G4Media.ro

Cruciada miliardarului Tom Steyer pentru a-l destitui pe Donald Trump

Cruciada miliardarului Tom Steyer pentru a-l destitui pe Donald Trump

La prima vedere, numele lui Tom Steyer nu spune foarte multe. Fost manager al unui fond de investiţii, numărul 1.121 pe lista Forbes a celor mai bogaţi oameni din lume şi activist devotat al cauzelor de mediu, Steyer pare imaginea clasică a americanului care s-a îmbogăţit datorită ambiţiei, determinării şi muncii susţinute. După ce a plecat de la Morgan Stanley şi Goldman Sachs, el a reuşit în două decenii, cu un simţ al afacerilor incredibil, să transforme cele 15 milioane de dolari administrate de firma sa de investiţii, Farallon Capital, în 30 de miliarde. De o jumătate de an însă, miliardarul şi filantropul californian mai este cunoscut şi pentru cruciada neobosită de a-l destitui pe preşedintele american şi, aşa cum a scris revista WIRED, „de a salva planeta de Donald Trump.” Care sunt motivele sale şi, mai ales, ce şanse de reuşită are campania lui Steyer de a-l destitui pe liderul lumii libere?

Cum a început totul. În ciuda activismului politic al miliardarului şi al implicării sale în diferite campanii de mediu, americanul de rând nu auzise de Steyer până în toamna anului trecut. Steyer, care are 60 de ani, a fost toată viaţa un democrat pur-sânge, fiind un apropiat al liderilor partidului. În timpul Administraţiei Obama, spre exemplu, numele lui Steyer a fost vehiculat pentru postul de secretar al Trezoreriei şi şef al Departamentului Energiei. În luna octombrie a anului trecut, el a lansat mişcarea Need to Impeach printr-o campanie publicitară agresivă la principalele canale de televiziune din America.

Într-un videoclip care a rulat obsesiv în casele americanilor din 50 de state – şi pentru care miliardarul a plătit 10 milioane de dolari din propriul buzunar -, vocea lui Steyer s-a suprapus peste imagini cu Donald Trump surprins în primele luni ale preşedinţiei sale: „Ne-a adus pe marginea războiului nuclear. A obstrucţionat justiţia la FBI. Şi, într-o încălcare directă a Constituției, a luat bani de la guvernele străine și a amenințat că va închide organizațiile media care relatează adevărul. Dacă acesta nu este un caz care cere punerea sub acuzare și înlăturarea unui președinte periculos, atunci ce a devenit guvernul nostru?”

La sfârşitul filmului publicitar, Steyer cerea telespectatorilor să viziteze pagina de internet a mişcării Need to Impeach şi să semneze petiţia pentru înlăturarea din funcţie a preşedintelui Tump (până vineri, documentul primise girul a 5.156.231de persoane). Miliardarul era identificat doar ca „Tom Steyer, cetăţean american.”

Publicaţia Washington Post a scris că Steyer a sperat că va strânge un milion de semnături, însă campania a atras peste cinci milioane de susţinători. Ceea ce a contat a fost însă altceva: clipul lui Steyer a fost difuzat şi pe postul de televiziune Fox, unde a fost remarcat de însuşi preşedintele Trump, care a reacţionat în stilul său caracteristic într-un mesaj pe Twitter: „Aiuritul şi complet ţăcănitul Tom Steyer, care se luptă împotriva mea şi a agendei mele Make America Great Again de la început, nu a câştigat niciodată alegerile!”

Potrivit ziariştilor americani, Steyer nu a candidat niciodată în alegeri, însă a fost mereu un prolific donator al Partidului Democrat, implicându-se activ spre exemplu în campania lui Barack Obama şi fiind gazdă pentru Joe Biden şi Hillary Clinton în casa lui din San Francisco. După ce în 2012 a părăsit firma Farallon Capital (pe care a înfiinţat-o în 1986), Steyer a pus bazele unui grup de advocacy numit NextGen America, care a sprijinit numeroşi candidaţi democraţi în campanii pentru Congres şi pentru funcţiile de guvernatori. Paralel cu implicarea sa în cauzele de mediu, Steyer a donat peste 165 de milioane de dolari în cursul a două cicluri electorale, devenind cel mai important sponsor al democraţilor şi fiind comparat cu fraţii conservatori Koch (în 2010, el şi soţia lui au semnat apelul soţilor Bill şi Melinda Gates, promiţând că îşi vor dona jumătate din averea de 1.61 miliarde de dolari).

La mijlocul anului 2017, lui Steyer i-a venit ideea de a porni campania de destituire din funcţie a liderului de la Casa Albă. Consilierul special Robert Muller abia îşi demarase ancheta privind posibilele legături ale echipei de campanie a lui Trump cu Rusia, iar Steyer s-a declarat convins că investigaţia va descoperi aceste relaţii: „Nu e niciodată un singur gândac. Dacă cineva a făcut un lucru rău despre care publicul ştie, ar putea exista o duzină de alte lucruri rele despre care opinia publică nu are habar.”

Astfel că Steyer a creat petiţia online şi a difuzat clipul publicitar de 60 de secunde, sperând că ancheta lui Mueller va scoate treptat la lumină dovezile despre legăturile lui Trump cu ruşii. Iar campania miliardarului democrat nu s-a oprit aici. El a mai realizat şase clipuri anti-Trump, a organizat o echipă de psihiatrii care au criticat starea mentală a liderului de la Casa Albă şi a cerut unui grup de experţi în Constituţie să analizele şansele înlăturării din funcţie a preşedintelui. În paralel, Steyer a cheltuit alte 10 milioane de dolari pentru a se opune reformei fiscale iniţiate la sfârşitul anului trecut de Donald Trump.

Pe măsură ce ancheta lui Robert Mueller s-a intensificat şi mai multe persoane au fost puse sub acuzare (inclusiv Paul Manafort, fostul şef de campanie a lui Trump), Steyer a simţit că este pe drumul cel bun. De câteva luni, miliardarul democrat a plecat într-un „tur al salvării sufletului Americii,” organizând întâlniri în primării, şcoli şi centre comunitare, în districte în care interesul americanilor pentru destituirea lui Trump este mare. Cu aceeaşi determinare cu care urmărea pe vremuri afaceri de milioane de dolari, Steyer le cere celor care vin să-l urmărească să-şi sune reprezentanţii din Congres şi să-i încurajeze să susţină eforturile de destituire a lui Trump.

Miliardarul democrat a devenit astfel cel mai recunoscut exponent al mişcării de punere sub acuzare a preşedintelui republican. Într-un interviu recent pentru revista TIME, Steyer a spus că Donald Trump este „un pericol imediat pentru sănătatea şi siguranţa Americii,” insistând că „această administraţie n-are nicio idee” despre ce face.

Destituirea preşedintelui Trump. Oricât ar spera unii democraţi că preşedintele Donald Trump va putea fi înlăturat din funcţie înainte de a-şi finaliza mandatul, strategia este una extrem de complicată. Nu e imposibilă, dar e foarte dificilă, în condiţiile în care foarte puţini dintre aleşii americani par dispuşi s-o susţină. Nu puţini sunt experţii care afirmă răspicat că sunt şanse minime ca preşedintele Trump să fie demis, cel puţin atâta timp cât republicanii controlează Congresul de la Washington.

În principiu, înlăturarea celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ar trebui să se bazeze pe informaţii pe care cineva (Robert Muller sau alt investigator) le va obţine în urma anchetei sale şi care ar putea duce la punerea sub acuzare a liderului american. Există însă şi varianta ca investigaţia lui Mueller să nu reuşească să adune suficiente probe care să facă posibilă punerea sub acuzare a liderului de la Casa Albă. În plus, chiar dacă acest lucru s-ar putea întâmpla, cazul va ajunge în faţa Camerei Reprezentanţilor, unde republicanii sunt acum majoritari (unul dintre motivele pentru care alegerile din noiembrie sunt atât de importante este acela că democraţii ar putea recâştiga Camera Reprezentanţilor şi ar putea demara procedura de destituire a lui Donald Trump în 2019). Iar dacă, totuşi, democraţii vor prelua controlul Camerei şi vor vota pentru înlăturarea lui Trump, cazul va merge la Senat, unde cu siguranţă va avea nevoie şi de voturile unor republicani, făcând astfel ca reuşita lui să fie puţin probabilă.

Campania lui Steyer este cu atât mai dificilă cu cât, până în acest moment, Statele Unite nu şi-au înlăturat niciodată preşedintele cu ajutorul acestui mecanism. E adevărat că, de două ori de-a lungul istoriei, Camera Reprezentanţilor a pus sub acuzare formală doi preşedinţi (Andrew Jackson şi Bill Clinton), dar cazurile au fost respinse după ce Senatul nu a reuşit să strângă cele două treimi necesare condamnării şi înlăturării vreunuia dintre cei doi lideri.
Singura dată când un membru al Congresului actual a introdus pe ordinea de zi articole privind punerea sub acuzare a lui Trump (democratul Al Green, reprezentând statul Texas), în decembrie 2017, moţiunea sa a fost respinsă la pas – 364 de voturi vs. 58 de voturi. Chiar şi senatorul de Vermont Bernie Sanders, un critic constant al lui Donald Trump, a avertizat că discuţiile despre înlăturarea preşedintelui sunt „premature.” Aceeaşi poziţie au adoptat şi Nancy Pelosi si Charles Schumer, liderii minorităţilor democrate din Camera Reprezentanţilor şi Senat.

Care sunt şansele de reuşită? În repetate rânduri, Steyer s-a declarat conştient că destituirea lui Trump va duce la preluarea fotoliului de lider la Casa Albă de către Mike Pence, actualul vicepreşedinte. „Cel mai probabil, va fi Pence, iar dacă se va întâmpla ceva, va fi un alt republican,” a atras el atenţia unui grup care lua parte la o discuţie despre eventuala destituire a lui Trump. „Privim (n.red. campania noastră) ca pe un patriotism cinstit, nu ca pe un lucru partizan.”

Reacţiile americanilor faţă de campania lui Steyer sunt amestecate. Pentru mulţi dintre cei care au urmărit clipurile de la televizor şi au văzut reclamele imense afişate în Times Square din New York, miliardarul este un personaj curios, un Don Quijote care cheltuie milioane de dolari pentru o idee nerealizabilă.

Alegătorii democraţi sunt însă atraşi de pasiunea sa, de insistenţa cu care vorbeşte despre destituirea lui Trump şi de faptul că le oferă o idee în care să creadă. Washington Post a scris despre o recentă întâlnire desfăşurată la un hotel DoubleTree din Largo (Maryland) în care miliardarul, îmbrăcat lejer şi cu o atitudine relaxată, a vorbit celor prezenţi de „destituirea unui preşedinte anarhic şi periculos… Înlăturarea unui preşedinte este o misiune uriaşă. Se poate întâmpla doar dacă poporul american cere cu insistenţă acest lucru.”

Unul dintre participanţi s-a declarat „bucuros” că ia parte la întâlnirea cu Steyer: „Fie era această întâlnire, fie trebuia să urlu mai departe în perna de-acasă.” Peste noapte, progresiştii americani şi-au descoperit liderul spiritual în miliardarul Steyer. Dacă în 2016, alegătorii conservatori au găsit răspunsul la nevoile lor în Donald Trump, tot aşa, în 2018, campania lui Steyer încearcă să-i mobilizeze pe democraţii americani care caută aproape cu disperare motivul necesar pentru îndepărtarea preşedintelui republican.

Pentru susţinătorii lui Trump, eforturile lui Tom Steyer nu sunt altceva decât parte a campaniei pe care o facţiune dură a liberalilor americani o poartă din noiembrie 2016 cu scopul de a-l îndepărta pe cel care, spun ei, a privat-o pe Hillary Clinton de fotoliul de preşedinte. Iar unul dintre argumentele lor principale este acela că nici măcar liderii Partidului Democrat nu susţin cruciada lui Steyer. De altfel, în presa americană au apărut relatări despre lideri democraţi care l-au presat pe Steyer să-şi domolească eforturile de destituire a lui Trump. Mai mult, unii democraţi s-au grăbit să declare la televiziuni că destituirea lui Trump este „o idee nepractică,” iar strategii partidului le-au cerut democraţilor care candidează în alegerile pentru Congresul de la Washington, din toamna acestui an, să nu se alăture campaniei Need To Impeach.

Unii aleşi democraţi au afirmat că, în ultimele luni, alegătorii nu mai par atât de preocupaţi de Trump şi de politicile acestuia, preferând să se concentreze pe starea economiei şi pe nevoile lor locale. Alţi lideri democraţi au spus că, dacă ar avea resursele financiare ale lui Steyer, ar prefera să desfăşoare campanii despre reforma imigraţiei sau controlul armelor, insistând că, în cazul activistului miliardar, eforturile echivalează mai mult cu „o bătaie de cap inutilă”. Mulţi se tem că iniţiativa sa va diviza şi mai mult stânga americană, iar republicanii îşi vor mobiliza eforturile în faţa unei campanii pe care o percep ca exagerată şi arogantă.

Reticenţa liderilor democraţi nu a făcut însă altceva decât să-l incite pe Steyer, care şi-a intensificat atacurile în ultimele săptămâni. El insistă că unele dintre argumentele aduse de cei care i se opun – mandatul lui Trump se va sfârşi în doi ani şi jumătate oricum, democraţii nu vor reuşi să strângă voturile necesare chiar dacă vor prelua controlul Congresului în noiembrie etc. – nu au nicio importanţă pentru el. „Dacă ne gândim din punct de vedere istoric la cum s-au întâmplat lucrurile rele, o să vedem că nu e din cauză că oamenii au fost de acord cu ele, ci pentru că nu s-au luptat împotriva lor,” a explicat el.

Nu puţine sunt vocile care afirmă că, prin campania Need To Impeach, Steyer îşi pregăteşte de fapt terenul pentru propria sa campanie electorală (s-a vorbit chiar că vizează scaunul de guvernator al Californiei, soţii Steyer locuind în fieful liberal din San Francisco). El a respins însă constant aceste speculaţii, adaugând că va cheltui 30 de milioane de dolari pentru victorile democraţilor în 10 districte republicane şi va dubla eforturile de înlăturare a lui Trump. Steyer susţine că n-o să mai poată trăi cu conştiinţa curată dacă nu încearcă să-l destituie pe liderul republican şi se declară frustrat de democraţii care i-au mărturisit că „nu e eficient din punct de vedere politic” să-l dea jos pe preşedinte.
În ultimele luni, Tom Steyer a devenit unul dintre cei mai vizibili critici ai lui Trump. Cert e că eforturile lui Steyer au ajutat ca discuţia despre destituirea preşedintelui să ajungă în spaţiul public, fiind pe placul alegătorilor liberali care cred in tactici mai agresive.

Mulţi alegători democraţi, furioşi pe preşedintele Trump şi frustraţi de lipsa de iniţiativă a liderilor democraţi, par să răspundă pozitiv campaniei de înlăturare a liderului republican (un sondaj NBC News/ The Wall Street Journal realizat recent a indicat că 70% dintre democraţi sprijină posibile audieri în Congres legate de destituirea lui Trump, în timp ce, la nivel naţional, 41 la sută dintre americani se declară favorabili acestora – un număr mare pentru un preşedinte aflat în al doilea an de mandat, dar nu suficient pentru a întruni majoritatea).

Până în acest moment, Steyer a donat zeci de milioane pentru cauza sa şi lucrează 60 de ore pe săptămână pentru a o vedea realizată. Nepăsător la ridiculizarea sa de către republicani şi la opoziţia elitelor democrate, speriate de ferocitatea campaniei sale, Steyer continuă să-i motiveze, să-i mobilizeze şi să le ofere o platformă publică (şi un dram de speranţă) celor care se roagă zi şi noapte pentru înlăturarea lui Trump.

Surse utilizate în documentarea acestui articol: US News, Washington Post, CNN, TIME, WIRED, New York Times

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Daca intrebi americanul anti-Trump care sunt motivele pentru care doresc inlaturarea presedintelui american, nu-ti vor putea enumera mai mult de doua motive, iar acelea cu siguranta vor fi legate de agenda de stanga a unora ca Steyer sau Berny. In schimb, toata aceasta campania anti-Trump condusa de Steyer, un fel de Voiculescu al nostru, dar mai bogat si cu mai multa influenta, poate sa mearga exact in directia opusa asteptarilor stangii. Astfel, s-ar putea sa avem surpriza unui nou mandat a lui Trump. Echilibrul politic intre republicani si democrati s-adus pe apa sambetei odata cu venirea lui Trump la putere. Culmea este ca vina nu-i apartine lui, ci rahatului de sub covorul democratilor. Stiti, chestia aia cu socialismul neimplinit, cu drepturile LBGTTRUYGGHFLHLJGFHetc, cu genurile penibile care trec imediat de suta, cu feminismul dus la un stadiu delirant, cu lupta impotriva a orice inseamna crestin – toate astea sunt pana peste capul americanilor normali. Pur si simplu s-au saturat. Daca va uitati la sondajele lor, Trump nu mai cade. Ba din contra, pe anumite tipuri de sondaje sta mai bine decat Obama in aceiasi perioada a mandatului. Americanul s-a saturat sa-l mai invete cineva cum e political corect despre x, y, z. S-a saturat sa-i spui ca natiunea lui e de rahat si capitalismul, pe care el l-a inventat, il baga in mormant. S-a saturat de toti pierdutii de la Harvard si Princeton care n-au trait nicio fractiune de secunda in socialism sau comunism, dar isi indoctrineaza studentii cu idealurile marxiste si etc. Si s-au saturat de toti facebookcarii de stanga, distribuitori de citate din Stephen Hawking pe care nu le inteleg , normal, atei, dar in niciun caz agnostici (astia au devenit un fel de paria ateismului), care le stiu pe toate, dar absolut toate, incepand de la punctul se singularitate a big bangului si pana la hobby-urile secrete ale unui bastinas amazonian neintalnit niciodata cu civilizatia. Da, recunosc, si eu m-am saturat !

  2. Daca acesta ar fi ”luptat’ impotriva lui Obama atunci intrega presa main ar fi fost socata , oripilata si scandalizata ! Daca este impotriva lui Trump este OK si chiar trandy … Ce este interesant ca media romaneasca , in mare parte de dreapta si anti-PSD , este pro-stanga raportat la politica globala ; este aliniata ,din mimetism / dorinta de a fi de partea elitelor media /pur si simplu din ordin pe unitate . acestui neomarxism hidos care distruge civilizatia euro-atlantica , crestina , alba .

  3. lupta din greu mass media de stanga impotriva a cine si ce este Trump,de parca pana la el au fost pe lumea asta doar ingeri… Stalin, Hitler, Ceausescu, Putin, Cezar-ii, etc.; eu am obosit sa fiu manipulat asa grosier… cred ca scot g4 din newsfeed, m-am lamurit,..

  4. tom steyer e un clovn nebun. democratii vor avea o campanie dementa in toamna la alegeri, pro-confiscare arme, pro-suspendare trump, pro-imigranti ilegali. rezultatul? republicanii si trump vor obtine o victorie rasunatoare.

  5. Îmi pare rău pt G4 (pe care l-am așteptat și îl citesc zilnic), habar n-am cine e autorul articolului,dar America reflectată de surse precum cnn sau nyt e că România văzută la antena3 sau românia9.