G4Media.ro

Ce se întâmplă cu banii din PNRR: prefinanțarea de 1,9 miliarde euro…

Foto: Pexels.com

Ce se întâmplă cu banii din PNRR: prefinanțarea de 1,9 miliarde euro va intra în țară imediat după aprobare, în octombrie – noiembrie, susține ministrul Ghinea / PSD reclama ”subminarea economiei”

Prefinanțarea de 1,9 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va intra în România imediat după aprobare, în octombrie – noiembrie, a declarat joi pentru G4Media.ro ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene Cristian Ghinea. Potrivit lui, plățile vor începe imediat, unele pentru proiecte deja în derulare iar cele mai multe, pentru proiecte care sunt acum în pregătire.

Precizarea a venit după ce PSD a acuzat guvernul de ”sumbinarea economiei naționale”, susținând că România nu va primi în acest an nici un euro pentru PNRR. Marți, vicepremierul Dan Barna spusese că PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în ţară.

Marți, vicepremierul Dan Barna spunea că PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în ţară, pentru proiectele aflate în desfășurare. „În septembrie vom avea aprobat programul şi cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară pe proiectele aflate în desfăşurare”, a afirmat Barna la TVR 1.

Drept urmare, Partidul Social Democrat a acuzat Guvernul că este vinovat de subminarea economiei naţionale pentru că „România nu va primi, în acest an, niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

România a transmis oficial PNRR la Bruxelles la data de 31 mai, cu o amânare de o lună, termenul inițial anunțat de autorități pentru depunere fiind aprilie. Atunci, Cristian Ghinea spunea că PNRR-ul României va fi aprobat într-un termen de două luni.

Ulterior, Ministerul Investițiilor a cerut amânarea termenului de aprobare, din cauza necesității unor clarificări pe proiecte. În acest context, Cristian Ghinea spunea că România va avea un răspuns final pe PNRR în septembrie și în noiembrie va intra o finanțare de 1,3 miliarde de euro.

În contextul în care opoziția a criticat calitatea PNRR-ului depus de România, premierul Florin Cîțu declara în iunie că țara nu are nicio problemă cu calitatea PNRR, afirmând că amânarea se produce dintr-un motiv banal: „Comisia Europeană intră în vacanță, mai sunt țări în situația României”.

Comisia Europeană a plătit deja pre-finanțări în valoare de 800 de milioane de euro din mecanismul de redresare, către 16 state membre (Franța, Grecia, Cehia, Germania, Polonia, Lituania, Olanda, Slovacia, Estonia Austria, Danemarca, Finlanda, Bulgaria, Suedia, Portugalia și Croația.

Valoarea totală a proiectelor din PNRR este de 29,2 miliarde de euro, iar proiectele sunt văzute ca o oportunitate pentru ieșirea României din criza economică provocată de pandemia de coronavirus. (Sursa foto: Pexels.com)

 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Vazand nimicurile despre care ne tot vorbesc astia nu poti sa nu te intrebi ce rost mai are ministerul lor.
    Sa puna banii intr-un cont zic si sa angajeze un om care sa-i transfere, la cerere.
    Apoi sa umble zilnic in laptop sa verifice progresul. Cu poze, filme – desigur.
    Ca doar nu umbla nimeni cu bani caș ca sa fuga cu ei.

  2. Romania a fost o tara secatuita permanent de resurse naturale si umane. Ne bucuram la banii europeni insa daca eram o natie adevarata nu avem nevoie de pomeni. Doar sa stringi averile jnapanilor facute ilegal in ultimii 30 de ani, ale sifonariilor de partid si ai avea zeci de miliarde de euro la dispozitie sa faci autostrazi, spitale, industrie. Romania este raiul celor care fac bani usor si repede. Dar ne bucuram la pomeni, la rapiditatea cu care vin banii, insa ca natie suntem departe de normalitatea vremurilor pe care le traim.

    • Corect!

    • In contabilitatea de la stat capul de tabel contine factor de multiplicare „mii lei”… sau nu contine desi ar trebui… cifrele sunt irelevante pentru contabilii sefi care isi administreaza bugetul in excel.

    • Totul a fost posibil ca urmare a TRADARII ROMANIEI realizate de ofiterii de informatii, de judecatori, de procurori.

      Ei sunt cei care ar fi trebuit sa apere ROMANIA de dusmanii interni si externi.

      Razboiul economic continua pana cand si micile afaceri ale ROMANILOR vor fi preluate de catre straini.

      #kondensatorii aud doar cantecul sirenelor ueSS, si isi vor da seama prea tarziu, cand totul va fi fost pierdut.

  3. 2121
    Și nu octombrie-noiembrie, ci decembrie

  4. In octombrie-noiembrie 2022 sau 2023 sau 2024?!
    Ce o sa mai radem cand Comisia Europeana va trimite inca o serie de Critici si Observatii si la PNRRul din toamna!!!
    Crede careva ca e imposibil?!
    Si apoi inca o serie… si inca una, pana ce expertii Comisiei Europene se vor satura!!

  5. deci nu intra inainte de 30 septembrie, deci poate sa isi dea deja demisia sa cum a promis ca face

  6. Traiasca UseeeReeee si PeeeNeeeLeee!

  7. Grohaila ghinos se indreapta spre groapa de gunoi a istoriei.