G4Media.ro

CSIS: Pierderile Rusiei în primul an de război în Ucraina au depășit…

Sursa foto: Twitter / UkraineWorld

CSIS: Pierderile Rusiei în primul an de război în Ucraina au depășit pierderile însumate din toate conflictele în care a fost implicată Moscova după cel de-al Doilea Război Mondial

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA (CSIS), pierderile Rusiei în Ucraina în primul an de război au depășit pierderile din toate războaiele în care a fost implicată armata sovietică sau rusă de după cel de-al Doilea Război Mondial la un loc, relatează BBC.

Potrivit CSIS, pierderile totale ale rușilor din Ucraina, uciși și răniți, se ridică la 200-250 de mii de persoane. Dintre acestea, 60-70 de mii au murit, incluzând nu numai trupele regulate, ci și mercenari ai companiei paramilitare private Wagner, angajați ai serviciilor speciale rusești și miliții ale autoproclamatei RPD și RPL.

Datele Statului Major General ucrainean privind pierderile rusești sunt mult mai mari – aproximativ 150 de mii de persoane.

Cu toate acestea, chiar și cifrele mai moderate oferite de CSIS sugerează că Rusia suferă cele mai mari pierderi din istoria conflictelor de după 1945.

Potrivit cifrelor oficiale, 14.000-16.000 de soldați sovietici au murit în Afganistan, 12.000-25.000 de soldați ruși au murit în ambele campanii din Cecenia, iar 6.000-7.000 au murit în Donbas înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, scrie CSIS în raportul său.

De asemenea, din document reiese că rata pierderilor din Ucraina depășește semnificativ situația din alte conflicte.

În Cecenia, de exemplu, armata rusă a pierdut între 95 și 185 de oameni pe lună, în Afganistan – 130-145, iar în Ucraina – 5-5,8 mii de morți pe lună.

Potrivit analiștilor CSIS, comandamentul rus a făcut o serie de calcule greșite grave, care au dus, printre altele, la pierderi atât de mari ale personalului său.

Chiar începutul războiului a devenit neașteptat de dificil pentru Kremlin, care nu se aștepta la rezistență nici din partea Forțelor Armate ale Ucrainei, nici din partea populației civile.

Apoi, Rusia a decis să intre într-un mod de război de uzură, sperând în superioritatea sa în materie de armament și în faptul că, mai devreme sau mai târziu, livrările occidentale vor înceta.

Dar livrările nu numai că nu s-au oprit, dar au și depășit arsenalul rusesc în ceea ce privește calitatea și eficiența, se arată în raport.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...