 2 ani și 4 luni, Grecia, Spania și Slovacia au înregistrat o creștere a vârstei medii naționale de patru ani, demonstrând o problemă în întregime europeană, abordată recent și de Banca Centrală Europeană. Participând la conferința anuală a băncilor centrale mediteraneene, vicepreședintele Luis de Guindos a avertizat: „Se estimează că populația zonei euro va continua să scadă din cauza ratelor mici de fertilitate, și se presupune că nici din partea migranților nu mai putem primi un ajutor în acest sens”, consideră numărul doi al Eurotower, îngrijorat de stabilitatea zonei euro.

Îmbătrânirea populației vine la pachet cu costuri mai mari de sănătate și asigurări sociale. În urma acestei creșteri rapide a vârstei medii, Italia se află pe locul doi (după Portugalia) ca număr de persoane cu vârste de peste 65 de ani, adică pensionari, sau persoane care urmează să fie pensionate în curând. Ceea ce Institutul European de Statistică definește a fi „indicele de dependență a vârstnicilor”, adică raportul dintre cei peste 65 de ani și populația cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, în Italia ajunge la 37,8%. Mai mult de o treime din populația italiană este practic deja dependentă de INPS (Institutul Național de Protecție Socială), cu toate repercusiunile situației. În 2013, în urmă cu zece ani, indicele era 32,7%. În acest deceniu, Italia a îmbătrânit, tragând după ea o Uniune Europeană din ce în ce mai gri.

Sursa: LA STAMPA / Rador Radio România /.
Traducerea: Cătălina Păune

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...