G4Media.ro

Criză de ciobani. Se refuză salarii de 4.000 de lei pe lună.…

sursa foto: Pexels

Criză de ciobani. Se refuză salarii de 4.000 de lei pe lună. Un proprietar de stână din Braşov vrea să o vândă din cauza lipsei de personal

Crescătorii de oi spun că nu mai găsesc ciobani nici dacă le dau salarii de 4.000 de lei pe lună, iar cei cu experiență sunt atrași de ofertele din Spania, Franța sau Germania, unde sunt plătiți dublu sau chiar triplu, relatează Știrile Pro TV.

După ce a lucrat la o stână din România pe 2.500 de lei, Ion Ene s-a angajat cioban în Italia, la o fermă cu 600 de oi, unde ia peste 1.000 de euro. În plus, condițiile de muncă sunt incomparabil mai bune: e cazat într-o garsonieră confortabilă, are o lună de concediu plătit și zile libere.

”“Am un contract de doi ani, sunt angajat cu carte de muncă, doctor de familie și toate utilităţile, în Italia. Vreo 700 de euro trimit în țară în fiecare lună, cam ăsta e venitul care îmi rămâne în mână”, povestește ciobanul.

La 10 milioane de oi, câte sunt în România, ar fi nevoie de cel puţin 50.000 de ciobani. La noi sunt plătiți cu două 3.000 și, foarte rar, 4.000 de lei, în funcție de experiență și de mărimea turmei pe care o păstoresc. Pot primi pe lângă bani mâncare sau țigări.

Însă în țări precum Italia, Spania, Franța sau Germania, ciobanii noştri încasează 1.200 de euro, chiar 1.800 de euro

Proprietarii turmelor se plâng că ciobanii pleacă după câteva zile de muncă pentru că viața la stână e grea. Unii stau doar până văd primii bani. Sătul să mai caute oameni, Eugen Gonțea, crescător de oi din Brașov, vrea să renunțe la afacere.

“Eu caut acum să vând, mă doare sufletul să vând la străini, dar asta e situația”, spune Petru Eugen Gonțea, președintele Federaţiei Oierilor de Munte din România.

Există și varianta aplicării soluțiilor găsite de fermierii din Europa, care au apelat la tehnologie pentru a suplini lipsa de personal.

“Au făcut instalații, garduri, adăpători, bagă animalele acolo și animalele pășunează singure fără ca fermierul să piardă timpul să meargă cu ele la pășunat”, spune Nicolae Cioranu de la Asociația Crescătorilor de Ovine Arad.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. no care-i problema, nu mai vrea rumunul la lucre gratis?… soc, groaza.
    Cerere si oferta…

  2. Sa sune la T3lekom aia…

  3. În România, proprietarii de oi oferă un salariu mizerabil ( la fel ca și alți ”angajatori” din comerț – de exemplu, cu relații de partid) pentru care vor să aibă angajatul la dispoziție 24 de ori per zi, inclusiv noaptea. Un individ supraponderal considera că angajatul se afla în concediu de odihnă inclusiv sâmbăta și duminica, iar angajații strângeau din dinți, pentru că în zonă nu există locuri de muncă. Cei mai curajoși, sătui de batjocură, au plecat în străinătate; pentru că diferența bunăstării este incomparabilă.
    În cazul ciobanilor, pentru cei care nu știu, pe timpul verii/transhumanței, la munte aceștia dorm sub cerul liber, pe câmp, iar noaptea au ca responsabilitate și paza turmei. Pe lângă asta, în același salariu, ciobanii mulg oile, construiesc împrejmuiri (oboare/strungi), curăță oboarele, taie lemne etc. Iar igiena este asigurată de către mama natură. Noroc cu apele reci prezente la tot pasul.
    În aceste condiții, fiind la dispoziția angajatorului non-stop, care ar fi salariul rezonabil?! 2000 de lei?! Păi, și femeia de serviciu de la primărie are 4000 de lei salariu; și, teoretic, nu se prea omoară cu munca.

    • Probabil nu te deranjează un 100 lei kg de iaurt că prea vorbești cu patos, se vor duce in banii ciobanului!
      Dar așa sunteți voi aurolacii, buni doar să fiți nemulțumiți si că salariile nu sunt in mii de euro si că prețurile nu sunt cele mai mici!

    • Volodea ești prost rău de tot . Cine se duce afara sa muncească si sa se chinuie ? Tu ori ești asistat social ori stai pe banii părinților tăi. Cand ai muncit ultima oara ? Cand ai dus paharul la gura sau te-ai scarpinat in cwr? Mars la bodegă la caiet

    • Mizerabile, se pare că idioți că tine apar frecvent, fara a face o sumară analiza a pieții din Romania. Prețul brânzei este pe la 30 lei/kg, deci îl produci scump și abia reușești să îl dai, apoi trebuie sa dai un procent din brânză proprietarilor de oi, altul proprietarilor de pășuni, pe la autorități, obligații etc. În mintea voastră bolnava de frustrați, angajatorul este cel mai mare ciocoi al vremurilor noastre dar nici nu admiți sa angajezi pe cineva și să încerci să-i dai salariul de care vorbești tu că ar trebui sa îl primească acei oameni.

  4. titlu: ciobanii refuza salarii de 4000 de lei. articol: salariile sunt de 2000 – 3000 si rar de tot 4000 de lei.

  5. Margo, nu le dau stăpânii nici 2000 lei.Lucreaza 24 ore, noaptea dorm la stana, apărând oile.Nu au carte de munca, nu au plătite asigurările.Mananca produsele de la oi, până nu mai pot.

  6. Margo, nu le dau stăpânii nici 2000 lei.Lucreaza 24 ore, noaptea dorm la stana, apărând oile.Nu au carte de munca, nu au plătite asigurările.Mananca produsele de la oi, până nu mai pot.

  7. Mizerabile, se pare că dioți că tine apar frecvent, fara a face o sumară analiza a pieții din Romania, . Prețul brânzei este pe la 30 lei/kg, deci îl produci scump și abia reușești să îl dai, apoi trebuie sa dai un procent din brânză proprietarilor de oi, altul proprietarilor de pășuni, pe la autorități, obligații etc. În mintea voastră bolnava de frustrați, angajatorul este cel mai mare ciocoi al vremurilor noastre dar nici nu admiți sa angajezi pe cineva și să încerci să-i dai salariul de care vorbești tu că ar trebui sa îl primească acei oameni pentru că nu ești capabil sa lansezi o afacere, tu fiind un banal paznic cu acces la internet și mult timp liber.

  8. Ciobani suficienți vor fi doar angajați la stat. Cu salarii babane, spor de muls, spor de plimbat bățul,spor de fluierat, spor de miros de brânză, spor de muște, spor de căcăreze etc.
    Și cel mai important este norma de lucru precum profesorii, 15-16 ore săptămânal. Plus vacanțele domnilor profesori incluse obligatoriu în schema de serviciu.(ieri tocmai ce a fost 1 iunie supranumită și ziua liberă a profesorilor)

  9. S-au inghesuit multi „investitori” sa creasca oi, pentru profiturile bune. Pe pasunile alpine sunt din ce in ce mai multe stane. E timpul sa se mai rareasca. Orice om cauta mai-binele sau si al familiei sale, e normal.

  10. Exact aceeași potică precum in HoReCa ! Păi, motivați oamenii care muncesc, oferindu-le salarii decente ! Altfel, stați voi și mestecați in oală…

  11. Ciobanul sa se adreseseze nulitatilor din oengeul toxic si extremist USR ca doar la asta s-ar pricepe!