G4Media.ro

Criza submarinelor australiene: Președintele francez Macron și premierul indian Modi vor „acționa…

Sursa foto: Flickr/ France in India

Criza submarinelor australiene: Președintele francez Macron și premierul indian Modi vor „acționa în comun într-un spațiu indo-pacific deschis și incluziv”

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au discutat marţi, în plină criză a submarinelor australiene, şi şi-au reafirmat voinţa „de a acţiona în comun într-un spaţiu indo-pacific deschis şi incluziv”, a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP, citată de Agerpres.

Şeful statului „a reamintit angajamentul Franţei de a contribui la întărirea autonomiei strategice a Indiei, inclusiv a bazei sale industriale şi tehnologice, în cadrul unei relaţii strânse bazate pe încredere şi respectul mutual între doi parteneri strategici”, a precizat preşedinţia franceză.

Această discuţie telefonică a avut loc într-un moment în care Parisul continuă să-şi arate furia după anunţarea, pe 15 septembrie, a unei noi alianţe strategice între Australia, SUA şi Regatul Unit, care a anulat un mega-contract pentru construcţia de către Franţa a unor submarine destinate Canberrei.

Comunicatul Palatului Elysée nu face nicio aluzie la această criză diplomatică, dar precizează că abordarea Parisului şi a New Delhi „are ambiţia de a promova stabilitatea regională şi regula dreptului, excluzând orice formă de hegemonie” în zona indo-pacific, epicentru al tensiunilor între giganţii chinez şi american. Ea se înscrie de asemenea „în cadrul relaţiei euro-indiene şi a tratativelor europene privind zona indo-pacific”, notează Palatul Elysée.

„Cooperările bilaterale în toate domeniile, în special pe plan economic, vor fi consolidate”, se mai arată în comunicat.

În ultimii ani, Franţa s-a apropiat de India: vânzarea de avioane Rafale, operaţiuni militare comune în Oceanul Indian, deschiderea pentru forţele navale indiene a bazelor franceze din Djibouti, Emiratele Arabe Unite şi insula Reunion, scrie AFP.

Liderii francez şi indian „vor menţine contacte regulate pentru a se coordona” înainte de summitul G20, de pe 30 şi 31 octombrie de la Roma, şi conferinţa COP26 privind combaterea schimbării climatice de la Glasgow, de la începutul lui noiembrie, precizează preşedinţia franceză.

Ministrul afacerilor externe Jean-Yves Le Drian urmează să aibă o întâlnire cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar marţi, la New York, pe marginea Adunării Generale a ONU.

Emmanuel Macron, care până acum nu a făcut vreo declaraţie publică referitoare la criză, urmează să aibă o discuţie cu preşedintele american Joe Biden, care va susţine marţi un discurs la ONU.

În cursul convorbirii lor, Macron şi Modi au exprimat, de asemenea, „grave preocupări privind situaţia din Afganistan”, unde talibanii la putere „ar trebui să rupă legăturile cu terorismul internaţional, să lase organizaţiile umanitare să opereze pe întreg teritoriul şi să respecte drepturile fundamentale ale afganilor şi afganelor”. „Operaţiunile de evacuare ar trebui să continue fără niciun obstacol”, mai precizează Palatul Elysee.

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, Macron „a salutat decizia Indiei de a relua livrările de vaccinuri cu destinaţia COVAX”, mecanismul OMS pentru accesul la vaccinuri al ţărilor sărace.

Sursa foto: Flickr/ France in India

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ce dracu înseamnă deschis și incluziv? Noua limba de lemn comunista e peste tot.

  2. E de inteles ca-i doare pe francezi pierderea acelui contract cu submarine pt Australia dar stiu si ei foarte bine (chiar daca n-o spun public) ca Australia si SUA au luat decizia corecta. Daca vrei sa indiguiesti China nu iti cumperi submarine diesel care e tehnologie din al doilea razboi mondial cand China isi fabrica singura submarine nucleare.
    Franta va fi recompensata cumva si de americani si de australieni iar aceasta usa deschisa de India se face si cu binecuvantarea americanilor. India e la randul ei o tara care va face parte din grupul tarilor ce vor indigui China alaturi de SUA, Canada, UK, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Taiwan ca sa nu mai mentionam UE.

    • Ce tot spui acolo? Înțelegerea era pentru submarine nucleare.
      Si puteau sa fie din plută submarinele alea, tot de la americani le luau, caci cineva a tras sforile. Chiar crezi ca genul asta de deals se fac pe chestii practice?

  3. ,,Incluziunea,, e una din obsesiile principale ale neo-bolșevicilor.
    Vor sa ,,includă,, neapărat musulmanii in Europa, leghebeteii in grădinițe si școli primare, gravidele pe frontul de luptă, bărbații in maternități etc.
    Fiindcă asa e ,,echitabil,, ! 😂

  4. D-l Macron in loc sa faca spume ca nu mai cumpara australienii submarine produse de Franta, mai bine ar vedea politica duplicitara a Frantei, in raport cu China si nivelul tehnologic scazut al submarinelor, care nu mai corespunde cu necesitatile strategice actuale. Daca nu a fost informat de acordul SUA, Marea Britanie si Australia este si din cauza protectiei scazute a informatiilor sensibile in Franta.

  5. In al doilea razboi mondial tancurile frantzuzesti aveau oglinzi retrovizoare. Stitzi de ce ? Sa-i poata vedea pe nemtzii care-i urmareau.
    Probabil ca australienii au aflat ca moda oglinzilor retrovizoare e desueta si la submarine.

  6. Când americanii le-au spus europenilor să nu accepte Nord Stream 2, că devin dependenți de gazul rusesc și alimentează cu bani mașinăria de război rusească…. I-a durut in cot pe europeni. Acum se dau răniți că australienii nu cumpără submarine diesel complet depășite tehnologic cu care puteau speria doar ceva bărcuțe chinezești.

    • Corect @Armageddon, dar Europa a uitat ca exista datorita americanilor, altfel se vorbea rusește, iar colhozurile franțuzești ar fi dat cea mai mare producție de cartofi boabe la hectar.
      Nu l-am auzit pe macrou făcând atâta scandal, nici UE sa tina partea Franței, atunci când putin și-a bătut joc de ei, spunând ca basamacul rusesc se numește șampanie, iar șampania frantuzeasca se numește vin spumant.
      Cand vom scăpa de neomarxistii, voi desface o sticla de vin spumant franțuzesc!!!

    • @Gogu Pintenogu Dacă nu erau americanii așa cum sunt ei buni sau răi, eram acum un fel de Belarus, dacă ne uităm la antidemocrații care ne conduc pe rând în România, toți cu apucături despotice. Iar în cazul în care țarul Putin decide să-și parcheze tancurile în fața Palatului Parlamentului fi sigur că n-o să ne scoată din rahat Germania, Olanda sau Franța care n-au împreună 1000 de tancuri. Tot americanii sunt baza.

  7. @Tavi
    The French had signed a contract in 2016 for a dozen conventional diesel-electric submarines and the work to make them was already underway.